Geotextiler För Spillror: Hur Man Lägger För Vägen? Varför Lägga Den Mellan Sand Och Grus? Vilken Ska Du Använda För Trädgårdsvägar?

Innehållsförteckning:

Video: Geotextiler För Spillror: Hur Man Lägger För Vägen? Varför Lägga Den Mellan Sand Och Grus? Vilken Ska Du Använda För Trädgårdsvägar?

Video: Geotextiler För Spillror: Hur Man Lägger För Vägen? Varför Lägga Den Mellan Sand Och Grus? Vilken Ska Du Använda För Trädgårdsvägar?
Video: Sprängning av berg i Runtorp 2016-09-23 2024, April
Geotextiler För Spillror: Hur Man Lägger För Vägen? Varför Lägga Den Mellan Sand Och Grus? Vilken Ska Du Använda För Trädgårdsvägar?
Geotextiler För Spillror: Hur Man Lägger För Vägen? Varför Lägga Den Mellan Sand Och Grus? Vilken Ska Du Använda För Trädgårdsvägar?
Anonim

Funktioner hos geotextil för spillror och dess läggning är mycket viktiga punkter för att ordna en trädgårdstomt, ett lokalt område (och inte bara). Det är nödvändigt att tydligt förstå varför du behöver lägga det mellan sand och grus. Det är också värt att ta reda på vilken geotextil som bäst används för trädgårdsvägar.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

De har försökt lägga geotextiler under spillror under mycket lång tid. Och denna tekniska lösning motiverar sig själv i de flesta fall. Det är svårt att ens föreställa sig en situation när den inte skulle passa. Geotextil är en av sorterna av den så kallade geosyntetiska duken . Det kan erhållas med både vävda och icke-vävda metoder.

Belastning per 1 kvm m kan nå 1000 kilonewtons. Denna indikator är tillräckligt för att säkerställa de nödvändiga designegenskaperna. Att lägga geotekstiler under spillror är lämpligt på en mängd olika byggarbetsplatser, inklusive byggande av hus, asfalterade stigar. Geotextiler för vägar för olika ändamål används i stor utsträckning. Dess huvudsakliga funktioner:

  • öka den totala bärförmågan;
  • minskning av kostnader för projektimplementering;
  • öka styrkan hos det stödjande skiktet i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med den nuvarande teknologinivån är det omöjligt att hitta alternativ till geologiska textilier för hela summan av deras egenskaper . Sådant material har visat sig vara utmärkt i hemmet, där antalet problemjordar är extremt stort. Geotextilernas viktigaste funktion är att förhindra frosthöjning. Det visade sig att rätt användning av detta material kan öka livslängden på vägbanan med 150% samtidigt som kostnaden för byggmaterial minskar.

Hemma placeras geotekstiler vanligtvis mellan sand och grus för att utesluta ogräs gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Non-woven typ av geotextil tillverkas på basis av polypropen- eller polyesterfibrer. Ibland blandas de med trådar tillverkade av naturliga råvaror. Geofabric görs helt enkelt genom att väva trådar. Ibland finns det också ett stickat material, den så kallade geotricot, dess utbredda användning hindras av komplexiteten i den använda tekniken. För din information: non-woven polypropylen producerat i Ryssland, bearbetat med nålstansningsteknik, har det kommersiella namnet "dornit", det kan placeras säkert under gruset.

För tillverkning av geologiska textilier, förutom polypropen, kan de använda:

  • polyester;
  • aramidfiber;
  • olika typer av polyeten;
  • glasfiber;
  • basaltfiber.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När det gäller styrka sticker polypropen ut positivt. Det är extremt motståndskraftigt mot negativa miljöfaktorer och tål kraftfulla belastningar . Det är också mycket viktigt att välja densitet. Material med en specifik vikt från 0,02 till 0,03 kg per 1 m2 är inte lämpligt att lägga under grus. Dess huvudsakliga tillämpningsområde är att förhindra att fåglar hackar frön, en beläggning från 0,04 till 0,06 kg är också efterfrågad främst inom trädgårdsodling och trädgårdsodling.

Under trädgårdsbanan kan du applicera en beläggning på 0,1 kg per 1 m2 . Det används också som ett geomembranfilter. Och om materialets densitet är från 0,25 kg per 1 m2, kan det vara användbart för att ordna en passagerarväg. Om nätets filtreringsparametrar ligger i förgrunden bör det nålstansade alternativet väljas.

Användningen av duken beror på vilket problem de planerar att lösa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man staplar?

Geotextiler kan bara läggas på en helt plan yta. Tidigare har alla utskott och spår tagits bort från det. Ytterligare:

  • sträck försiktigt själva duken;
  • sprida den i ett längsgående eller tvärgående plan över hela ytan;
  • fäst den på jorden med hjälp av speciella ankare;
  • jämna ut beläggningen;
  • enligt tekniken, de jämnar, sträcker och förenar sig med den intilliggande duken;
  • gör överlappningen av duken på ett stort område från 0,3 m;
  • fästa intilliggande fragment genom att fila ände-till-ände eller värmebehandling;
  • den valda krossstenen hälls, komprimeras i önskad grad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrekt utförd installation är den enda garantin för högkvalitativt skydd mot negativa faktorer . Lämna inte ens en liten mängd rötter eller småsten i marken, liksom hål. Standardarbetssekvensen förutsätter att kärnan läggs från undersidan och den vanliga geotextilen - från den godtyckliga sidan, men det är samma sak att rullarna måste rullas längs vägen. Om du försöker använda dem för grusträdgårdar utan att rulla ut är "vågor" och "veck" nästan oundvikliga. På en vanlig plan yta är överlappningen 100-200 mm, men om den inte kan jämnas ut på något sätt, då 300-500 mm.

När man bildar en tvärskarv är det vanligt att lägga nästa dukar under de föregående, då rör sig ingenting under fyllningsprocessen . Dornit -remsor förenas med hjälp av ankare i form av bokstaven P. Sedan fyller de i den krossade stenen med en bulldozer (i små volymer - manuellt). Layouten är väldigt enkel.

Det är dock nödvändigt att undvika en direkt körning över geotextilen och sedan noggrant jämna ut den hällda massan och komprimera den.

Rekommenderad: