Dahlior Från Frön (23 Bilder): När Ska Man Såga årliga Dahlior För Plantor? Detaljerade Instruktioner För Odling

Innehållsförteckning:

Video: Dahlior Från Frön (23 Bilder): När Ska Man Såga årliga Dahlior För Plantor? Detaljerade Instruktioner För Odling

Video: Dahlior Från Frön (23 Bilder): När Ska Man Såga årliga Dahlior För Plantor? Detaljerade Instruktioner För Odling
Video: HUR JAG SÅR DAHLIOR - OCH ALLT ANNAT JAG KAN OM DAHLIOR 2024, Maj
Dahlior Från Frön (23 Bilder): När Ska Man Såga årliga Dahlior För Plantor? Detaljerade Instruktioner För Odling
Dahlior Från Frön (23 Bilder): När Ska Man Såga årliga Dahlior För Plantor? Detaljerade Instruktioner För Odling
Anonim

Dahlior är väldigt vackra blommor. En enorm buske och lyxiga buketter i olika former och färger kommer inte att lämna någon likgiltig. Men att ta hand om fleråriga dahlior är ganska svårt: varje höst måste du gräva upp stora knölar, bearbeta dem från sjukdomar, lagra dem någonstans, se till att de inte fryser och torkar ut. Plantera igen på våren, och de blommar mot slutet av sommaren, inte länge.

Det finns ett enklare och enklare sätt att dekorera din blomsterträdgård - att plantera årliga dahlior. Om du väljer rätt sorter för blomperioder, kommer de att dekorera rabatten från juni till frost. Dessutom kan de enkelt odlas från frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man frön?

För att undvika besvikelse i framtiden måste valet av frön närma sig ansvarsfullt. Sorterna skiljer sig åt på flera sätt.

  • Blomningstid: tidigt, mitt, sent.
  • Växtens höjd: underdimensionerade kantstenar, höga, det finns också jättar. En funktion bör beaktas: ju högre dahliabusken växer, desto senare kommer den att blomma. Så för tidig blomning är det bättre att plocka upp låga sorter.
  • Blommans form: pompon, krage, frotté, kaktus, platt.
  • Färgsättning … Det finns en mängd olika färger. I butiker kan du ofta se påsar med dahliafrön märkta "mix". Det är en blandning av sorter som är lika höga, men skiljer sig åt i knopparnas form och färg. På rabatter ser sådana planteringar spektakulära ut och dekorerar trädgården mycket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om så önskas kan du försöka odla årliga dahlior som stauder. För att göra detta, på hösten, i slutet av blomningen, skärs den ovanjordiska delen av växterna på en höjd av 10-15 centimeter från markytan. De resulterande små knölarna grävs upp och lagras. På våren planteras de i hål (efter hotet om frost). Men med den här metoden blir blomintensiteten mindre.

I grund och botten ligger den enda skillnaden mellan fleråriga och årliga dahlior i odlingstekniken (frön eller knölar). De tillhör samma familj.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska man plantera plantor?

Sådd för plantor utförs beroende på klimatet i området och egenskaperna hos en viss säsong. Men det finns ingen anledning att rusa, eftersom växterna kännetecknas av snabb tillväxt och plantering för tidigt kan påverka utseendet på de växande buskarna negativt: de är starkt utsträckta och som ett resultat förlorar de sin dekorativa effekt.

Såda hus i mitten eller i andra halvan av april, dahlior kommer att blomma i början av juli och möjligen i juni.

Bild
Bild

Sådd

Dahlior är opretentiösa växter. Plantor kan enkelt odlas på en fönsterbräda. Den huvudsakliga arbetsstadierna är ungefär följande.

  1. Välja en behållare för plantering - genomskinliga plastbehållare med lock eller någon maträtt med tillräcklig höjd och volym. Tvätta den före användning. Dräneringshål görs i botten.
  2. Förbered sedan grytblandningen - det är bättre att ta lätt, andas. Du kan blanda vanlig jord från trädgården med ren sand, perlit, vermikulit. Jorden måste desinficeras: kalcineras i ugnen eller spillas med en lösning av kaliumpermanganat eller fungicid.
  3. Planteringsmaterialet desinficeras också: blötläggs i 15-20 minuter i väteperoxid, är det möjligt i biofungicid (enligt instruktionerna på förpackningen). Bred sedan ut på papper och torka lätt.
  4. Ett lager sand, expanderad lera (för dränering), sedan hälls jorden på botten av tanken . Lätt komprimerad, fuktad med en sprayflaska.
  5. De gör små fördjupningar i jorden , på ett avstånd av 4-5 centimeter från varandra. Sprid ut fröna och strö dem med ett tunt lager jord. Pressa och vattna lite igen. Ovanifrån måste behållaren täckas med ett transparent lock eller folie och placeras på en väl upplyst, varm plats. Plantor dyker upp mycket snabbt.

I de södra regionerna kan du så dahlior direkt på rabatterna. Om det finns risk för frost täcks planteringarna.

Bild
Bild

Grundläggande vård

Så snart plantorna i behållaren har stigit, avlägsnas filmen från dem. För att odla friska och starka buskar måste du ge dem god vård från de första dagarna: ordentlig vattning, utan stillastående vatten, liksom en termisk regim.

Den optimala temperaturen för växtutveckling är inom 23-25 grader . Om dagsljuset är mindre än tolv timmar krävs bakgrundsbelysning. För detta ändamål kan du ta fytolampor. Men vanliga stationära kommer också att göra.

Bild
Bild

Efter utseendet på två riktiga löv dyker plantorna i separata fat - engångsglas eller plastkassetter.

Förfarandet är vanligt:

  1. vattna först plantorna rikligt;
  2. häll dränering och substrat i krukor, gör små fördjupningar;
  3. ta sedan försiktigt varje planta med en gaffel, sked, spatel (det mer praktiska);
  4. överför dem till behållare, något kompakta;
  5. vattna plantorna (ganska mycket);
  6. tillsätt jord till kopparna om det behövs.
Bild
Bild

De första dagarna efter plockningen måste unga dahlior skuggas från direkt solljus. Efterföljande vård består i tidig, inte särskilt frekvent vattning och vid behov ytterligare belysning. En annan viktig punkt: för att buskarna ska bli mer frodiga och blomma rikligt, kläms de över det fjärde eller femte bladet.

Hemodlade plantor härdas före plantering, vana vid temperatur- och vindförändringar och tas ut till en öppen balkong, loggia eller veranda. Till en början, kort, med en eller två timmar, gradvis öka tiden på gatan . När vädret tillåter, låt den vara på hela dagen och ta hem bara över natten. De planteras efter att återkylningen har passerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter, som omedelbart sås till en permanent plats, behöver naturligtvis inte härdas. Om de har växt upp för tätt kan du tunna ut och transplantera en del till en annan rabatt.

Överväg detaljerade instruktioner för avstigning och ytterligare vård

  1. Det är bättre att välja en plats för landning som är solig, skyddad från vindarna. På hösten måste du gräva upp marken, lägga till ruttnad kompost och aska.
  2. På våren, lossa igen, nivå.
  3. Efter uppkomsten av stabilt varmt väder planteras de härdade plantorna i en förberedd blomsterträdgård. Buskar av lågväxande arter ligger på ett avstånd av 35-40 och höga-70 centimeter från varandra.
  4. Gräva hål - deras djup beror på växternas höjd.
  5. En tesked kalium-fosforgödsel läggs till groparna, blandat med jorden. Fosfor och kalium bidrar till en ökning av antalet knoppar, ökar dekorativiteten.
  6. Innan plantorna tas bort från behållarna vattnas de rikligt. Dahlior tål inte transplantation särskilt bra, så du måste försöka skada rötterna så lite som möjligt.
  7. Plantorna placeras försiktigt i hålen och ströks gradvis med jord. Något komprimerad.
  8. Därefter vattnas och planteras planteringarna med lämpliga material (till exempel hackat torrt gräs, sågspån). Mulch skyddar jorden från att snabbt torka ut, förhindrar ogräs från att växa och fungerar också som extra näring.
  9. Om sorterna är höga måste du förbereda pinnarna för strumpeband i förväg.
  10. Det vattnas inte för ofta, beroende på vädret. Växter får vanligtvis tillräckligt med nederbörd. På varma dagar, spraya med varmt vatten.
  11. Ogräsningen utförs efter behov. Lossar - efter regn eller vattning.
  12. Under svullnaden av knopparna kan växterna matas med gödselmedel som innehåller fosfor eller kalium, vilket tar hälften av dosen. Använd aldrig kvävegödsel. Kväve provocerar tillväxten av grön massa till nackdel för blomningen. Men i allmänhet är det bättre att inte överanvända mineraltillskott.
  13. Visna blomställningar tas bort, vilket gör att plantorna inte slösar energi på att mogna fröna, utan bildar nya knoppar. Dessutom förbättras blomsterrabattens utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Dahlior är ganska hårda och opretentiösa, de blir sjuka främst av felaktig vård. Det viktigaste att komma ihåg är att denna kultur absolut inte tolererar vattendämpning av jorden och förtjockade planteringar.

De vanligaste sjukdomarna: olika rötter och fläckar som påverkar bladen, liksom fusarium - rotröta. De visas på grund av bristen på luftcirkulation mellan buskarna och överdriven vattning . Liksom alla sjukdomar är de lättare att förebygga än att bota. Därför måste du regelbundet inspektera planteringarna och omedelbart ta bort de skadade bladen. Vid allvarlig skada tas den sjuka växten bort helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd behandlas de med giftfria biologiska produkter (t.ex. "Fitosporin", "Fundazol"), enligt instruktionerna på förpackningen. Det är absolut nödvändigt att observera växtföljd och inte plantera dahlior på samma plats varje år, och också undvika att plantera dem efter asters.

Bladlöss, sniglar, olika larver kan dyka upp från skadedjur på georginer. I det här fallet är rekommendationerna desamma som för sjukdomar: så ofta som möjligt, undersök växterna och samla "oinbjudna gäster" eller behandla buskarna med en insekticidlösning med tvål.

Om tiden går förlorad och skadan är stark måste sådana buskar dras ut omedelbart och tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla dahlior från frön och ta hand om dem är ett ögonblick. Med korrekt plantering och efterlevnad av jordbruksteknik är plantorna friska och trädgårdsmästaren kan bara glädjas åt sin skönhet.

Du kommer att lära dig mer om hur man odlar dahlior från frön i följande video.

Rekommenderad: