Alissum "Snow Carpet" (35 Bilder): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Vit Lobularia I En Rabatt

Innehållsförteckning:

Video: Alissum "Snow Carpet" (35 Bilder): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Vit Lobularia I En Rabatt

Video: Alissum "Snow Carpet" (35 Bilder): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Vit Lobularia I En Rabatt
Video: Skörda majs och invintra bäddar. Vattna med eget näringsvatten av vallört 2024, Mars
Alissum "Snow Carpet" (35 Bilder): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Vit Lobularia I En Rabatt
Alissum "Snow Carpet" (35 Bilder): Plantering Och Vård, Odling Av Blommor Från Frön, Vit Lobularia I En Rabatt
Anonim

Många trädgårdsmästare och blomsterhandlare föredrar marktäckande växter. Och bland dem, i sin tur, utmärker sig alissum för sin extraordinära charm. Det är nödvändigt att ta reda på vad som är kännetecknande för det och vilka finesser det är att hantera denna anläggning för att få det optimala resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är värt att inleda en konversation om alyssum "Snow Carpet" med det faktum att det är en av de mest använda marktäckningsgrödorna. Ett karakteristiskt drag hos växten är dess opretentiöshet och enkel skötsel . I de allra flesta fall är alyssumblommor vita. Men det finns också rosa, gula och lila sorter. Det finns ytterligare en subtilitet: den ofta uppfattade uppfattningen att alissum och lobularia är en och samma är medvetet fel.

Fördjupad botanisk forskning har visat att dessa är olika arter, och den yttre likheten mellan dem är i stort sett oavsiktlig . Men för daglig kultivering spelar denna skillnad ingen särskild roll. Märkligt nog är den närmaste arten till Alyssum kål. Samtidigt kan blomman inte skryta med kulinariska kvaliteter och används endast för dekorationsändamål.

Alyssums når en relativt låg höjd och blommar bara i ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skotten av denna kultur är hållbara. Redan i juli blir de förkalkade. Bladen är relativt små, upp till maximalt 0,02 m i längd. De kännetecknas av en långsträckt form och alternativ placering på stammen. Varje blad är något pubescent och har en grågrön färg.

Blommorna innehåller 4 kronblad. De är grupperade i racemosblomställningar. Växten visar sig vara en utmärkt honungsväxt och ökar pollineringen av angränsande planteringar avsevärt . Trots buskens mycket låga (0,08-0,1 m) höjd täcker den enda alissumväxten ett område på 0,25 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför, även på ett avstånd av 0,4 m, bildas en okrossbar blommig matta; men även efter att blommorna dör bort kommer inte alyssum att förlora sin attraktivitet. Faktum är att nya blomställningar kommer att bildas kontinuerligt fram till kallt väder. Om plantor används och hösten är tillräckligt varm, blommar alyssum lugnt från slutet av maj till början av november.

Kultur kan utvecklas på marken, oavsett dess fertilitet . Även på stenig mark förlorar den knappast sin karakteristiska charm.

Ändå anses en lätt jord med en lös struktur vara det bästa valet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är inte alls nödvändigt att ta frön för plantering i affären. "Snömatta" låter dig samla plantmaterial under varje säsong för nästa år. Sorteringsegenskaper kommer att kvarstå under lång tid. Och ändå vart femte eller sjätte år är det bättre att ändra kulturen (växtföljd), kombinera detta med förnyelsen av planteringsmaterialet. Detta är det enda sättet att rädda blommor från nedbrytning.

Frön måste samlas in vid en strikt definierad tidpunkt. Viktigt: de måste tas bort även om detta material inte kommer att användas . Annars kommer alyssum att föröka sig kaotiskt, självsådd. Samlingstid kommer i september. Det är olämpligt att skjuta upp det till oktober och därefter.

Bild
Bild

Ett vanligt misstag är att plocka kulorna en i taget. Detta är helt enkelt inte praktiskt. Det skulle vara mycket bättre att breda fast tyg eller agrofibrer under buskarna och sedan slipa blomställningarna för hand på sin vanliga plats. De insamlade fröna torkas genom att förvara dem på ett välventilerat ställe. L det är bättre att lägga fröna i tygpåsar, se till att lufttemperaturen är från 18 till 20 grader och den relativa luftfuktigheten är upp till 70%.

Du behöver inte göra något extra. För din information: Alyssumfrön har mycket låg densitet. De står ibland för upp till 1000 stycken per 1 g. Därför är det bäst att välja de tystaste dagarna för insamling och avstigning.

"Snömattan" rekommenderas att planteras först på plantor.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar bör du följa ett antal användbara rekommendationer

  • Endast i varma områden kan du ta risken och försöka plantera kulturen direkt i marken. Blommande bör komma i slutet av maj, och plantering på plantor utförs 45 - 50 dagar tidigare. Om alyssum planteras i öppen mark, börjar blomningen vid ett senare tillfälle. Frögroning varar upp till 3 år. Plantor av "Snow Carpet" planteras i djupa behållare så att det finns minst 0,1 m jord.
  • Det bästa alternativet har länge erkänts som individuell avstigning i plastbehållare. Jorden tas upp lättare och lossas försiktigt. För alyssum är luftning av rötterna extremt viktigt. Jordens sammansättning väljs efter eget gottfinnande. Samtidigt försöker de få det att ha en neutral eller lätt alkalisk reaktion.
  • Även mycket sura jordar kan användas, men bara efter kalkning. Viktigt: det är bättre att desinficera all jord genom avdunstning i ett vattenbad. Ett alternativ är att frysa jorden i en frys. Denna procedur kommer att kräva att du väntar i flera dagar. Att plantera frön djupt i marken uppmuntras inte - de gror dåligt utan solljus.
  • Jorden måste fuktas med vatten i förväg. Planteringsmaterialet fördelas jämnt. Sedan pressas den något ned. Efter att ha väntat 2-4 timmar vattnas plantorna igen med varmt vatten. Behållaren förvaras under en film vid en temperatur av 18 grader i starkt solljus.
  • Det är bättre om plantorna belyses av LED -fytolampor under mörka timmar. Det rekommenderas att vattna jorden och undvika att torka den för mycket. Du kan vänta på att groddarna ska komma ut om cirka 7 dagar. Plantorna matas varje vecka. De börjar göra detta, med fokus på utseendet på löv. Optimal utfodring - nitroammofos med en minskad andel kväve eller nitroammofos i "B" -serien.
  • Det är nödvändigt att dyka alyssumplantor efter utseendet av tre äkta blad. Ett gap på minst 0,05 m lämnas mellan plantorna i en ny behållare. Transplantation i öppen mark utförs ungefär en vecka före blomning. Alyssum kan bara planteras på öppna platser där det inte ens finns minsta skugga.
  • Det rekommenderade mönstret är 20x20 cm. Hålen i djupet ska nå 0,03-0,05 plus rotkulans höjd. Den nyplanterade alissum tampas och vattnas rikligt. Omedelbart därefter skärs alla sidoskott av.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Vård när man odlar alissum från plantor skiljer sig inte från samma procedur när man odlar den med frön. Var noga med att bevattna marken och mata den. Det är lämpligt att ta bort skyddsnätet när växten stiger till 0,05-0,07 m. En mycket viktig roll spelas av systematisk gallring, utan vilken rabatten inte kan bildas ordentligt.

Ett gap på minst 0,15-0,2 m finns kvar mellan de största anläggningarna, samma gap görs mellan raderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Alyssum är extremt torktolerant. Under värmen leder bristen på vatten ofta till avslag på både blommande blommor och knoppar. Men överbevattning rekommenderas inte heller, eftersom stillastående vatten är mycket skadligt. Riklig vattning utförs endast när du är säker på jordens höga permeabilitet . Vattningsfrekvensen väljs med hänsyn till markens skick.

"Snömattan" behöver vatten när jorden har torkat upp till 0,03-0,05 m på djupet. Vanligtvis uppstår denna situation var 4: e eller 5: e dag. Du kan bara vattna växten med varmt, avarbetat vatten. Om det inte finns något akut behov, vattna alissum på kvällen. Varje gång därefter ska jorden lossas 0,05 m och mulas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Vuxen alissum rekommenderas inte att matas med organiskt material. Det optimala valet är komplexa mineralkompositioner, samma som för plantor. Toppdressing läggs 4 gånger under blomningstiden. Den första utfodringen är inställd på att sammanfalla med dess början.

Det bästa alternativet är att placera gödningsmedlet vid roten.

Bild
Bild

Beskärning

Alyssum måste klippas regelbundet, annars kommer det inte att bilda nya blomställningar. Samtidigt blir de av med uttorkade sjuka skott. Reaktionen på deras avlägsnande upptäcks mycket snabbt. Bara några dagar måste vänta på bildandet av nya skott och blomknoppar . Du kan hjälpa blomman så mycket som möjligt genom att kombinera beskärning och matning i tid.

Sjukdomar och skadedjur

Alyssum blir nästan aldrig sjuk. Den innehåller en betydande mängd alkaloider och flavonoider som undertrycker patologiska organismer. Faran representeras dock av svampinfektioner. En särskild risk är förknippad med senblåsinfektion. Användningen av produkter som innehåller koppar hjälper till att bekämpa det.

Mjöldagg hjälper till genom att spruta med en en procent Bordeaux-blandning. Korsblommans loppor och den vita skalbaggen är alyssums främsta skadedjur. De bekämpar dem genom att spruta växten med en blandning:

  • ättika utspädd i vatten;
  • infusion av kamomill;
  • lite tvål.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Alissum "Snow Carpet" är en frekvent besökare till rabatten i en sommarstuga eller nära huset. Egenskaperna i anläggningens utveckling gör det möjligt att använda det i bandmaskformatet. Då måste du rita upp en "fläck" på minst 0,5 m i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna kultur är lämplig i alla sten- och klippträdgårdar, inklusive i grannskapet med ringblommor och floxer. Ett vanligt designtrick är att plantera en alissum nära en stor sten.

Bild
Bild

Du kan också hitta växten i mixborder och i rabatka. Det kommer att gå bra med stora grödor och blommor från lökfamiljen. Alyssum kan markeras eller omges av perenner, beroende på personlig smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Snötäcke" ser bra ut i balkongkrukorna. Och i en prydnadsträdgård brukar de försöka placera den längs stigarna.

Rekommenderad: