Tillämpning Av OSB-plattor: Egenskaper För Vilka De Används I Bostadslokaler Och I Konstruktion, Andra Användningsområden

Innehållsförteckning:

Video: Tillämpning Av OSB-plattor: Egenskaper För Vilka De Används I Bostadslokaler Och I Konstruktion, Andra Användningsområden

Video: Tillämpning Av OSB-plattor: Egenskaper För Vilka De Används I Bostadslokaler Och I Konstruktion, Andra Användningsområden
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Tillämpning Av OSB-plattor: Egenskaper För Vilka De Används I Bostadslokaler Och I Konstruktion, Andra Användningsområden
Tillämpning Av OSB-plattor: Egenskaper För Vilka De Används I Bostadslokaler Och I Konstruktion, Andra Användningsområden
Anonim

Tekniska framsteg bidrar till en ständig modernisering av olika verksamhetsområden. Och först och främst gäller detta byggmaterial. Varje år släpper tillverkarna ut fler och fler nya produkter på marknaden som kan tjäna sina ägare i flera decennier. Dessa är torra blandningar och dekorativa plattor.

Men trots uppkomsten av nya produkter riktas konsumenternas efterfrågan fortfarande mot välkända material. Det är precis vad OSB -styrelser tillhör . Det är anmärkningsvärt att detta material kan kallas multifunktionellt, eftersom det inte bara används i konstruktion, utan också i andra tillverkningsindustrier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

OSB är en kartong som är en derivatprodukt av återvunnet träavfall . De innehåller små fibrer, kvarvarande skräp från bearbetning av barrträd och flis. Bindemedlets roll spelas av hartset.

Ett utmärkande drag för OSB -plattor är flerskikt, där spånen på de inre arken ligger tvärs över duken, och de yttre - längs. Tack vare denna funktion är plattorna så starka som möjligt och tål alla mekaniska påfrestningar.

Moderna tillverkare är redo att erbjuda köparen flera typer av OSB -kort, som alla har ett antal fördelar, men också har vissa nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en eller annan sort är det viktigt att överväga huvudsyftet med det kommande arbetet

  • Spånskivor . Detta material har inga bra densitetsindikatorer. Det absorberar omedelbart fukt, vilket förstör brädans struktur. Sådana kopior rekommenderas för användning vid möbelproduktion.
  • OSB-2 . Denna typ av plattor har ett höghållfasthetsindex. Men i en fuktig miljö försämras den och förlorar sina grundläggande egenskaper. Det är därför den presenterade typen av OSB bör användas för inredning av lokaler med en standardfuktighetsindikator.
  • OSB-3 . Den mest populära typen av plattor, kännetecknad av ett höghållfast index. De kan användas i rum med kontrollerad luftfuktighet. Många byggare hävdar att OSB-3-plattor kan användas för att mantla fasader på byggnader, och i princip är det så, det är bara viktigt att tänka på frågan om deras skydd. Till exempel, använd en speciell impregnering eller måla ytan.
  • OSB-4 . Den presenterade sorten är den mest hållbara i alla avseenden. Sådana brädor tolererar lätt en fuktig miljö utan att behöva ytterligare skydd. Men tyvärr är efterfrågan på OSB-4 mycket låg, orsaken till detta är den höga kostnaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare föreslås att du gör dig bekant med de tekniska egenskaper som är karakteristiska för alla sorter av OSB-plattor

  • Ökad styrka. Rätt tjocklek kan bära mycket vikt.
  • Flexibilitet och lätthet. Tack vare dessa egenskaper kan du med OSB designa element med en rundad form.
  • Enhetlighet. Under arbetets gång kränks inte integriteten i strukturen hos OSB-plattor.
  • Fuktmotstånd. Jämfört med naturligt trä förlorar inte OSB -skivor sin yttre skönhet.
  • Efterlevnad. Vid skärning med en såg smälter inte OSB, och snitten är släta. En liknande effekt från att slå hål med en borr.

Det är värt att notera att OSB -materialet också har utmärkt ljud- och värmeisolering. Närvaron av en speciell impregnering skyddar plattorna från mögel eller mögel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används de för beklädnad?

Som tidigare nämnts används OSB som beklädnadsmaterial . Ofta pratar vi om att ordna väggar, tak och golv i bostadslokaler. Något mindre ofta används OSB-plattor för mantel av en takkonstruktion.

Materialet för inredning kännetecknas av en hög styrka, som klarar deformation. Materialet som används som bas för en takkonstruktion är lätt, styvt och har ljudabsorberande egenskaper.

Tack vare sin förstärkta struktur tål plattorna olika väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att använda OSB-plattor för utomhusarbete är uppdelad i flera delar

  • Först och främst måste du förbereda en arbetsbas, nämligen att bli av med den gamla beläggningen.
  • Bedöm sedan väggarnas skick. Om det finns luckor eller sprickor måste de grundas och täckas. Det reparerade området bör lämnas ett tag för att torka helt.
Bild
Bild

Nu kan du börja installera ramen och isoleringen

  • Manteln utförs över svarven, tack vare vilken ytterligare värmeisolering skapas. För själva svarven rekommenderas att köpa en träbjälke impregnerad med en skyddande förening.
  • Racken på lathingen bör installeras strikt enligt nivån, annars blir ytan vågig. På platser där det finns djupa hålrum rekommenderas att sätta in skivor.
  • Därefter tas isoleringen och läggs ut i mantelns formade celler - så att det inte finns något mellanrum mellan virket och isoleringsmaterialet. Om det behövs kan du fixa isoleringsskivorna med speciella fästelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje etappen av arbetet är installationen av plattorna. Här måste befälhavaren ta hänsyn till flera nyanser. För det första är det nödvändigt att fixa plattorna med framsidan mot dig. För det andra är det tillräckligt att använda plåtar med en tjocklek på 9 mm när man täcker ett envåningshus och placerar dem i ett horisontellt läge. Tja, nu själva installationsprocessen.

  • Den första plattan fästs från hörnet av huset. Det är viktigt att ett mellanrum på 1 cm bildas från grunden. Den första plattan måste ligga plant, för att kontrollera att det är nödvändigt att använda en nivå. Det är att föredra att använda självgängande skruvar som fästelement. Steget mellan dem ska vara 15 cm.
  • Efter att ha lagt ut den nedre raden av OSB-plattor, är nästa nivå inställd.
  • För mantel av angränsande områden är det nödvändigt att överlappa plattorna så att en rak fog bildas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att väggarna är mantlade är det nödvändigt att göra efterbehandlingen

  • Innan du fortsätter med dekorationen måste du bli av med sömmarna mellan de installerade plattorna. För detta ändamål kan du använda ett kitt för trä med effekten av elasticitet, eller så kan du förbereda lösningen själv med flis och PVA -lim.
  • Det enklaste sättet att dekorera OSB -skivor är att måla med en speciell färg, ovanpå vilken remsor av en kontrasterande färg är fästa. Men idag finns det andra alternativ, som sidospår, fasadpaneler eller konststen. Experter rekommenderar inte att du använder en limfixerad yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha behandlat invecklingarna med fasadbeklädnad föreslås det att du bekantar dig med reglerna för att dekorera väggar inuti hus. Teknologiska processer skiljer sig praktiskt taget inte från varandra, men ändå finns det några nyanser.

  • Först och främst bör en trälåda eller metallprofil installeras på väggarna. Metallbasen används mycket oftare. Hålrummen mellan basen och lådan måste fyllas med små brädor.
  • Avståndet mellan svarvstolparna ska vara högst 60 cm. Självgängande skruvar ska användas som fästelement.
  • Under installationen av OSB-plattor krävs det ett mellanrum på 4 mm mellan delarna. För inredning bör arken läggas vertikalt och därigenom minska antalet fogar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg kan användas för att dekorera beklädnad av innerväggar . De som vill bevara träets naturlighet uppmuntras att använda färgade och transparenta lacker. OSB-ytan kan klistras över med fiberduk eller vinyl tapet, eller dekorativt gips kan appliceras.

Bild
Bild

Användning i konstruktion

OSB -skivor används främst för beklädnad av byggnadsfasader, utjämning av innerväggar, golv och tak. Användningsområdet för det presenterade materialet är dock inte begränsat till detta. På grund av dess många egenskaper används OSB också inom andra områden.

  • Under byggnadsarbetet, som skapandet av stödytor. I strukturer av en tillfällig typ läggs OSB-ark på golvet med en självutjämnande lättbetongblandning.
  • Med hjälp av OSB-plattor kan du göra stöd för lag eller bas för plastbeklädnad.
  • Det är OSB som ofta används för att skapa I-balkar. Dessa är stödstrukturer av hög kvalitet. Enligt deras styrkaegenskaper är de inte sämre än strukturer gjorda av betong och järn.
  • Med hjälp av OSB-plattor förbereds avtagbar formning. För flergångsbruk slipas arken och täcks med en film som inte fäster vid betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används plattor till annars?

Många tror att konstruktion är det enda syftet med OSB-plattor, men det är långt ifrån fallet. Faktum är att dessa blad är ganska olika . Fraktföretag använder till exempel OSB-paneler som förpackningsmaterial för små laster. Och för transport av större laster av ömtålig typ är lådor tillverkade av det mest hållbara OSB.

Bild
Bild

Möbeltillverkare använder OSB för att göra budgetprodukter . Ibland kan sådana mönster göras ljusare och mer attraktiva än naturliga träprodukter. Vissa möbeltillverkare använder OSB -material som dekorera skär.

Bild
Bild

Förare som sysslar med godstransport täcker golv i lastbilskarosser med OSB -ark … Därmed minskar lastens slirning vid körning på slingrande vägar och vid kurvtagning.

Bild
Bild

Förresten, många designföretag använder tunna OSB -ark för att skapa modulära projekt … Detta material lämpar sig trots allt för dekoration, tack vare vilket det är möjligt att rita visuella skisser i reducerad skala och, om det behövs, revidera planen.

Bild
Bild

Och på gården kan du inte klara dig utan OSB -material. Skiljeväggar görs av det i uthus, väggar av korraler byggs. Detta är inte hela listan där OSB -material används, vilket innebär att dess syfte har ett mycket större utbud.

Rekommenderad: