Indian Azalea (32 Foton): Hur Man Sköter En Azalea Indica? Beskrivning Av Blomman, Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Indian Azalea (32 Foton): Hur Man Sköter En Azalea Indica? Beskrivning Av Blomman, Reproduktionsmetoder

Video: Indian Azalea (32 Foton): Hur Man Sköter En Azalea Indica? Beskrivning Av Blomman, Reproduktionsmetoder
Video: How to grow Azalea ,Grow azalea cuttings faster using this techniques and get 100% Success 2024, April
Indian Azalea (32 Foton): Hur Man Sköter En Azalea Indica? Beskrivning Av Blomman, Reproduktionsmetoder
Indian Azalea (32 Foton): Hur Man Sköter En Azalea Indica? Beskrivning Av Blomman, Reproduktionsmetoder
Anonim

Inomhusblommor är huvuddekorationen i det inre av hus och lägenheter, så många husägare för dekoration försöker välja speciella typer av växter som utmärks av ljusa färger och former. Indisk azalea är mycket populär bland blomsterodlare. Den presenteras i en mängd olika färger och låter dig skapa originalkompositioner inte bara inomhus, utan också i trädgårdsområden.

Bild
Bild

Beskrivning

Indisk azalea (indica) tillhör släktet Rhododendron, översatt från forngrekiska betyder namnet "torrt". Denna dekorativa blomma är en blommande vintergrön buske, infödd i Sydeuropa och Nordamerika. Idag finns det cirka 350 sorter av denna blomma. Under villkor för hemodling når växten en höjd av högst 50 cm. Den kännetecknas av mörkgröna blad, som ligger på korta bladblad och är upp till 3,5 cm långa.

I naturen föredrar busken att växa i områden där svala temperaturer och hög luftfuktighet råder . Dess blomningstid sker vanligtvis i början av december och slutet av januari, medan sena sorter producerar blommor i slutet av februari och början av mars. Blomställningarna i den indiska azaleaen har en ljus färg, som domineras av lila, vita, lila och rosa nyanser. Blommorna är medelstora, deras diameter överstiger inte 7 cm. När växten blommar, glädjer den inte bara med sitt dekorativa utseende, utan fyller också det omgivande rummet med en delikat doft.

Bild
Bild

Många blommor bildas på busken . De ligger bredvid varandra (2-3 stycken vardera), vilket resulterar i att de skapar en tjock och ljus "keps".

För att växten alltid ska förbli frodig och behålla sin form, bör den periodvis klämmas och ta bort unga skott under blomningen.

Om detta inte görs kommer blomman att förlora sin "vitalitet" och spendera all sin näring på tillväxten av nya skott, varefter den avsevärt kommer att bromsa utvecklingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Azalea indica representeras av olika sorter, som var och en skiljer sig inte bara i dekorativa egenskaper, utan också i odlingsförhållanden. Därför, innan du köper en sådan "skönhet", är det viktigt att veta vad som krävs för hennes vård. De mest populära växtarterna inkluderar: "John Herens", "Niobe", "Concinnas", "Albert Elizabeth", "Celestina", "Esmeralda", "Eggebrechti", "Verveniana Rosea" och "Fritz Saidor". Samtidigt är flera sorter efterfrågade bland blomsterhandlare.

Adventglokhen . Sorten kännetecknas av en tidig medellång blomningstid, under vilken icke-dubbla klockformade blommor av rött eller crimson visas på buskarna. Skonas diameter är upp till 6 cm.

Bild
Bild

Weisse Schame . I denna sort har blommorna en bred trattform, deras diameter är 6, 5 cm. När det gäller färgen kan den vara antingen grädde, vit eller ljusrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Doberlug . Denna blomma är en av de vackraste sorterna av indisk azalea, där blommor är oregelbundna i formen. De är frotté, medelstora (upp till 7,5 cm i diameter) och målade i en mörkrosa nyans med en snövit kant.

Bild
Bild

" Dresden 1936 ". När växten blommar lämnar den ingen likgiltig, eftersom busken är täckt med medeldubbla blommor (deras diameter är 6,5 cm) av rosa färg, som ovanligt lyser och skimrar.

Bild
Bild

Florister rekommenderar att nybörjare blomsterhandlare köper sorter av småblommiga azaleaer för att odla hemma . Dessa inkluderar: Kocho no mai, Cattleya, Addy Wery, Azuma kagame, Adonis och Himomayo. De är mindre krävande att ta hand om, resistenta mot olika sjukdomar och rotar sig snabbt efter transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att buskarna ska bli huvudelementet i inredningen i rummet är det bäst att skaffa flera sorter samtidigt som skiljer sig åt i färg. Slutresultatet är en originalblandning.

Landning

Azalea indica älskar jord med en hög surhetsgrad (pH 4 till 4, 5), så det är bäst att köpa det i specialaffärer för plantering. Om du har erfarenhet av att själv förbereda planteringsblandningar kan du enkelt få dem genom att blanda grov sand, barrträd och torv i proportionerna 1: 2: 1. Att välja rätt kruka spelar också en stor roll innan du planterar en växt . Behållaren ska vara liten, ytlig, bred och ha dräneringshål. Det rekommenderas inte att köpa stora behållare, eftersom blomman växer långsamt och patogena bakterier kan utvecklas i oanvänd mark. Ett dräneringsskikt bestående av små stenar eller expanderad lera bör placeras längst ner i krukan.

Under plantering är det viktigt att inte störa integriteten hos jordkoma, som på ett tillförlitligt sätt skyddar dess rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska jag ta hand om henne?

Trots att indisk azalea anses vara en av de vackraste och populära typerna av inomhusväxter är det inte lätt att ta hand om det hemma. Blomman anses vara mycket nyckfull för växande förhållanden och kräver maximal komfort. Därför, efter köpet, bör det ges en viss omsorg.

Belysning . Busken tolererar inte solens direkta strålar, den bör placeras på platser skyddade från starkt ljus, annars kan den dö även i de inledande stadierna av dess utveckling. Fönsterbrädor från lägenhetens norra, östra eller västra sida är väl lämpade för anläggningen.

Växten föredrar att växa i öppet utrymme, så den bör tas ut i det fria oftare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturförhållanden . Under den svala årstiden (höst och vinter) för indica azalea är det nödvändigt att skapa en optimal temperaturregim i intervallet från +15 till +17 grader. När det är klart för blomning måste temperaturen sänkas till + 10– + 12 grader. På sommaren måste du se till att lufttemperaturen i rummet där busken ligger inte överstiger +22 grader.

Bild
Bild

Luftfuktighet . Eftersom blomman i naturen är van vid att växa i områden med hög luftfuktighet, är det i rumsförhållanden nödvändigt att hålla luftfuktigheten på en nivå av minst 70%. Samtidigt kan det dessutom sprutas med vatten vid rumstemperatur, men detta måste göras försiktigt, eftersom bladen mörknar på grund av den stora mängden fukt.

Bild
Bild

Vattning . Vattenprocedurer bör endast utföras med sedimenterat vatten, till vilket du dessutom kan tillsätta citronsyra. Marken får inte torka ut helt, eftersom detta är för skadligt för växten. På sommaren ska behållare med azalea placeras i en speciell bricka fylld med vatten. Tack vare detta kommer jordfuktigheten att finnas kvar länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing . Det är nödvändigt att applicera gödningsmedel både under den aktiva utvecklingen av kulturen och under vilande perioden. Gödselmedel kan användas som toppdressing, som inkluderar ammoniumnitrat, superfosfat, kaliumsulfit och andra mikronäringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nypa och trimma . När en indica azalea börjar blomma är det viktigt att övervaka dess utseende och omedelbart ta bort bleka knoppar och fröskalar. Under denna period behöver växten också beskärning (nypning) av skotten, eftersom detta i framtiden kommer att bidra till mer frodig blomning. En välskött form ges blomman genom att nypa unga skott, bara 4-5 blad finns kvar på dem. Skott som har växt på blomknoppar tas också bort. Indisk azalea måste också rengöras från svaga och igenvuxna skott. Beskärning börjar vanligtvis i mars och fortsätter till maj. Om du inte genomför sådana händelser kommer växten att förvandlas till en spretig buske och blomma svagt.

Det är viktigt att notera att denna typ av växt är giftig och, om den intas, kan leda till döden. För att förhindra detta rekommenderas att trimma med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig roll i vården av en dekorativ blomma spelas också av dess förberedelse för övervintring. Azalea bör placeras under denna period i ett rum där temperaturregimen ständigt hålls minst + 15 ° C . Det är under sådana förhållanden som växten kommer att kunna "vila" bra, få styrka och överleva vintern utan negativa konsekvenser. För att den indiska azaleaen ska glädjas med sin tidiga blomning bör den i februari vara försedd med toppdressing, vattning och ytterligare konstgjord belysning. Om du följer alla ovanstående villkor för att växa, kommer den indiska "skönheten" säkert att tacka sina ägare med eleganta och doftande blommor.

Reproduktionsmetoder

Azalea indica reproducerar hemma är ganska svårt, men erfarna trädgårdsmästare klarar detta framgångsrikt.

Frön

Fröförökning används vanligtvis av uppfödare som letar efter nya sorter. För detta blandas växtens egenskaper. Sådd utförs i beredd sur jord, bestående av ruttna tallnålar och torv. Behållaren med de såda fröna placeras på en ljus plats och täcks med polyeten och väntar på att skotten ska dyka upp. Rumstemperaturen bör inte vara lägre än + 24 ° C. Under denna period är det viktigt att övervaka nivån på markfuktigheten och utföra tidig vattning.

Frön börjar gro på olika tidpunkter - från 1 vecka till 2 månader . När vänliga skott började ses i behållaren sänks lufttemperaturen och skyddslocket tas bort.

Vattna framtida växter bör vara måttliga, annars kan de bli sjuka med ett "svart ben".

Efter bildandet av de första bladen kan plantorna planteras i en permanent behållare.

Bild
Bild

Sticklingar

När det gäller förökning med sticklingar är det mycket lättare att utföra än att så frön. De bästa perioderna för skärning av sticklingar är våren (mars) och sommaren (juni). Som plantmaterial väljs sticklingar från 5 till 8 cm långa. De skärs, behandlas med speciella preparat som stimulerar tillväxt och planteras i marken till ett djup av 2 cm. Därefter täcks behållaren med polyeten och sticklingar vattnas, ventileras och sprutas med sedimenterat vatten. Efter cirka 6 veckor kommer rötterna att dyka upp på sticklingarna, vars sista process kan ta upp till 6 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskindelning

Förutom ovanstående uppfödningsteknik delar vissa odlare också busken. För detta tas en tre- eller fyraårig buske, som kan delas upp i separata delar och planteras i en kruka.

Detta förfarande kräver noggrannhet, eftersom det minsta misstaget kan leda till skador på rötterna och efterföljande död av växten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Indisk azalea anses vara en växtresistent mot sjukdomar och skadedjur, men på grund av felaktiga vårdförhållanden (direkt solljus, dålig vattning, hög temperatur, bristfällig jordkomposition) kan blomman påverkas av insekter och svampsjukdomar. Vanliga växtsjukdomar är värda att överväga.

  • Phytophthora . Anledningen till dess utseende är den långvariga, rikliga fuktigheten på jorden eller stagnation av vatten i dräneringsskiktet. För att förhindra en sådan sjukdom bör du ständigt övervaka vattningsfrekvensen, och vid transplantation av en färg, använd endast desinficerad jord.
  • Grå röta och rost . Sådana sjukdomar uppstår på grund av temperaturförändringar i rummet. Som profylax och behandling avlägsnas de drabbade bladen och den optimala lufttemperaturen återställs.
  • Kloros . Om azalea planteras i jord som innehåller fel sammansättning påverkas bladen av kloros och börjar bli gula. Köpet av färdig jord i butiker hjälper till att undvika ett sådant problem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur lider azalea indica oftast av bladlöss, spindelmider, vitflugor och skalinsekter. För att förhindra deras utseende rekommenderas behandling med speciella preparat.

Rekommenderad: