Eustoma I Sibirien: Plantering Och Vård. Reproduktionsmetoder. Växande Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Eustoma I Sibirien: Plantering Och Vård. Reproduktionsmetoder. Växande Recensioner

Video: Eustoma I Sibirien: Plantering Och Vård. Reproduktionsmetoder. Växande Recensioner
Video: Lisianthus flower - grow & care (Eustoma Amazing cut-flower) 2024, Mars
Eustoma I Sibirien: Plantering Och Vård. Reproduktionsmetoder. Växande Recensioner
Eustoma I Sibirien: Plantering Och Vård. Reproduktionsmetoder. Växande Recensioner
Anonim

Eustoma är en vacker och graciös växt som är populär bland trädgårdsmästare. Är det möjligt att odla en blomma i Sibirien under ogynnsamma klimatförhållanden? Hur man planterar och sköter eustoma på rätt sätt? Vilka sjukdomar är växten mottaglig för? Läs mer om detta i vårt material.

Bild
Bild

Vilka typer är lämpliga?

Hittills har forskare identifierat cirka 60 arter av eustoma. Trots en så stor variation, för självodling och odling i alla klimatförhållanden (även i Sibirien) använder trädgårdsmästare 2 av dem: storblommig typ och Russells eustoma . Var och en av dessa arter innehåller flera växtsorter, som vi nu kommer att prata om. När man väljer en specifik sort av eustoma föredrar många trädgårdsmästare höga representanter. Sorter som Aurora och Echo hör till denna kategori. Deras höjd kan överstiga 0,7 meter. Aurora anses vara den största sorten, eftersom den kan bli upp till 1,2 meter hög. Dessutom blommar den ganska tidigt, i samband med vilken det är denna växt som många trädgårdsmästare föredrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Echo -sortens höjd överstiger inte 70 cm . Samtidigt kännetecknas denna växt av ökad förgrening och buskighet. Blommor kan målas i en mängd olika nyanser, eller till och med kombinera flera färger. Växterna som beskrivs ovan är perfekta för att växa i din egen trädgård. Men om du vill att eustoma ska växa i din lägenhet bör du välja mindre sorter. Dessa sorter inkluderar Vernost, Mermaid och Florida Pink.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Fidelity" skiljer sig från andra sorter med sina vita blommor. Eustomas maximala höjd är 12 cm. Om du vill ha en förgreningsväxt med många blommor på din fönsterbräda, välj gärna Mermaid -sorten. Den franska rosen eller Florida Pink bildar en nästan perfekt buske.

Landningsregler

För att växten inte bara ska rota sig utan även aktivt växer och utvecklas är det viktigt att se till att alla nödvändiga planterings- och skötselregler följs. Till exempel, Ett sätt att plantera en växt är att plantera den utomhus . Men innan du påbörjar denna process är det nödvändigt att så frön till plantor. Denna procedur rekommenderas tidigt på våren. Om allt är gjort korrekt börjar eustoma blomma på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör komma ihåg att använd behållare eller lådor för att plantera växter … Tänk också på att krukväxterna där växten ska planteras måste steriliseras och även innehålla en liten mängd kväve. Processen att odla plantor i sig består av flera steg. Experter rekommenderar att du håller dig till var och en av dem. Först måste du fördela små frön jämnt över hela jordytan. Därefter bör behållaren täckas med plastfolie, vilket hjälper till att skapa effekten av ett växthus (glas kan också användas för detta ändamål). Glöm inte att växten behöver tillgång till ren och frisk luft, så det är absolut nödvändigt att lämna ett hål för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbundet plantor måste sprutas med vatten från en sprayflaska så att växten inte torkar ut … Men i den meningen måste du vara särskilt försiktig. Om kondens hela tiden samlas inuti ditt provisoriska växthus och marken förblir våt, kan det hända att sprutningen inte är nödvändig. De första eustoma -plantorna kommer att dyka upp om 14 dagar. Det är viktigt att inte missa detta ögonblick, eftersom det är absolut nödvändigt att ta bort filmen eller glaset från behållaren. För att förebygga sjukdomar kan plantor sprutas med speciella medicinska lösningar, till exempel "Fitosporin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att fullständiga löv har dykt upp på plantorna bör plantorna planteras i separata krukor (detta kommer att hända cirka 90 dagar efter plantering av fröna). MEN redan i slutet av maj - början av juni får eustoma transplanteras till öppen mark . Denna procedur bör dock göras med stor försiktighet för att inte skada rotsystemet. Utomhusplantering är inte det enda sättet att odla eustoma. Växten kan också växa hemma i en kruka. Landingsproceduren i sig är liknande, bara tidpunkten och vissa detaljer ändras. Så först måste du ta hänsyn till det faktum att planteringsprocessen utförs i juli. En specialdesignad behållare används också för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt jordens sammansättning, den måste innehålla sådana ämnen: sand och torv (och i lika stora proportioner). Efter utseendet på de två första bladen är dykproceduren obligatorisk. Därefter planteras plantorna i en kruka, omsorgsfullt omhändertagna och väntar på blomningstiden. Vanligtvis blommar eustoma på vintern.

Vårdfunktioner

Om du vill att din eustoma ska leva länge och glädja ögat, bör du noggrant följa alla rekommendationer för dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattning anses vara en integrerad del av vården av alla växter (och eustoma är inget undantag). Denna procedur bör utföras med särskild uppmärksamhet och noggrant observera substratets skick. Vattningsproceduren rekommenderas att endast utföras när jorden har torkat ut minst 2 cm inåt . Annars kan växtens rhizom börja ruttna och sedan dör eustoma.

Bild
Bild

Toppdressing

Toppdressing och befruktning spelar en viktig roll för eustomas tillväxt och utveckling. Så dessa procedurer måste utföras 30 dagar efter att du överförde plantorna av växten till öppen mark. För utfodring av eustoma rekommenderas att man använder universalgödselmedel för prydnadsväxter som kan blomma. Du kan köpa sådana blandningar i nästan alla trädgårdsbutiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Detta är ett annat viktigt steg. Det rekommenderas att beskära de vissnande knopparna för att stimulera tillväxten av nya och färska knoppar . Dessutom, om någon del av växten har påverkats av en sjukdom eller skadlig mikroorganism, måste den också skäras av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsalternativ

Det finns bara ett alternativ för uppfödning av eustoma - med hjälp av frön … För att starta reproduktionsprocessen är det nödvändigt att vänta tills fröna är fullt mogna, som finns i kapseln. Man bör komma ihåg att eustoma bildar ett ganska stort antal frön, i detta avseende bör de samlas in med stor omsorg. Dessutom bör man komma ihåg att groning av självsamlade och odlade frön kommer att bli mycket värre än groning av de som köptes i butiken. Därför, om ditt mål är att växa en stor population av en växt, kommer självförökning inte att fungera för dig. När fröna har samlats planteras de i plantor och sedan i öppen mark. Du kan läsa en detaljerad beskrivning av dessa processer ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Forskare noterar att eustoma är den växt som är mycket mottaglig för påverkan av olika sjukdomar, liksom attacker av insekts skadedjur. För att undvika negativa konsekvenser är det nödvändigt att genomföra ett antal förebyggande åtgärder.

  • För odling av plantor är det tillåtet att endast använda steriliserad jord. Och innan du planterar plantor i marken måste de behandlas med "Fundazol".
  • Plantor måste sprutas med förstärkningsmedel. Detta förfarande ökar nivån på växtresistens mot negativa miljöfaktorer.
  • Under inga omständigheter ska jorden hällas. Överdriven fukt kan leda till uppkomsten av en obotlig sjukdom med rotröta.
  • Kom ihåg att rensa bort ogräset när de hindrar luftflödet.
  • För att förhindra att fusarium vissnar rekommenderas att använda läkemedlet "Ridomil Gold".
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid de första tecknen på utseendet på någon av sjukdomarna eller när växten utsätts för skadliga insekter är det nödvändigt att omedelbart påbörja behandlingen. Varje försening kan leda till plantans fullständiga död.

Granska översikt

Både erfarna trädgårdsmästare och nybörjare noterar att för att en växt aktivt ska kunna växa och utvecklas är det nödvändigt att noggrant följa alla instruktioner från specialister. Om du agerar på detta sätt kommer alla dina ansträngningar säkert att löna sig, och en vacker blommande eustoma kommer inte bara att glädja dig, utan också ditt hushåll, gäster och bara förbipasserande. Många eustoma -ägare noterar det växten är mycket mottaglig för sjukdomar, därför är det nödvändigt att ständigt övervaka den och vid behov utföra förebyggande och terapeutiska åtgärder.

Rekommenderad: