Thrips På Jordgubbar (11 Bilder): Hur Man Hanterar Thrips På Trädgård Jordgubbar? Tecken Och Behandling, De Bästa Läkemedlen. Förebyggande Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Thrips På Jordgubbar (11 Bilder): Hur Man Hanterar Thrips På Trädgård Jordgubbar? Tecken Och Behandling, De Bästa Läkemedlen. Förebyggande Metoder

Video: Thrips På Jordgubbar (11 Bilder): Hur Man Hanterar Thrips På Trädgård Jordgubbar? Tecken Och Behandling, De Bästa Läkemedlen. Förebyggande Metoder
Video: ELLEN TIPSAR: Tips och trix för att lyckas med jordgubbslandet 2024, Mars
Thrips På Jordgubbar (11 Bilder): Hur Man Hanterar Thrips På Trädgård Jordgubbar? Tecken Och Behandling, De Bästa Läkemedlen. Förebyggande Metoder
Thrips På Jordgubbar (11 Bilder): Hur Man Hanterar Thrips På Trädgård Jordgubbar? Tecken Och Behandling, De Bästa Läkemedlen. Förebyggande Metoder
Anonim

Trädgårdsgrödor attackeras ofta av sjukdomar och skadedjur. En av de vanligaste olyckorna med jordgubbar är utseendet av thrips på den. För att skydda grödan från dessa skadedjur måste trädgårdsmästaren ge den maximal omsorg, förebyggande och behandling.

Beskrivning

Redan i början av 1900 -talet visste ingen om thrips på jordgubbar. Numera förekommer denna jordgubbsskadegörare på växten lika ofta som vivel och kvalster . Ofta kommer denna parasit in i trädgården med köpta plantor, även om de har certifikat för dem.

Bild
Bild

Trips är en mikroskopisk insekt som kan leva i olika delar av planeten . Skadedjuret lägger sig ofta på Victoria -jordgubbar och andra sorter. Orsaken till insekts snabba spridning är dess höga spridningshastighet, liksom goda resistens mot många droger.

Thrips har en lång kropp, vars storlek kan variera från 0,5 till 3 mm . Parasiten har tunna ben, tack vare den manövrerbarhet som den kan röra sig snabbt på vilken yta som helst. Och också en egenskap hos denna insekt är närvaron av fransade vingar, därför kallas den också kantad. Grunden för näring för vuxna och larver är saft från växtceller.

Efter att ha lagt sig på trädgårdsgubbar, genomborrar parasiten den mjuka delen av kulturen med sin stam och drar ut all juice från den.

Bild
Bild

Jordgubbar som är infekterade med thrips försvagas och dör efter ett tag. Varje trädgårdsmästare bör veta hur denna sjukdom manifesterar sig för att förhindra att kulturen dör i tid.

Tecken på en växtattack med thrips:

  • förekomsten av ett stort antal silverserif på lövverket;
  • utseendet på ljusare fläckar med olika storlekar;
  • snabb åldrande av det drabbade lövverket och dess torkning;
  • krökning och deformation av kronblad;
  • förekomsten av klibbiga sekret och svarta korn på bärbusken.
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Perioden med hög aktivitet av trips på jordgubbar anses vara den varma torra säsongen. Detta beror på att reproduktionen av dessa skadedjur vanligtvis sker vid höga temperaturer och låg luftfuktighet. Parasiten har förmågan att snabbt och enkelt flytta från en kultur till en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste sätten att få thrips på bärbuskar:

  • köpa plantor som redan är infekterade med parasiter;
  • överföring av kantade vingade djur från en växt till en annan.

Behandlingsmetoder

När thrips hittas på jordgubbar används olika kontrollmetoder, som inkluderar införande av karantän, fytosanitär behandling, användning av kemikalier och folkmedicin. Enligt experter är det värt att börja bekämpa dessa parasiter med införandet av karantän på territoriet, varefter du kan använda olika effektiva medel.

Bild
Bild

Du kan bearbeta trädgårdsjordgubbar med flera preparat

  • Fitoverm . Denna insekticid av biologiskt ursprung anses vara säker och därför ganska efterfrågad. Behandling med läkemedlet sker genom sprutning av de drabbade grödorna. För att förbereda ett effektivt botemedel som hjälper till att övervinna skadedjuret måste trädgårdsmästaren späda ut 10 ml Fitoverm per 1 liter vatten. Under en säsong är det värt att göra 3 sprayer. Som praktiken har visat beror resultatet av att använda det här verktyget direkt på omgivningstemperaturen, det vill säga ju varmare väder, desto högre blir effekten av att avliva thrips.

  • Vermitecom . Läkemedlet har en lång livslängd. Det används inte bara för att bekämpa thrips, utan också för att förhindra infektion. Användningen av "Vermitik" utförs genom att bevattna jordens jordens delar. För att bereda produkten späds 5 ml av läkemedlet i 10 liter vatten.
  • " Aktaroy" är ett brett spektrummedel . Med hjälp av detta läkemedel kan du bevattna kulturen på bladen, samt bearbeta jorden för att eliminera ägg från parasiter i den. Innan sprutning måste trädgårdsmästaren späda ut 6 gram Aktara per 10 liter vatten.
  • " Beslut ". Detta verktyg har etablerat sig som ett av de mest pålitliga, eftersom det infekterar skadedjuret ganska snabbt. Arbetslösningen framställs genom att späd 1 gram insekticid i 10 liter vätska. Under en säsong bör en trädgårdsmästare bearbeta jordgubbar två gånger med Decis.

I vissa fall bearbetas jordgubbar med Trichopolum. En sådan händelse låter dig också förstöra thrips och rädda bärskörden.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare bekämpar den utkantade parasiten med hjälp av folkliga metoder

  • Tinktur baserad på het peppar används för att tvätta jordgubbslövverket . För att förbereda ett effektivt och säkert botemedel måste du mala 100 gram varm peppar, häll kokande vatten över det och låt stå i 3 timmar. Efter att tiden har gått kan tinkturen användas enligt anvisningarna.
  • Infusion baserad på rölleka . Den bereds genom att hälla kokande vatten över 100 gram gräs. Efter infusion av vätskan i 6 timmar kan den användas för sprutning.
  • Vitlökstinktur . Verktyget bereds genom att hacka vitlöksklyftor och sedan hälla dem med en liter vatten. Insistera på en sådan åtgärd i 5 dagar. Omedelbart före besprutning av bärbuskar späds produkten ut med vatten i förhållandet 1 till 5.
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra infektion av trädgårdsgubbar med thrips måste trädgårdsmästaren vidta vissa förebyggande åtgärder:

  • bibehålla ett måttligt fuktinnehåll i grödor genom regelbunden bevattning;
  • inspektera jordgubbar regelbundet för att upptäcka eventuella tecken på skada från thrips eller andra skadedjur på den;
  • motstå karantän för nyförvärvade plantor med en längd på 7-21 dagar;
  • sätta upp fällor på jordgubbsbäddar för parasiter, som kan representeras av klibbiga ränder av gul eller blå färg.
Bild
Bild

För att skrämma bort en eventuell skadedjur rekommenderar experter att bevattna buskarna från en sprayflaska med växtbaserade tinkturer varannan vecka . För att laga den senare kan du använda vitlök, ringblommor, tobak, rölleka, celandine och andra aromatiska växter.

Thrips kan göra mycket skada för jordgubbar, samtidigt som det ger problem och mycket problem för trädgårdsmästaren . Av denna anledning rekommenderar experter starkt att inte ignorera ovanstående förebyggande åtgärder. Om thrips ändå angrep kulturen är det värt att omedelbart börja behandla den, nämligen: användning av kemiska, biologiska preparat, liksom folkmedicin.

Rekommenderad: