Typer Och Sorter Av Chubushnik (73 Bilder): "Bel Etoile" Och "Komsomolets", "Mont Blanc" Och "Zoya Kosmodemyanskaya" Med Flera

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Chubushnik (73 Bilder): "Bel Etoile" Och "Komsomolets", "Mont Blanc" Och "Zoya Kosmodemyanskaya" Med Flera

Video: Typer Och Sorter Av Chubushnik (73 Bilder):
Video: Kontrastrika och färgglada bilder i Lightroom 2024, April
Typer Och Sorter Av Chubushnik (73 Bilder): "Bel Etoile" Och "Komsomolets", "Mont Blanc" Och "Zoya Kosmodemyanskaya" Med Flera
Typer Och Sorter Av Chubushnik (73 Bilder): "Bel Etoile" Och "Komsomolets", "Mont Blanc" Och "Zoya Kosmodemyanskaya" Med Flera
Anonim

Chubushnik är en riktig kung bland anspråkslösa växter. Det är en lövfällande buske av hortensiafamiljen. Chubushnik förväxlas ofta med jasmin, men i själva verket är dessa växter bara lika i en behaglig doft. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på trädgårdschubushnik och ta reda på vilka typer den är indelad i.

Visningar

Chubushnik är en populär växt. Mer än 300 av dess sorter används som dekorativa . Ett antal av de mest populära och ofta förekommande av dem kan särskiljas.

Bild
Bild

Kranskärl

På de angränsande och personliga tomterna, liksom i trädgårdarna, kan du träffa kransen chubushnik. Ett antal andra populära växter ingår i denna art, såsom blek mock-orange, kaukasisk, vanlig. Växten av kronorsorten bildar starka, kraftfulla buskar med imponerande höjd . Skotten av arten i fråga är mycket snygga, graciösa och tunna. Denna växts stora krona bevaras oavsett ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbuskar överstiger vanligtvis inte 3 m i höjd . Bladbladens genomsnittliga storlek är 8 cm. Bladen kännetecknas av en djupgrön färg och en lansettformad-oval struktur. Bladets undersida är blek, med små tänder i kanterna. Tofsar består av 6-7 blommor. På sidogrenar ser de ut som scutes. Blommorna kännetecknas av en vitgrädd nyans. Deras medeldiameter är 3 cm.

Bild
Bild

Gråaktig

Spretig och lång art. I sina representanter ser kronan och blomställningarna massiva och tunga ut. Den genomsnittliga tillväxten för de övervägda växterna är från 3 till 5 m. Den kännetecknas av en gråaktig kant på den nedre delen av bladblad och knoppar.

Även om du tittar på denna art på avstånd ser den ovanlig och icke-standard ut.

Denna växt kännetecknas av stora och breda blad med en rik färg. De har en oval struktur och en långsträckt spets . Blomställningarna är fasta, består av 8 blommor, vars diameter är upp till 2,5 cm. Borstens struktur är vacker, krökt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småbladig

En av de mest attraktiva och iögonfallande underdimensionerade arterna. Den har tunna skott som hänger graciöst i form av bågar. Således bildas en bred och lätt buske, vars genomsnittshöjd är 1 m. Busken fick sitt namn på grund av sitt lilla lövverk, vilket ger kronan ett mer känsligt utseende.

Den småbladiga chubushnik är känd för sin trevliga och ovanliga doft, som liknar jordgubbar, inte jasmin

Blomningsperioden för småbladiga arter faller under första halvan av juni. Den högsta buskhöjden är 1,5 m.

Bild
Bild

Tunnbladig

Denna art blommar också i början av sommarsäsongen. Växten är en av de första att glädja med sina snygga blomställningar i trädgården. Men busken i fråga har en mer imponerande tillväxt. Den minsta höjden på en tunnbladig chubushnik är 2 m. Växtens naturliga krona kännetecknas av en rund eller oval form.

Växter av en tunnbladig art har stora bladplattor . När de är i skuggan blir de tunna och nästan genomskinliga. I ljuset blir lövverket tvärtom märkbart tätare. Blommornas diameter är 3 cm. De samlas i tofsar.

Dessa växter imponerar med en mycket trevlig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fluffig

Denna art tillhör en annan typ av chubushnik - bredblad. Representanter för denna kategori är sena i blomningsfrågor. Deras första blommor blommar i juli, och de sista blommorna ofta i augusti.

Växterna som behandlas skiljer sig från sina "medfödda" genom att de har pubescens på undersidan av lövverket . Blommornas ståndare och fjädrar är särskilt ljusa, färgade i en djupgul nyans (i jämförelse med andra skenorange). Mot bakgrunden av kronbladen ser dessa element mer catchy och uttrycksfulla ut. Doften av växter är behaglig, lätt och diskret. Buskarna når en höjd av 2 m.

Bild
Bild

Gordon

Stora nordamerikanska arter. Höjden på dess representanter når 4 m. Bladen är kantade i den nedre delen. Deras gröna färg är mer intensiv. Under bra jordförhållanden ser dessa växter särskilt imponerande ut och lockar mycket uppmärksamhet. Denna buske varar i 3 veckor . Blomställningarna är massiva. De är vanligtvis 9-blommiga. Men aromen av den aktuella arten är mycket svag. Färgen är mjuk vit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storblommig

Spektakulära och attraktiva underarter från Nordamerika. Med en höjd av 3 m och en chic, spridande krona ser den fortfarande snygg, mild ut. Bladbladen är 12 cm långa och har en killiknande bas. Det finns glesa tänder, en rik grön färg är karakteristisk. Bladen har en matt yta.

Även i de mest kompakta och blygsamma sorterna, som härrör från den betraktade arten, är blommornas diameter sällan mindre än 5 cm. De samlas i penslar om 5 bitar, har en ren vit färg. Chubushniki av den angivna typen luktar inte på något sätt.

De anses vara ljusälskande och varmälskande.

Bild
Bild

Lemoine

En hybridvy av den mock-orange. Erhålls genom att korsa småbladiga och vanliga växter. Det är en frodig och tät buske med en höjd av 3 m. Den har spridande grenar och små bladplattor (deras längd överstiger sällan 4 cm). De gröna kännetecknas av en rik färg, som effektivt lyfter fram skönheten i stora, snövit och doftande blommor. Det finns en mängd olika former med större blommor men blygsamma löv, och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktfri

Höga och senblommande arter. Bildar en spridande och stor buske. Diametern på sin krona är vanligtvis mer än 3 m, men höjdvärdena når kanske inte de angivna egenskaperna. Barken är brun, spricker. Skotten är vackra, böjda. Kombineras effektivt med lövverk av öppen form, saftiga, livliga nyanser . Blommor växer sig stora, men luktfria. Representanter för denna underart blommar i juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Shrenka

Denna typ av chubushnik är skyddad. Växtens höjd är 2-3 m. Skott ser ovanliga ut, är håriga. Bladverket kännetecknas av en ovoid struktur. Blommorna är vita och 4 cm i diameter. Växternas borstar är stora. " Shrenk" -arten kan blomma inom 3, 5 veckor.

Bild
Bild

Sortiment

Det finns många sorter av trädgårdsjubushnik. Var och en av dem har sina egna särdrag, utseende och blomningstid. Låt oss titta närmare på vilka sorter av denna växt som är de mest populära och vilka egenskaper som finns i dem.

Bild
Bild

Populär

Låt oss titta närmare på de mest populära och utbredda sorterna

Zoya Kosmodemyanskaya . Fotofil sort. Dekorativ, har en smal krona. Blomställningarna består av snövita dubbelblommor. När de löses upp tar de en grönaktig nyans. De har en delikat och behaglig doft. I halvskugga känns denna sort också bekväm.

Bild
Bild

Minnesota snöflinga . En vacker växt med en speciell charm vid blomningen. Grenarna sjunker bokstavligen under vikten av blommorna. Denna chubushnik blommar i början av sommaren. Det pollineras inte, vilket betyder att det blommar längre.

Bild
Bild

" Snöstorm ". Höjden på representanter för denna sort är 2-2,5 m. Busken har en något spridande struktur. Är tät. Bladen är ljusgröna, blir gula på hösten. Blommorna är snövit, tätt dubbla, samlas i fluffiga blomställningar med 7-9 blommor.

Bild
Bild

" Dvärg ". Lågväxande buske. Höjden överstiger inte en halv meter. Kronan är tät och bladen är tandade, små. Sorten är frostbeständig. Tål nästan alla typer av jord. Behöver ingen särskild vård.

Bild
Bild

" Bicolor ". En populär sort representerad av växter med känsliga vita blommor. Deras diameter överstiger sällan 5 cm. I mitten av blommorna finns en karakteristisk rosa-vinröd del med gyllene ståndare.

Bild
Bild

Elbrus . Kraftfull buske. Skotten är starka, de går upp. Medelhöjden är 1, 8-2 m. De yttre kronbladen är stora och långa, och de inre är trasiga, små och många.

Bild
Bild

" Aurea ". Kompakt, dekorativ sort. Har en tät krona, lövverk i olika nyanser av gult. Blommorna är doftande och vita. Det tål inte kontakt med direkt solljus - på grund av detta uppstår brännskador.

Bild
Bild

" Aureus ". Busken är från 2 till 3 m. Den växer snabbt, har en sfärisk krona. På våren är lövverket rikgult, och på sommaren blir det ljusgrönt. Busken kännetecknas av ett stort antal blad, men få blommor.

Bild
Bild

" Akademiker Komarov ". Dekorativ sort med icke-dubbla, stora, snövitblommor. Fotofil, men tål delvis skugga. Älskar väldränerad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Snöbollar ". En buske med en smal krona. Höjd från 1, 5 till 1, 8 m. Grenarna stiger vertikalt. Anläggningen är ståtlig, kronan är arkitektonisk. Blommor är både enkla och halvdubbla. De är av medelstor, kupad struktur.

Bild
Bild

" Manteau d'Ermine ". En vacker sort med en kompakt krona. Blommar med snövit halvdubbla blommor, vanligtvis mycket rikliga. Buskens höjd kan variera från 0,8 till 1,2 m. Kronan är flerstammad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Starbright . En populär prydnadsbuske med hög densitet. Blommorna är stora, uttrycksfulla och attraktiva i utseende. Busken känns igen som lövfällande, kan nå en höjd av 2,5 m i höjd. Den har ovala eller spetsiga bladplattor, blommar i juni-juli. Frukterna av denna vanliga växt är inte dekorativa. "Starbright" är en relativt frostbeständig sort, men under för hårda år är den benägen att frysa, vilket är viktigt att tänka på när du planterar en sådan växt i ditt område.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Erectus ". Sorten utmärks av en vertikalt växande krona med skott och snövit blommor av en enkel typ. Den senare utstrålar en mycket trevlig, men diskret arom. Den genomsnittliga längden på bladblad är 2-3 cm. Buskens höjd når oftast 1,5-2 m. Sortens grenar sprider sig och vinternas hårdhet är hög.

Det finns många andra populära sorter, till exempel " Vekhovs minne " … Sådana växter finns ofta på tomterna, eftersom de inte är krävande att ta hand om, men ser attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med de mest doftande blommorna

Det finns sorter av chubushnik som är kända för mycket doftande blommor. Låt oss lära känna dem bättre.

" Komsomolets " … Doften av denna blomma är behaglig, men lätt, diskret. Sorten kännetecknas av stora snövitblommor. Lövverket är mörkgrönt. Denna mock-orange blommar bara 3-4 år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Luftattack ". Doften av denna sort är stark, jordgubbe. Blommorna utmärks av sin klockformade struktur. Växter är ljusälskande och föredrar endast bördig jord med bra dränering.

Bild
Bild

" Lavin ". Chubushnik, luktar också av jordgubbar. Ofta kallar folk honom jordgubbe. Buskens höjd kan nå 1,5 m. Skotten är tunna, bruna. Bladen är smala och ljusgröna. Många blommor växer, de är vita. Särskilt frodig blomning kan observeras i juli.

Bild
Bild

" Månsken ". Representanter för denna sort är kända för sin lätta jordgubbsarom. Terryblommande, grönaktiga gräddeblommor. Deras storlek är liten, de har en rundad struktur.

Bild
Bild

" Hermelinmantel ". Doften av halvdubbla blommor av denna sort liknar jordgubbar. Dessa växter tillhör kronarten. De kännetecknas av rikligt med knoppskydd. Från sidan liknar de en magnifik kunglig outfit.

Bild
Bild

Dam Blanche . En hybridsort känd för mycket doftande dubbla blommor upp till 4 cm stora. De samlas i snygga penslar om 5-7 bitar. Växten blommar i juni. Det brukar ta cirka 15-22 dagar att blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Girandol ". Doften av representanter för denna sort skiljer sig mycket från lukten som utstrålar vild eller lockig jasmin - den är mycket mjukare och mer känslig. Blommorna på dessa växter är vackra, de består av ett stort antal mjölkiga kronblad.

Bild
Bild

" Glaciär ". Denna sort är känd för sin söta och milda doft. Annars kallas denna växt för trädgårdsjasmin. Den har stora blommor som liknar porslinroser.

Bild
Bild

Frostbeständig

Innan du väljer vissa sorter av chubushnik måste du ta reda på hur vilka exemplar är frostbeständiga.

" Arktis ". Vinterhård sort. Buskarnas höjd är vanligtvis inte särskilt stor - endast 1, 2-1, 5 m. Bladen är små, mörkgröna, har en lansettformad struktur. Växtens form sprider sig. Blommorna är snövit, dubbla och små i storlek-2,5-3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Moths Ballet " … En sort med fullständig vinterhårdhet. Dess genomsnittliga höjd är 1, 8-2 m. Blommor växer sig stora, krämiga. Representanter för sorten i fråga är kända för en mycket söt doft, som gillas av många blomsterodlare.

Bild
Bild

" Pompon " … En vacker växt som älskar solen och inte är rädd för vintern. Under kalla årstider behöver du inte gömma det under täckmaterial. Beskrivningen av denna blomma liknar på många sätt andra sorter: blomställningarna är bleka vita, konsistensen är frotté. Blomningsperioden är cirka 25 dagar.

Bild
Bild

" Kamomill ". Gröna representanter för denna sort är låga, spridande buskar. Medelhöjden är 1 m. Blommorna är vinterhärdiga, de utstrålar inte ens knappt märkbara dofter. De skiljer sig från andra sorter i smala, långsträckta och långsträckta kronblad. "Kamomill" är av särskilt värde för samlingar.

Bild
Bild

" Yunnat ". Populär trädgårdssort. Den har långsträckta kronblad och en intressant stellatstruktur. Blommorna är snövit och stora - 4-5 cm i diameter. Det används ofta som en häck och för enskilda och gruppplanteringar.

Bild
Bild

" Pärla ". Vinterhård, smal buske, dess höjd varierar vanligtvis från 2 till 2, 5 m. Kronan är vid-oval i form, skotten är alltid starka. Växten har stora bladplattor, mycket stora vita blommor. Det är en underbar sort för plantering i parker eller trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snowbelle . Inte bara frostbeständig, utan också torktålig sort. Det tål hög gasföroreningar i staden utan problem. Den blommar med ljusa vita och dubbla blommor. Den har en underbar delikat doft, mycket lik doften av jasmin. Buskarnas tillväxt är vanligtvis genomsnittlig - från 1 till 1,5 m.

Bild
Bild

Hybrider

Separat är det värt att prata om hybridsorter av mock-orange. Det finns flera av dem. Låt oss titta närmare på vilka av dem som är de mest populära och utbredda.

Belle Etoile . Kompakt och attraktiv hybrid. Medelhöjden på buskarna är 2 m, och bredden är upp till 2,5 m. Kronan sprider sig. Växten är känd för sin trevliga och söta doft och stora rosa blommor, vars diameter kan vara upp till 5 cm. Sorten är mycket lätt och krävande att odla / ta hand om.

Bild
Bild

Mont Blanc … Sorten representeras av små buskar. I väl upplysta områden kan de växa upp till 1, 2 m. Växtens blomställningar är korta-cirka 3 cm. Blommorna sitter mycket hårt på dem och samlas i grupper om 3-5 bitar. Individuella halvdubbla knoppar ser särskilt vackra ut.

Bild
Bild

" Alabaster ". En prydnadsvariant med en smal krona. Det finns många blommor, de kan vara halvdubbla, enkla och snövit. En mycket trevlig ananaslukt är karakteristisk. Ett ljusälskande grönt husdjur som kan växa i halvskugga, men i skuggade områden försvagas blomningen märkbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innosens . En hybridsort som kännetecknas av stora bladblad med vitgula linjer och streck. Stora snövita blommor av icke-dubbel typ är karakteristiska. En stark men behaglig doft råder.

Växter tolererar perfekt stadsmiljön, älskar ljus eller halvskugga.

Bild
Bild

Frostig morgon . En busksort som kan växa upp till 1,5 m. Ursprungligen riktas kronan vertikalt, men med tiden blir den mer asymmetrisk, hängande. Blomningen sker i juni-juli. Blommorna växer snövit, dubbla. Deras medeldiameter är 4 cm. Söt lukt är karakteristisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Jungfru ". En mycket populär hybridsort som finns på många områden. På ett annat sätt kallas det "flickaktigt", "oskuld" eller "oskyldigt". Busken kan växa upp till 2 m i höjd. Vid blomningens ögonblick strös den bokstavligen med små dubbla blommor med en lockande doft. De samlas i charmiga blomställningar om 5-7 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Chubushnik är en attraktiv och opretentiös växt som kan väljas för olika förhållanden. Tack vare det stora antalet sorter har varje odlare möjlighet att välja något speciellt för sig själv.

Det är viktigt att inte bara ta hänsyn till de utvalda växternas externa data, utan också till de klimatförhållanden som de kommer att må bäst av. Till exempel för Moskva -regionen kommer följande sorter att visa sig vara idealiska:

  • "Komsomolets";
  • "Moths Flight";
  • Luftattack;
  • hög "Pyramidal";
  • Akademik Komarov;
  • "Månsken".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För områden med något hårdare klimat är det värt att välja exceptionellt frostbeständiga sorter av chubushnik, som tolererar effekterna av låga temperaturer utan problem. De behöver vanligtvis inte täckas för vintern.

Innan du föredrar en viss typ och sort av chubushnik, bör du rådgöra med erfarna trädgårdsmästare och blomsterodlare, för att inte misstas när du väljer gröna husdjur som du måste ta hand om.

Rekommenderad: