Vad är Det Blinda Området Runt Huset För: Vad är Det? Varför Gör De En Grundbeläggning För Ett Hus Utan Källare Och På Högar?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Det Blinda Området Runt Huset För: Vad är Det? Varför Gör De En Grundbeläggning För Ett Hus Utan Källare Och På Högar?

Video: Vad är Det Blinda Området Runt Huset För: Vad är Det? Varför Gör De En Grundbeläggning För Ett Hus Utan Källare Och På Högar?
Video: Övergång. Jag hittade något skrämmande i min farbrors hus. Gerald Durrell 2024, Maj
Vad är Det Blinda Området Runt Huset För: Vad är Det? Varför Gör De En Grundbeläggning För Ett Hus Utan Källare Och På Högar?
Vad är Det Blinda Området Runt Huset För: Vad är Det? Varför Gör De En Grundbeläggning För Ett Hus Utan Källare Och På Högar?
Anonim

Efter att ha slutfört byggandet av ett hus ställer många en rimlig fråga: från vad och hur man bäst bygger ett mörkt område av hög kvalitet runt en ny byggnad? Denna process måste ägnas särskild uppmärksamhet. I den här artikeln kommer vi att berätta exakt vad det blinda området är till för och vad det är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan man förstår syftet och särdragen hos det blinda området runt huset är det vettigt att svara på huvudfrågan - vad är det? Ett mörkt område kallas en vattentät beläggning monterad runt omkretsen av en byggd byggnad . Det kan vara en betong- eller asfaltlist. Det fortsätter längs hela strukturen. I detta fall görs nödvändigtvis den nödvändiga lutningen i byggnadens riktning.

Det blinda området måste utrustas, oavsett vilken grund byggnaden har . Det kan sättas upp på högar, remsor eller någon annan grund.

Installation av en så viktig komponent som ett mörkt område är en förutsättning som i alla fall inte kan försummas.

Bild
Bild

Betydelse för skydd mot grundvatten och smältvatten

En av de viktigaste funktionerna i den aktuella strukturen, utrustad i husets miljö, är skyddande. Detta funktionella tillskott skyddar effektivt bostadens grund från destruktiv penetration av fukt, samt frysning och eventuell svullnad . Det är mycket viktiga uppgifter. Hela strukturens hållbarhet beror direkt på deras lösning. Det är av denna anledning som skyddet måste vara tillförlitligt och av hög kvalitet.

Så för jordar som kännetecknas av en hög förekomst av grundvatten är högkvalitativ vattentätning av det förberedda blindområdet en förutsättning . I ovanstående situation kommer ett lerlager inte att spara pengar. Endast moderna vattentäta beläggningar av hög kvalitet kan komma till undsättning. Det övre lagret av det blinda området kan också konstrueras av krossad sten. I detta fall kommer betongbasen att kunna garantera 100% pålitligt skydd av fundamentet mot vatteninträngning. Inget annat byggmaterial eller murbruk kan garantera samma goda skydd. Det är sant att ett styvt blindområde också har sina nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ funktion

Den estetiska funktionen, som det blinda området runt bostadshuset ansvarar för, kan inte underskattas . Byggnader ser alltid mer attraktiva och kompletta ut när det gäller design när de kompletteras med de aktuella strukturerna. Dessutom finns det inget behov av att uteslutande använda betongbruk eller grus. Det är fullt möjligt att använda en mängd olika material. Många husägare föredrar att tillgripa olika intressanta designalternativ för det blinda området, så att utseendet på deras hem blir ännu mer spektakulärt och originellt.

När du dekorerar det blinda området kan du använda material i olika färger och texturer. Själva formen av denna komponent i bostadens miljö kan inte bara vara standard, utan också rund, vågig och vilken som helst annan.

Blinda områden som görs på detta sätt lockar alltid mycket uppmärksamhet. Med deras hjälp kan du bokstavligen förvandla byggnadens utseende och skydda det samtidigt från vatteninträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt för värmeisolering

Det är värt att notera den viktiga värmeisoleringsfunktionen för det blinda området, som är byggt runt husen. Många är medvetna om att temperaturförändringar kan ha en stor skadlig effekt på grunden. På grund av detta minskar kraftreserven för sådana strukturer märkbart, vilket säkert kommer att leda till att deras huvudelement gradvis förstörs.

I sådana situationer kan en "halsduk" i form av ett korrekt uppfört blindområde vara räddningen för grunden . Denna komponent kommer att kunna bilda den nödvändiga värmen, vilket kommer att jämna ut skarpa hopp i temperaturindikatorer. Om det är planerat att utrusta funktionella rum som ett gym eller ett biljardrum i källaren eller på källarens territorium, måste enheten i det blinda området tänkas ut i förväg och tas med fullt ansvar. Endast på detta sätt är det möjligt att effektivt och utan negativa konsekvenser behålla värme i sådana utrymmen.

Bild
Bild

Förhindrar markhöjningsfunktion

Som du kan se fungerar det blinda området som en mycket viktig och funktionell komponent som perfekt klarar många uppgifter som är viktiga för hus. Det är därför många människor kompletterar sina bostadshus med liknande design. Dessutom kan det blinda området effektivt förhindra eventuell svullnad av jorden i området. Denna funktion bör också anses vara mycket viktig och betydelsefull för alla byggnader.

Ett obligatoriskt krav för byggnader som uppförs på sandiga, svängande och rörliga jordar är närvaron av ett välbyggt blindområde . Indikatorn för dess förekomst under sådana förhållanden bör vara minst 30 cm. Dessutom krävs det att man använder ett pålitligt armeringsskikt. Dess konstruktion måste också genomföras i enlighet med alla regler och förordningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av blinda områden, deras fördelar och nackdelar

Det blinda området kan ordnas med olika material. Var och en av alternativen har vissa fördelar och nackdelar. Baserat på den specifika konstruktionstypen kan strukturen som övervägs vara styv, med en fast bas, samt bestå av separata komponenter. Låt oss ta en titt på de viktigaste styrkorna och svagheterna i de olika alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Det mest okomplicerade, billiga blindområdet, kännetecknat av en extremt enkel design. Det är väldigt enkelt att bygga. Detta kräver endast formning, som vid behov förstärks. Därefter hälls det med en betonglösning.

De främsta fördelarna med ett betonggardin är följande:

  • sådana mönster har en överkomlig kostnad;
  • hållbar;
  • effektiv och funktionell;
  • enkelt monterad och reparerad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan följande noteras:

  • inte den mest spektakulära utsikten;
  • behovet av reparationsarbete vid sprickbildning;
  • det är nödvändigt att förbereda formen;
  • extra tid krävs för att formen ska frysa;
  • själva installationsarbetet visar sig vara mycket mer mödosamt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Från spillror och grus

Det här alternativet är relaterat till kategorin mjukt mörkt område. Den är oftast monterad på vallande och rörlig jord. Således garanteras utmärkt prestanda för strukturen, liksom en lång livslängd.

De viktigaste fördelarna med ett sådant blindområde är associerade med följande parametrar:

  • de är gjorda av tillgängligt material;
  • de byggs ganska snabbt och enkelt;
  • det är inte nödvändigt att dessutom tillhandahålla speciella expansions- och expansionsfogar;
  • liknande exemplar ser mer estetiskt tilltalande och attraktiva ut.

Den största nackdelen med det betraktade blindområdet är att det visar sig vara mindre motståndskraftigt mot mekaniska skador än dess betongmotstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med dekorativ trim

För att få ett vackert foder av det inbyggda blindområdet kan du använda en mängd olika material. Det kan vara beläggningsstenar, beläggningsplattor, porslinstengods, stenar och andra liknande alternativ. Var och en av dessa alternativ kräver användning av en specifik stylingteknik.

Till exempel är en mycket estetisk beläggningssten i de flesta situationer monterad på en mjuk typ av blindområde med utrustning från ett lerslott. Men en så populär beläggning som porslinstengods bör läggas på en betonglösning som ännu inte har härdat.

Sådana dekorativa alternativ för blindområdet ger huset ett mycket mer spektakulärt och snyggt utseende, men kräver ofta mycket pengar.

Rekommenderad: