Kalina "Buldenezh" (33 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Viburnum "Roseum", Dekorativ Variation I Landskapsdesign, Beskärning Efter Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Kalina "Buldenezh" (33 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Viburnum "Roseum", Dekorativ Variation I Landskapsdesign, Beskärning Efter Blomning

Video: Kalina
Video: Декоративная КАЛИНА БУЛЬДЕНЕЖ - посадка, уход, обрезка. И пышное цветение! 2024, April
Kalina "Buldenezh" (33 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Viburnum "Roseum", Dekorativ Variation I Landskapsdesign, Beskärning Efter Blomning
Kalina "Buldenezh" (33 Bilder): Beskrivning Av Den Vanliga Viburnum "Roseum", Dekorativ Variation I Landskapsdesign, Beskärning Efter Blomning
Anonim

Kalina "Buldenezh" anses förtjänstfullt vara en av de vackraste buskarna som används i landskapsdesign. Tyvärr åtföljs lyxiga, tunga blomställningar av en fullständig brist på arom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Viburnum "Buldenezh" är ett slags viburnum vanligt. På latin låter dess namn som Viburnum opulus, och översatt från franska betyder "Snow Globe ". Faktum är att detta är en buske som har en ganska bred krona och når en höjd av cirka 4 meter. Med förbehåll för planteringsvillkoren och vårdreglerna kan du uppnå en 50-årig period av kulturens liv. "Buldenezh" blommar i juni i 2-4 veckor.

Blomställningarna liknar en boll i sitt utseende, vars nyans ändras från grönt till snövitt och sedan rosa . Diametern på en sådan tung siffra är från 7 till 15 centimeter. Ju äldre växten blir, desto fler blomställningar bildas på den. Viburnums löv, som är 12 centimeter långa, är mycket vackra och har en snygg ristad kant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens skott varje år ökar i längd med cirka 30-40 centimeter, men tillväxten stannar efter 7-10 års liv. Kronbredden är 2 till 4 meter. Frukterna av viburnum "Buldenezh" bildas inte, och därför behöver du inte oroa dig om de är ätbara.

Det är viktigt att nämna att den dekorativa viburnum av denna sort inte har någon arom. Detta förklarar för övrigt viburnums andra namn - sterilt. En av fördelarna med växten är dess goda frostbeständighet, även om buskar kan drabbas av särskilt kalla vintrar.

Det är viktigt att nämna att ryska trädgårdsmästare ofta planterar Roseum viburnum, som är en typ av Buldenezh viburnum och kännetecknas av utseendet på rosa dubbla blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är bättre att plantera plantorna av viburnum "Buldenezh" på en plats med halvskugga. Marken ska vara näringsrik och lös. Om du väljer ett öppet område med konstant exponering för direkt solljus kan bladplattorna skadas och överdriven skugga kommer att bromsa utvecklingen och försämra kvaliteten på blomställningarna. Eftersom kulturen reagerar bra på fukt kan du plantera den bredvid vilken vattenkälla som helst . Ändå är det viktigt att inte tillåta stagnation av vatten, och därför bör du först ta hand om skapandet av ett dräneringsskikt.

Viburnumplantering utförs antingen på hösten eller på våren. Hålet måste grävas på ett sådant sätt att det lediga utrymmet är 2 gånger större än rotsystemet med klumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel talar vi om ett djup lika med 50 centimeter, liksom en gropdiameter på cirka 60 centimeter. Ett dräneringsskikt bildas i hålet, ovanpå vilket läggs en blandning av ett glas nitrofoska, ett par glas aska samt 3-4 hinkar kompost. Om så önskas tillsätts sand eller torv omedelbart inuti.

För att ta bort plantan tillsammans med jordklumpen träffas behållaren på marken . Därefter rätas rötterna noggrant ut, varefter viburnum placeras i ett hål på den bildade centrala högen så att rotkragen är 3-4 centimeter lägre än markytans nivå. Gropen är fylld med jordens rester och försiktigt komprimerad. Busken bevattnas rikligt och mulas med torv, bark eller humus när jorden avtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det viktigaste för en växt är att säkerställa regelbunden vattning, men annars är vårdprocessen inte särskilt svår. Det är nödvändigt att omedelbart klargöra att transplantation av en buske till en ny plats endast är tillåten när den unga viburnum fyller minst 2-3 år och rotsystemet är tillräckligt utvecklat. Om viburnum "Buldenezh" växer i Ural eller Sibirien krävs också ordentlig förberedelse innan vintersäsongen börjar.

Bild
Bild

Vattning

Bevattningens frekvens och överflöd bör bestämmas beroende på torrmarksnivå. Både övervattning och brist på bevattning kommer att påverka blomningsprocessen negativt. Under en längre period av regn, åtföljt av låga temperaturer, är det i allmänhet möjligt att vägra vattning ett tag . Vanligtvis är vattningsfrekvensen 2-3 gånger i veckan, med cirka 20 liter vatten per buske, vilket motsvarar två hinkar vätska.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är nödvändigt att mata viburnum "Buldenezh" två gånger - på våren före blomning och i juli. Du kan använda komplexa mineralgödselmedel som är lämpliga för prydnadsgrödor eller vanlig träaska . En kombination utarbetad av dig själv anses också vara bra. På våren ska viburnum matas med 20 gram kalium, 40 gram kväve och 30 gram fosfor, som används för att bearbeta en kvadratmeter. I juli eller mitten av augusti kommer växten att behöva 40 gram kalium och 20 gram fosfor, vilket kommer att krävas för samma kvadratmeter plantering.

Om jorden från början är näringsrik räcker det bara en gång om året under vårmånaderna att bearbeta varje buske med två hinkar kompost . Gödningsmedlen själva kan helt enkelt spridas i bagageutrymmet med obligatorisk lossning och vattning. Du kan använda en mer komplex metod. Först bildas hål runt stammen som sträcker sig till ett djup av 20-30 centimeter. En trädgårdsborr eller en vanlig träpinne är lämplig för detta. Gödsel hälls i varje hål i en sådan mängd för att fördela hela dosen jämnt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Bildandet av en buske är ett obligatoriskt förfarande för Buldenezh. På våren, innan blomningen börjar, är det nödvändigt att klippa av torkade, trasiga eller försvagade grenar . Skärning inkluderar också eliminering av skott som växer i mitten av busken och kränker formens harmoni. Efter blomningen på sommaren utförs gallring av den centrala delen av kronan. Dessutom är det också nödvändigt att trimma några av sidogrenarna och se till att varje buske inte har mer än 8 skelettgrenar. Detta måste göras, och om busken växer för snabbt.

För det för att föryngra viburnum måste du klippa av alla skott och lämna bara grenar med en höjd som är lika med 20-25 centimeter . Det bör också nämnas att den blommande viburnum börjar böja sig under vikten av de blommande "bollarna". För att undvika problemet är det bättre att knyta buskens skott på stöden. Alla sår som bildas under vård eller andra procedurer måste behandlas med en lösning av kopparsulfat och sedan beläggas med trädgårdslack.

När du bildar en krona kan du välja en boll, en triangel, och det är också möjligt att odla en gröda på en stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Innan man bygger ett skydd för "Buldenezh" -viburnum måste den vattnas rikligt på hösten tills frost börjar. I unga buskar är kompostering av ytan nära stammen obligatorisk. Dessutom är det nödvändigt att täcka rötterna med nålar, sågspån eller torkat lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Kalina "Buldenezh" blir ganska ofta ett mål för olika skadedjur. I de flesta fall måste du hantera viburnumbladbaggen, liksom viburnumbladlössen, kallad bladmask . Det är absolut nödvändigt att bli av med dessa insekter, annars kommer busken snabbt att bli nästan helt knaprad. Som en profylax på våren, före spirande, behandlas viburnum med speciella insekticider. Dessa läkemedel kommer också att tillåta dig att hantera skidan. Bladlöss drivs från busken genom att spruta med tvålvatten och skräms bort genom att sprida träaska i stamcirkeln.

Om bladen är täckta med en vitaktig blomning kan orsakerna vara infektion med mjöldagg . Behandlingen utförs med en tvål- och läsklösning. För dess beredning tillsätts cirka 100 gram läsk till 20 liter tvålvatten. Buskbearbetning utförs varje vecka. Kulturen kan återhämta sig helt på cirka 2 veckor. Som en förebyggande åtgärd, under våren, kan du också behandla viburnum med tobak, vitlök eller löklösningar. Om viburnum "Buldenezh" inte blommar, ligger problemet kanske i överdriven förtjockning av busken, och det är nödvändigt att beskära den. Bladen på en gröda blir som regel gula på grund av brott mot bevattningsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Viburnum "Buldenezh" förökas oftast genom sticklingar eller skiktning.

Sticklingar

Grenar med flera knoppar används som sticklingar. Innan de planteras i jordblandningen placeras de i en lösning i cirka 10 timmar för att stimulera bildandet av rotsystemet. Sticklingar som doppats i hålen ska täckas med glasburkar eller plastflaskor för att skapa ett växthus . Efter att ha gett kulturen måttlig vattning kommer det i augusti att vara möjligt att förvänta sig skott. En bit rötter är också lämplig som skärning, vars uppdelning sker på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

För att genomföra denna metod är det nödvändigt att välja lågväxande årliga skott och lägga dem i spår upp till 10 centimeter långa. Stammarna läggs på ett sådant sätt att de ser ut längs tillväxtlinjen. Skotten fixeras först med metallfästen och täcks sedan med jord.

Efter bevattning av hög kvalitet kommer det att räcka med att vänta tills rötterna dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Kalina "Buldenezh" används både i en rabatt eller i komplexa landskapskompositioner, liksom i enskilda planteringar

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast rekommenderar designers att plantera viburnum i trädgården bredvid dvärgvarianter av berberis eller spirea. Dessa buskar döljer ordentligt den nedre delen av viburnum och betonar därmed bara skönheten i de blommande blomställningarna

Bild
Bild
Bild
Bild

"Buldenezh" ser vacker ut i stigarna eller längs de befintliga trottoarkanterna, liksom bredvid bänkar eller lusthus

Rekommenderad: