Svart Krossad Sten: GOST. Vad Det är? Het Metod För Att Sätta Upp Basen, Krossad Volymvikt Och Läggningstemperatur, Egenskaper Och Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Svart Krossad Sten: GOST. Vad Det är? Het Metod För Att Sätta Upp Basen, Krossad Volymvikt Och Läggningstemperatur, Egenskaper Och Sammansättning

Video: Svart Krossad Sten: GOST. Vad Det är? Het Metod För Att Sätta Upp Basen, Krossad Volymvikt Och Läggningstemperatur, Egenskaper Och Sammansättning
Video: 9 - Geometri - Olika kroppars volym 2024, April
Svart Krossad Sten: GOST. Vad Det är? Het Metod För Att Sätta Upp Basen, Krossad Volymvikt Och Läggningstemperatur, Egenskaper Och Sammansättning
Svart Krossad Sten: GOST. Vad Det är? Het Metod För Att Sätta Upp Basen, Krossad Volymvikt Och Läggningstemperatur, Egenskaper Och Sammansättning
Anonim

Svart krossad sten är ett populärt material som ofta används för att skapa höghållfasta vägytor . Denna krossade sten, efter bearbetning med bitumen och en speciell tjärablandning, används också för tillverkning av impregnering, asfaltbetong och arrangemang av gångvägar. Detta beror på dess speciella egenskaper och sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Svart krossad sten är en organisk-mineralisk blandning som erhålls genom blandning av bindemedel och krossad sten med vissa egenskaper och parametrar som tillämpningen av detta material beror på. I dess sammansättning är en viss mängd krossad sten med inneslutningar av lamellära och nålkorn tillåtet, vilket bestämmer dess densitet . Sammansättningen av sådana inneslutningar i procent är från 25 till 35%, och flytande organiskt material finns i en volym av högst 4%. Beroende på dessa proportioner används krossad sten antingen som byggnadsmaterial för vägbaser eller som impregnering.

Svart krossad sten tillverkas inte bara av vanlig krossad sten, utan också av mineraliska stenar, och ibland tas slagg för produktionen - screening av deras krossning . Förutsättningen för deras användning är dock en stabil, stark struktur som kompenserar för bräckligheten hos icke-standardiserade korn, och ett dokument som bestämmer materialets kvalitet-GOST 30491-2012. Efter bearbetning får fraktionsprodukten ökad hållfasthet och dess vidhäftningsegenskaper ökar avsevärt. Detta gör att du kan förbättra vidhäftningen med andra byggkomponenter i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De huvudsakliga egenskaperna hos svart krossad sten:

  • höga dräneringsegenskaper;
  • motstånd mot glidning och skjuvning i längdriktningen;
  • bra plasticitet;
  • brist på sprickor;
  • förmågan att ta stora belastningar från den yttre miljön;
  • förmågan att försegla på grund av närvaron av luft och innehållet i fraktioner av en speciell form;
  • långtidsförvaring;
  • möjligheten till olika typer av styling, inklusive kyla, som gör att du kan arbeta med material när som helst på året.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett byggmaterial är det viktigt att känna till den exakta volymvikten för en kub av spillror, vilket faktiskt är dess densitet. Dess optimala parametrar är från 2600 till 3200 kg per m3. Och massan av de hårda segmenten måste alltid beaktas. Den specifika vikten av denna byggprodukt är 2,9 t / m3 - på grundval av detta är dess leverans endast möjlig med tung transport. Materialets erforderliga hållfasthet uppskattas till 80 MPA och högre.

Nackdelen med svart grus dess höga vattengenomsläpplighet beaktas, men dessutom tar det lång tid att bilda en vägbas, särskilt om läggningen utfördes under en kall period.

Uppsättningen av den nödvändiga styrkan för en sådan beläggning slutförs först efter 12 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör dom det?

I sin sammansättning kan olika kvaliteter av svart krossad sten innehålla grus, granit, bitumenemulsion eller vägoljebitumen. I detta fall används tillsats av olika bindemedel, beroende på produktionsmetod - varmt, varmt eller kallt. De resulterande typerna av produkter används för alla typer av arbeten som innefattar en specifik temperaturregim.

Den huvudsakliga utrustningen som används är en mixer, i vilken krossad sten placeras, och sedan tillsätts 3% tjära och bitumenblandning … Särskilda aktiva komponenter av cement, kalk, direkta och inverterade kalkemulsioner (EBC, EBA) skickas också dit. Om tekniken följs blir materialet mer hållbart, dess slitstyrka och vidhäftningsegenskaper ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje metod förutsätter sin egen blandningstid och komponenter

  • För att erhålla en kall krossad stenblandning används tjära D-3 eller D-4, flytande bitumenkompositioner SG, BND och BN. I vissa fall innebär tillverkningen användning av sammandragande tjäraemulsioner.
  • Om det är nödvändigt att göra varm krossad sten, ger släppprocessen tillsats av D-5 tjära, BN och BND bitumen och en temperatur på 80-120 grader.
  • En het typ av svart krossad sten produceras vid en temperatur på 120-170 grader, olja och vägolja bitumen, D-6 tjära används. Senare sker installationen av krossad sten också vid en hög temperatur på minst 100 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart krossad sten kan tillverkas oberoende om proportionerna av komponenterna observeras. Ett kalkstenmineral med fraktioner på 20 mm tas som huvudämne, utöver detta:

  • bituminös blandning BND i mängden upp till 5% av den totala massan av krossad sten;
  • konstgjorda fettsyror (aktivatorer) - 3%;
  • kaustisk soda -lösning, från mängden vatten - 0,4%.

Dessutom behöver du en blandningstrumma med elektrisk drivning och värmare. Vanligtvis är en sådan behållare i form av ett päron. För att lossa blandningen från den behöver du en speciell tipp.

Produktionstiden för svart krossad sten beror på proportionerna av kalk och aktiva ingredienser samt trummans storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Svart, fraktionerad eller vanlig krossad sten skiljer sig inte bara i typen av beredning (kall, varm och varm) och installation, utan också i storleken på inneslutningar:

  • kan innehålla stora korn i storlek från 40 till 70 mm;
  • medium - fraktioner från 20 till 40 mm;
  • små inneslutningar, det vill säga chips från 5 till 15 mm.

Den mest populära är krossad sten med medelstora kornstorlekar. Den dyraste är het svart krossad sten, som har hög slitstyrka, hållfasthet och vidhäftning. Däremot skiljer sig byggnadsmaterialets kalla utseende inte i sådana kvaliteter, men det kan lagras i upp till sex månader, medan det inte håller ihop.

Det finns också en dekorativ typ av spillror - dolerit , en höghållfast sten, vars egenskap är en blank yta, vilket gör det möjligt att använda en sällsynt sten för dekoration av det lokala området. Detta är en dyr krossad sten, som målas i valfri färg med hjälp av avancerad teknik, avsedd för förädling av trädgården - stigar, gräsmattor och rabatter. Bilder och ritningar kan appliceras på detta material eller bearbetas på andra sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Som vägyta används svart krossad sten i en viss ordning. Det finns särskilda krav för sådana arbeten:

  • platsen rensas preliminärt;
  • den övre delen av jorden avlägsnas med specialutrustning;
  • sedan läggs ett utjämningsskikt, jorden tampas i önskat område;
  • därefter täcks platsen med sand och grus för att undvika sprickbildning.

Anläggningen av vägbasen utförs i vissa fall med den heta metoden och innebär kilning. Läggningstemperaturen är viktig här, eftersom det är nödvändigt att strukturen blir monolitisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten, som läggs i vägen för en trollformel, är mer pålitlig och hållbar. Byggmaterial med stor fraktion med måtten 40-70 mm är en gång kilat med små, förkrossade stenar och sand … Denna teknik eliminerar sprickbildning, ger hög elasticitet, samtidigt som den säkerställer orörlighet och ökad hållfasthet på vägbanan. Tillägg av bindemedel är också viktigt - deras mängd beräknas per 1 m3 (3 l).

Man bör komma ihåg att varm och varm krossad sten placeras i basen omedelbart med hjälp av specialutrustning och transport, och sedan måste den komprimeras väl med en rulle, slät rulle eller pneumatisk. På grund av den starka uppvärmningen är materialet dessutom känsligt för mögel och mögel. Du kan undvika detta problem genom att tillsätta en blandning av fettsyror, "Dietanolamin" och borsyra till den krossade stenen.

Rekommenderad: