Eustoma (64 Foton): Odling Av En Rosliknande Lisianthusblomma, Utomhusvård, Plantering I Ural, I Trädgården Och På Landet

Innehållsförteckning:

Video: Eustoma (64 Foton): Odling Av En Rosliknande Lisianthusblomma, Utomhusvård, Plantering I Ural, I Trädgården Och På Landet

Video: Eustoma (64 Foton): Odling Av En Rosliknande Lisianthusblomma, Utomhusvård, Plantering I Ural, I Trädgården Och På Landet
Video: Эустома. От посадки семян до цветения! 2024, April
Eustoma (64 Foton): Odling Av En Rosliknande Lisianthusblomma, Utomhusvård, Plantering I Ural, I Trädgården Och På Landet
Eustoma (64 Foton): Odling Av En Rosliknande Lisianthusblomma, Utomhusvård, Plantering I Ural, I Trädgården Och På Landet
Anonim

Eustoma är en fantastisk representant för världen av exotisk flora, fast etablerad i inhemska trädgårdar. Enligt erfarna trädgårdsmästare kompenserar skönheten i eustoma under blomningen mer än alla ansträngningar som läggs på att odla denna nyckfulla växt. Tänk på vad en så ovanlig blomma är, hur den har en beskrivning och sorter, vad är subtiliteterna vid plantering och vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Eustoma (andra vanliga namn är lisianthus, gentian, japansk, fransk eller irländsk ros) är en blommande växt som vanligtvis odlas av trädgårdsmästare som en årlig (mindre ofta flerårig) prydnadsväxt. Bland de odiskutabla fördelarna med denna växt noterar landskapsdesigners mycket effektiv, långvarig och nästan kontinuerlig blomning.

Släktet Eustoma (det föråldrade namnet på släktet är Lisianthus) inkluderar ettåriga och fleråriga örtväxter av gentianfamiljen. I naturen finns de i Mexiko, södra Nordamerika och norra Sydamerika. Och även till deras livsmiljö inkluderar Isthmus of Panama och ett antal öar i Karibien.

Representanter för släktet är örtartade medelstora växter, vars höjd kan variera från 40 till 60 centimeter . Höjden på enskilda representanter för detta släkt kan vara 90-100 centimeter eller mer. Växter har många upprätt, graciösa stjälkar, tätt täckta med äggformade eller lansettformade lövformiga blad. Färgen på stjälkarna och bladen sträcker sig från ljusgrön till silverfärgad smaragd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eustoma-blommor kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla, liknande utseende som klockor, vallmo, rosor eller dagliljor. Den genomsnittliga storleken på blommorna är 5-8 centimeter. Formen och färgen på lisianthusblommor beror vanligtvis på växtens art / sortegenskaper . Färgpaletten innehåller krämig vit, persikorosa, lavendellila, violett lila, gyllene beige och många andra toner. Blommans färg kan vara antingen monokromatisk eller brokig.

Under blomningen ser lisianthus mycket imponerande ut. Detta underlättas av deras tendens till massiv bildning av blom äggstockar. Så, i vissa sorter kan 1 stjälk ha upp till 20-25 blommor och blommiga äggstockar samtidigt. Visuellt liknar blommande eustomas sorter av rosbuskar med den enda skillnaden att det inte finns några taggar på deras stjälkar.

Lisianthus blommar vanligtvis från slutet av maj till oktober. Vissa sorter kan blomma rikligt innan det ihållande kalla vädret börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Inom trädgårdsodling har både naturliga typer av eustomas och deras odlade former och sorter blivit utbredda. Hittills har uppfödare uppfödt många sorter lisianthus med mycket stora dubbla och halvdubbla blommor i olika färger.

Eustoma storblommig - en av de naturliga arterna, vars naturliga livsmiljö är södra USA. I naturen växer denna art av lisianthus vanligtvis på översvämningsområden och låga floder. Växter kan nå 35-95 centimeter i höjd. Stammarna är tunna, starkt förgrenade, ljusgröna med en silvergrå nyans.

Bladen är äggrunda, med en rundad eller spetsig topp. Blommorna är stora, når 7 centimeter i diameter, klockformade. Blommornas färg är lila-violett eller lila-blå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eustoma liten Finns en annan naturlig Lisianthus -art i södra USA och Mexiko. Ett annat vanligt namn på växter är gentian vid havet. I naturen finns denna art huvudsakligen på fuktiga platser - i träsk och vid stranden av söt- och saltvattenförekomster. Växter har många upprätta stjälkar, tätt täckta med små grågröna blad.

Blomningen fortsätter under nästan hela växtsäsongen. Blommorna är klockformade, stora, lila-lila i färgen. Hjärtat på blommorna är guldgult.

Bild
Bild
Bild
Bild

Champagne - en originalvariant av storblommiga eustoma från Magic-serien, uppfödda av japanska uppfödare. Den genomsnittliga växthöjden är 75 centimeter. Blommorna är tätt dubbla, med starkt korrugerade kanter och når 8 cm i diameter. Färgen på blommorna är ljusrosa, med en liten pistaschugga på kronbladens periferi. Rekommenderas för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Carmen " - en serie sorter av lågväxande eustomas som rekommenderas för odling i växthus. Växtens höjd är cirka 20 cm. Buskarna är kompakta, flerstammade. Bladen är äggrunda, med en spetsig topp, ljusgrön. Serien innehåller ett antal sorter av olika färger: "Rose" - med ljusrosa, "Lilac" - med lila -rosa, "Blue Rome" - med vita och blå blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Rosa " - en mycket effektiv variant av långa, storblommiga eustomas från Echo-serien. På höjden kan plantornas buskar nå 85-95 centimeter. Blommorna är stora, dubbla, djuprosa.

Sorten rekommenderas för skärning, liksom för att skapa flerskiktade rabatter och höga sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finheterna i att växa hemma

Eustomas anses vara ganska pretentiösa växter som kräver de mest bekväma levnadsförhållandena och kompetent vård. Dessa skönheters exotiska ursprung avgör i stor utsträckning specificiteten för deras krav för belysning, temperatur och fuktighet och jordkomposition.

Belysning

Eustomas föredrar måttligt starkt, diffust solljus. Av denna anledning rekommenderas plantkrukor att placeras på fönsterbrädorna i sydöst, öster, sydväst eller väster om huset. På mycket varma dagar bör växter skyddas från den stekande solen.

Det är viktigt att komma ihåg att direkt solljus är skadligt för dessa känsliga representanter för prydnadsfloran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

På sommaren kommer inomhus eustomas att känna sig bekväma vid en inomhustemperatur på + 20-23 ° C. Med höstens början rekommenderas att sänka temperaturen till + 18 ° C . På vintern, när växterna är vilande, är det att föredra att hålla lufttemperaturen i rummet vid + 10-15 ° C.

För att bibehålla optimal luftfuktighet bör eustomas inomhus vattnas regelbundet, så att jorden inte torkar ut i krukan. Dessa växter behöver inte sprutas eller ytterligare luftfuktning.

Vid mycket varmt väder är det tillåtet att placera en bred behållare fylld med vatten bredvid växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden

För odling av lisianthus hemma rekommenderas att använda jordblandningar med en neutral eller lätt alkalisk reaktion. Erfarna trädgårdsmästare använder ofta lagrade jordblandningar avsedda för uzambaravioler för att odla eustomas inomhus . Det är också tillåtet att använda jordblandningar framställda av torvjord, trädgårdsjord och ren flodsand (1: 1: 1).

Innan den placeras i planteringsbehållaren rekommenderas att desinficera den beredda jordblandningen med en het lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Den huvudsakliga vården för lisianthus som odlas hemma är regelbunden vattning, periodisk utfodring och tidig avlägsnande av torkade blomställningar. Vattning inomhus lisianthuses bör vara frekvent, men med måtta . På sommaren ökas vattningsfrekvensen, på vintern reduceras den.

Endast mjukt sedimenterat vatten används för bevattning. Att vattna känsliga eustomas med kallt hårt vatten är strängt inte tillåtet. Under vattningen riktas en ström av vatten till buskens bas.

Det är viktigt att se till att inga droppar faller på plantans blad, stjälkar och blommor. Att vattna eustoma är bäst på morgonen eller kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden utfodring garanterar frodig och långvarig blomning av inomhus eustomas. Det rekommenderas att använda komplexa gödningsmedel baserade på kalium och fosfor som grundförband. Den rekommenderade matningsfrekvensen är en gång var 2-3: e vecka.

Huvudstadierna i växtnäring:

  • fas av aktiv tillväxt, som kräver införande av kvävegödselmedel;
  • spirande fas (kalium-fosforgödselmedel);
  • fasen i början av blomningen (kaliumgödselmedel).
Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Eustoma odlas oftast utomhus som en årlig gröda. Innan du planterar unga växter (plantor) i ditt lanthus måste du i förväg bestämma den lämpligaste platsen för dem. Det bästa valet för Lisianthus är ett något skuggat hörn i trädgården, skyddat mot direkt solljus, drag och vind. Marken på planteringsplatsen ska vara fuktig och luftgenomsläpplig, bördig, måttligt fuktig.

Unga växter planteras i maj, då sannolikheten för nattfrost reduceras till ett minimum. I regioner med hårt klimat (i Ural, i Sibirien) påbörjas vanligen lisianthusplantering i öppen mark i slutet av maj eller i juni. Plantering av plantor utförs endast i väl uppvärmd jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att plantera unga eustomabuskar i trädgården inkluderar följande:

  • arrangemang av hål på landningsplatsen;
  • vattna hålen med varmt, sedimenterat vatten;
  • plantera plantor i hål genom omlastning (tillsammans med en jordklump på rötterna);
  • fyllning av hålrum i hål med plantor med fuktig bördig jord.

När du arrangerar hålen är det nödvändigt att se till att deras diameter motsvarar storleken på plantornas rotkula. Det är nödvändigt att plantera växter på ett avstånd av 20-25 cm från varandra. Efter plantering av plantorna tampas marken i stamcirkeln lätt med handflator och strös med mulch. Bredvid mycket höga växter uppförs ett stöd från tunna träplankor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Lisianthuses, som är ganska nyckfulla växter, kräver ökad uppmärksamhet. Underlåtenhet att följa rekommendationerna för att ta hand om dessa nyckfulla trädgårdsmästare kan negativt påverka både kvaliteten på blomningen och tillståndet för växthälsan.

Vattning

Eustomas som odlas utomhus behöver måttlig men regelbunden vattning. Vattningsfrekvensen bestäms utifrån väder och klimatförhållanden. Så i regioner med ett kallt klimat och sval / grumlig sommar kan vattningsfrekvensen inte vara mer än 2-3 gånger i månaden. I heta och torra södra regioner kan bevattningsfrekvensen öka till 5-6 eller fler gånger i månaden . Det rekommenderas att vattna lisianthuses på morgonen med sedimenterat vatten.

Ett fuktunderskott i marken för dessa växter är lika skadligt som ett överskott, därför bör du aldrig hälla lisianthus med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

2 veckor efter plantering i öppen mark är det tillåtet att mata växterna med kvävehaltigt gödselmedel. Detta förfarande kommer att främja den aktiva tillväxten av skott, löv och rötter. Under den spirande perioden behöver alla blomgrödor gödsel som innehåller kalium och fosfor. I detta skede kan du använda färdiga komplexa formuleringar, till exempel "Kemira" eller "Kemira Lux".

En annan toppdressing tillhandahålls i början av blommande växter. Med de första blommornas utseende rekommenderas buskarna att matas igen med fosfor-kaliumgödselmedel. Erfarna odlare rekommenderar i detta skede att applicera gödningsmedel "Plantafol Budding", "Kemira Lux ". Dessa preparat stimulerar den aktiva bildningen av knoppar och bidrar till en ljusare färg på blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Huvudhemligheterna med den överdådiga och frodiga blomningen av eustomas är regelbunden applicering av gödningsmedel och tidigt avlägsnande av torkade blomställningar. Observationer visar att dessa enkla manipulationer inte bara kan förbättra, utan också avsevärt förlänga blomningen av Lisianthus. Det är värt att notera att inte alla nybörjare trädgårdsmästare vet vad de ska göra med växter efter blomningen.

I detta skede den blekta busken måste försiktigt grävas upp och transplanteras tillsammans med en jordklump på rötterna i en separat behållare … Vidare bör plantans skott skäras så att 2-3 internoder finns kvar på dem. I detta tillstånd kan växten skickas för övervintring i ett svalt rum, eller den kan placeras på den lättaste fönsterbrädan i huset, vilket stimulerar utvecklingen av nya skott och blommande pilar.

Med tillräcklig belysning och snabb vattning kan en beskuren buske snabbt bygga upp en grön massa och blomma igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frösamling

Eustoma -frön skördas från friska sorter. Vanligtvis utförs denna procedur under andra halvan av september, i torrt och lugnt väder . Under arbetets gång separeras torkade ljusbruna eller gråbruna frökapslar noggrant från växterna, som fungerar som en behållare för många mycket små mörka frön, visuellt liknande lobeliafrön.

Med rätt förvaring kan en ny generation eustomas odlas från de skördade fröna med samma sortegenskaper som för moderplantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Eustoma, odlad på platsen som en flerårig gröda, vintrar bra hemma. För att göra detta transplanteras den bleka växten till en separat kruka på hösten, dess stjälkar skärs till en höjd av 2-3 internoder från jordens yta ..

Därefter placeras behållaren med växten i ett svalt rum med en konstant lufttemperatur vid + 12-13 ° C. Vattna busken efter behov. Under sådana förhållanden hålls den vilande eustoma kvar till våren.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För reproduktion av eustoma använder trädgårdsmästare oftast frön, mindre ofta sticklingar . Frömetoden för förökning av dessa blommande växter anses vara den mest effektiva.

Frön

För att få lisianthus plantor från frön, rekommenderas att så fröna i februari eller mars. Sådd av frön utförs i behållare med en mycket lös jordblandning, bestående av torvjord och fragment av lövträdets bark (1: 1). Lämplig för sådd av frön och färdiga butiksunderlag för odling av plantor.

Innan sådd är ytan på substratet jämn och fuktad. Därefter sprids frön på den fuktade marken (frömaterial rekommenderas att köpas i belagd form) på ett avstånd av 2-3 centimeter från varandra. De sönderdelade fröna pressas lätt till marken med en fingertopp, varefter grödorna sprutas med varmt vatten från en sprayflaska. Spritsa inte fröna med sand eller jord.

Därefter spänns behållaren med grödor med en transparent film, där flera små hål görs för bättre luftcirkulation. Före uppkomsten av skott, övervaka noggrant fuktnivån i marken och luften i ett improviserat "växthus ". Väntetiden för de första skotten är 2-3 veckor. Före uppkomsten av plantor måste behållaren med grödor periodiskt ventileras, ibland sprutas substratet.

Under andra halvan av mars ska behållaren med plantor skickas till en plats med mjukt diffust ljus, skyddat från drag. Lufttemperaturen i rummet ska vara + 20-22 ° С. Förstärkta plantor får dyka på 6-8 veckor, när 2-3 par äkta blad bildas. Det avråds starkt att skjuta upp valet till ett senare datum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Vissa höga sorter av Lisianthus kan förökas med apikala eller mellanliggande sticklingar. Denna procedur utförs vanligtvis under perioden då växterna är i fasen med aktiv tillväxt och spirande. För att få planteringsmaterial väljs den starkaste eustoma-busken med flera stammar, från vilken en frisk, välutvecklad skott separeras . Detta skott skärs i bitar så att det finns cirka 4-5 internoder på varje sticklingar.

Vidare avlägsnas de nedre bladen på de erhållna sticklingarna och de övre skärs i hälften . Sedan pulveriseras den nedre delen av varje skärning med en rotstimulator ("Kornevin") och läggs i ett glas vatten i 6-8 timmar. Rotsticklingar av lisianthus i vanligt vatten. Om alla rekommendationer följs visas de första rötterna i sticklingar efter 2-3 veckor. Därefter kan det rotade planteringsmaterialet planteras i separata koppar med lös jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ökad luftfuktighet, vattentätning av marken, bevattnings oegentligheter - de främsta orsakerna till utvecklingen av gråröta och mjöldagg i Lisianthus … Utvecklingen av röta indikeras av utseendet på smutsiga grå fläckar på plantans blad och stjälkar. Ljusgula eller gråvita fläckar på bladen indikerar nederlaget för Lisianthus med mjöldagg. Kampen mot båda sjukdomarna innebär behandling av växter med fungicidmedel (Fundazol, Topaz).

Om reglerna för odling av eustoma i ett växthus eller växthus bryts kan växten attackeras av en vitfluga . Denna lilla parasit livnär sig på växtsaft, vilket resulterar i att de snabbt försvagas, torkar och dör. Effektiva läkemedel mot detta skadedjur är "Aktara", "Confidor Extra", "Fitoverm".

Bild
Bild
Bild
Bild

Svampmyggor, vars larver skadar växternas rötter, utgör ett allvarligt hot mot Lisianthus. Att hitta denna skadedjur är vanligtvis inte svårt, eftersom en flock små, mörkfärgade flygande insekter nästan alltid kan ses bredvid den drabbade växten. Kampen mot svampmyggor och deras larver innebär behandling av drabbade växter och jord med preparat "Aktellik", "Fitoverm", "Decis ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka färger matchar den?

Graciösa eustomas kan framgångsrikt passa in i atmosfären på varje personlig tomt. Med deras hjälp kan du enkelt skapa otroligt vackra rabatter, mixade bord med flera nivåer och intressanta behållarkompositioner. Prydnadsbuskar, gräs, spannmål och barrträd kombineras perfekt med dessa blommande växter.

Så luftig miscanthus, smaragd thuja eller enbär kan fungera som en utmärkt bakgrund för blommande lisianthus . Det är inte svårt att skapa en original dekoration för trädgården med hjälp av en blandning av flera sorter av höga eller medelstora Lisianthus. Genom att godtyckligt blanda eustoma med blommor av rött, rosa, guldgult eller orange i en komposition kan du få ett ganska djärvt men mycket effektivt resultat.

Det är anmärkningsvärt att en sådan rabatt av eustomas kommer att glädja sin ägare med glada färger till sen höst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer lämpliga grannar för eustoma är det värt att uppmärksamma prydnadsgrödor med monokromatiska, men inte för ljusa blommor. Så det kommer att vara ganska intressant i gruppplanteringar att titta på eustoma tillsammans med trädgårdsprästkragar (kornblomma), neutral rölle, bräcklig gypsophila, graciösa krysantemum.

Området med blommande lisianthuses med vita, rosa och lila mallows, blå eller blå lobelia, saftiga apelsinblommor kommer också att bli ekologiska . Skönheten i eustoma uppvisas också av en blygsam låg hosta med solida mörka smaragdblad och en lacy dekorativ ormbunke.

Rekommenderad: