Alyssum (50 Foton): Vit Rödbeta Och Berg, Gmelin Och "Snöprinsessor" För öppen Mark, Exempel I En Rabatt, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Alyssum (50 Foton): Vit Rödbeta Och Berg, Gmelin Och "Snöprinsessor" För öppen Mark, Exempel I En Rabatt, Recensioner

Video: Alyssum (50 Foton): Vit Rödbeta Och Berg, Gmelin Och
Video: Боофоне (Boophane disticha) 2024, April
Alyssum (50 Foton): Vit Rödbeta Och Berg, Gmelin Och "Snöprinsessor" För öppen Mark, Exempel I En Rabatt, Recensioner
Alyssum (50 Foton): Vit Rödbeta Och Berg, Gmelin Och "Snöprinsessor" För öppen Mark, Exempel I En Rabatt, Recensioner
Anonim

Den örtartade växten alyssum väljs ofta av trädgårdsmästare för att dekorera en trädgårdstomt. Dess popularitet beror på dess dekorativitet, enkel plantering och underhåll och en behaglig doft. Den långa blomperioden lockar också sommarboende. Låt oss titta närmare på denna växt från kålfamiljen.

Bild
Bild

Särdrag

På sommarstugan är det möjligt att odla en mängd olika färger. Dess färgpalett består av lila, rosa, röda och rena vita blommor. En egenskap hos växten är dess starka förgrening, men buskens storlek är ganska kompakt - 20-40 cm i diameter. Det finns enåriga och fleråriga arter av dessa växter, men kulturen odlas oftare som enårig.

Bladet på denna marktäckningsbuske har en avlång form. Blomningen börjar i maj och fortsätter till sen höst. Doftande blommor samlas i racemosblomställningar. Ungefär tvåhundra arter av detta släkt är kända i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden från Lobularia?

Alyssum kan ha ett annat namn - rödbetor. Men namnen på gräsmattan eller lobularia, som också ofta kan höras i ett samtal med en nybörjare sommarboende, är felaktiga. Lobularia anses vara en nära släkting till Burachok -släktet, men dessa två ord är inte synonyma.

Båda kulturerna är förenade till en familj och tillhörde ursprungligen samma släkt men med tiden identifierade botaniker en skillnad i beskrivningen, strukturen och specificiteten för utvecklingen av två växter och klassificerade dem i två släkten. Därför är likhetstecknet mellan alyssum och lobularia, ofta angivet på fröförpackningen, botaniskt felaktigt. men reglerna för odling av dessa två grödor är ganska lika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

Kulturer kan variera i blomningstid, storlek, nyanser. Arbetet med uppfödning av nya arter och sorter fortsätter. De mest populära för närvarande är följande typer av representerad kultur.

Klippig . Stammen når en höjd av 30 cm, lövets färg förblir även på vintern. Blommorna presenteras i panikulär form, men blomningen varar inte länge, även om den börjar ganska tidigt. Den underdimensionerade sorten Compactum, den medelstora plenum med gula blommor som skimrar av guld, den gulbruna sorten Dudley Neville och den mycket förgrenade sorten "Gold Placer" är särskilt populära bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nautisk . Vanligtvis hålls som en årlig växt. Skottlängden överstiger inte 40 cm. Blomningen börjar i maj och varar till frost. När du väljer en sort, var uppmärksam på följande sorter: kompakt "Weiss Riesen" med vita blommor, miniatyr långblommande "Violet Haze" med små blommor och lansettblad, opretentiös mot villkoren "Esther Bonnet" med vita och lila blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ampelny . Detta är den mest attraktiva växtarten. Dess långa skott är mycket grenade och ser mycket estetiskt tilltalande ut när de odlas i hängande krukor. Blomställningarna samlas i en frodig, doftande "boll". Följande sorter är mest utbredda: miniatyr årlig "vit matta" med honungsarom; inte kräsen om temperaturen och lätt att forma "Snöprinsessor" med vita blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bergsutsikt eller Gmelin . Det är en frostbeständig flerårig. Lövverket är täckt med tät hårighet. Blomställningar är racemose. Två vågor av blomning är möjliga - i maj och augusti. Särskilt uppskattad är sorten Honey Dessert med miniatyrgula blommor och den mycket förgrenade Golden Wave.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera andra sorter av den presenterade kulturen förtjänar särskild uppmärksamhet

Wonderland White . Detta är ett kompakt exemplar som inte är högre än 8 cm. Det kännetecknas av frodig och lång blomning och god grenning. Den används för att dekorera kantstenar, steniga kullar, rabatter och rabatter, kan odlas i krukor eller balkonglådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Vaniljmoln ". Bildar mycket doftande vita blommor. Växthöjd - upp till 40 cm. Växer som ettårig, föredrar soliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snödrottningen ". Butiker erbjuder en blandning av frön i olika färger: röd, rosa, vit, gul, lila, lavendel. Tack vare olika nyanser är det möjligt att skapa helblommiga överkast. Skiljer sig i lång blomning, som börjar 1, 5 månader efter sådd och varar fram till frost.

Bild
Bild
  • " Little Muck ". En lågväxande flerårig växt, vars höjd inte överstiger 15 cm. Den blommar från juni till hösten med vitlila blommor.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar så en gröda i öppen mark, var uppmärksam på jordens skick. Alyssum föredrar att växa i väldränerad alkalisk eller neutral jord . Om det här är steniga sorter har de inga speciella krav på jorden, men de kommer att känna sig mer bekväma i stenig eller lerjord. Befruktning behövs inte för denna art, men kalkning krävs.

Alla sorter, särskilt havs- och bergarter, är fotofila och väljer därför öppna soliga utrymmen för att plantera dem . En gynnsam tid för plantering är maj-juni, vid denna tidpunkt är de övre lagren av jorden redan väl uppvärmda. Med tidigare sådd finns det fortfarande ingen garanti för att nattfrost inte kommer tillbaka, och om detta händer kommer de att påverka plantans tillstånd negativt.

Vissa sommarboende, för experiment, sår frön i november - med en sådan plantering genomgår fröna ett naturligt skiktningsskede, och därför kläcks starka och friska plantor på våren.

Bild
Bild

Landningen ser ut så här:

  1. strö fröna över blomsterbädden yta glest (ca 25 cm från varandra), men strö inte fröna ovanpå så att de har tillgång till solljus;
  2. komprimera plantmaterialet lätt med handen på toppen;
  3. fukta planteringsplatsen och täck med plastfolie;
  4. när de första skotten visas, tunna ut dem om det behövs.

Vanligtvis kan kulturens blomning beundras inom 1, 5 månader efter att de första groddarna har kläckts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vattning

Vattna växten regelbundet, men med måtta. Stagnerad fukt kommer att provocera utvecklingen av rotröta, särskilt steniga sorter är mycket sårbara för denna process. För att undvika sådana konsekvenser är det tillräckligt att fukta rabatten jämnt. Detta kan uppnås genom att vattna åsen med en slang eller sprinkla. Vissa trädgårdsmästare placerar slangen i blommans matta så att vattnet fördelas jämnt över marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Periodiskt behöver alissum ytterligare mat. Matning med användbara komponenter kommer att göra dess löv tjockare och ljusare, och själva växten blir starkare och mer stabil.

Gödsel appliceras under perioden med aktiv tillväxt . Om detta är en flerårig sort, räcker det med en utfodring tidigt på våren. Om en årlig odlas, bör ytterligare näring appliceras 2-3 gånger under sommaren, med det första gödningsmedlet som används strax före blomningen.

När man håller en flerårig på dålig mark är det tillåtet att befrukta den enligt årsplanen. Flytande multikomponentblandningar för blommande växter används vanligtvis.

För att förbättra jordens skick och näringsämnets tillgång till rötterna bör du regelbundet lossa rabatten och ogräs ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Att ta hand om en växt inkluderar nödvändigtvis att klippa den. På våren och efter blomningen är det viktigt att eliminera torra skadade frysta grenar, peduncles, vissna löv och torkade stjälkar. Ofta observerar trädgårdsmästaren att växten har slutat blomma, särskilt detta fenomen är karakteristiskt för marina sorter.

I detta fall rekommenderas att klippa stjälkarna med vissnade blommor, och sedan bör kulturen återgå till blomning inom 2-3 veckor.

Bild
Bild

Efterblommande period

Insamling och beredning av frö

I slutet av september eller början av oktober måste du börja samla frö. Proceduren utförs i torrt, lugnt väder. Sprid tyget på marken, ta upp knopparna och gnid dem med fingrarna . Ta nu bort allt överflödigt skräp från tyget.

Lägg de skördade fröna i en tygpåse och förvara i ett torrt, välventilerat, dragfritt område. Således lagras plantmaterialet fram till våren.

Om fröna har spillts ut på rabatten av sig själv, kan du försiktigt sopa dem med en kvast, ta bort skräp och samla fröna för förvaring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Därmed inte sagt att växten är vinterhård. Silvervarianter tål fortfarande temperaturer ner till -23 grader, men de flesta arter dör redan vid -15 grader. Därför odlas grödan huvudsakligen som ettårig. Om trädgårdsmästaren fortfarande vill lämna växten till våren, bör busken mulas före frosten och hela antennen ska täckas med torrt lövverk.

Om vintern är snöig, kommer själva snön att fungera som en extra isolering för kulturen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Samlingen av frön och sådd i öppen mark har redan nämnts ovan. I samma stycke kommer vi att överväga möjligheterna att odla frön för plantor hemma. Denna procedur är lämplig för sommarinvånare som vill observera en tidigare blomning av kulturen, liksom när de håller en blomma i regioner med ett varmt klimat. Du bör vara medveten om att odling av plantor är en mer mödosam process. Den optimala tiden för detta är slutet av februari - början av mars.

Det är viktigt att grundligt förbereda jorden innan sådd. Det ska vara ett löst, näringsrikt, fuktigt underlag. Processen ser ut så här:

  1. fyll behållaren med beredd jord;
  2. häll fröna i marken och tryck lätt med handen;
  3. vattna landningsplatsen;
  4. täck behållaren med transparent film för att skapa en växthusmiljö;
  5. placera behållaren på en ljus och varm plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det viktigt att regelbundet vattna jorden, ventilera, förvara lådan i temperaturförhållanden på 10-15 grader och i bra belysning. Med det första äkta bladets utseende bör groddarna befruktas med komplext gödselmedel.

När 2-3 blad plockas från plantor, transplanteras de i enskilda krukor . Vissa trädgårdsmästare som föredrar låga plantor med sidoskott rekommenderar att du nypar toppen av groddarna. Plantor transplanteras till öppen mark på ett avstånd av 30-35 cm från varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Du kan föröka en kultur på ett vegetativt sätt två gånger per säsong - i början och i slutet av sommaren. Denna metod används särskilt ofta för uppfödning av sten- och bergssorter. För förökning väljer du friska skott med helt borttagna peduncles.

Skivade sticklingar måste planteras i behållare med en bördig komposition, fuktas rikligt och varje dag måste substratets fuktighetsgrad övervakas. Det är viktigt att inte låta det torka ut, annars kommer det att ha en skadlig effekt på växternas utveckling.

Med tanke på rötterna kan plantorna planteras i en sommarstuga och fortsätta att övervaka jordens fuktinnehåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod kan inte hänföras till den mest lovande, eftersom resultatet inte alltid kan tillfredsställa trädgårdsmästaren. Uppfödningsprocessen börjar i början av växtsäsongen med utseendet på gröna skott. Busken måste grävas noggrant ut, skärs i bitar och sticklingarna måste planteras på en ny plats med ett intervall på 30 cm mellan exemplaren.

De bör vattnas regelbundet och övervakas för att se om de har anpassat sig väl till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En av de främsta fienderna till denna representant för floran är korsblommiga loppor -en liten bugg 2-3 mm i storlek, som livnär sig på blad och på varma dagar kan förstöra kulturen på 3-4 dagar. Om detta skadedjur attackerade växten, hjälper behandling med ättikaessens att hantera det. Men om ett ungt exemplar träffas är det osannolikt att det kommer att motstå en sådan kardinal kampmetod, därför är metoden endast tillämplig på starka vuxna buskar.

Ofta visar sig kulturen vara det träffas av larver … I detta fall hjälper en infusion av tobak med tvål eller apotekskamomill. Det är inte ovanligt att hitta vitgräs och kålmöl, som Lepidocid och Entobacterin effektivt bekämpar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna påverkas kulturen ofta av senblåsa. Denna sjukdom provoceras av dålig fuktgenomsläpplighet och konstant vätskestagnation. Rotsystemet börjar ruttna. För att rädda det skadade alissumet används kopparoxiklorid eller fungicider, till exempel "Thanos", "Ordan", "Kuproksat ".

När du håller en växt kan du stöta på mjöldagg eller virala mosaiker. I det första fallet kan sjukdomen övervinnas med hjälp av Topaz eller Bordeaux -blandning.

När en kultur skadas av en mosaik är det ingen idé att behandla den; det återstår bara att gräva upp och slänga det infekterade exemplaret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Växten används för både enskild och kollektiv plantering. Det ser vackert ut i blomkrukor och krukor, till exempel när man dekorerar en trädgård i italiensk stil. Ett pittoreskt landskap kan skapas genom att plantera en kultur bredvid marktäckande växter, med perenner och ettåriga, till exempel heliotrope, turkisk nejlika, pelargonium.

Bild
Bild

Steniga arter ser snygga ut bredvid phlox, medan underdimensionerade marina arter är mer lämpliga för odling i krukor och hängande korgar.

Bild
Bild

Estetiskt tilltalande i landskapet ser bredvid de planterade sorterna med lila, blå, blå eller rosa blommor. Vanliga grannar till den representerade kulturen när de skapar ett blomsterarrangemang är dvärgskäggade irisar, skog glöm-mig-inte, blå muscari och röda tulpaner. En harmonisk kombination erhålls när man planterar alissum mellan rosor.

Bild
Bild

Granska översikt

När man håller alyssum lockas blomsterodlare av dess dekorativitet och behagliga lukt, som sprider sig i hela trädgården. Ägare av blommor gillar också möjligheten att göra de mest ovanliga kompositionerna med honom. Enligt sommarboende blommar olika sorter ganska bra och frodigt, särskilt med riklig vattning . Jag gillar också det faktum att alyssum växer mycket snabbt, liksom den utmärkta mognaden av sina frön. Älskare av dessa blommor delar ofta frö med varandra.

Det finns också nackdelar med att odla alissum . Så, vissa trädgårdsmästare, även erfarna, försöker odla en blomma genom att så i öppen mark, men i flera år fungerar det inte. Enligt deras uppfattning gror fröna inte bra. Andra ägare förklarar detta fenomen med stark värme eller tung mark och rekommenderar att du försöker plantera med plantor, observera två huvudförhållanden - jordens löshet och tidig vattning.

Rekommenderad: