Gödsel För Jordgubbar: För Hydroponik, För Vintern Och Under Blomningen, I November Och Augusti, Gödningsplan

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Jordgubbar: För Hydroponik, För Vintern Och Under Blomningen, I November Och Augusti, Gödningsplan

Video: Gödsel För Jordgubbar: För Hydroponik, För Vintern Och Under Blomningen, I November Och Augusti, Gödningsplan
Video: How To Fertilize Perennials In The Fall - Prepare for Winter & Spring 2024, April
Gödsel För Jordgubbar: För Hydroponik, För Vintern Och Under Blomningen, I November Och Augusti, Gödningsplan
Gödsel För Jordgubbar: För Hydroponik, För Vintern Och Under Blomningen, I November Och Augusti, Gödningsplan
Anonim

Att odla jordgubbar handlar inte bara om vattning, utan också om regelbunden matning, vilket ökar produktiviteten, stärker immuniteten och stimulerar tillväxten.

Valet av gödningsmedel är omfattande, men det är viktigt att veta vad och när man ska ansöka om jordgubbar.

Bild
Bild

Varför behövs detta?

Om, när man planterar jordgubbar, en tillräcklig mängd gödselmedel applicerades på en ung växt, är det inte nödvändigt att mata det under det första levnadsåret, men nästa år är det nödvändigt att befrukta växten. Jordgubbar har ett litet rotsystem som sträcker sig 10-12 cm djupt ner i marken, så växten kan inte självständigt förse sig med de nödvändiga näringsämnena.

Införandet av förband kompenserar för bristen på mineralkomponenter som är värdefulla för växten. Deras nackdel kan ses av deras yttre tecken:

  • bladplattornas spetsar mörknar och torkar med brist på kalcium och mangan;
  • bladen tappar sin färgstyrka och torkar ut från kanterna med ett lågt kaliuminnehåll, dessutom växer och utvecklas bladplattor ojämnt, samtidigt som de har en skrynklig struktur;
  • bladen blir små i storlek, få knoppar bildas, frukten minskar - sådana symtom uppstår vid brist på kväve;
  • brist på fosfor och magnesium kommer att manifestera sig som rodnad av bladplattorna och deras långsamma utveckling.
Bild
Bild

Vid överträdelse av matningsperioden eller felaktigt utvalt gödselmedel kommer jordgubbarnas utbyte och dess allmänna tillstånd långt ifrån att vara idealiskt.

Gödselmedel

Gödselmedel för matning av jordgubbar kan vara flytande eller granulära. Du kan mätta jorden med värdefulla spårämnen med hjälp av organiska, mineraliska eller komplexa gödningsmedel.

Organisk

För att mätta jordbruket med kvävehaltiga komponenter befruktas det med organiska produkter - mullein, hästgödsel, fjäderfäavfall. Förutom kväve innehåller dessa naturliga föreningar zink, kalium och magnesium, järn, fosfor och magnesium. Vissa typer av organiskt material används för jordgubbar.

Kycklingspillning . Används för vårmatning och i början av blomningen. För att förbereda en arbetslösning späds torr spillning 20 gånger med vatten och insisteras i 3-5 dagar. Kompositionen vattnas vid roten av varje växt med en hastighet av 0,5 liter per buske.

Bild
Bild

Mullein . Används för vårförband och späds med vatten 20 gånger. Efter att kompositionen infunderats i 3-5 dagar vattnas plantorna vid roten.

Bild
Bild

Kompost . Det erhålls genom överhettning av organiska växtrester, som bildar ett bördig näringssubstrat. Gödningsmedlet sprids nära jordgubbbusken i ett lager på upp till 5 cm. Komposten placeras inte nära utloppet - ett litet gap kvarstår.

Bild
Bild

Aska . Beredd genom att bränna råg- eller vetestrå, samt björk- eller barrträ. Askan läggs ut i en handfull under varje buske. Matning sker tidigt på våren och hösten, efter beskärning av buskarna. Flytande gödningsmedel kan beredas från aska genom att späda ut det med vatten.

Bild
Bild

Örtinfusion . Färskt gräs läggs i en fat och hälls med vatten, behållaren placeras på en varm plats och kompositionen infunderas i 5-7 dagar. En arbetslösning för rotdressing framställs genom att späda ut 1 del av kompositionen med 10 delar vatten. För sprutning späds den koncentrerade kompositionen från fatet 20 gånger med vatten. För varje jordgubbsbuske förbrukas inte mer än 1 liter utspätt gödselmedel.

Bild
Bild

Om du vill förbereda arbetslösningar från gödsel, kan du inte använda den färsk, du kan gödsla den bara om den har stått i minst 1 år utomhus.

Mineral

För jordgubbar vid olika utvecklingsperioder används kalium, kalcium, fosfor och kvävegödselmedel. På våren, när växten börjar bilda peduncles, används nitroammophosgödselmedel för att mata och stimulera blomning . Om du spädar 20 g av läkemedlet i 10 liter vatten, kan cirka 18-20 jordgubbsbuskar befruktas med en sådan lösning. I slutet av april kan urea också tillsättas till jordgubbar. Men du kan bara applicera kompositionen när lufttemperaturen värms upp till 15-18 grader. Ta 20 g av läkemedlet på en hink med vatten och behandla växterna med den resulterande lösningen genom att vattna.

Bild
Bild

När jordgubbar börjar sin blomningstid måste de tillsätta kaliumpreparat till dressingen . Oftast används kaliumnitrat för detta ändamål. För att få gödselmedel späds 10 g av läkemedlet i 10 liter vatten. Vattning sker rikligt - minst 1 liter av kompositionen hälls under varje buske. Växter kan sprutas med samma lösning. Om jordgubbarna är svaga i utseende kan nitrofosfatgödsel läggas till lösningen av kaliumnitrat i mängden 30-40 g.

Vid plantering av unga buskar läggs superfosfatgödselmedel till hålen. För varje kvadratmeter i trädgården används 30 g av läkemedlet; kaliummagnesium eller kaliumsulfat i en mängd av 15 g kan läggas till den.

Bild
Bild

Komplex

Gödselmedel som kombinerar organo-mineraliska komponenter och består av olika makro- och mikroelement kallas komplexa gödningsmedel. Jordgubbsodlingar reagerar bra på matning från en blandning av mineraler och naturliga organiska ämnen. Till exempel, tidigt på våren, kan du befrukta din trädgårdsbädd med en blandning av mullein och ammoniumsulfat. Om du inte själv vill förbereda toppdressing kan du använda färdiga preparat. Aktiva komplexa gödningsmedel inkluderar preparaten "Solution", "Ryazanochka", "Kemira ". I sådana formuleringar väljs alla komponenter noggrant in i kvantitet och i de bästa kombinationerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

När man odlar jordgubbar använder erfarna trädgårdsmästare ofta sina egna testade recept. Här är de mest effektiva och lättanvända fodersammansättningarna.

  • Brödinfusion - brödet blötläggs i vatten tills det löser sig, lägg på en varm plats så att kompositionen infunderas. De jästaktiverade bakterierna i bröd är en utmärkt ekologisk mat för jordgubbar. För att få en fungerande lösning späds basinfusionen tiofaldigt och plantorna vattnas vid roten.
  • Lösning med ammoniak - produkten aktiverar inte bara tillväxten av jordgubbar, utan också dess immunitet. För att få en arbetskomposition för 10 liter vatten, tillsätt 1 liter tvålösning och 40 ml ammoniak. Endast jorden runt busken vattnas med gödningsmedel och försöker att inte skada utloppet. Kompositionen används på våren, som det första betet, och efter plockning av bären används jod istället för 1 liter tvålösning, men högst 5 droppar.
  • Fermenterad mjölkmatning - används på underlag med låg surhetsgrad. För att förbereda gödningsmedlet, ta 1 del sur mjölk och späd den med 2 delar vatten. Växter vattnas på ett avstånd av 10-15 cm från kanten av utloppet ovan mark.
  • En lösning med borsyra och kaliumpermanganat - varje komponent tas i 2-3 g per 10 l vatten, 200 g aska tillsätts ibland till kompositionen. Den resulterande kompositionen besprutas med jordgubbsblad.
Bild
Bild

Folkmedicin används bäst i kombination med mineralisk eller ekologisk matning, då blir effekten av exponering märkbart högre.

Tillverkare

På marknaden för trädgårdsartiklar finns både preparat från inhemska och utländska tillverkare i stora mängder. Vanliga och mest effektiva, enligt trädgårdsmästare, är följande märken:

  • LLC "Agrovit" (Moskva-regionen, Balashikha, producerar det bästa vattenlösliga komplexgödselmedlet "Ryazanochka");
  • Bui kemisk anläggning (Kostroma -regionen, Bui, producerar gödselmedel för att gödsla "Aquarin");
  • Yara -företag (Norge levererar komplex granulatgödsel till Ryssland med kväve, kalcium och bor);
  • Plagron company (Holland, levererar en rad komplexa mineralgödselmedel under varumärket Plagron);
  • FASCO LLC (Moskva -regionen, Solnechnogorsk -distriktet, erbjuder olika alternativ för komplexa mineralgödselmedel, liksom organiskt material);
  • FH "Ivanovskoe" (producerar komplext mineralgödselmedel "Rubin");
  • organisk gödningsväxt "Organic Mix" (Ulyanovsk, producerar organiskt gödselmedel för jordgubbar och bärbuskar "Organic Mix");
  • LLC "Din ekonomi" (Nizjnij Novgorod, leverantör av omedelbart komplext gödningsmedel "Zdraven turbo" för jordgubbsplantor).

Det finns många gödselproducenter och valet av deras produkter är enormt, så du bör fokusera på växternas behov och ekonomiska kapacitet.

Bild
Bild

Sätten

Toppdressing för jordgubbar är rot och blad. Rotfodring sker genom att vattna eller placera gödselmedel i närheten av växtens rötter. Bladmetoder är dammning eller sprutning av växtens antändningsdel, utförd på kvällen, tidigt på morgonen eller en grumlig dag när solen inte är så aktiv . Lösningar för sprutning i deras koncentration bör vara två gånger svagare än för rotbevattning.

Befruktning av bevattningsvattnet vid en viss koncentration av lösningen kallas fertigering. För en växt väljs vattenlösliga komponenter för utfodring, med beaktande av dess behov under en viss specifik period av dess utveckling.

Bild
Bild

Applikationsteknik

För att gödsla jorden ordentligt eller mata växten med bladmetoden är det nödvändigt att följa en viss sekvens av sådana procedurer. Om växterna har tecken på brist på spårämnen, läggs de till, utöver normen.

Matningsfrekvensbord för jordgubbar:

Ansökningsförfarande Datum för Hur man matar
Topdressing nummer 1 Tidig vår, efter att snön har smält Minerala eller komplexa produkter appliceras med rotmetoden på trädgårdsbädden.
Top dressing nummer 2 Innan blomningen Ett mineralkomplex med 30 g nitroammofosgödselmedel och 10 g kaliumsulfat löses i 10 liter vatten och 0,5 liter lösning hälls under varje buske.
Top dressing nummer 3 Vid den aktiva blomningens ögonblick Gödsla med en sammansättning av 1 del gödsel, 8 delar vatten och 100 g siktad aska. Lösningen appliceras vid roten av växten.
Topdressing nummer 4 Andra halvan av augusti Komplexmatning: 30 g universalkomposition och 200 g siktad aska, allt detta löses i 10 liter vatten.

Vid applicering av dressingar bör överfodring av jordgubbar inte tillåtas, eftersom lövmassan kommer att växa i den, men roten börjar ruttna . När de planterar en planta börjar de aktivt mata det från det andra året, med hjälp av organiskt material och mineralkomponenter. Nästa år är det bättre att överge organiskt material och bara lämna mineralkomplex, och vid fjärde året av växtens liv introduceras organisk gödning igen.

Bild
Bild

När ska man applicera toppdressing?

För att uppnå ett högt utbyte av jordgubbar är det viktigt att följa ett matningsschema. De utförs på våren, sommaren och efter skörd.

Under våren

Gödsel appliceras på våren, under blomningen, liksom efter att bären är bundna och rosett av löv växer. I början av blomningen utförs sprutning med komplexa preparat eller med borsyra. När äggstockarna dyker upp, bereds en sammansättning av mineraler och organiska ämnen: kompost - 300 g, ammoniumnitrat - 20 g, kaliumsulfat - 10 g, superfostfat - 20 g.

Kompositionen vattnas vid roten av växten.

Bild
Bild

Sommar

På sommaren, efter fruktning, är det också viktigt att mata grödan, när hon gav all sin kraft till skörden och nya blomknoppar och mustascher började bildas hos henne. Gödsel appliceras i juli och augusti. Under mognadsperioden av bär befruktas jordgubbar med aska (200 g) och komplext gödselmedel (20 g). MEN efter skörd sprids preparatgranulerna i gångarna, begraver dem i jorden och vattnar sängen rikligt.

Bild
Bild

På hösten

På hösten hjälper befruktningen jordgubbarna att förbereda sig för vintern. Toppdressing utförs i september efter beskärning av bladen. Om du inte hann göra det kan du mata jordgubbarna i oktober eller november.

Arbetskompositionerna appliceras i form av flytande rotdressning eller granulerna begravas i jorden, följt av vattning.

Bild
Bild

Innan du går ombord

När man transplanterar buskar eller förbereder hål för plantor, bereds jorden i förväg genom att gödsla den med aska (200 g), superfosfat (20 g) och kaliumsulfat (10 g). Förberedelserna görs minst 1 månad innan plantningsarbetet påbörjas, och detta blir den första utfodringen för unga växter . Kompositionen grävs upp med jord och vattnas med vatten. När du planterar plantor kan du lägga till ytterligare ett litet komplext färdigt gödningsmedel med kväve och kalium i hålet.

Bild
Bild

Expertråd

Befruktning av jordgubbar beror på de förhållanden där de odlas. För exemplar som växer i en kruka på en fönsterbräda hemma, liksom på en balkong, terrass eller i en lägenhet, är komplexa kompositioner lämpliga, i lämpliga förpackningar - granulära eller flytande former. Om vi talar om odling av grödor i industriell skala beror mängden gödsel som appliceras på väderförhållandena och jordens sammansättning.

I det här fallet måste du inte bara använda mineraliska, utan också organiska komplex.

Bild
Bild

Reparerade jordgubbar, som blommar och bär frukt hela sommaren, behöver ofta matas och växter avsedda för hydroponik befruktas med bladmetoder och gödningsmedel läggs till bevattningslösningar. I detta fall kan endast mineralföreningar användas, eftersom organiskt material täpper till alla dräneringshål i systemet.

Groddar i ett växthus, liksom plantor i vertikala sängar, befruktas med befruktningsmetoden, när mineralkomponenter löses upp i vatten för bevattning . Dessutom används i dessa fall också bladförband.

Rekommenderad: