Plantera Och Ta Hand Om Malva (22 Bilder): Hur Man Odlar Blommor I Det öppna Fältet? Hur Transplanteras Det Till Ett Annat Ställe På Sommaren?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Malva (22 Bilder): Hur Man Odlar Blommor I Det öppna Fältet? Hur Transplanteras Det Till Ett Annat Ställe På Sommaren?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Malva (22 Bilder): Hur Man Odlar Blommor I Det öppna Fältet? Hur Transplanteras Det Till Ett Annat Ställe På Sommaren?
Video: #2 Följ med mig! - Hur jag klipper mina havtornsklot 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Malva (22 Bilder): Hur Man Odlar Blommor I Det öppna Fältet? Hur Transplanteras Det Till Ett Annat Ställe På Sommaren?
Plantera Och Ta Hand Om Malva (22 Bilder): Hur Man Odlar Blommor I Det öppna Fältet? Hur Transplanteras Det Till Ett Annat Ställe På Sommaren?
Anonim

Mallow är en av de blommande grödorna som många trädgårdsmästare älskar. De flesta av dem är spektakulära höga växter, strödda med koppformade knoppar. Det finns också underdimensionerade, men inte mindre vackra sorter.

Förutom att den är mycket dekorativ har kulturen medicinska egenskaper . Samtidigt är hon opretentiös och behöver inte särskild vård. Vi kommer att ta reda på hur man odlar malva i landet och vilka svårigheter du kan möta när du tar hand om en växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Mallow (stockrose) tillhör familjen Malvaceae. Det finns cirka 30 sorter av denna kultur. Blomman kan vara en eller flerårig. Den maximala tillväxten är 2,5 m. Växterna har starka upprätta stjälkar.

Färgen på knopparna kan vara gul, rosa, röd, lila, etc . Blommor av en vinröd nyans, planterade bredvid snövit exemplar, ser särskilt imponerande ut. Kronbladen är vanliga och dubbla. Blommande i perenner sker under det andra året och varar halva sommaren (juli och augusti), vilket glädjer sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal avstigningstid

Växten kan planteras på olika sätt. Tidpunkten beror också på valet av metod.

  • Fröna placeras i öppen mark på våren . Du kan göra detta både i maj och början av juni. Fröplantor kan ses efter ungefär en månad.
  • Ibland sås på hösten (september) . I detta fall fördjupas frömaterialet mer och det isoleras kvalitativt innan vintern börjar.
  • Frösådd hemma sker i februari eller mars . Plantor planteras i trädgården i slutet av maj.
  • När det gäller sticklingar beror planttiden på metoden för att få dem . Skär vid roten planteras på våren. Stammar placeras på platsen under sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och markberedning

När du väljer en plats att plantera i trädgården Det finns några viktiga punkter att tänka på.

  • Sajten måste vara väl upplyst . I halvskugga kommer växten också att utvecklas, men knopparnas färg blir blek och uttryckslös.
  • Marken ska vara lös, näringsrik . Närvaron av humus uppmuntras. Lätt lera är ett bra alternativ. Glöm förstås inte dränering.
  • Ansamling av fukt vid växtens rötter är oönskad . Detta kan leda till förfall. Därför är det värt att ge företräde åt platta områden med djupt grundvatten. Upplandet är också bra.
  • Om ett högt betyg väljs , det är värt att stänga kulturen från starka vindbyar (du kan plantera en blomma bredvid ett hus eller ett staket).
  • Ett stöd för en vuxen blomma rekommenderas också .

Mallow sås på tomten efter förberedelse av marken (grävning och gödning). Tung jord kan lättas genom att lägga till sand. Och det är också värt att vänta en stund så att jorden hinner "sätta sig".

Bild
Bild

Hur man planterar?

Beroende på hur man planterar malva skiljer sig också jordbrukstekniken åt.

I öppen mark

Frömaterial köps bäst ett par månader före plantering. Så du kommer att ha tid att testa det för grobarhet. Innan sådd blötläggs fröna i varmt vatten (ca 45 grader) . Nog 12 timmar. Det hårda skalet ska mjukna. Detta gör att fröna kan gro snabbt och enkelt.

Om sådd sker på våren kan hålen göras inte för djupa . Nog 3 cm. Planteringsstället vattnas med varmt vatten. Sedan läggs 3 frön i varje hål.

Därefter strös framtida växter med ett tunt lager bördig jord. Du kan använda torv. Avståndet mellan blommor bör vara 35-50 cm. Mer exakt bestäms denna indikator av växternas höjd. Stora exemplar kräver mer utrymme.

Den planterade malvan vattnas regelbundet. Du kan täcka sängen med plastfolie - detta kommer att bidra till bättre växtutveckling . De första skotten kommer att visas om 2-3 veckor. Därefter tas filmen bort och blomvården fortsätter enligt rekommendationerna.

Fleråriga exemplar som odlas på en tomt med frön glädjer med blomning det andra året. I detta fall bör malva planteras på hösten. Omedelbart efter plantering multer man platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor

Många odlar malva med plantor. Experter rekommenderar att man sätter fröna i torvkrukor. Detta är en viktig punkt, eftersom kulturen inte tolererar transplantation bra. Frömaterialet är nedgrävt 1 cm. Om sådd utförs i vanliga behållare är det bättre att tilldela ett separat glas för varje blomma . Det blir svårt att plantera blommor från en gemensam låda.

Efter plantering bör marken bevattnas med en sprayflaska. Det är viktigt att ge unga växter bra belysning. Ytterligare ljuskällor kan behövas. Rekommenderad lufttemperatur - + 22 … 25 ° С. En bra lösning skulle vara att täcka planteringarna med transparent plast. Då och då måste groddarna ventileras och jorden fuktas.

Skott visas på 10-14 dagar. När plantorna växer upp och blir starkare kan de härdas. Vanligtvis börjar processen en vecka innan man planterar unga blommor i trädgården . För att göra detta läggs behållare med växter ut på gatan varje dag i ett par timmar. I slutet ökar tiden som plantor spenderar i frisk luft till 4-5 timmar.

I slutet av maj överförs varje blomma till trädgårdsbädden tillsammans med en jordklump. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att observera avståndet som rekommenderas av specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna metod låter dig garantera bevarandet av grödans sortkvaliteter. Detta är särskilt viktigt vid uppfödning av hybrider. Vissa kan bara odlas på detta sätt, eftersom deras frön är sterila.

Sticklingar tas från fleråriga exemplar. Om proceduren utförs på våren görs snittet vid roten. Om processen sker på sommaren är skaftdelen lämplig. Skärets längd ska vara ca 10 cm. Snittet skärs med kol.

De skurna elementen får stå i ett par timmar för att torka . Sedan planteras de i näringsrik lös jord. Därefter utförs vattning, sedan täcks planteringsmaterialet med ett transparent plastglas. Du kan också använda en plastpåse. Periodiskt planterad skärning ska ventileras och vattnas.

Trots processens verkliga enkelhet bör det förstås att denna metod inte garanterar en ny anläggnings överlevnad. Därför använder endast florister med stor erfarenhet det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och när kan du transplanteras till ett annat ställe?

Om vi pratar om att transplantera en vuxen malva, rekommenderar experter inte att göra detta utan en god anledning. Faktum är att växten kanske inte slår rot på en ny plats. Förutom, det finns en risk för skada på det stora rotsystemet som kan uppstå under transplantationsprocessen.

Om ett sådant beslut ändå fattas är det bättre att starta proceduren i slutet av augusti. Naturligtvis gäller detta fleråriga växter. Det är lämpligt att överföra blomman tillsammans med en stor jordklump. Detta kommer att hjälpa till att skydda kulturens känsliga rötter.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Liksom alla växter behöver malva vård. Endast genom att visa omsorg kan en frisk och vacker blomma odlas. Vattna växten en gång i veckan . Varje instans bör konsumera cirka 5 liter vatten. På särskilt torra dagar är det mer tillåtet att vattna (en gång var 2-3 dagar). Mängden fukt som levereras till marken kan också ökas, men överdriv inte - från överflödig fukt kan blommans rotsystem börja ruttna.

Toppdressing är nödvändig för växtens fulla tillväxt och utveckling . Detta är särskilt viktigt om malvan växer på ofruktbar mark. Efter plantering på platsen rekommenderas att mata plantorna med en lösning av träaska. Sedan var tredje vecka är det värt att berika landet med fosfor-kaliumföreningar. På försommaren kan organiskt gödningsmedel användas.

Under den spirande perioden är det bättre att tillsätta komplexa mineralpreparat till jorden. Ett användbart tillägg blir örtinfusion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att ta bort ogräs och lossa jorden. Detta måste dock göras mycket försiktigt för att inte skada rötterna. Verktyget får inte fördjupas mer än 5 cm.

Det rekommenderas att klippa av de blekta knopparna omedelbart. Detta kommer att öka plantans uthållighet, eftersom den inte behöver lägga energi på fröbildning. Om du ska samla frömaterial för förökning av en gröda måste du göra detta efter blomningens slut.

Behovet av att knyta höga exemplar nämndes redan tidigare. Om du ignorerar denna punkt kan starka vindbyar bryta blomstammen. Om det finns ett staket i närheten kan du använda det som ett stöd. Om malven planteras i ett öppet område kan du gräva en pinne i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman är noggrant förberedd för vintern. I september klipps stjälkarna. Om du bor i en södra klimatzon kan du lämna cirka 30 cm växter . På grund av detta kommer skotten att dyka upp tidigare under våren. Om dina vintrar är hårda är det bäst att rota grödan. Och även blomman bör täckas med ett tätt lager av lövverk. Dessutom används grangrenar eller specialmaterial.

Bild
Bild

Möjliga växande problem

Bladlöss och spindelmider Är de vanligaste hoten mot en blomstrande gröda. Om skadedjur hittas måste blomman behandlas med en insekticid. När det gäller sjukdomar är uppkomsten av mjöldagg möjlig . En svampdödande lösning kan hjälpa här.

Om växten är sjuk bladrost , tyvärr är det inte möjligt att återställa de drabbade områdena. Blad med fula fläckar måste klippas av och brännas. Annars kommer sjukdomen att spridas och malva dör. För att bibehålla immuniteten behandlas kulturen med en Bordeaux -blandning. Kolloidalt svavel är också lämpligt.

När blomningen av den sjuka växten är över skärs den vid roten och bränns helt. Området där blomman växte anses olämplig att plantera ny malva i ytterligare 3 år efter en obehaglig situation.

Rekommenderad: