Varför Blommar Inte Clematis? Vad Händer Om Växten Bara Producerar Lövverk? Orsakerna Till Bristen På Blomning Under Andra Och Tredje året Efter Plantering

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blommar Inte Clematis? Vad Händer Om Växten Bara Producerar Lövverk? Orsakerna Till Bristen På Blomning Under Andra Och Tredje året Efter Plantering

Video: Varför Blommar Inte Clematis? Vad Händer Om Växten Bara Producerar Lövverk? Orsakerna Till Bristen På Blomning Under Andra Och Tredje året Efter Plantering
Video: How To Prune And Feed Clematis (For A Longer Bloom Season) 2024, Mars
Varför Blommar Inte Clematis? Vad Händer Om Växten Bara Producerar Lövverk? Orsakerna Till Bristen På Blomning Under Andra Och Tredje året Efter Plantering
Varför Blommar Inte Clematis? Vad Händer Om Växten Bara Producerar Lövverk? Orsakerna Till Bristen På Blomning Under Andra Och Tredje året Efter Plantering
Anonim

Clematis är fleråriga vinstockar från familjen smörblommor. Dessa är mycket populära växter inom landskapsdesign. Deras frodiga och rikliga blomning lockar alltid ögat och pryder varje tomt. Men ibland händer det att blomningen är svag eller helt frånvarande. I artikeln kommer vi att prata om orsakerna till detta fenomen och gå mer in på hur du får din favoritblomma att ge knoppar och förlänga dess blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När blommar det?

Blomningen av clematis beror direkt på växternas ålder. Som regel bygger busken upp rotsystemet efter plantering i 2 år, och först när den blir kraftfull och välutvecklad blommar den i full kraft. Detta händer vanligtvis efter 3 år, och om växten kastar ut peduncle tidigare är det lämpligt att ta bort det så att clematis kan skapa en stark och vacker bas. Vanligtvis, odlare försöker plantera olika sorter av klematis på sin webbplats, eftersom blommornas utseende kan börja vid olika tidpunkter under växtsäsongen , från vår till höst, vilket skapar ett upplopp av färger i trädgården.

Bild
Bild

Sorterna blommar i maj-juni Såg, Barbara Jacqueman och fröken Bateman.

I mitten av sommaren glädjer sorterna över sin blomning Biz Jubilee och Roger Cardinal … I slutet av sommaren dyker klematisknoppar upp " White Hot" och "Multi Blue " … Vissa sorter kännetecknas av en lång blomningstid, till exempel från juni till september dekorerar en mängd olika klematis webbplatsen " Ballerina", "Nelly Morez" och "Madame le Cultre ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Det finns många anledningar till att clematis inte blommar och bara ger lövverk. Detta kan bero på sorteregenskaper, korrekt plantering, valet av en plats för odling, liksom kvaliteten på vården, införandet av gödningsmedel och många andra faktorer. Låt oss stanna vid de vanligaste orsakerna.

Till att börja med är chansen stor att du köpte en redan sjuk planta . Om du köper klematis i en plantskola eller på marknaden och inte får dem själv från frön, måste du noggrant undersöka bladen - de ska vara starka, utan några tecken på skada. Var noga med att samla in information om en specifik sort av klematis, eftersom varje är lämplig för vissa odlingsförhållanden och jordtyper.

Bild
Bild

Clematis är ganska opretentiösa växter, men platsen för plantering av dem bör väljas med stor omsorg. Helst ska platsen vara väl upplyst eller något mörkare. Clematis reagerar inte bra på drag och hög luftfuktighet, så det är lämpligt att plantera dem på en sluttning eller en liten kulle.

Mycket beror på jordens struktur - om jorden inte gillar klematisen kommer den inte att blomma . Marken bör befruktas för att uppnå dess bördighet och löshet. Det är viktigt att det är lätt, vattengenomsläppligt och har en lätt alkalisk reaktion.

Bild
Bild

Korrekt beskärning av clematis spelar en avgörande roll för frodig blomning. Du måste veta att representanter för denna typ av växter är indelade i 3 kategorier:

  • vars blomning sker på grenarna av den senaste säsongen;
  • som blommar på både förra årets och nya skott;
  • blommar bara på unga skott.

Om du inte beskär, kommer antalet blommor på växterna av den andra typen att vara extremt litet, och på clematis från den tredje beskärningsgruppen kommer de inte att visas alls.

Bild
Bild

Hur stimulerar jag till blomning?

Det händer att även med högkvalitativ vård blommar fortfarande inte clematis, anledningen till detta är plantans långsamma tillväxt. I det här fallet måste vinstocken hjälpas åt - för detta, på sommaren, sprutas blomman med lösningar av stimulanser. " Epin" och "Zirkon" är mycket effektiva, de har en antistresseffekt på växten . Efter bearbetning tolererar clematis lätt yttre väderförhållanden, börjar snabbt få styrka och blomma.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare använder ammoniak som stimulans. För bearbetningsanläggningar 3-4 msk. l. ammoniaklösning späds ut i en hink med vatten och klematis vattnas, alltid på våt mark. Efter 2 veckor utförs bladmatning, i detta fall minskar koncentrationen av läkemedlet - endast 1 msk tas per hink vatten. l. ammoniak . Den resulterande kompositionen besprutas med klematisgrenar på kvällen eller morgonen, helst i lugnt väder. Tack vare sådan utfodring börjar den ökade tillväxten av skott och växtens spirande.

Bild
Bild

Vissa experter har utvecklat sin egen klematisbeskärningsteknik, som gör att de kan uppnå nästan kontinuerlig blomning - den är lämplig för en mängd olika sorter. Till att börja med väljer du 3-4 skott och skär av dem på ett avstånd av 1 m från marken . De nästa 3-4 skotten skärs av redan en halv meter, och de senare förkortas redan i nivå med två knoppar. Alla återstående skott är avskurna helt.

Sedan läggs fransarna på marken, strös med torrt gräs och lämnas i denna form för vintern. När våren börjar måste skyddet tas bort och grenarna försiktigt knytas till stöden.

Bild
Bild

Tricket här är att beskärningen inte utförs på samma sätt, vilket innebär att denna klematis kommer att blomma ojämnt. Dessutom kommer en sådan klematis att ge blommor inte vid ett tillfälle, utan längs hela buskens längd.

När de första vinstockarna blommar måste du klippa dem i nivå med 3 knoppar från marken . Förresten är de resulterande sticklingarna ganska lämpliga för ytterligare rotning och reproduktion. De återstående fransarna fortsätter att blomma, och de klippta växer aktivt och blommar igen i slutet av augusti. Genom att använda denna stimulerande beskärning kan du naturligtvis få en nästan kontinuerlig blommande buske bara om du tar väl hand om ditt husdjur.

Bild
Bild

Grundläggande vårdregler

Clematis är en sommarvinstock som har bott på ett ställe i flera decennier. Liksom alla andra levande saker åldras växten med åren, därför blir dess blommor mindre, deras antal och blomningstid minskar. Med buskens åldrande bör du kämpa med regelbunden utfodring, och om de inte räcker måste du hitta en ny plats för det.

Men även unga klematis kanske inte blommar om de saknar näringsämnen, så varje trädgårdsmästare bör definitivt mata sina vinstockar, från och med det andra året efter plantering. På våren, i början av växtsäsongen, behöver clematis kvävegödsel. De stimulerar tillväxten av unga skott och tillväxten av grön massa. En sådan växt utvecklas bra och lagrar styrka för efterföljande blomning.

Under perioden med knoppbildning kommer clematis att behöva ett komplext gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium.

Bild
Bild

Tack vare dessa spårämnen producerar växten stora, levande blommor och håller en lång blomningstid. Och efter avslutad kan buskarna matas med organiskt material, vilket gör att växten kan förbereda sig för vinterkylan.

Du måste vattna klematis ungefär en gång var 10-14 dag, men om sommaren är varm och torr kan bevattningsgraden ökas . Vattenmängden ska vara sådan att fukta jorden med ett lager på 0,5-0,7 m-det handlar om 3-4 hinkar per vuxen växt. Tänk på att du inte behöver hälla vatten i mitten av busken, utan i ett ringformat spår på ett avstånd av 30-40 cm från det.

Bild
Bild

Alternativt kan du gräva 3 breda plaströr nära clematis så att de ligger snett mot själva clematisen. Du kan vattna genom dem. För att hålla fukt i underlaget så länge som möjligt bör jorden mulas, vanligtvis används ett torrt blad, halm eller sågspån för detta . Torv kan användas som en extra näringskälla - det sprids regelbundet på marken runt busken.

Bild
Bild

Trädgårdsskadegörare är också en vanlig orsak till att clematis inte blommar . Du måste hantera dem omedelbart efter infektion, annars väntar du inte på blommorna och du kan förlora växten. För att bli av med nematoder införs nematicider i jorden en månad före plantering av klematoder. När vägglöss, maskar eller bladlus dyker upp ska busken sprutas med en lösning av tobaksdamm eller insekticider.

Sniglar och sniglar samlas upp för hand följt av behandling med kopparsulfat. När gnagare dyker upp bör betesfällor sättas.

Bild
Bild

Clematis står ofta inför svampsjukdomar:

  • gul mosaik;
  • rost;
  • grå röta;
  • alternaria;
  • fusarium;
  • verticillär vissnande.

För att undvika infektion bör jorden runt plantan mullas rikligt med en blandning av aska och sand, tas i lika stora mängder. Om busken redan är sjuk kommer behandling med fungicida preparat att behövas. Clematis allmänna välbefinnande och som ett resultat av dess blomning påverkas av övervintringens särdrag. Redan innan kallt väder börjar måste clematis klippas av och säkert täcka fransarna med agrofibre eller säckväv.

Bild
Bild

Dessutom behöver rotkragen också skydd - så snart de första frosten träffar bör jorden nära busken omedelbart strös med torv eller kompost. Som ett resultat bör du ha en konformad bild med en diameter på 50-60 cm. På vintern kommer det att skydda rötterna från att frysa, och på våren kommer det att leda smältvatten från stammen . Allt som vi nämnde påverkar direkt kvaliteten och varaktigheten av clematisblomning, eftersom felaktig vård oftast blir anledningen till att växten inte blommar. Efter att ha eliminerat problemen kan du säkert räkna med den rikliga blomningen av denna dekorativa liana.

Bild
Bild

Vackra exempel i trädgårdslandskapet

Vackert blommande clematis är mycket efterfrågade inom trädgårdsarbete. De används för att dekorera staket, lusthus och andra byggnader. Clematos är mycket populära för att dekorera rabatter och skapa snygga landskapskompositioner . Dessa vinstockar kännetecknas av tunna långa stjälkar, så alla växtdelar används i trädgårdsinredning. Riklig blomning av kulturen sker från juni till september, medan klematis har egenskapen att klamra sig fast vid alla stöd som stöter på dess väg.

Med korrekt tillväxtorganisation erövrar denna växt lätt en höjd av 2, 5-3 meter, och vissa sorter växer till och med upp till 7-8 meter.

Bild
Bild

Inom vertikal trädgårdsskötsel är klematis populär för att ordna terrasser, valv och väggar . Varje växt lever i 30-40 år, så sådana klematis blir ständiga följeslagare till den vackra utsidan av din trädgårdstomt.

Bild
Bild

Genom att rikta skotten korrekt och beskära regelbundet kan du skapa de mest riktiga mästerverken som kommer att glädja trädgårdsmästaren i många år.

Rekommenderad: