Minerit Badplatta: Minerit Spissköld Och Portal, Materialspecifikationer, Plåtinstallation

Innehållsförteckning:

Video: Minerit Badplatta: Minerit Spissköld Och Portal, Materialspecifikationer, Plåtinstallation

Video: Minerit Badplatta: Minerit Spissköld Och Portal, Materialspecifikationer, Plåtinstallation
Video: #captainamerica #marvel #75thanniversary #shield #avengers 2024, Mars
Minerit Badplatta: Minerit Spissköld Och Portal, Materialspecifikationer, Plåtinstallation
Minerit Badplatta: Minerit Spissköld Och Portal, Materialspecifikationer, Plåtinstallation
Anonim

Den nya generationens multifunktionella beklädnadsmaterial, minerit, uppfanns i slutet av 1800 -talet av en infödd i Österrike, Ludwig Hatcheck. Den används för efterbehandling av fasader, isolering av träväggar från eld och höga temperaturer. Det erhålls genom pressning från cementbruk, armeringsfiber och mineraltillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Badhuset kan klassificeras som en brandfarlig anläggning. Som regel är badets väggar gjorda av trä, en spis är inbyggd för uppvärmning för att förbättra ångbildning, en värmare läggs till. I detta fall krävs pålitlig isolering av träväggar. På grund av dess ökade motståndskraft mot miljöpåverkan är mineritplåt ett oumbärligt isoleringsmaterial för ett bad.

Den har ganska säkra egenskaper eftersom den inte innehåller asbest, och vid uppvärmning avger den inte ämnen som är giftiga för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineritplattor innehåller:

  • upp till 60% cement,
  • 10% cellulosa,
  • från 20 till 40% mineraler.

Komponenter, fyllmedel och färgämnen ändras beroende på erforderliga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lista de viktigaste tekniska egenskaperna hos minerit

  1. Brandmotstånd. Tallrikar tål temperaturer från 150 ° C till 400-600 ° C, därför installeras brandsäkra skiljeväggar mellan träväggarna och spisen, samt kaminer monteras på väggarna.
  2. Lätthet, styrka och hållbarhet. Under påverkan av starka belastningar deformeras inte plattorna. De har ökat slagmotstånd.
  3. Tack vare kombinationen av komponenter som cement och mineralfibrer har materialet tillräcklig fuktbeständighet. Cement är resistent mot angrepp av svampar och mögel, förhindrar ruttning och sönderdelning.
  4. Visar motstånd vid exponering för aggressiva reagenser, syror och alkalier.
  5. Det absorberar ljud bra, därför kan det användas för ljudisolering.
  6. Naturlighet och miljövänlighet, vilket garanterar frånvaro av skadliga utsläpp vid uppvärmning.
Bild
Bild

Mineritplattor används inte bara som ett eldfast lager, utan också på de platser där det krävs dekorativ efterbehandling nära eldstäder och spisar. För detta ändamål tillverkas texturerade plattor som ser ut som tegel eller murverk.

Dekorativ minerit kan ha olika färger, standardtjockleken på det dekorativa arket är 8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

De universella egenskaperna hos en fibercementskiva avgör dess mångsidighet.

Brandbeständighet och motståndskraft mot höga temperaturer möjliggör användning av minerit som isolerande material . Skyddsskärmar för LP Sauna mineritkamin installeras i bad, bastur, nära eldstäder och spisar. De ger fullständig brandsäkerhet i lokalerna. Med hjälp av mineritark utförs avskärmning av skyddade flyktvägar för människor i händelse av brand, liksom avgränsning av zoner i lokalerna.

Bild
Bild

Det finns en mer värmebeständig version av minerit - superisol. Sådana plattor tål temperaturer upp till 1000 ° C.

En teknik har utvecklats för att montera ytan på väggar, tak, skorstenar och ventilationskanaler i rum med ökad brandrisk . Plattorna installeras på en ram gjord av profiler. När ugnen är placerad ganska nära väggen installeras skyddsskärmen direkt på väggen och lämnar ett litet mellanrum på 30 mm med hjälp av keramiska bussningar. Detta kommer att vara en portal för luftcirkulation mellan skyddskortet och träet på väggen, vilket förhindrar överhettning av träet.

Motståndskraft mot slag och mekanisk belastning används vid konstruktion av ventilerade och icke-ventilerade fasader . I detta fall utför VZ -mineritplattor en dubbel funktion av vind- och vattenskydd. Dessa är de mest dimensionella arken, vanligtvis tillverkas de i två kategorier - 90 och 120 centimeter breda och 2 m 70 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universalplattor med beteckningen HD kännetecknas av fuktmotstånd, styrka, de är inte rädda för temperaturfluktuationer.

Kan användas för inredning av byggnader och ytterbeklädnad. Skivorna har en slät yta på vilken efterbehandlingsmaterial enkelt appliceras . Tillsammans med polyuretanskum -polyuretan används mineralitplattor, om det behövs, för att skapa en mycket hållbar fasad. Tjockleken på HD -mineriten kan variera från 3,5 till 10,5 mm. De mest efterfrågade arken är 8 mm tjocka.

Fasadplattor är betecknade PC . Detta är en universell mineritskiva, på ena sidan är den belagd med en efterbehandling primer, på andra sidan appliceras akrylfärg. Fasadminerit tillverkas i 4 storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädnad av fasaderna används också fibercementplattor "Pastell", som har en helt plan yta, bearbetad genom slipning och målade i olika färger.

För att skydda balkonger och loggior används en MK-platta, vars främsta egenskap är ökad styrka och hållbarhet, fuktbeständighet och en självrengörande yta

Möjligheten att behålla fukt och förhindra utveckling av svampinfektioner i Aquablock SP -plattorna används för vattentätning i duschkabiner och simbassänger.

Installationen av minerit kan åtföljas av ytterligare efterbehandling med kakel eller fuktbeständig tapet, eller så kan den användas som ett oberoende efterbehandlingsmaterial. Har många olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Det är inte alltid möjligt att köpa mineritplattor, särskilt för sommarstugor och avlägsna byar. Följaktligen uppstår frågan: hur man tar sig ur situationen och vad som kan användas för att ersätta fibercementplattan.

Under byggandet av bad använde de länge lokala material som hittades på platsen för bosättningen. Huvudegenskaperna för de material som skiljer kaminen från träväggen bör vara:

  • låg värmeledningsförmåga,
  • säkerhet.
Bild
Bild

Bland alternativ för hembudget är natursten, tegel. Bland de mer vanliga materialen kan du använda:

  • eldfast gipsskiva, penetrerad med glasfiber, håller plattan uppvärmd i 25 minuter och elden upp till 55 minuter;
  • ett tillförlitligt alternativ skulle vara att installera en skärm i rostfritt stål med ett mellanlager av basaltull;
  • glasfiber kännetecknas av frånvaron av skadliga hartser som avdunstar vid uppvärmning, enkla att installera;
  • ett annat alternativ är värmebeständiga terrakottakakel, som är gjorda av kaolin utan färgämnen och kemiska tillsatser. Den har god ånggenomsläpplighet och tål temperaturer upp till 1100 ° C.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man det?

Gör-det-själv-installation av mineritplattor kräver ingen särskild utbildning. Detta kräver en vanlig skruvmejsel och självgängande skruvar. Låt oss överväga hur installationsschemat för skyddsskärmen ser ut.

  1. För att installera mineritplattorna i skyddsskärmen fästs en metallprofil på väggen både vertikalt och horisontellt. Mineritplåten fästs på metallprofilen med självgängande skruvar. För dem borras hål med en skruvmejsel som är större än en självgängande skruv. Keramiska bussningar med en höjd av ca 3-5 cm installeras under plattan. Självgängande skruvar är inte helt fastspända. Lämna lite fritt spel för att öka när du värmer upp. Helt självgängande skruvar kan fästas först efter nästan ett års användning av skärmen.
  2. Det andra arket på den framtida skärmen fästs med samma självgängande skruvar och igen genom de keramiska bussningarna. Ett litet tomrum bör bildas inuti de två arken för att förhindra överhettning av träytorna.
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att det är omöjligt att installera kaminerna i badet närmare än 0,5 meter från väggen.

Installation av kaminen i badhuset direkt på trägolvet är endast möjlig med fullständig isolering av trägolvplattorna . Det är möjligt att installera en mineritplatta på tegel, när tegelstenarna inte läggs i ett kontinuerligt lager, utan med luckor genom vilka luftventilation går.

Rekommenderad: