Cineraria (55 Bilder): Hybrid Och Blodig. Plantera Och Lämna Dem. Hur Odlar Man Dem Från Frön Utomhus I En Rabatt? Fortplantning

Innehållsförteckning:

Video: Cineraria (55 Bilder): Hybrid Och Blodig. Plantera Och Lämna Dem. Hur Odlar Man Dem Från Frön Utomhus I En Rabatt? Fortplantning

Video: Cineraria (55 Bilder): Hybrid Och Blodig. Plantera Och Lämna Dem. Hur Odlar Man Dem Från Frön Utomhus I En Rabatt? Fortplantning
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Cineraria (55 Bilder): Hybrid Och Blodig. Plantera Och Lämna Dem. Hur Odlar Man Dem Från Frön Utomhus I En Rabatt? Fortplantning
Cineraria (55 Bilder): Hybrid Och Blodig. Plantera Och Lämna Dem. Hur Odlar Man Dem Från Frön Utomhus I En Rabatt? Fortplantning
Anonim

Cineraria är attraktiva blommande örtväxter som är ganska lätta att underhålla. Olika typer och sorter av cineraria kan odlas både i trädgården och i en kruka på fönsterbrädan. Låt oss bekanta oss mer med typerna av denna ovanliga växt, reproduktionsmetoder och odlingsregler.

allmän beskrivning

Kulturen, som många konservativa trädgårdsmästare fortfarande kallar askpannan, tillhör familjen Asteraceae eller Compositae. Under odlingen används också växter från släktet cineraria. I naturen kan du hitta en blomma i tropiska regioner i Afrika och Madagaskar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rummet innehåller i princip bara en art som kallas blodig, som i själva verket är ett hybridkors. Den kan hållas som en årlig eller tvåårig.

Växtens storlek är 30–90 cm. Bladen är lirformade och täckta med en lätt hög på ytan . Korgar med tungblommor kan presenteras i snövit, lila, skarlet eller gul. De ramar in ett kluster av rörformade gula blommor. Blomningen fortsätter från andra halvan av sommaren till den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Inom blomsterodling har dekorativa arter och sorter blivit utbredda, som klassificeras som årliga och fleråriga sorter. Tänk på de mest populära typerna av den representerade kulturen.

Silver eller vid havet

Växten finns under namnen " Ashen Rustic", "Dusty Miller", "Yakobeya Primorskaya", "Maritima " … Under varma förhållanden bevaras kulturen som en flerårig, och i regioner med svåra vintrar odlas den som en årlig. Lövverket har ett dekorativt utseende - det har en smaragdfärg och är täckt med en ljusgrå dun, samlad i rosetter som växer på långa upprätta stjälkar.

Arten kännetecknas av miniatyrblommor formade till gula korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande väljer blomsterodlare följande sorter av de presenterade arterna:

  • " Silverdamm " är en halvbuske, som når en höjd av 25 cm, med öppet löv;
  • Cirrus har höga stjälkar upp till 45 cm i storlek, bladen kännetecknas av en oval form och tandning;
  • " Diamantpulver " - en estetisk sort med snidade silverfärgade blad, som blomsterodlare föredrar att använda i landskapet som bakgrund;
  • " Ny rosett " den kännetecknas av en voluminös halvklotformig buske och stora tandade blad av en silvergrön färg; gradvis ersätts lövfärgen med en silverfärgad nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blodig

Denna typ kan användas både vid plantering i en sommarstuga och som rumskultur. Under säsongen är växten dekorerad med estetiska blommor med rik färg. Stammarnas höjd når 70 cm, och bladen har ett dekorativt utseende på grund av öppningen eller oval form och smaragdfärg. Blommornas färg kan variera beroende på sorten. Inom blomsterodling är det vanligt att använda följande sorter:

  • " Grandiflora " - Det här är en halvbuske med stjälkar 50–70 cm och stora blomställningar upp till 8 cm i diameter;
  • " Dubbel " det är en buske 30–70 cm stor med tvåfärgade blommor med kontrasterande nyanser;
  • " Steplat " skiljer sig åt i olika skott som når en storlek på 70–90 cm; blommor kännetecknas av långa, något långsträckta, mörkblå kronblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Graciös

Växten med starkt förgrenade stjälkar når en höjd av 50-60 cm. Blad och skott är täckta med tätt fluff. På toppen av stjälkarna bildas enkla eller dubbla blomställningar. Följande sorter av graciöst utseende är efterfrågade:

  • Nana - växten av den presenterade sorten växer upp till 25 cm, dess stora blommor är stjärnformade med rosa kronblad och ett vinrött centrum;
  • Liguljsus - den här busken når en storlek på 50–70 cm och kännetecknas av dubbla blommor av ljusa och saftiga nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Venedig

Detta är en speciell hybridgrupp som innehåller en hel serie sorter med olika färger. Valet av trädgårdsmästare för denna art faller på grund av dess korta odlingsperiod. Det förvaras av många amatörer som en inomhuskultur. Flera sorter förtjänar särskild uppmärksamhet, som tillhör olika kategorier av den presenterade växten.

  • " Satellit " lämplig för förvaring i en kruka, medan föredrar att placeras på östra sidan. Butikerna erbjuder blandningsalternativ, det vill säga de som innehåller blommor i olika färger. Denna sort tillhör de tidiga ettåriga, den når en höjd av 25-30 cm, blommornas diameter är 5 cm.
  • " Sympati " tillhör höga arter med en storlek på upp till 70 cm. Själva busken är kompakt och bladen är hjärtformade, något pubescenta. Blommornas bredd är 8 cm, deras färg kan vara en eller två färger. Blomningen varar 4-6 veckor.
  • Gycklare … Växthöjd - 25 cm, blommor är också miniatyr - 2, 5-3, 5 cm i diameter, men är dekorativa och bildar i täta "lock" av blomställningar. De flesta butiker erbjuder blandningsalternativ.
  • " Snöboll " … Denna växt växer upp till 20-25 cm. Den främsta dekorativa effekten är utseendet på lövverket, som är täckt med en silvervit färg. Blommorna är små, gula, tråkiga, därför elimineras de av trädgårdsmästare.
  • " Mästerverk ". Kulturen tillhör inhemska perenner. Det kännetecknas av en rik nyans av färger som kan ha blå, lila, rosa, orange, röda färger, tvåfärgade alternativ är möjliga, men inte gula. Busken är liten - upp till 30 cm, och bladen har en ljusgrön färg och ljus hårighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Om växten planteras i en sommarstuga, är det värt att uppmärksamma platsen. Detta är en ljusälskande kultur som är ganska sårbar för solens ljusa strålar. Därför är en öppen plats lämplig, som kommer att skugga under de varma middagstimmarna. Som jord, föredra permeabla jordar berikade med användbara komponenter, det kan vara neutral eller lätt alkalisk jord . Plantering utförs endast när sannolikheten för froståterkomst på natten är noll, vanligtvis i mitten av maj.

Vid plantering är det viktigt att observera avståndet mellan två exemplar, 20–25 cm är tillräckligt. Planteringen görs tillsammans med en jordklump, sedan komprimeras och fuktas jorden. Om faran för återkommande kallt väder ännu inte har gått, rekommenderas att skydda unga planteringar med lutrasil eller spunbond på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

I en kruka

Att odla en estetisk hälsosam växt hemma, det finns flera innehållsregler att följa.

Temperatur . Denna kultur gillar inte värme, det kommer att kännas mer bekvämt vid en temperatur på + 10– + 15 grader, maxgränsen är +20 grader. Om växten blommade på vintern kan den tas ut helt till en ouppvärmd stängd balkong, där temperaturen är inställd på +5 grader - sådana förhållanden gör att odlaren kan beundra blomningen så länge som möjligt, eftersom kulturen bleknar snabbt i värmen. På sommaren rekommenderas det att ta behållaren med en blomma utanför och lämna den i halvskugga eller nära en behållare, och med höstens början återlämna den till fönsterbrädan.

Blomman växer bra nära luftkonditioneringen, men se till att den kalla strömmen inte träffar knopparna direkt, eftersom drag kan ha samma skadliga effekt på växten som överdriven värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning … Befuktning bör vara måttlig, varken övertorkning eller vattentätning av substratet bör tillåtas. Rikta vattnet under roten så att dropparna inte vidrör blommor och grönska. För vattning är mjukt, avbrutet varmt vatten lämpligt. Fuktning utförs regelbundet, jorden ska alltid vara något fuktig. Det rekommenderas att lossa jorden något efter vattning så att rötterna alltid har tillgång till fukt och syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet . Kulturen föredrar att växa i hög luftfuktighet, men gillar inte att spraya. För att uppnå bekväma fuktindikatorer för växten kan du täcka radiatorerna med våta handdukar, lägga en skål med vatten bredvid blomman, placera hushållsfuktare i rummet, använda pallar med våt expanderad lera. Kom ihåg att regelbundet ventilera rummet, men undvik drag.

Bild
Bild

Jorden . För odling är en blandning av torv, kompost och fragment av tallbark och kol lämplig. Sådan jord gör att luft passerar bra och kan skydda rotsystemet från sjukdomar.

Bild
Bild

Kapacitet . När du väljer behållare, tänk på att kulturen har ett omfattande rotsystem, så den behöver en rymlig behållare. Krukans botten måste ha dräneringshål. Om de inte finns där, bör blomsterhandlaren borra ut dem på egen hand.

Bild
Bild

Toppdressing . När man odlar en blomma som ettårig i god jord behöver växten inte gödningsmedel. För fleråriga exemplar under blomningstiden bör komplex mineralisk flytande gödsling användas varannan vecka - med extra näring blir blomningen mer magnifik och riklig. Gödsel appliceras en tid efter vattningsproceduren.

Från de inköpta blandningarna rekommenderar blomsterhandlare att använda läkemedlet Agricola för inomhus dekorativa blommande växter i form av pinnar eller i flytande form - detta verktyg stärker växtens immunitet, har en positiv effekt på knoppbildningen och vacker blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

Att ta hand om en blomma som odlas i en sommarstuga är inte heller svårt och liknar ganska reglerna för att hålla en krukväxt. Det är mycket viktigt att vattna kulturen med måtta, eftersom brist på fukt leder till svaghet hos blommorna och vattentäppning kan orsaka ruttnande rötter . Ändå, även utan fukt, känns växten bekväm och vanligtvis har den tillräckligt med naturlig nederbörd för sin fulla utveckling.

Trädgårdsmästare rekommenderar varje gång efter konstgjord bevattning eller regn att lossa rabatten och ta bort ogräs. Om du gör beskärning av torkade blomställningar i tid kan du förlänga blomperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel appliceras ett par gånger i månaden. Med utvecklingen av knoppar behöver buskarna ytterligare organiska blandningar . Till vintern kan blomman grävas upp vid roten och placeras i ett svalt rum, vilket håller växten frisk för vårplantering. Efter övervintringen är det viktigt att eliminera frysta löv som kan hindra utvecklingen av ny tillväxt. Vissa trädgårdsmästare lämnar askiga arter på rabatten, men kulturen bör täckas med torrt lövverk, som kommer att fungera som ett varmt skydd för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Fröet från den presenterade kulturen har god spiring, men detta är inte karakteristiskt för alla arter och sorter. Sådd görs i början av april. Processen ser ut så här:

  1. förbereda substratet genom att kombinera torv och sand i lika delar och fyll behållaren med det;
  2. placera frön på markens yta utan att begrava dem;
  3. komprimera jorden med en trälinjal;
  4. fukta planteringsplatsen och täck behållaren med glas;
  5. när de första skotten visas (efter 1–1, 5 veckor), placera behållaren på ett väl upplyst ställe;
  6. när du bildar två riktiga ark, gör en plockning i separata behållare.

Viktig! Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att dyka plantor på torvbriketter, så att när man planterar plantor till en sommarstuga accelereras och förenklas denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Ympningsmetoden används till exempel för sorter av havsarterna. För att föröka ett prov används starka friska sticklingar 10 cm långa. Processen består av följande steg:

  1. blanda trädgårdsjord och sand i lika stora proportioner, lägg blandningen i en låda;
  2. gör dräneringshål i botten av lådan för åtkomst till syre;
  3. jämna ut jorden och fukta den med vatten med tillsats av kaliumpermanganat;
  4. blöt de uppsamlade sticklingarna i Kornevins lösning och fördjupas i jordblandningen;
  5. komprimera jorden runt planteringsmaterialet;
  6. täck synliga fragment av sticklingar med plastflaskor, tryck dem i marken för att skapa växthusförhållanden;
  7. en låda med planteringar kan lämnas i alla hörn av trädgården som täcker den under varma lunch timmar;
  8. en gång varannan dag behöver sticklingar vattnas;
  9. efter bildandet av rotskott, börja ta bort flaskorna under en kort tid och därmed anpassa de unga plantorna till det nya klimatet; ta bort flaskorna gradvis helt och hållet.

Viktig! För vintern ska lådan placeras i ett svalt rum, och transplantationen till trädgårdsbädden utförs med början av en väletablerad varm vår.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna representant för floran kännetecknas av en ganska hög immunitet, men om jordbruksteknologins regler inte följs kringgår inte sjukdomar och skadedjur växten. Låt oss titta närmare på de vanligaste besvären.

  • Mjöldagg . Skadan på blomman indikeras av mörkare fläckar på den gröna massan, dess vissnande, vita avlagringar som avger droppar som flyger runt lövverket. Du kan hantera problemet med en läsklösning eller vitlöksinfusion. Med köpta medel hjälper fonderna "Tiovit Jet", "Baylon", "Topaz", "Hom", "Vitaros", "Fundazol", "Skor", "Vectra" bra. Efter behandlingen bör matjorden ersättas med en ny.
  • Rost . Du kan känna igen denna sjukdom av apelsinpustlerna, från vilka "rostigt" pulver hälls, hela processen åtföljs av gulning och fallande av bladen. I kampen mot problemet är det viktigt att eliminera de drabbade bladen, behandla växten med kolloidalt svavel eller Bordeaux -vätska 1%. Och även läkemedel "Abiga-Peak", "Cumulus", "Poliram", "Strobi" klarar väl denna sjukdom, men det är viktigt att upprepa behandlingen efter 1-2 veckor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kommer vi att överväga vilka metoder som kan användas för att bekämpa de viktigaste skadedjuren

  • Bladlöss anses vara en av de främsta fienderna . Om blomsterhandlaren märkte att plantans blad är uppätet, har en klibbig blomning bildats på antennen, och hela exemplaret är täckt med svarta och gröna mikroskopiska buggar, då har blomman blivit offer för bladlöss. Dessa individer kan bekämpas med tvålvatten eller Fitoverm, Strela, Tanrek. Vissa trädgårdsmästare köper larver av naturliga fiender specifikt för att bekämpa bladlöss: spetsar, nyckelpigor och vissa getingar.
  • En annan insekt som älskar att njuta av saften från denna växt är spindelmiten . Det känns igen av en tunn spindelnät och vita bett på arken. Under inflytande av en fästing tar knoppar och blad en oregelbunden form, greenerna är täckta med gulhet. För att bli av med en insekt bör du tvätta bort alla individer med en ström av vatten, behandla den drabbade blomman med en alkohollösning, applicera preparaten Apollo, Aktofit, Vermitek, Aktellik, Neoron.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Cineraria kan bli huvuddekorationen i alla blomträdgårdar. Det kan presenteras som en ljus accent när du skapar ett blomsterarrangemang i trädgården. Lågväxande sorter kan planteras för att dekorera rabatter och kanter. Silverarter är populära, som oftast används för att skapa en bakgrund för andra grödor. Lövverkets sofistikering betonar ljusstyrkan hos de närliggande blommorna. Till exempel kommer ett vackert landskap att uppnås genom att plantera silverfärgade sorter bredvid blommor med kalla och ljusa nyanser. Blå och lila knoppar, till exempel petunia, phlox och lobelia, kommer att se pittoreska ut mot bakgrund av cineraria.

Om kulturen används för att dekorera rabatter rekommenderas det att plantera växten runt kanterna och inkludera andra blommor med en ljus mättad färg i mitten.

Rekommenderad: