Ek På Platsen: Ett Tecken På Plantering - Bra Eller Dåligt? Ek I Landskapsdesign På Landet Och I Trädgårdsområdet Nära Huset, Läge Enligt Feng Shui

Innehållsförteckning:

Video: Ek På Platsen: Ett Tecken På Plantering - Bra Eller Dåligt? Ek I Landskapsdesign På Landet Och I Trädgårdsområdet Nära Huset, Läge Enligt Feng Shui

Video: Ek På Platsen: Ett Tecken På Plantering - Bra Eller Dåligt? Ek I Landskapsdesign På Landet Och I Trädgårdsområdet Nära Huset, Läge Enligt Feng Shui
Video: How To Design The Perfect Landscape | Landscape Design 101 2024, April
Ek På Platsen: Ett Tecken På Plantering - Bra Eller Dåligt? Ek I Landskapsdesign På Landet Och I Trädgårdsområdet Nära Huset, Läge Enligt Feng Shui
Ek På Platsen: Ett Tecken På Plantering - Bra Eller Dåligt? Ek I Landskapsdesign På Landet Och I Trädgårdsområdet Nära Huset, Läge Enligt Feng Shui
Anonim

Landskapsarkitektur kan vara väldigt olika. När de inreder sin sommarstuga eller trädgårdstomt kan ägarna använda olika planteringar. En mängd olika blommor och till och med träd kommer att vara ett vackert tillskott. Idag kommer vi att prata om ekens roll i landskapsdesignen av en trädgårdstomt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa typerna och sorterna för att anlägga en trädgård

När de ordnar sin trädgårdstomt kan ägarna använda en mängd olika trädslag. Om du vill göra territoriet så attraktivt och rikt som möjligt, kommer en stilig ek definitivt att vara en vinn-vinn-lösning. Trädet av denna ras har ett särskilt solidt, presentabelt utseende som effektivt kan dekorera landskapsdesignen.

Det finns flera av de mest populära sorterna av ek som är bäst lämpade för att anlägga gården i landet . Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Petiolate

En skogsbildande ras som växer på Rysslands territorium. Har ett vackert ljusfärgat trä.

Det kan vara under vatten en lång tid, varefter det mörknar märkbart i sin färg. Den petiolate eken är attraktiv inte bara för sina vackra naturliga färger, utan också för sitt eleganta trämönster.

Denna ras används ofta för att dekorera lokalområdet och för produktion av olika möbeldesigner . Den petiolate ek kännetecknas av glänsande löv som har en grön färg ovanför och en ljusare färg under. Detta träd växer som en riktig jätte och trivs med sin skönhet när som helst på året. Petiolate ek är den perfekta lösningen för trädgårdsdekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

En annan typ av ek som har ett elegant utseende. Själva trädet växer graciöst och smalt . Den kan nå en höjd av 25 m, har en tät och frodig krona. Stammen av röd ek är täckt med en tunn och slät grå bark. I äldre träd är det vanligtvis täckt med karakteristiska sprickor.

Den röda eken blommar när lövverket blommar . Den har ekollon med en sfärisk struktur. Trädet bär frukt stabilt i 15-20 år. I ung ålder växer röd ek mycket snabbare och mer aktivt än europeiska underarter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

En vacker träsk ek är också lämplig för plantering i trädgården. Det är en populär ras som har en ovanlig pyramidkrona . Under de första åren av trädets tillväxt ser kronan ut som en smal pyramid, och med tiden börjar den expandera. Standardhöjden på träskek är 25 m, bredd upp till 15 m.

Träskens ek har en rak och smal stam . På den finns en grönbrun bark. Den senare kännetecknas av en slät yta som håller i många år.

Trädets grenar hänger och lockar uppmärksamhet med eleganta rödbruna färger.

Träsk ek är mer nyckfull än den pedunculate sorten av denna art . Det är mindre frostbeständigt och mer krävande för markkvalitet och fuktnivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan du plantera?

Ek är ett mycket vackert och rikt träd som kommer att glädja sina ägare med sitt ståtliga utseende, men bara om du väljer rätt plats för att plantera det. Denna fråga måste tas på största allvar och ansvarsfullt, eftersom den gröna jättens tillväxt och hälsa beror på den valda zonen.

Om ägarna har en tomt med medelstora eller blygsamma dimensioner, är det lämpligt att plantera en ek i ett särskilt rekreationsområde eller på en mysig gräsmatta.

En win-win-lösning är en plats nära staketet (både inne och ute) . En zon i inriktningen av angränsande fönster är också lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om tomten är rymligare och dess yta är 30-40 tunnland, är det möjligt att bilda hela uppfartar eller vindskydd av trädgården från nordsidan. Ek planteras ofta som en lyxig häck.

Bild
Bild

Det är starkt avskräckt att plantera trädet i fråga i ett område som är skuggat av ett trädgårdshus eller andra höga träd. Värdar bör komma ihåg att ek är en ljusälskande kultur . I skuggade områden växer plantorna inte bra och kan bli sjuka med en mycket allvarlig sjukdom - mjöldagg.

När du väljer en bra plats för en ek måste du komma ihåg att det här trädet älskar utrymme . Rotsystemet ska inte drabbas av stillastående vatten - detta kommer att få mycket dåliga konsekvenser. Jordens surhet för att plantera ek bör vara nära neutrala indikatorer. Det är önskvärt att marken är bördig nog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skapar man en komposition i landskapsdesign?

Eken kommer att spela rollen som en lyxig landskapsdesign, om du tänker i god tid på den övergripande sammansättningen av den framtida dekorationen av bakgårdsområdet. Ofta, för sådana ändamål, vänder sig folk till tjänsterna av professionella designers som snabbt och effektivt kan planera en spektakulär landskapsdesign på en webbplats. Ägarna kan dock mycket väl klara detta på egen hand. De kan låta sin fantasi springa och utnyttja sin kreativitet när de räknar ut hur man skapar en vacker ekkomposition i landskapsdesign.

Den enklaste lösningen är att plantera flera träd nära själva ingången till närområdet.

En snygg och välskött trädgårdsgränd är idealisk . På grund av sådana beslut kommer huset och själva platsen att kunna notera medeltida sofistikering och lyx.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eken kan också fungera som ett dekorativt element för att markera gränserna för trädgårdsområdet . Samtidigt kommer de gröna jättarna att förhindra att för mycket solljus kommer in i området.

Bild
Bild

Ek ser mycket bra ut i en enda ensemble med underdimensionerade grödor . Dvärgträd av olika nyanser eller omfattande buskar med stora bladplattor kombineras särskilt attraktivt med det. Naturligtvis ser sådana kompositioner estetiskt tilltalande ut i kombination med en välskött och klippt gräsmatta i en rik naturlig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

En minimalistisk men väldigt mysig designkomposition kan bildas om du placerar träbänkar eller stolar, ett bord bredvid ekstammen . Resultatet är ett underbart rekreationsområde där ägarna kan gömma sig i skuggan från de irriterande solstrålarna.

Bild
Bild

Om du vill skapa en riktigt lyxig designkomposition kan du utrusta en liten damm på platsen eller placera en vacker fontän. Ek kommer att se särskilt presentabel och värdig ut bredvid dessa föremål.

Bild
Bild

Det finns många alternativ för hur man skapar en spektakulär designkomposition i trädgården med ek . Varje ägare bestämmer själv vilken lösning som passar hans smak mest och verkar så bekväm som möjligt.

Bild
Bild

Rätt vård

Träarten i fråga, precis som alla andra, behöver ordentlig vård.

Om du försummar de nödvändiga vårdprocedurerna, förlorar eken sin naturliga skönhet och kommer inte att dekorera landskapet med hög kvalitet.

Låt oss ta en titt på hur man ordentligt vårdar det här trädet

  • Det enklaste sättet att odla ett friskt träd är från en mogen ekollon . Det kommer att gro mycket snabbt och enkelt.
  • Du kan också transplantera ett litet ek från skogen . Men då måste trädgårdsmästaren vara försiktig, för det här trädet har väldigt långa rötter - det är svårt att gräva ur det.
  • Under de första levnadsåren måste eken vattnas och ogräs . Det är mycket viktigt att inte glömma förebyggandet av allvarliga sjukdomar som mjöldagg. Det är nödvändigt att övervaka lövverkets tillstånd, eftersom det är på den som denna farliga svamp manifesterar sig i första hand. För omogna växter kan fallande löv orsaka stor skada.
  • Ek behöver ordentlig beskärning , annars kommer han inte att kunna stanna i landet. Det är inte nödvändigt att beskära detta träd för tidigt, annars blir det unga trädet till en liten buske. Det är bättre att klippa det senare, så att stammen hinner bildas normalt.
  • För att göra förgreningen av trädet mer aktiv och kronan tät måste du trimma tillväxten genom hela kronan . Detta är en av de populära teknikerna för topiärkonst.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bryr dig ordentligt om eken som du planterade i din trädgård, kommer den att glädja dig med dess skönhet och snygga utseende. Det är starkt avskräckt att glömma bort grooming procedurer.

Vissa ägare står inför svårigheten att skära ek . I sådana situationer är det lämpligt att vända sig till tjänster av erfarna specialister som snabbt och enkelt kan klippa trädet, ge det en bra form utan att skada det.

Bild
Bild

Vidskepelse

Trots sitt eleganta utseende har ek som trädgårdsplantering inte fått den bästa berömmelsen. På grund av detta har detta träd bokstavligen vuxit över med alla möjliga vidskepelser och omen. Så, enligt ett av de gamla folkmärkena antas det att eken är en av de oönskade grannarna på platsen, eftersom plantering av detta unga träd är en föregångare till ägarens överhängande död . Det är också allmänt accepterat att i ett hus bredvid en ek växer kommer ägarna att vara mycket sjuka.

Även enligt den taoistiska praktiken med Feng Shui, är det allmänt accepterat att ett ek som växer bredvid ett hus liksom kommer att halvera den positiva energin. På grund av detta kanske en person inte får vissa förmåner - några av dem tas av trädet.

Det finns många andra tecken som avskräcker vidskepliga människor från att plantera ett ek på deras trädgårdsmarker. Dessa tecken skiljer sig åt i olika nationaliteter. Naturligtvis finns det inga vetenskapliga bevis för de listade tecknen och övertygelserna. Många människor förväntar sig inte att eken kommer att påverka dem eller deras hem dåligt, så de planterar djärvt det på sin webbplats och ångrar det inte i framtiden . Varje person bestämmer själv vad man ska tro och vad man inte ska ta för bokstavligt.

Rekommenderad: