Tillverkning Av Lättare Betongblock: Utrustning För Produktion, Maskiner Och Teknik, Materialproportioner. Hur Gör Man Det Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Tillverkning Av Lättare Betongblock: Utrustning För Produktion, Maskiner Och Teknik, Materialproportioner. Hur Gör Man Det Själv?

Video: Tillverkning Av Lättare Betongblock: Utrustning För Produktion, Maskiner Och Teknik, Materialproportioner. Hur Gör Man Det Själv?
Video: Metal Spinning 2024, April
Tillverkning Av Lättare Betongblock: Utrustning För Produktion, Maskiner Och Teknik, Materialproportioner. Hur Gör Man Det Själv?
Tillverkning Av Lättare Betongblock: Utrustning För Produktion, Maskiner Och Teknik, Materialproportioner. Hur Gör Man Det Själv?
Anonim

Tillverkningen av betongblock av expanderad lera praktiseras mycket i dag. Men i sådan produktion är det nödvändigt att ha specialutrustning, verktygsmaskiner och teknik, viktiga proportioner av material. Genom att veta hur man gör dessa block med egna händer kan människor eliminera många misstag och få en produkt av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Produktionen av expanderade lerbetongblock börjar alltid med att förbereda nödvändig utrustning. Hon kan vara:

  • köpt;
  • hyrda eller uthyrda;
  • handgjord.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: hemlagad utrustning är endast lämplig för de enklaste industrier, främst för att täcka deras egna behov. I alla mer komplexa fall måste du använda egna enheter. Standarduppsättningen av installationer inkluderar:

  • vibrerande bord (detta är namnet på maskinen för att förbereda den initiala expanderade lermassan);
  • betongblandare;
  • metallpallar (dessa kommer att vara formar för den färdiga produkten).

Om du har tillgängliga medel kan du köpa en vibrokomprimeringsmaskin. Det ersätter framgångsrikt både formningsdelarna och det vibrerande bordet. Dessutom behöver du ett förberett rum. Den är utrustad med ett plant golv och ett extra torkområde, åtskilt från huvudproduktionsplatsen.

Endast under dessa förhållanden kan den optimala produktkvaliteten garanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrationsbord kan ha dramatiskt olika prestanda. Externt liknande anordningar kan producera ofta från 70 till 120 produktionsenheter per timme. För hushållsbruk och även för små byggföretag räcker det med enheter som upp till 20 block per timme. Det är värt att notera att i de två sista fallen, istället för att köpa en färdig maskin, gör de ofta en "värphöna", det vill säga en enhet som innehåller:

  • en gjutlåda med en borttagen botten;
  • sidovibrationsenhet;
  • handtag för demontering av matrisen.

Själva matrisen är gjord av plåt med en tjocklek på 0,3-0,5 cm. Ett arbetsstycke skärs från ett sådant ark med en reserv på 50 mm, vilket behövs för stampningsprocessen. Viktigt: svetsarna placeras på utsidan så att de inte stör blockens normala geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan öka stabiliteten hos en hemmagjord enhet genom att svetsa en remsa, som är gjord av ett tjockt profilrör. Omkretsen är vanligtvis täckt med gummiplattor, och motorerna i gamla tvättmaskiner med skiftade tyngdpunkter används som en vibrationskälla.

I en professionell solid version används betongblandare med en kapacitet på minst 125 liter. De ger nödvändigtvis kraftfulla blad. Ett märkta vibrationsbord med icke-avtagbara former är dyrare, men det är lättare att använda än en hopfällbar design. Utan svårigheter kan all verksamhet på sådan utrustning nästan helt automatiseras.

På seriösa fabriker köper de också nödvändigtvis seriella formpallar och spenderar tiotusentals rubel på sin uppsättning för en komplett produktionsutrustning - men dessa kostnader betalar sig snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialproportioner

Oftast för produktion av expanderad lerbetongblandning:

  • 1 andel cement;
  • 2 andelar sand;
  • 3 aktier expanderad lera.

Men det här är bara riktlinjer. Professionella vet att delkvoten kan variera avsevärt. I detta fall styrs de av syftet med att använda blandningen och hur stark den färdiga produkten ska vara. Oftast tas Portlandcement för arbete inte sämre än märket M400. Genom att tillsätta mer cement kan de färdiga varorna stärkas, men en viss teknisk balans måste fortfarande iakttas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ju högre kvalitet desto mindre cement krävs för att uppnå en viss hållfasthet . Därför försöker de alltid ta portlandcement av högsta kvalitet för att få de lättaste möjliga blocken.

Förutom att observera de formella proportionerna bör du vara uppmärksam på kvaliteten på det använda vattnet. Det måste ha ett pH över 4; använd inte havsvatten . Oftast är de begränsade till vatten som är lämpligt för dricksbehov. Regelbunden teknisk, tyvärr, kanske inte uppfyller de nödvändiga kraven.

Kvartsand och expanderad lera används för att fylla blandningen . Ju mer expanderad lera, desto bättre kommer det färdiga blocket att behålla värme och skydda mot främmande ljud. Det är nödvändigt att ta hänsyn till skillnaden mellan grus och krossad expanderad lera.

Alla fraktioner av detta mineral med partiklar mindre än 0,5 cm klassificeras som sand. Dess närvaro i blandningen är inte en nackdel i sig, utan är strikt normaliserad av standarden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Träning

Innan du tillverkar block av betong med egna händer hemma bör du skapa optimala produktionsförhållanden. Rummet väljs motsvarande maskinernas storlek (med hänsyn tagen till nödvändiga passager, kommunikationer och andra områden).

För slutlig torkning är en baldakin utrustad i det fria i förväg . Kapellens storlek och dess plats bestäms naturligtvis direkt, med fokus på produktionsbehov. Först när allt är förberett, installerat och konfigurerat kan du starta huvuddelen av arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandning av komponenter

Börja med att förbereda en lösning. Blandaren är laddad med cement och lite vatten hälls i den. Vilken avgör teknikerna själva. Allt detta knådas i några minuter tills fullständig homogenitet uppnås . Först i detta ögonblick kan du införa expanderad lera och sand i portioner och i slutet - häll i resten av vattnet; en lösning av hög kvalitet ska vara tjock, men behålla en viss plasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutningsprocess

Det är omöjligt att överföra den beredda blandningen direkt i formarna. Det hälls initialt i det medföljande tråget . Först då kastas de expanderade lerbetongämnena med rena hinkskovlar i formar. Dessa behållare själva måste ligga på ett vibrationsbord eller monteras på en maskin med vibrationsdrev. Tidigare måste formarnas väggar vara belagda med teknisk olja (avarbetad) för att underlätta utvinning av blocken.

Fin sand hälls på golvet . Det låter dig utesluta vidhäftning av gjuten eller spridd betong. Fyllningen av formuläret med lösningen bör utföras jämnt i små portioner. När detta uppnås startas vibrationsapparaten omedelbart.

Cykeln upprepas sedan omedelbart tills volymen når 100%. Vid behov pressas ämnena ned med ett metalllock ovanifrån och förvaras i minst 24 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torkning

När dagen går behövs blocken:

  • dra ut;
  • spridd ut på en gatuplattform med bibehållen avstånd på 0, 2-0, 3 cm;
  • torka tills standardmärkeegenskaperna har uppnåtts i 28 dagar;
  • på vanliga metallpallar - vänd blocken under hela processen (detta är inte nödvändigt på en träpall).

Men i varje steg kan det finnas vissa finesser och nyanser som förtjänar en detaljerad analys. Så om expanderad lerbetong behövs så torrt som möjligt, ersätts vattnet med Peskobeton och andra speciella blandningar. Materialhärdning även vid användning av en vibrerande press tar 1 dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

För självberedning av expanderade lerbetongblock på ett hantverksmässigt sätt, ta:

  • 8 delar expanderat lergrus;
  • 2 delar raffinerad fin sand;
  • 225 liter vatten för varje kubikmeter av den resulterande blandningen;
  • Ytterligare 3 delar sand för att förbereda det yttre texturerade lagret av produkter;
  • tvättpulver (för att förbättra materialets plastkvaliteter).
Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutning av expanderad lerbetong hemma utförs med hjälp av halvor av plankor i form av bokstaven G. Tjockleken på trädet bör inte vara mer än 2 cm. Oftast produceras i sådana fall de mest populära blocken som väger 16 kg, måtten 39x19x14 och 19x19x14 cm . På seriösa produktionslinjer kan naturligtvis storlekarna vara mycket mer varierade.

Viktigt: det är absolut omöjligt att överskrida den angivna mängden sand . Detta kan leda till irreversibel försämring av produktens kvalitet. Hantverkspackning av block görs med ett rent träblock. Samtidigt övervakas processen för bildande av "cementmjölk" visuellt. För att förhindra att blocken tappar fukt snabbt och okontrollerat under torkningsprocessen måste de täckas med polyeten.

Rekommenderad: