Växande Aquilegia Från Frön (22 Foton): Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Växer Man Utomhus?

Innehållsförteckning:

Video: Växande Aquilegia Från Frön (22 Foton): Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Växer Man Utomhus?

Video: Växande Aquilegia Från Frön (22 Foton): Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Växer Man Utomhus?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Växande Aquilegia Från Frön (22 Foton): Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Växer Man Utomhus?
Växande Aquilegia Från Frön (22 Foton): Hur Man Planterar Dem Hemma? Hur Växer Man Utomhus?
Anonim

Odlingsprocessen för varje gröda innehåller flera metoder. När det gäller aquilegia är det vanligaste alternativet för att få en ny växt fröspiring. Dessa verk har sina egna nyanser, vars kunskap hjälper till att uppnå önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Insamling och beredning av frön

Du kan få planteringsmaterial på flera sätt, i synnerhet samla fröna själv. För dessa ändamål det är värt att välja växter av samma sort, planterade på avstånd från resten av sorterna … Detta kommer att hjälpa i framtiden att odla en gröda utan att blanda huvudpersonerna, vilket ofta är fallet vid gruppplanteringar av aquilegia, där oberoende pollinering och korsning av olika sorter sker. Om detta inte är möjligt, täcks den utvalda kulturen för insamling av plantmaterial preliminärt med gasväv, och pollinering utförs manuellt, artificiellt.

Den bästa tiden att samla frön är sensommaren - augusti. För att få dem, tryck bara lätt på fröplattan. Förbindning av blomman hjälper till att eliminera sannolikheten för för tidigt utsläpp av förökningsmaterial. De insamlade plantorna torkas bäst hemma.

Planteringsmaterial bör planteras så snart som möjligt, eftersom färska frön har en högre grobarhet. Om sådd av plantorna inte fungerade direkt, före sen plantering (efter 1-2 månader), kommer plantorna att behöva preliminär skiktning som en obligatorisk förberedelse.

I de fall där aquilegia planteringsmaterial kommer att köpas för odling, bör du noggrant studera informationen om insamlingstiden för de föreslagna fröna, lagringsförhållandena innan du köper. För att garantera att du odlar en vacker kultur av det inköpta materialet bör du vägra att köpa frön äldre än ett år.

Oavsett den valda metoden för att erhålla planteringsmaterial, måste du veta att det kommer att vara lämpligt för odling högst 5 år från insamlingsdatumet, och även om det lagras korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såddatum

Den mest lämpliga tiden för att arbeta med aquilegia -frön kommer att vara höst; det är bäst att utföra alla nödvändiga manipulationer snart efter att ha fått fröna från den gröda du gillar. Men som praktiken visar kommer det också att vara möjligt att odla en ny gröda från frön med tidig plantering på våren, såda materialet direkt i marken och gro plantor hemma. Som regel utförs inga förberedande arbeten före höstplanteringen.

Det rekommenderas att förhärda fröna innan våren rotar. På våren kan de planteras i trädgården i april eller under de första veckorna i maj, men förutsatt att jorden redan är tillräckligt uppvärmd. På våren eller hösten fördjupas de i marken med 1 centimeter med hjälp av ett täckmaterial som bör avlägsnas efter att de första skotten har dykt upp från marken.

För vissa regioner i Ryssland finns det vissa rekommendationer angående tidpunkten för plantering av aquilegia -frön:

  • för mittfältet, inklusive Moskva -regionen - i mitten av mars;
  • för söder rekommenderas perioden från slutet av februari till mars.
  • för de norra regionerna - Ural, Sibirien, Volgaregionen - slutet av april.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av mark och kapacitet

För att odla aquilegia från frö för att bli framgångsrik är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt vilken typ av jord som används i trädgården eller i plantlådan. När det gäller den mest lämpliga behållaren för aquilegia -plantor, rekommenderas att man föredrar grunda krukor, men inte platta behållare. Den unga växten ska ha utrymme för rotstammstillväxt. Plockningen av kulturen utförs vanligtvis i torv- eller papperskoppar, där växten kan rotas i trädgården i framtiden.

En viktig nyans när det gäller kapaciteten kommer också att vara god dränering. Om det inte finns hål för att ta bort överflödig fukt bör de göras av dig själv. Ingen dränering krävs för torvkrukor eller tabletter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller valet av ett lämpligt substrat, för aquilegia-plantor, kan du köpa en köpt universaljord eller förbereda en jordblandning själv. För dessa ändamål kan du använda:

  • gräs och lövmark;
  • flodsand;
  • humus.

Alla ingredienser måste tas i lika stora mängder. Det är viktigt att desinficera dem innan alla komponenter kombineras för att utesluta förekomsten av farliga virus eller skadedjurslarver.

Bild
Bild

Hur man sår?

Förlandningsförfarandet kommer att vara stratifiering. Det kan göras på flera sätt med hjälp av fröåldring vid låga eller höga temperaturer. Bland de mest använda metoderna är följande värda att lyfta fram:

  • planteringsmaterial skickas till kylskåpet i 1-1,5 månader;
  • frön med jord läggs i en påse, varefter de skickas till kylan för hela vintern;
  • frön rotade i sand eller jordblandning tas ut i frisk luft, placeras i snön;
  • också kan det insamlade materialet förvaras i en månad vid en temperatur av minst +35 C;
  • fröna utsätts för skärpning - bearbetning med sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Såningsalgoritmen efter skiktning är följande

  • Marken i det fria eller i en behållare ska vara lös. Frön sås noggrant i den; det är värt att fördjupa dem med högst 1 centimeter.
  • Därefter måste du fukta jorden. Vätskan bör införas lite efter lite, för att inte pressa ut fröna till ytan.
  • Nästa steg är att täcka grödorna med ett lager mulch eller kompost, du kan också använda torrt lövverk. Hemma, istället för ett lager av mulch, måste du organisera ett växthus för fröna, täcka dem med glas eller transparent film.
Bild
Bild
Bild
Bild

För gamla frön kommer planteringsalgoritmen att se ut så här

  • Först måste planteringsmaterialet blötläggas i vatten eller använda en svag lösning av kaliumpermanganat. Vätskan ska inte vara kall.
  • Därefter fördjupas fröna i substratet, täckt med ett lager jord, högst 1 centimeter.
  • I denna form bör behållaren med planteringsmaterialet vara inomhus utan ytterligare skydd i cirka 4 dagar. Med tiden hålls plantorna ute i ungefär en vecka. Du kan också lägga behållarna i kylskåpet.
  • Därefter förs behållaren tillbaka till värmen och gror fröna enligt standardschemat inomhus.
Bild
Bild

Plantor vård

För att blommorna ska slå rot och för att trivas trädgårdsmästaren med sitt utseende måste plantorna av unga grödor skötas ordentligt. De viktigaste punkterna när det gäller jordbruksteknik är följande.

  • Tills de första groddarna av aquilegia dyker upp i behållaren eller i det öppna fältet är det nödvändigt att fukta kulturen med en sprayflaska. När plantorna växer upp och blir starkare rekommenderas att vattna med en spruta eller en vanlig medicinsk spruta utan nål. Du bör använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur för bevattning.
  • Medan behållaren med frön eller trädgårdsbädden är täckt med glas eller film, är det nödvändigt att regelbundet ventilera växthuset för att undvika hög luftfuktighet, vilket kan leda till ruttning. För att göra detta öppnas det dagligen i 20-30 minuter på dagtid; överflödig kondens måste tas bort.
  • De första skotten som kläcks i marken brukar dyka upp efter en och en halv till två veckor. Efter utseendet avlägsnas täckmaterialet.
  • Plantor behöver bra belysning. Därför måste ljusets tillgång till de unga bibehållas på rätt nivå, oavsett tidpunkten för fröplanteringen. Det optimala dagsljuset är 12-14 timmar. På det öppna fältet är det bättre att plantera en aquilegia på platser där den kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt från direkt solljus. Belysningen ska spridas.

Det vore mer korrekt att plantera frön i en djup kruka så att rotsystemet fullt ut kan utvecklas i aquilegia. En blomsterodlare bör veta att plantor, som redan kommer att ha 2-3 blad, kommer att ha en ganska lång rotstam. Mot bakgrund av denna funktion är växterna redan i stort behov av att plocka. Vanligtvis utförs dessa arbeten på morgonen eller efter solnedgången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsdykningsalgoritmen är ett viktigt steg i odlingen av grödor. För att korrekt utföra alla manipulationer rekommenderas att följa följande schema.

  • Växter planterade före vintern eller våren vattnas i förväg. Detta bör göras på 20-30 minuter.
  • Nästa steg är att förbereda en ny tank med jord. En urtagning görs i den i mitten.
  • Vidare lyfts plantan från den gamla jorden och överförs till en ny behållare. För att underlätta transplantationen kan du använda en liten spatel eller pinne.
  • Kulturen placeras i en fördjupning, marken runt plantorna komprimeras. Därefter måste den transplanterade kulturen fuktas med en sprayflaska.
  • Ytterligare vård av anläggningen skiljer sig inte från standard agrotekniskt arbete. Aquilegia bör befruktas varannan vecka med komplexa mineralformuleringar.
Bild
Bild

Hur man planterar utomhus?

När plantorna blir starkare och hotet om frost på marken kommer att vara minimalt, måste plantorna som odlades hemma transplanteras till frisk luft. Som regel händer detta i början av sommaren - i maj, juni. Innan arbetet är det viktigt att välja rätt plats för aquilegia . I allmänhet är kulturen känd för sin opretentiöshet, men vissa nyanser kommer att vara viktiga för den. Detta gäller det område som är bestämt för att plantera en växt: den ska vara i skugga eller halvskugga så att kulturen under det första året inte bränner ut från solljus under sommarmånaderna.

När det gäller jordtyp kommer aquilegia att utvecklas bra i nästan vilket land som helst, men det är bäst att det är lös jord med bra luftning . Du kan befrukta en rabatt för en växt på hösten eller våren innan du planterar, med hjälp av humus eller kompost för detta. Aquilegia kan odlas utomhus i tillfälliga sängar, och det är inte heller förbjudet att skapa en komposition direkt från grödor. Växten kommer dock att kunna avslöja sin dekorativa effekt till fullo inte tidigare än under det tredje levnadsåret. Om en gruppplantering planeras, bör kulturen rotas med ett steg från varandra på 25-40 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aquilegia planteras i öppen mark enligt följande schema

  • Växter före transplantation i behållare bör vattnas väl i flera timmar. Låt vätska absorberas.
  • Vidare görs hål på den valda platsen. De ska vara större än en jordklump i en kruka.
  • Unga grödor transplanteras från behållare tillsammans med en jordklump. Arbetet utförs med omlastningsmetoden.
  • Dessutom placeras växten i hålet så jämnt som möjligt; det rekommenderas inte att fördjupa aquilegia i marken för mycket. Det är bäst att hålla det på samma nivå.
  • Marken runt kulturen måste tampas ner och sedan vattnas. Dessutom kan du täcka jorden runt för att minska mängden ogräs i närheten.

Rekommenderad: