Fladdermusen Flög In I Lägenheten: Varför Flyger De In På Natten Och Hur De Ska Fånga Den För Att Driva Ut Den? Hur Kan Du Hitta Var Hon Gömde Sig Under Dagen?

Innehållsförteckning:

Video: Fladdermusen Flög In I Lägenheten: Varför Flyger De In På Natten Och Hur De Ska Fånga Den För Att Driva Ut Den? Hur Kan Du Hitta Var Hon Gömde Sig Under Dagen?

Video: Fladdermusen Flög In I Lägenheten: Varför Flyger De In På Natten Och Hur De Ska Fånga Den För Att Driva Ut Den? Hur Kan Du Hitta Var Hon Gömde Sig Under Dagen?
Video: DEN SOM FÖRST LYCKAS LÄMNA DET HEMSÖKTA HUSET VINNER 2024, April
Fladdermusen Flög In I Lägenheten: Varför Flyger De In På Natten Och Hur De Ska Fånga Den För Att Driva Ut Den? Hur Kan Du Hitta Var Hon Gömde Sig Under Dagen?
Fladdermusen Flög In I Lägenheten: Varför Flyger De In På Natten Och Hur De Ska Fånga Den För Att Driva Ut Den? Hur Kan Du Hitta Var Hon Gömde Sig Under Dagen?
Anonim

Vad händer om en fladdermus flög in i en lägenhet? Varför flyger de in på natten, och hur fångas de för att driva ut dem utan att skada varken djuren eller dig själv? Låt oss ta reda på hur du kan hitta ett flygande djur under dagen, hur man förstår när en mus invaderar där den gömde sig.

Bild
Bild

Varför flyger fladdermöss in i huset?

Normalt kan en fladdermus leva inte bara i grottor, som man ofta tror. Det finns också i skogar, inklusive stora ängar. Därför inträffar situationen "en fladdermus flög in i lägenheten" oftare än man kan tro. Även zoologer kan ännu inte svara på vad som exakt lockar representanter för fladdermusordningen i mänskliga bostäder . Direkta observationer visar dock att detta händer oftare från juli till december än under första halvåret.

Det har fastställts att bevingade varelser inte medvetet försöker komma in i något hus. De befinner sig där mest av en slump, och för dem kan sådana situationer vara inte mindre stressande än för människor som har märkt "monsteret".

Bild
Bild

Uppenbarligen är sådana invasioner förknippade med säsongsinvandring, med sökandet efter någon plats där du kan gömma dig från dåligt väder och andra faror. Det är också troligt att djuret helt enkelt är vilse eller har tappat kullager och inte kan återvända till sitt tidigare vanliga ställe. Slutligen försvinner ibland deras skydd på grund av skogsbränder, andra incidenter, bara mänsklig aktivitet.

Hus, speciellt flera våningar, kan förväxlas av den bevingade varelsen med någon form av stenar. Naturligtvis, i dem försöker den hitta en fristad för sig själv. Det är sant att det är tillfälligt, eftersom det inte kan finnas någon naturlig mat för en fladdermus i en bostad. Så det är ingen mening att leta efter specifika skäl för "invasionen". Låt teoretikerna göra det; för hyresgästerna själva är det viktigare att hantera det problem som uppstått.

Bild
Bild

Hur hittar man var hon gömde sig?

Som redan nämnts söker fladdermöss i mänsklig bostad att hitta en vanligtvis improviserad fristad ett tag. Och, naturligtvis, därför måste du börja lösa problemet genom att inspektera de platser där en objuden gäst kan gömma sig. Viktigt: detta måste göras under dagen. På natten, och även om konstgjorda lampor tänds överallt, sover det bevingade djuret vanligtvis. Det tar sin tillflykt där elektriska lampor vanligtvis inte "når", och du behöver inte riktigt lita på deras hjälp. Att försöka locka ut fladdermössen på något sätt är meningslöst; sådana metoder finns helt enkelt inte.

Du behöver bara steg för steg, metodiskt inspektera alla platser som är lämpliga för hans skydd. Ofta visar det sig:

  • alla typer av lådor, väskor, hinkar och andra behållare;
  • gardiner (särskilt på baksidan);
  • blinda hörn, vrår;
  • skafferi;
  • källare, vindar;
  • skåpmöbler (det är särskilt bekvämt för en fladdermus att klamra sig fast på produkter av fiberplattor och liknande material);
  • inomhusväxter (ju större de är, ju fler grenar, desto bättre);
  • ytterkläder;
  • olika inredningsartiklar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör omedelbart ställa in det faktum att det under de första 10-15 minuterna inte kommer att fungera att hitta en "resenär ". De är förvånansvärt fyndiga när det gäller att hitta platser att gömma sig, och ibland tar sökningar lång tid. Fladdermusen försöker ofta vara på en mörk yta, eftersom den märks mer på ljusa platser. Denna teknik bestäms biologiskt av önskan att förbli obemärkt av naturliga fiender.

Ibland måste du flytta möbler och stora hushållsapparater, men det finns inget annat sätt.

Bild
Bild

Hur fångar man ett djur?

Vad behöver du?

Den här frågan är ingalunda inaktiv. Risken för människorna själva är, om än obetydlig, närvarande. Det finns ingen särskild rädsla för rabies, för i själva verket är en obetydlig andel fladdermöss smittade av det. Det är sant att deras bett fortfarande inte är det trevligaste, men i de flesta fall är den allvarligaste faran det är en zoonotisk infektion . I allmänhet är bettet själva huvudsakligen förknippat med självförsvar, det vill säga att du inte kan låta musen förstå att något hotar det.

Det finns heller ingen anledning att frukta direkt överföring av det ökända coronaviruset . Alla experter är redan överens om att det inte är direkt möjligt, och att det måste finnas någon form av mellanliggande organism mellan en person och en fladdermus. Men det finns fortfarande en risk att drabbas av flera dussin andra infektioner. Det är användbart innan du fångar en fladdermus, om det bara är möjligt, att ta bort från hemmet de som inte är engagerade i sökningen, liksom husdjur. En rädd varelse kan bli svårt sårad om en hel skara börjar jaga efter den, och till och med skälla eller mjuka kommer att höras.

Bild
Bild

När platsen för fladdermusen är bestämd tar det vanligtvis ungefär en kvart att fånga den. Med tanke på risken för bett och infektion måste du ta hand om skyddsmedlen. Det här är kläder som helt eller så mycket som möjligt täcker huden:

  • trånga byxor eller jeans;
  • långärmade skjortor (bra om du kan knappa dem);
  • stövlar eller stövlar;
  • tjocka leggings av läder eller annat hållbart material.

I vissa fall tillhandahålls inte handskar eller vantar, även om de i teorin behövs i alla hem. Sedan tar de vridna skjortor och andra liknande saker för att skydda handflatorna och handlederna. För din information, även om fladdermusen inte har en imponerande bettkraft, bör du inte lita på bomull eller andra tunna tyger.

Det är också oönskat att använda frottéhanddukar: fladdermössens klor är ofta intrasslade i dem, vilket inte bara komplicerar att bli av med dem, utan kan också uppfattas som en attack.

Bild
Bild

Hur greppar man rätt?

Det viktigaste är att inte försöka fånga fladdermusen så fort den flög in . Under denna tid är djuret vanligtvis i ett tillstånd av allvarlig stress. Det är lämpligt att omedelbart stänga dörrarna för att förhindra kaotisk rörelse i rummen. Efter en tid blir "turisten" trött och sätter sig någonstans. Medan hon flyger är fångst värdelöst, och försök att ta tag kommer bara att öka chocken.

Skopor, bassänger och andra föremål som kan användas för att täcka en fladdermus används vanligtvis som fällor. Det är lämpligt att ge plastbehållare företräde - metallen kommer att skratta och skrämma. Omfattande behållare behövs eftersom djuret annars kan skadas. Placera under den övre kanten:

  • plywood;
  • kartong;
  • tät stock;
  • en liten tablett.

Därefter vänds skopan eller bassängen. I avsaknad av en lämplig behållare (om det finns starka handskar) fångas djuret för hand. Du kan närma dig fladdermusen med försiktiga steg, utan brådska. Kroppen stängs med handflator. Huvudet bör förbli öppet för att inte provocera aggression.

Bild
Bild

Vad göra här näst?

Att bli av med en fladdermus som har flugit in i ditt hem är lätt. När hon fångas tas behållaren försiktigt ur bostaden. Nära alla stora träd, efter att du har tagit bort locket, måste du luta skopan eller bassängen. De höjs till ungefär människans tillväxt, eftersom fladdermöss inte är vana vid att lyfta från marken. Och om allt görs korrekt kommer de att flytta till ett träd och sedan börja röra sig i sin naturliga miljö som vanligt.

Ibland kan ett djur som har flugit in på natten köras iväg utan speciell fångst. Tillvägagångssättet är detta:

  • stäng av det elektriska ljuset, släck ljusen;
  • lås dörrarna ordentligt;
  • öppna dörren till balkongen, fönster;
  • dra i gardinerna så att däggdjuret inte fastnar i dem;
  • lämna rummet och sitt där så tyst som möjligt;
  • vanligtvis om 30 minuter lämnar fladdermusen huset;
  • i en svårare situation flyger den iväg på 1-2 timmar.
Bild
Bild

En alternativ lösning är att använda en vanlig låda . Lådans ytterkant är täckt med en trasa. Djuret kan hålla fast det tills det förs ut till en säker plats. Locket är stängt och limmat med tejp för att förhindra flykt. Det ska finnas en behållare med vatten inuti lådan; ibland istället matas fladdermusen helt enkelt i förväg från en spruta utan nål.

I en sådan behållare förvaras djuret till början av den varma säsongen. Det måste hållas vid en temperatur på 3-5 grader. Det är bättre att sätta lådan inte i kylskåpet, men i källaren, om möjligt . Djuret bör störas så sällan som möjligt. Han kommer att behöva vital energi för att hålla ut till våren.

Fladdermusen är rädd för rök. Du kan använda både rökbomber och rökare som används av biodlare. Rökbehandling hjälper till att bli av med inbjudna gäster, även om de väljer vinden eller källaren.

Märkligt nog är fladdermöss rädda för vatten. Dess strålar och vanliga sprutning hjälper till att driva bort djur även från de platser där de bestämmer sig för att bosätta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

På balkongen hjälper insektsprayer, som är tillräckligt för att appliceras en gång, för att skrämma bort fladdermöss . Tydligen fungerar naftalen också bra. Den läggs i en påse och förvaras i ett torrt hörn.

Om djuret har flugit genom sprickorna måste de täckas med glasfiber. Myggnät hängs på fönstren - vanligtvis är detta skydd tillräckligt för att fladdermöss inte längre ska dyka upp i lägenheten.

Viktigt: du ska inte döda fladdermöss. I de flesta regioner i Ryssland ingår de i den röda boken. Dessutom är detta verkligen användbara djur som avsevärt tunnar ut populationen av farliga insekter som skadar människor och växter.

Bild
Bild

Att skrämma dem hemifrån hjälper:

  • apotek kamomill;
  • pepparmynta;
  • renfana;
  • vild rosmarin;
  • sagebrush;
  • höga ljud (hårdrock, klockor, väderkranar, "vindsignal");
  • starkt ljus.

Men ibland fungerar inte improviserade metoder för att fånga och ta bort. I det här fallet är det bara att ringa ett professionellt team. De vet exakt hur de ska driva ut vilddjuret och återföra det till sitt vanliga livsmiljö på kort tid. Dessa tjänster är relativt billiga. Professionella har speciella kemikalier till sitt förfogande för att förbättra deras arbetseffektivitet.

Rekommenderad: