Eustoma White (28 Bilder): Sorter Av Lisianthus, Terryblomma "Alice" Och "Rosita" Med En Lila Kant

Innehållsförteckning:

Video: Eustoma White (28 Bilder): Sorter Av Lisianthus, Terryblomma "Alice" Och "Rosita" Med En Lila Kant

Video: Eustoma White (28 Bilder): Sorter Av Lisianthus, Terryblomma
Video: EUSTOMA FLOWER 2024, April
Eustoma White (28 Bilder): Sorter Av Lisianthus, Terryblomma "Alice" Och "Rosita" Med En Lila Kant
Eustoma White (28 Bilder): Sorter Av Lisianthus, Terryblomma "Alice" Och "Rosita" Med En Lila Kant
Anonim

Delikat och raffinerad, eustoma är en nyckfull blomma. Men trots detta är hon väldigt populär bland trädgårdsmästare. För att inte förstöra denna vackra växt måste du lära dig så mycket som möjligt om den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

White eustoma är infödd i USA. I europeiska länder lärde de sig om en sådan blomma bara tack vare den berömda botanisten från Irland P. Brown. Av denna anledning eustoma började kallas "irländsk ros " … Detta är dock inte det enda namnet på vilket detta mirakel är känt. Många kallar denna blomma för lisianthus eller prärieklocka.

I sin naturliga miljö är blomman lila eller blå. Men tack vare vissa uppfödares ansträngningar har ett stort antal hybrider med en mängd olika nyanser skapats, bland vilka de snövit växter sticker ut.

På egen hand eustoma är en växt med stora enkla eller dubbla blommor … Blommornas diameter varierar från 6 till 12 centimeter. Växten kan vara antingen snövit eller med en färgad kant. När blomman ännu inte har blommat fullt ut ser den mycket ut som en ros. I ögonblicket för fullständigt avslöjande liknar eustoma stora vita vallmor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommans blad ser ut som om de är täckta med vax och har en blåaktig nyans. Växtens höjd kan vara mycket olika. Till exempel, underdimensionerade eustomas eller hybrider överstiger inte mer än 20 centimeter … Stammar av höga blommor växer upp till 85 centimeter. Bokstavligen från mitten av busken börjar de förgrena sig, vilket får det att se ut som en stor bukett. En blomma kan samtidigt ha upp till 38 oöppnade knoppar. Alla blommar gradvis, vilket gör att blomman ser vacker ut under hela blomperioden.

Höga växter kan odlas både i rabatter och i växthus. Dessutom är de perfekta för skärning, eftersom de kan stå i en vas länge, samtidigt som de behåller sitt ursprungliga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att plantera en växt i öppen mark, gör du det bäst i början av sommaren. För detta måste du använda plantor som köpts i specialiserade plantskolor. När allt kommer omkring kommer det att vara extremt obekvämt att göra detta hemma. Vid den tiden plantor bör inte bara ha ett välutvecklat rotsystem, utan också skott … Det är nödvändigt att plantera blommor i halvskugga så att solens strålar inte skadar henne. Avståndet mellan buskarna bör inte överstiga mer än 15 centimeter. Endast i detta fall kommer blommorna att kunna öppnas helt.

I slutet av sommaren måste eustoma klippas av och lämna bara ett par stjälkar och blad . I det här fallet kan du i slutet av september förvänta dig nya blommor. För dem som vill förlänga blommornas livslängd är det värt att gräva upp dem och plantera om dem i krukor. I huset kan de förvaras på en fönsterbräda eller på en varm balkong. Anpassningsperioden är för lång, så transplantationen görs bäst i slutet av september, så att de kan blomma snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag kan du i specialaffärer köpa frön av olika sorter av eustoma. Höga växter är lämpliga för plantering i öppen mark eller i ett växthus. Lågväxande eustomabuskar planteras oftast i speciallådor. De visas antingen på terrasser eller på balkonger. Det är värt att bekanta sig med de mest populära sorterna som används för att dekorera trädgårdar och rabatter.

Bild
Bild

Alice

Terry snövit eustoma lockar alla andras åsikter. Många kallar den holländska rosen. Höjden på en sådan växt är inom 75-80 centimeter. Blomman har tillräckligt starka stjälkar och samma kronblad. Detta gör att den kan transporteras över långa sträckor utan större skada. Knoppens diameter är 7 centimeter.

Blommorna är inte bara vackra, utan också delikat doftande . De väljs oftast för att skapa bröllopsbuketter. De odlas både i växthus och i rabatter.

Bild
Bild

Rosita

Växtens utseende beror på hur knoppen öppnar sig. I början liknar den en känslig ros. Lite senare, när det öppnas, förvandlas det till en enorm vallmo. Eustomas kronblad är täta, vilket hindrar blomman från att vissna snabbt. Knoppen når 8 centimeter i diameter.

Färgning av eustoma är tvåfärgad. Blommans bas är snövit med en lila eller rosa kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjöjungfru

Stammarna i denna blomma har inte taggar, vilket gör dem praktiska för att skapa buketter. Eustomablad är något avlånga. Dessutom kan en buske ha flera peduncler samtidigt, på vilka ett stort antal knoppar placeras.

När blomman öppnas liknar den en omvänd klocka . Växtens höjd är 60 centimeter. Det odlas ofta på balkonger eller verandor. Men i det öppna fältet är denna eustoma extremt sällsynt. Hon är trots allt termofil och är rädd för frost.

Färgen på denna "irländska ros" kan inte bara vara snövit. Sådan eustoma finns ofta med rosa eller lila kronblad.

Det finns en annan sort av denna sort. Detta är hybrid "Mermaid F1 " … Buskens höjd överstiger inte 15 centimeter, och knopparna når 6 centimeter i diameter. Kronbladets färg kan vara vit eller vitrosa. Sådana blommor planteras oftast i blomkrukor eller i förgrunden av rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eko

Denna eustoma är en ettårig växt som tillhör den gentianska familjen. Stammarnas höjd överstiger inte 75 centimeter. Dessutom är de mycket hållbara, vilket gör att de tål enorma dubbla snövitblommor. På eustoma öppning "Echo" liknar en ros med vackra satinblad , som är arrangerade i en spiral.

En sådan blomma älskar väl lossad jord, liksom en tillräckligt upplyst plats. Dessutom måste eustoma vattnas regelbundet. Men med mycket fukt kan växten helt enkelt dö.

För att få vackra och blommande växter är det nödvändigt att så frön i slutet av vintern. Eftersom eustoma -fröna är för små bör du inte strö dem. Det räcker att så dem på markens yta och fukta jorden något . Behållaren måste därefter täckas med glas eller tjock film och placeras på en varm och mörk plats. De första skotten ska visas på bara 2 veckor. Därefter måste behållaren överföras till fönsterbrädan. Plantor bör planteras i öppen mark när de är helt förstärkta. På bara några veckor kan du vänta på att de första knopparna ska dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå Rom

Denna växt har en ganska original färg. Hans kronblad är vita, med en blå frottékant. Blommornas diameter när de öppnas är 10 centimeter. På peduncle placeras de på en gång i 5-6 blommor. De liknar en gladiolus spikelet i sin struktur . Stamhöjden överstiger inte 85 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Safir

Höjden på dessa buskar överstiger inte 15 centimeter. Knopparna kan vara antingen dubbla eller vanliga. Dessutom är några av dem rent vita, medan andra har en vacker kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Florida rosa

Denna sort av eustoma tillhör också underdimensionerade växter. Dess höjd är 20 centimeter. Busken i sig är ganska kompakt, med många snövit eller rosa blommor.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Även om eustoma liknar en ros i sitt utseende, är det bäst att plantera den i öppen mark i grupper. Endast i det här fallet kommer det att se vackert ut. Om växtsorterna är för små bör de planteras framför blomträdgården . Många trädgårdsmästare använder behållare för detta. I det här fallet, med kallt väder, kan de överföras till huset.

Ibland planterar trädgårdsmästare både långa och underdimensionerade eustomas tillsammans. Denna tandem ser väldigt attraktiv ut . I det här fallet kan du använda inte bara snövit blommor, utan också tvåfärgade med olika gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att vit eustoma är en mycket vacker växt som kan odlas både på en privat gård och på en balkong. Den blommar länge, vackert och förtjänar definitivt alla trädgårdsmästares uppmärksamhet.

Rekommenderad: