Plantera Och Ta Hand Om Gladioli (40 Bilder): Hur Man Planterar Utomhus Och Vårdar Dem På Våren? Hur Växer Man I Ural? Korrekt Förberedelse Av Lökar För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Gladioli (40 Bilder): Hur Man Planterar Utomhus Och Vårdar Dem På Våren? Hur Växer Man I Ural? Korrekt Förberedelse Av Lökar För Vintern

Video: Plantera Och Ta Hand Om Gladioli (40 Bilder): Hur Man Planterar Utomhus Och Vårdar Dem På Våren? Hur Växer Man I Ural? Korrekt Förberedelse Av Lökar För Vintern
Video: #18 Lökar i kruka och hur du sköter dem! - Förbered inför våren 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Gladioli (40 Bilder): Hur Man Planterar Utomhus Och Vårdar Dem På Våren? Hur Växer Man I Ural? Korrekt Förberedelse Av Lökar För Vintern
Plantera Och Ta Hand Om Gladioli (40 Bilder): Hur Man Planterar Utomhus Och Vårdar Dem På Våren? Hur Växer Man I Ural? Korrekt Förberedelse Av Lökar För Vintern
Anonim

Gladioli är en växt vars magiska kraft Plinius sjöng i sina gamla avhandlingar, och lökarna i den legendariska pedunkeln tjänade som grund för bakning av bröd. Numera, traditionellt, glädjer dessa vackra blommor oss årligen den 1 september med sitt vackra och högtidliga utseende.

Bild
Bild

Beskrivning av kultur

Gladioli, även kallat ett svärd, - fleråriga växter med rundade knoppar av ljus eller ljus körsbärsfärg … Stammsystemet är enkelt, rakt, upp till 1,5 m högt. Bladen är långsträckta (upp till 0,8 m), ofta svärdformade. De lummiga mantlarna, som stänger runt stammen, stärker växten.

Blommorna grupperas i blomställningar av olika strukturer och längder . Den trattformade perianten bildar 6 olika lobuler, förbundna med baser av olika storlekar och former. Frukten representeras av en tricuspid kapsel med många rundade bruna frön.

Reproduktionsmetod - lökar och knölknoppar (barn). Klippta blomställningar kan stå i vatten i upp till 12 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är känt att tillbaka 300 f. Kr. NS. spettlökar ätits, används som en produkt för att göra kakor … Senare användes mjöl från dem för att baka bröd.

Vi hittar också referenser till gladioli i avhandlingarna av Plinius (1: a århundradet e. Kr.), där deras magiska förmågor beskrivs, som räddar krigare från nederlag och ger segerrik triumf. Uppenbarligen bar därför de gamla växterna glödlampan med sig som en amulett.

Vilda växter (Gladiolus segentum) beskrevs av Dioscorides runt 1950 -talet. NS . De har använts i trädgårdsodling sedan 1500 -talet. Under XVII-XVIII-århundradena började de användas i medicin som ett diuretikum och för att lindra tandvärk.

Bild
Bild

Förfäderna till moderna sorter är gladioli från Sydafrika, som dök upp i Europa på 1600 -talet. De första växthybriderna erhölls 1807 av W. Herbert, som korsade ett antal sydafrikanska arter . Från det ögonblicket började den dekorativa stamtavlan med underbara blommor. Deras ytterligare urval fortsatte aktivt i Belgien - Gent, primrose och många andra sorter dök upp.

Gladioli som odlas i trädgårdar odlas genom korsning . Det är av denna anledning som alla sorter blommor klassificeras som hybridarter. När nya sorter erhölls förgrenades deras typologi, och i sin nuvarande form innehåller den 5 klasser (enligt blommans storlek), 10 klasser (enligt de viktigaste färgtyperna).

Det totala antalet sorter idag når mer än 5000.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal avstigningstid

De mest lämpliga datumen för att plantera gladiolus är på våren - slutet av april -maj. Trädgårdsmästare styrs vanligtvis av vädret och jordens skick, som bör värmas upp till cirka 10 grader till ett djup av 10 cm . Det är viktigt att akta sig för sena frost.

Trädgårdspraxis visar att med fokus på vädret i Moskva -regionen planteras växter från det sista decenniet av april till 20 maj. För att plantera plantorna tidigare förbereds trädgårdsbädden i förväg och jorden värms upp särskilt.

Väderförhållandena nära Moskva tyder ofta på perioder med höstregn, som börjar runt mitten av september . Hög luftfuktighet leder till förekomsten av sjukdomar av svampursprung, som är blommans främsta fiender.

Därför planteras tidiga sorter i mitten av maj och sena - i slutet av april. I Sibirien och Ural planteras spetten vanligtvis i mitten eller i slutet av maj.

Bild
Bild

Om det finns ett betydande antal knölar av samma sort planteras de i följd inom 1-2 veckor. Detta ökar sannolikheten för att skapa en festlig bukett med dina egna blommor under skollovet.

Många års erfarenhet av trädgårdsmästare uttrycktes i den berömda folkliga visdomen - spettknölarna bör planteras när björkbladen når storleken på en fem-kopeck bit mynt.

Bild
Bild

Förbereda lökarna

20-30 dagar före plantering av lökarna är det dags för deras förplantering. För detta ändamål avlägsnas vågarna försiktigt från dem, så att känsliga groddar inte skadas. Innan detta sorteras lökarna bort, vilket eliminerar de drabbade exemplaren. Knölar som inte påverkas alltför mycket av sårskorpor eller andra sjukdomar lämnas, försiktigt avlägsnar de infekterade områdena, behandlar de skurna platserna med ett antiseptiskt medel. De färdiga knölarna placeras på en väl upplyst och väl uppvärmd plats och fördelas i ett lager med plantor uppåt för ytterligare effektiv spiring.

Omedelbart före plantering av knölar, som en förebyggande åtgärd, behandlas de med svampdödande föreningar, manganlösning (0,3%), där de blötläggs i 1-2 timmar. För detta ändamål används ofta Fundazol (0,3%).

Bild
Bild

Väljer plats på sajten

Områden för odling av en växt bör väljas noggrant med hänsyn till dess egenskaper. Planteringsplatserna ska vara soliga, dragfria och väldränerade jordar . Skuggade områden är dåliga för växtutveckling. Men i södra områden är lätt skuggning tillåten.

Platser med grundvatten nära ytan är inte lämpliga för odling av spett. Platsen ska vara platt eller med en liten lutning (upp till 5 grader) söderut, vilket kommer att säkerställa dränering av överflödig fukt.

Ett viktigt inslag i platsvalet är graden av jordens surhet, eftersom kulturen föredrar lite sur jord . (från 5, 6-5, 8 pH). Med en högre surhetsgrad mörknar ändarna på spettens blad och börjar torka ut, processen med att öppna blommor saktar ner och busken påverkas snabbt av fusarium.

I alkalisk jord i växtens löv saktar klorofyllproduktionen ner, vilket bidrar till dess gulning. För att bli av med överdriven surhet under grävning läggs dolomitmjöl, krita eller äggskal till jorden (150-200 g per 1 m2 tomt).

Bild
Bild

Spetten utvecklas utmärkt på jorden av strukturella chernozemer, sandiga leror och lätta leror. För tunga leror tillsätts sand och överskottet av sand i jorden jämnas med lera med tillsats av ruttnad gödsel.

Ett väl uppvärmt område grävs upp strax före plantering av spetten . I regioner med frekventa torka utförs grävningar på hösten för att bevara vattenreserverna. På våren utsätts jorden på platsen preliminärt för att lossna. De föredragna planteringsplatserna för spett är områden där baljväxter och grönsaker eller fleråriga gräs tidigare odlats. Jorden där asters och rotfrukter växte accepteras inte av gladioli.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är vanligt att plantera en gröda i separata hål och i en gemensam fåra. Planteringsdjupet bestäms av knölens dimensioner och motsvarar dess diameter multiplicerat med 3. Därför är det mer bekvämt och mer produktivt att plantera satser av lökar av samma storlek.

Ett ungefärligt planeringsschema för nybörjare:

  • i en skyttegrav: avstånd mellan knölar - 15-20 cm, mellan skyttegravar - 30-40 cm;
  • i hål - 15-20 cm, radavstånd - 25-30 cm.

När man planterar en gröda i öppen mark bildas åsen med en hastighet av 1–1, 2 m bred. Marken berikas preliminärt med tillsatser av torr kaliumklorid (per 1 m2 - 30-40 g kaliumklorid) och fosforsyra (per 1 m2 - 100 g superfosfat) och grävning utförs sedan. Innan du gräver upp trädgårdsbäddarna på våren berikas jorden med kaliummagnesium. Vårgrävning utförs till ett djup av cirka 10 cm mindre än hösten.

Bild
Bild

Lökarnas plantdjup är vanligtvis 8-10 cm (för små), 10-15 cm (för stora). Avståndet mellan små knölar bör vara 7-8 cm; mellan stora upp till 15 cm . Radavståndet bibehålls i storleken 20-25 cm. Planteringsfuren kastas preliminärt med Fitosporin-lösning eller vatten. Därefter täcks furans botten med sphagnum eller flodsand (skikttjockleken är cirka 2 cm). Sedan sprider de ut och tillsätter löken där. Sphagnum hjälper till att förhindra ruttning och behåller fördelaktig fukt i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta blir det i praktiken nödvändigt att transplantera gladioli . En sådan operation krävs vanligtvis om blommorna tidigare fanns i behållare eller om det helt enkelt fanns en anledning att transplantera dem till en annan plats. Du kan transplantera dem efter rekommendationer och råd från erfarna trädgårdsmästare. I dessa fall bör spetten grävas ut med en jordklump försiktigt, så att skador på rotsystemet undviks. När knölen placeras i hålet vattnas den. Sedan, efter att ha absorberat fukt, är det nödvändigt att täcka jorden med ett lager torr jord.

För att vackert och korrekt organisera en rabatt rekommenderas att plantera buskiga opretentiösa ettåriga (ringblommor, petunior, calendula) tillsammans med en spett. Växternas grenar ska vara bundna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att gräva upp en växt görs av två huvudskäl

  1. Lökarna tål inte frost extremt bra och dör av nedkylning. Dessutom tillåter deras höstskörd dig att undvika sjukdomar och skadedjur för att bevara de mest livskraftiga exemplen.
  2. Under vinterperioden är det stor risk för infektion av lökarna med svampar. Därför börjar kunniga trädgårdsmästare, som en förebyggande åtgärd, omedelbart efter att ha grävt upp sorteringen och bearbetningen av knölarna, förbereder dem för efterföljande lagring och plantering nästa år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Den framgångsrika tillväxten av ett spett säkerställs genom noggrant underhåll av det. Huvudoperationerna för skötsel av grödan utförs oavsett var de odlas - i landet eller hemma.

Vattning

Den genomsnittliga frekvensen för att vattna grödan är en gång i veckan, och på sommaren, på varma dagar, en gång var 3-4 dagar … Vatten på morgonen eller kvällen, med ca 10-12 liter vatten per 1 m2 . Vattning utförs i särskilt förberedda mellanrader, fördjupade till 30-50 mm så att vattendroppar inte faller på gladiolis blad. Blommor kommer att vissna snabbt utan regelbunden vattning. Vid slutet av proceduren sprudlar buskarna. En gång i ett decennium måste jorden lossas.

Groddar som har nått 10 cm signalerar den kunniga ägaren att det är dags att täcka jorden . Vanligtvis sprinklas jordytan för detta med ett lager humus - upp till cirka 50 cm tjockt. Efter en sådan operation garanteras att jorden inte torkar ut och överhettas, och under vattning kommer knölarna att få hög- kvalitetsnäring.

Bild
Bild

Toppdressing

Olika stadier av blomväxt kräver olika mineralgödslingar, vilket också beror på markens kvalitetsegenskaper. När färska 2-3 ark visas tillsätts kvävegödsel (25–35 g ammoniumnitrat eller 25 g ammoniumsulfat eller urea per 1 m2 yta). Kvävebrist leder till blanchering av bladen, och dess överskott leder till en aktiv utveckling av grönska till nackdel för peduncle . Buskar blir sårbara för svampar.

Nästa toppdressing-kalium-kväve-fosfor, utförs när 5-6 ark dras upp. 10-20 g ammoniumsulfat, 15-20 g superfosfat och 10-20 g kaliumsulfat tillsätts till jorden per 1 m2 i trädgården. Innan knopparna dyker upp tillsätts fosfor-kaliumgödselmedel (15-20 g kaliumklorid och 30-40 g superfosfat per 1 m2 trädgård).

För direkt näring av rotsystemet i kulturen placeras flytande organiskt material i jorden till exempel en lösning av fjäderfäspillning, som infunderas i 10-12 dagar (för 30 liter spillning upp till 50 liter vatten).

Den resulterande kompositionen späds ut med vatten (1: 10) och används som vid konventionell vattning. Vidare lossas jorden och buskarna sprutas. Groundbait görs var 18–20 dag, men stannar vid ankomst i mitten av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strumpeband

Växtstrumpan utförs efter bildandet av knoppar. Tillsammans med strumpebandet elimineras blekande blommor, vilket stör buskens fortsatta normala utveckling.

Bild
Bild

Ogräs och lossning

Ogräsning är en traditionell och nödvändig buskeunderhållsaktivitet. Oftast görs ogräs 3-4 gånger per säsong. Det är särskilt relevant vid uppkomsten av groddar. Din höstlov kan förstöras om buskarna dränerar ogräset, eftersom en betydande mängd ogräs bidrar till snabb reproduktion av skadedjur och förekomst av sjukdomar. Med ogräs är det osannolikt att det kommer att vara möjligt att odla fullvärdiga blommor.

Bild
Bild

Rätt snitt

Den traditionella operationen att skära ett spett utförs i september och utförs nödvändigtvis med ett vass instrument, på kvällen eller på morgonen. Efter operationen ska den återstående delen av spetten ligga på bladbladens djup, varav minst 4 är kvar på växten . Denna ordning gör att knölarna kan utvecklas normalt i framtiden.

Bild
Bild

Hur påskyndas eller fördröjs blomningen?

En kulturs blomning kan påskyndas genom att plantera den tidigt i krukor, växthus eller på fönsterbrädor. Växter planterade på detta sätt blommar en månad tidigare. Det betyder att de blommar i augusti. För detta brukar använda tidiga spettvarianter med hårda skott … Att odla hemma eller i växthus kräver obligatorisk standardiserad vattning.

Tidig plantering är bekväm att utföra i växthus, tack vare bra belysning kan knölar planteras i blomkrukor i mars. Efter uppkomsten av blomställningar är riklig bevattning av växten obligatorisk - detta påskyndar blomningsprocessen.

Försenad blomning uppnås genom att plantera tidiga knölar i krukor i slutet av juni . Dessa sorter kräver vanligtvis en mer begränsad mängd ljus. Behållarna är täckta med torv och jord. Kulturen överfördes till växthuset blommar i oktober-november.

Denna metod används dock i glas, uppvärmda strukturer. Det bör inte glömmas bort att under transplantationen av ett spett, som tidigare hade vuxit på ett annat ställe, borde det transplanteras in i växthuset med en klump "inhemsk" jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man sig inför vintern?

Förberedelser inför vintern är en uppsättning åtgärder som börjar med att gräva ut knölar.

Hur gräver man upp knölar?

Knölarna grävs ut på hösten, 35-45 dagar efter blomningens slut. Knölar mogna för grävning har rotskalor, och barn är täckta med täta vågar.

Gräva ut dem i torrt väder, börja processen med tidigare sorter . För att underlätta processen kan spetten klippas eller en beskärare användas, vilket är bekvämt för att klippa rötterna. Därefter avlägsnas den återstående jorden från lökarna och barnen separeras.

Bild
Bild

I framtiden läggs knölarna efter typer i lådor, helst med en trelliserad botten. Sedan följt av att tvätta knölar i vatten och desinfektion, för vilka en 1% -sammansättning av "Fundazol" används, där de förvaras i 20-30 minuter . Efter nästa tvätt behandlas knölarna med 3% kaliummangansammansättning och torkas i 2-3 dagar. Det torkade materialet fördelas i lådor med papper på botten och placeras på en varm (25-30C) förvaringsplats.

Det är viktigt att vända materialet regelbundet under lagring. Efter 1, 5-2 veckor överförs knölarna till kallare förhållanden (18-22C).

Efter 1, 5 månader rengörs knölarna, tar bort förorenade vågar och sorteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsregler

När du förbereder växter för vinterförvaring viktigt att komma ihåg:

  • ju kortare tid det tar att torka, desto bättre förvaras lökarna;
  • otorkade lökar ska inte förvaras;
  • bebisarna separeras försiktigt från de torkade moderkormarna, och sedan vrids den torkade stammen.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda glödlamporna för lagring i enlighet med ett antal regler:

  • lagring av knölar utförs vid en temperatur av 5-8C, på en torr och mörk plats, företrädesvis i en behållare med öppet lock;
  • efter rengöring rekommenderas att bearbeta lökarna genom att blötlägga dem i en fungicidlösning i cirka 30 minuter eller helt enkelt strö dem med insekticid och fungicid;
  • endast välformade knölar lagras, avfall förstörs;
  • förvaringsutrymme och lådor (kartong kan användas) måste vara rena;
  • det är viktigt att ventilera förrådet regelbundet;
  • upptäckta skadedjur bör omedelbart förstöras;
  • de små lökarna ska inte slängas eftersom de kan användas för förökning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaringslådor ska vara skrymmande så att det är bekvämt att skaka dem under omrörning av knölarna under torkningsprocessen. För lagring av flera sorter är det fullt möjligt att använda plastnät från kiwi eller annan frukt.

Planteringsmaterialets skick övervakas under hela vintern . Om skadan på glödlampan är obetydlig skärs den drabbade delen av och de återstående 15 minuterna förvaras i en antiseptisk lösning. Efter torkning lagras sådana prover separat.

Knölar sorteras efter storlek och sort. Stora barn når 8 mm eller mer i diameter, medium? inte mindre än 6 mm.

De läggs i papperspåsar för förvaring i ett rum med en temperatur på högst 5-6C. De kan ställas i kylskåpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varaktigheten av den naturliga vilotiden i spetten är cirka 35–40 dagar. I slutet av denna period ökar sannolikheten för spiring. Därför placeras de för korrekt bevarande i ett rum (5-10C) med en luftfuktighet på 60-70%. För ökad säkerhet kan flera vitlöksklyftor läggas i en låda med knölar . Det är nödvändigt att inspektera materialet 1-2 gånger i månaden, medan bortskämda knölar tas bort och vitlöksklyftorna byts ut.

Det bästa stället att förvara dessa växter är i en ventilerad källare eller en sval källare. Det är bäst att lägga knölar i lådor med nätbotten för god ventilation. Lådorna är vanligtvis placerade på rack.

När du förvarar knölar i kylskåpet väljer du den nedre grönsakshyllan och placerar dem i tätt tillslutna behållare (för att skydda lökarna från uttorkning). Det är lämpligt att förpacka varje knöl i papper.

Bild
Bild

Mot slutet av vintern börjar knölarna "andas" och släpper ut fukt. Av denna anledning bör de periodiskt avlägsnas från papperet. Efter sådan torkning byts pappersomslaget och lagringen fortsätter i behållaren.

I områden med varma vintrar lagras spetten på isolerade balkonger, efter att knölarna har placerats i lådor, som placeras på speciella trästöd. Med den förväntade starka förkylningen isoleras plantmaterialet med en tjock filt.

Ibland måste knölar förvaras i ett rum. I sådana fall läggs de ut i ett lager så att de inte kommer i kontakt med varandra.

Närmare vårperioden kan knölarna torka ut, så innan du planterar är det användbart att suga dem en stund i en tillväxtstimulerande lösning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gladioli är mottagliga för svamp-, bakterie- och virussjukdomar. Därför innebär behandling av dem med fungicider att spara de flesta knölarna. De vanligaste skadedjuren är thrips, rotkvalster (Rhizoglyphus echinopus).

Ofta överför dåliga föregångare sjukdomar och skadedjur till spetten. Gladioli ska inte planteras på ett ställe på flera år. De bör inte planteras i sängar där andra lökväxter växer och bredvid knölgrödor.

De kommer inte att klara sig bra bredvid gurkor, tomater, tobak, bönor. Risken för växtinfektion ökar genom att plantera asters, freesior, liljor och flox bredvid varandra.

Rekommenderad: