Metallfasadpaneler (33 Bilder): Aluminiumalternativ För Fasaden, Råvaror Av Galvaniserat Stål Belagd "polyester" För Husets Utsida

Innehållsförteckning:

Video: Metallfasadpaneler (33 Bilder): Aluminiumalternativ För Fasaden, Råvaror Av Galvaniserat Stål Belagd "polyester" För Husets Utsida

Video: Metallfasadpaneler (33 Bilder): Aluminiumalternativ För Fasaden, Råvaror Av Galvaniserat Stål Belagd
Video: how to installed structure glazing at site | facade installation | Glass installation | Aluminium 2024, Maj
Metallfasadpaneler (33 Bilder): Aluminiumalternativ För Fasaden, Råvaror Av Galvaniserat Stål Belagd "polyester" För Husets Utsida
Metallfasadpaneler (33 Bilder): Aluminiumalternativ För Fasaden, Råvaror Av Galvaniserat Stål Belagd "polyester" För Husets Utsida
Anonim

Byggmarknaden är fylld med många olika material som används för beklädnad av fasader på olika byggnader och strukturer. Detta är klassisk gips, tegel eller sten och speciella fasadplattor, men det vanligaste alternativet är metallpaneler för fasaden. Sådana strukturer kallas oftast "sidospår".

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och Fördelar

Fasadpaneler används mest vid konstruktion av kommersiella fastigheter: olika kontorsbyggnader, affärscentra och handels- och lagerplatser. Men fler och fler sådana beklädnadspaneler används för att avsluta fasaden på privata bostadshus och till och med höghus.

Ett sådant byggmaterial består av två metallplåtar, mellan vilka det finns ett mineralfyllmedel . Ovanifrån är metallen täckt med en skyddande beläggning, vilket gör att den kan behålla sitt ursprungliga utseende och egenskaper längre.

Fyllmedlet och legeringstypen som används för metallen kan variera beroende på tillverkare.

Bild
Bild

Fördelarna med dessa metallstrukturer inkluderar följande:

  • låg vikt med ökad styrka och hållbarhet, vilket minimerar belastningen på husets grund;
  • enkel installation och underhåll;
  • materialet är inte förbränt, vilket betyder att det är säkrare än plast eller trä;
  • motståndskraft mot aggressiva medier och mekanisk skada.
Bild
Bild
Bild
Bild

För alla dess positiva egenskaper har sådana väggpaneler fortfarande två betydande nackdelar:

  • behovet av att köpa ett stort antal olika fraktionella element och specialutrustning för metallskärning;
  • behovet av att ytterligare isolera väggytan innan du installerar strukturen.

Sådan beklädnad används både för nybeklädnad och för rekonstruktion av gamla byggnader, vilket gör att de kan ge dem ett modernt attraktivt utseende. Tack vare panelerna ökar ljudisoleringen eftersom de skapar en slags akustisk buffert. Med hjälp av detta material kan du jämna ut fasaden och göra den mer ventilerad.

Bild
Bild

Vyer

Metallpaneler är i genomsnitt 0,55 mm tjocka. De är vattentäta och brandsäkra. Slagfastheten är 50 kg / cm och böjhållfastheten är 118 MPa. Klassificeringen av paneler baseras antingen på deras utseende eller på metallen som används. Beroende på utseende kan panelerna imitera trä, sten eller tegel. Profiler kan vara korrugerade, släta, perforerade eller olika präglingar längs kanten.

För tillverkning av fasadpaneler kan olika typer av metaller och olika metoder för bearbetning användas.

Bild
Bild

Cink Steel

Metalltakföretag tillverkar också galvaniserade stålpaneler belagda med polyester. Oavsett om de är släta, räfflade eller mönstrade, har de alla en låsanslutning och är lätta att installera. Tjockleken på galvaniserad metall är 0, 5–0, 7 mm, och beläggningen skyddar inte bara materialet utan ger dig också möjlighet att ge produkten olika färger och texturer. Sådant material är det mest mångsidiga och används för att bekläda alla fasader, från hus på landet och på landet till shoppingpaviljonger och sportcenter. Längden på sådana paneler kan nå 5–6 meter och beställs från tillverkaren. De kan monteras både horisontellt och vertikalt. Panelerna är lätta, hållbara och ekonomiska.

Tyvärr, på grund av deras lätthet, är sådana strukturer mottagliga för deformation, samt ackumulerar statisk elektricitet och kräver ytterligare värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett annat populärt material för fasadbeklädnad. Belagd med ett lager av oxid "rostfritt stål" kräver inte ytterligare beläggning med olika skyddande medel. Med rätt stålkvalitet är sådana paneler hållbara, lätta och mycket lätta att underhålla, trots sitt ganska höga pris. Precis som galvaniserad stålbeklädnad kräver rostfritt stål värmeisolering och ackumulerar statisk elektricitet, men det är mer motståndskraftigt mot korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium

Aluminiumpaneler kallas också kompositpaneler. Deras totala tjocklek överstiger inte 6 mm och längden är 6 m. Ovanifrån kan metallen beläggas med en oxidfilm, som skyddar materialet och ger det olika nyanser. Med hjälp av en sådan film kan du få en spegeleffekt, imitera en trä- eller stenyta.

Sammansatta flerskiktade aluminiumpaneler som kallas "Alukobond" utmärks som en separat typ . Antingen syntetisk polymer eller högtrycksskummad polyeten placeras mellan plåtarna av hållbar metall. Sådant material skyddar fasaden på ett tillförlitligt sätt mot fukt och mekaniska skador, och låter dig också väcka nästan vilken designidé som helst på grund av att den lätt böjer sig och får den form som krävs.

Till skillnad från galvaniserat och rostfritt stål ackumulerar aluminium inte statisk elektricitet och kräver inte värmeisolering. Det är dock ett dyrare och mindre hållbart beklädnadsmaterial.

Bild
Bild

Andra typer av metaller

Förutom stål och aluminium kan metallpaneler också tillverkas av andra material och legeringar: mässing, koppar och till och med brons. Dessa paneler är belagda med en blank eller matt lack och installeras med dolda fästelement. Inuti klistras sådana strukturer över med ett ljudabsorberande material för att utesluta ringning under mekanisk påfrestning. De är hållbara och enkla att installera och ta bort. Sådana paneler används inte bara för fasadbeklädnader, utan också för inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerbelagd

Grunden för sådana paneler är aluminium eller galvaniserat stål, på vilket en skyddande polymerbeläggning appliceras ovanpå. Tjockleken på sådana metallpaneler är cirka 0,56 mm. De är släta, korrugerade eller perforerade. Sådana paneler är fukt- och frostbeständiga, har bra ljudisolering och är också lätta att installera. Innan installationen är det nödvändigt att förisolera fasaden eller använda dyrare sandwichpaneler. För att en sådan beklädnad ska fungera länge är det nödvändigt att korrekt montera listerna av trä eller aluminiumprofiler.

Bild
Bild

Sintrad metall

Sådana paneler är stålplåtar som är belagda med glasartad emalj. Emaljen ger hög motståndskraft mot aggressiva medier, hög styvhet och hållbarhet. Sådana strukturer används oftast vid konstruktion av transportinfrastruktur: olika tunnlar, korsningar och stationer. Men idag används detta material alltmer för att bekläda fasader på vanliga bostadshus. Deras tjocklek är 200 mm, materialet är obrännbart, tål temperaturfall från -60 grader till +800. Produkter tillverkade av detta material är lätta att sköta och servera i över 50 år.

Bild
Bild

Design

Förutom skillnader i materialet från vilket fasadpaneler är gjorda kan de skilja sig åt i ytavlastning.

  • Slät . Konventionella stålpaneler som bara skiljer sig åt i färg. De kan upprepa ett trämönster, skapa en stor bild av fragment eller bli blanka och skapa en spegeleffekt.
  • Korrugerad . Krökt av mjuka vågor eller hårda vinkelförskjutningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Perforerad . De finns i olika mönster: från geometriska till individuella ornament, tillverkade på beställning. I mörkret låter sådana paneler ljuset som kommer från byggnaden passera och skapar en nyckfull bild som förkroppsligar alla slags designers idéer.
  • Med extra dekorativa revben . Beroende på avståndet mellan sådana revben kan du visuellt expandera fasaden eller göra den högre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid inredning av industriella och offentliga lokaler används kassettpaneler som regel.

Sådana paneler är av flera typer

  • Kassett - Volymetriska paneler, bestående av aluminiumplåt eller stål med polymerspray. En sådan kassett har en böjning i kanterna och tillverkas inte bara i fabriker, utan också direkt på byggarbetsplatser på grund av designens enkelhet. Oftast har de en kvadratisk form och en slät yta.
  • Linjär - långsträckta paneler för exteriör och inredning. På grund av denna design är fasaden monterad med ett minimalt antal luckor vid lederna eller inga luckor alls. Linjära mönster liknar långa kassetter, men kan ha en perforerad eller 3D -yta.

Med alla olika material är de flesta fasaderna klädda med sandwichpaneler gjorda av flera lager av olika material. De enklaste produkterna har tre lager: två vända (metall, träskiva eller andra material) och ett fyllnadsskikt (oftast är det isolering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och andra egenskaper

De genomsnittliga måtten på stålfasadpanelerna är följande:

  • metalltjocklek varierar från 0,48 mm till 0,65 mm;
  • längden på de längsta panelerna (linjära) kan vara upp till 6 m, men i genomsnitt är panelernas längd från 2 till 3 m;
  • bredden varierar vanligtvis från 200-250 mm, men du kan beställa sidospår i enskilda storlekar - upp till 300 mm (produktens stora bredd ökar dock risken för deformation under transport och installation);
  • vikten av en kvadratmeter av en sådan beklädnad väger i genomsnitt från 2 till 3,5 kg.

Eftersom panelerna säljs per bit är det nödvändigt att tydligt förstå hur mycket material som behövs för att utföra arbetet.

Alla beräkningar avrundas alltid, och för nybörjare är det bättre att köpa flera paneler om de första försöken misslyckas.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Tillverkningen av metallpaneler kan vara både manuell (direkt vid anläggningen) och professionell (på stora fabriker). Produkter från utländska leverantörer presenteras av olika företag, bland vilka det finns flera märken som har fått de bästa recensionerna: finska metallpanelmärken Ruukki (på byggmarknaden i över 50 år), amerikansk sidospår från företaget Alcoa främst tillverkad av aluminium och även ett brittisk-holländskt märke Corus Group.

Bland inhemska tillverkare kan du utse fasadpaneler från varumärken Grand Line … Produkterna från Lipetsk Roll Forming Equipment Plant och INSI holding är brett representerade på marknaden. Och även positiva utvärderingar från köpare fick produkter från anläggningen SeverStal … Den största skillnaden mellan ryska tillverkare är att inhemska produkter med samma kvalitet har ett lägre pris än utländska. Denna skillnad beror på bristen på transportkostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsrekommendationer

För att kunna utföra fasaden på en byggnad är det nödvändigt att konsekvent utföra följande arbetssteg.

Förarbete

Detta steg omfattar rengöring av hela byggnadens yttre yta från skräp och gamla beläggningar, demontering av alla främmande föremål (fönsterluckor, rännor, antenn). Dessutom är det nödvändigt att ta bort eventuella defekter på väggarna, ta bort alla spån och oegentligheter i betongen och behandla träet från förfall.

Bild
Bild

Pålägg

Med hjälp av en stans borras speciella hål på de platser som markeras. Det är bättre att göra markeringarna med ett ljust outplånligt material, så att du vid en förändring av väderförhållandena inte behöver börja om igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svarvning

I detta skede utförs konstruktionen av en ram från trälister eller metallprofiler. Isoleringen väljs för att inte vara tjockare än lådan och passa tätt in i den resulterande "bikakan". Isoleringsmaterial läggs från botten till toppen på den färdiga lådan eller limmas direkt på väggytan.

Det är viktigt att endast använda torr isolering, eftersom fukt som samlas under den monterade panelen kan förstöra den.

Ovanpå är isoleringsskiktet täckt med en tätskiktande film, som förhindrar att vatten tränger in i de redan installerade panelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Oftast börjar processen med fastsättning av fraktionella element: start-, hörn- och slutplankor. Därefter revettas delar av väggen bredvid fönster och dörröppningar. Vid användning av en finishlist installeras sådana element, tvärtom, sist.

Efter att du har installerat de fraktionerade kan du börja installera de återstående plankorna, från väggens nedre vänstra sida . Elementen fästs på varandra med hjälp av skruvar eller speciella inbyggda lås, och du kan också förstärka det befintliga låset med ytterligare skruvar. Efter att beklädnaden är klar återförs alla borttagna element till sin plats: sluttningar, rännor, fönsterluckor och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet utförs allt efterbehandling på fasaden, där metallpaneler används, enligt en enkel algoritm - du kan inte vara rädd för att förstöra och deformera hållbart material.

Paneler är en ganska ekonomisk lösning för ett privat eller lanthus, och resultatet kommer att vara glädjande för ögat i många år.

Rekommenderad: