Viburnum Normal (50 Bilder): Beskrivning Av Den Röda Viburnum, "Compactum", "Nanum" Och "Xanthocarpum". Hur Förökas? Plantering Och Vård, Beskärning

Innehållsförteckning:

Video: Viburnum Normal (50 Bilder): Beskrivning Av Den Röda Viburnum, "Compactum", "Nanum" Och "Xanthocarpum". Hur Förökas? Plantering Och Vård, Beskärning

Video: Viburnum Normal (50 Bilder): Beskrivning Av Den Röda Viburnum, "Compactum", "Nanum" Och "Xanthocarpum". Hur Förökas? Plantering Och Vård, Beskärning
Video: Fragrant Viburnum or Koreanspice Viburnum - Viburnum carlesii (Aurora) - How to Grow Viburnum 2024, Mars
Viburnum Normal (50 Bilder): Beskrivning Av Den Röda Viburnum, "Compactum", "Nanum" Och "Xanthocarpum". Hur Förökas? Plantering Och Vård, Beskärning
Viburnum Normal (50 Bilder): Beskrivning Av Den Röda Viburnum, "Compactum", "Nanum" Och "Xanthocarpum". Hur Förökas? Plantering Och Vård, Beskärning
Anonim

Viburnum är en välkänd växt som inte kräver särskild vård och är mycket attraktiv under blomning och mognad av frukter. Många trädgårdsmästare anser att det är nödvändigt att ha minst en viburnumbuske på sin plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

Viburnum normal (lat. Vibúrnum ópulus) är en fruktbuske eller ett litet träd av Adoksov -familjen. Översatt från latin betyder namnet "sticka, väva". I forntiden, i europeiska länder, användes buskens grenar för vävning. I den gammalslaviska tolkningen anger ordet "viburnum" en djupröd färg på frukten.

Växten föredrar öppna, soliga områden, men i allmänhet opretentiös. Tål enkelt förändringar i väderförhållanden, inklusive plötsliga temperaturförändringar. Under naturliga förhållanden växer den nästan överallt: i stäpperna, i glesa skogar, där det finns öppna områden, vid stranden av vattenförekomster.

Busken når en höjd av 1 till 4,5 m. Barken har en gråbrun nyans. I de flesta arter finns små längsgående sprickor på den.

Bild
Bild

Viburnumblad är medelstora, ungefär lika långa och breda - 6-10 cm. Deras form är intressant - de kan vara hela, med stipuler eller 3-5 flikiga. Ovansidan är mörkgrön och botten är grågrön. På hösten varierar bladenas färg från orange till lila.

Under blomningen ser busken väldigt dekorativ ut . Den blommar i maj-juni med vackra vita blomställningar, samlade i platta sköldar med en diameter på 2-12 cm.

Bild
Bild

Frukter är ätliga röda druvor, ovala eller runda, cirka 6-10 mm i diameter . Mogna i slutet av augusti - september. Smaken beror på sorten, men alla har en karakteristisk bitterhet. Vid skörd vid ett senare tillfälle (vid temperaturer under noll) blir den bittra smaken mindre. Bär värderas inte för sin smak, utan för deras goda vitaminkomposition.

I en trädgård odlas viburnum som en prydnads- och medicinalväxt. För medicinska ändamål används alla delar av växten (avkok och infusioner av bark, löv, bär) framgångsrikt, vilket hjälper till att hantera olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Viburnum vulgaris representeras av ett stort antal arter.

Compactum En opretentiös art, den växer på vilken mark som helst, men under de första åren bromsas dess tillväxt. Uppnår en höjd av 1,5-2 m. Skiljer sig i en kompakt rund krona. Bladen är treflikiga, på hösten får de en ljus lila nyans. Busken blommar i 4-5 år av livet. Blommar rejält i juni. Blommorna är vita eller blekbeige. Frukter är många, cirka 1 cm i diameter, samlade i klasar. De mognar i slutet av augusti och kan hänga på buskarna hela vintern.

Bild
Bild

Xanthocarpum (Xanthocarpum) . Den växer upp till 2-3 m, kronan är oval under de första åren, med tiden växer grenarna i bredd och busken får en rundad form. Bladen är treflikiga, med taggiga kanter, i jämförelse med andra arter har de en ljusare färg. Arten kan växa i skuggade områden, men blomningen blir svagare. Vita blommor blommar i slutet av maj. Mogna frukter har en glänsande gulorange nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nanum (Nanum) . Avser dekorativa dvärgarter, i höjd överstiger inte 1 m. Kronan är tät, halvklotformad typ. Bladen är små, tre flikiga, mörkgröna, och på toppen av busken är deras färg rödaktig. Den blommar sällan, mycket få blomställningar bildas. Denna typ används ofta för landskapsarkitektur rekreationsområden, stadsgårdar, små torg.

Bild
Bild

Roseum (Roseum) . En mycket vacker utsikt med ökad dekorativ effekt. Busken kan växa upp till 4 m. Kronan behöver beskäras och nypas av unga skott för att öka antalet blomställningar. Under blomningsperioden är sorten slående i sin prakt - stora blomställningar i en snövit nyans liknar en ros. Ofta används det i landskapsdesign, det ser spektakulärt ut i grupp och enskilda planteringar.

Bild
Bild

Under förhållandena i mittzonen och de norra regionerna i Ryssland, sorter uppfödda av Research Institute of Horticulture of Sibirien uppkallad efter I. M. A. Lisavenko

" Zarnitsa ". Anspråkslös vinterhård sort. I utseende ser det mer ut som ett träd, eftersom det endast bildar 5 skelettgrenar och sällsynt tillväxt. Frukterna är inte särskilt stora, ljusröda. Genomsnittligt utbyte - cirka 4 kg bär från en buske.

Bild
Bild

" Taiga Rubies ". Fruktsort. Busken når medelstorlek, dess höjd överstiger inte 3 m. Barken är slät, grå i färgen. Sorten har hög frostbeständighet och är mindre benägen än andra benägna att skadas av skadedjur och sjukdomar. Mogna frukter har en mörk rubinfärg. Utbytet är mycket högt. Från en vuxen buske kan du samla 8-10 kg vitaminbär.

Bild
Bild

Shukshinskaya . En härdig sort med vanlig frukt. Den växer upp till 3, 5 m. Den är inte rädd för frost. Bären är ljusröda sfäriska i form, har en trevligare smak, eftersom de innehåller en högre andel sackaros, så bitterheten i dem är mindre uttalad. Från en vuxen buske kan du få 6-8 kg frukt.

Bild
Bild

Landning

Kalina utmärks av sin opretentiöshet, men för riklig blomning och fruktning rekommenderas att plantera den på upplysta platser. Växer bra på neutral eller lätt sur jord. Jord med ett högt innehåll av torv och sand är mindre att föredra för det.

Det är tillåtet att plantera en buske på våren och hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

  • Den valda platsen ska grävas upp 2 veckor före plantering och fosfor-kaliumgödselmedel tillsätts.
  • Innan du planterar gräver du planteringshålen cirka 50-60 cm i bredd och djup. Vid plantering av flera exemplar bör avståndet mellan dem vara cirka 3 meter, för dvärgdekorativa sorter - 2 m.
  • Tillsätt humus, 3-4 nävar aska, 2-3 matskedar urea till groparna och blanda.
  • Placera plantorna i mitten av hålet, fördjupa rötterna med 4-5 cm och strö över jorden.
  • Ordna ett nära stjälkhål runt plantan och vattna rikligt. Ovanifrån är det lämpligt att täcka jorden med sågspån eller torv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Odlingen av denna kultur är inte särskilt svår. Den kan leva i över 60 år, men under de första åren växer den långsamt och blommar inte. Den första blomningen och utseendet av frukter sker inte tidigare än 2 år efter plantering . Viburnum som planteras på hösten slår bättre rot.

Bild
Bild

Vattning

Unga plantor bör vattnas en gång i veckan på kvällen för att hjälpa fukten att avdunsta långsammare. Vuxna buskar behöver inte ofta vattnas, de bör vattnas när jorden torkar i mängden 1 hink per buske. I avsaknad av regn under blomningsperioden kan du vattna buskarna rikligt 2-3 gånger i veckan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Tidigt på våren, innan bladen dyker upp, måste viburnum matas med komplext gödselmedel - 50 gram eller urea - 1-2 matskedar för varje buske. Innan du applicerar toppdressing, ta bort all mulch och applicera gödselmedel runt stammen. Lossa sedan jorden och vattna den. Efter busken kan mulas igen.

På blommans kväll är det lämpligt att befrukta viburnum med aska eller kaliumsulfid i mängden 2 matskedar per buske . Med höstens början måste du mata med superfosfat - 50 gram eller aska - 3 nävar per buske.

I varma och torra somrar är det bättre att lösa upp mineralgödselmedel i vatten (späd den erforderliga mängden i 7-10 liter).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Denna procedur görs bäst på våren, före växtsäsongen. Beskäraren tar försiktigt bort torkade grenar och deformerade skott som växer inåt. Denna procedur ökar också cirkulationen av frisk luft för busken. Prydnadsvarianter behöver också beskärning för att bilda en vacker krona.

Efter cirka 5 år behöver Kalina allvarlig beskärning mot åldrande. Gamla skott ska skäras till 15-25 cm från jordens yta och lämnas intakta i prydnadsväxter cirka 15 huvudgrenar och i fruktbärande-7-9.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Viburnum är mottagligt för mjöldagg och bakteriell upptäckt . De kan kännas igen på utseendet på bladen av vit blomning (mjöldagg), gulbruna fläckar eller ränder med gradvis torkning och död av bladen. Om sådana avvikelser hittas måste du agera omedelbart. Växten kan räddas genom att ta bort infekterade skott och behandla alla buskar med Bordeaux -blandning eller kopparsulfat.

Av skadedjur kan den största skadan på viburnum orsakas av bladlöss och viburnumbladbagge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att eliminera bladlöss kan du spraya plantans löv med en svag tvållösning eller en lösning av ammoniak (lösa upp 1 matsked av läkemedlet i en 10 liters hink vatten). Användningen av insekticider "Akarin" och "Intavir" är mycket effektiv.

Viburnum bladbagge är den farligaste skadedjuret av viburnum . Han lägger ägg i unga skott av viburnum. Larverna kommer ut från äggen i slutet av våren och börjar äta bladen. I kampen mot denna insekt är förebyggande först och främst viktigt. Det inkluderar snabb förstörelse av torra grenar, liksom behandling av buskar på våren och hösten med insekticidpreparat "Aktellik", "Kemifos", "Lightning". Med det massiva utseendet på larver och vuxna skalbaggar är det nödvändigt att behandla buskarna med samma läkemedel så snart som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Alla sorter av viburnum vanliga är opretentiösa och behöver inte särskild förberedelse för vintern. Med kallt väder bör ett lager humus hällas under varje buske för att skydda rötterna från nedkylning . Dessutom bidrar introduktionen till förbättringen av jordens sammansättning och struktur.

Bild
Bild

Hur förökas?

För reproduktion av viburnum i trädgården används följande metoder.

Sticklingar . Mer lämplig för förökning av dekorativa former. För att göra detta, under perioden med aktiv tillväxt av skott (i juni), väljs en stark skott och skärs i bitar 12-15 cm långa så att ett par blad blir kvar ovanpå. I det här fallet görs det övre snittet rakt, och det nedre är snett. Det är mycket viktigt att det finns 2 eller 3 internoder på varje skuren bit. Sticklingar ska blötläggas i 8-10 timmar i en tillväxtstimulator-"Heteroauxin", "Epin" och sedan planteras i växthuset på ett avstånd av 7-10 cm från varandra och begrava dem i marken med den nedre delen med 1-2 cm. I september grävs de upp och transplanteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta med vertikala lager . På hösten, runt slutet av september - början av oktober, väljs buskar för avel. De nedre skotten förkortas till tillväxter, på vilka 3-5 knoppar bildas, och skotten kullas på halva sin höjd. På våren uppstår nya tillväxter från dessa knoppar. När de når en höjd av cirka 15 cm utförs omhyllning. Till hösten bildas ytterligare rötter på skotten. Skotten separerade från moderplantorna transplanteras till en ny säng och lämnas där för vintern. Med vårens början transplanteras de till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta med horisontella lager . Utfördes under våren. Långa, jämna skott väljs, böjs till marken och fästs i marken med träklammer, varefter de vattnas rikligt. Efter ett tag visas skott som växer uppåt från knopparna, när deras tillväxt når 12-15 cm utförs den första kullningen. När tillväxthöjden ökar upprepas hilling flera gånger under sommaren. På hösten grävs skottet ut, separerar det försiktigt från moderbusken, delas upp i delar beroende på antalet tillväxter och transplanteras till en ny plats.

Bild
Bild

Växter som förökas av vertikala eller horisontella lager börjar bära frukt efter 2-3 år.

Tillämpning i landskapsdesign

Kalina värderas inte bara för sina medicinska egenskaper, utan också för sin dekorativa effekt, därför kan den ofta hittas i landskapsdesign. Hon ser bra ut både i singelpassning och i gruppkompositioner.

Bild
Bild

Ofta används viburnumplantningar som häck eller zonering i trädgårdstomter och angränsande områden. Den täta kronan kommer att fungera som ett tillförlitligt skydd mot vind och nyfikna ögon. Häckens höjd kan justeras genom att trimma kronan efter behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Busken passar bra med en mängd olika blommor och andra buskar. Det kommer också att se spektakulärt ut mot bakgrunden av barrträd, vilket kommer att betona dess milda blomning på våren och sommaren och lägga till kontrast när frukterna dyker upp.

Bild
Bild

Om det finns ett rekreationsområde med ett lusthus eller en lekplats på platsen, kommer plantering från flera buskar att ge dem tröst och låta dig skapa en liten skugga, vilket ibland är mycket nödvändigt.

Bild
Bild

Viburnum trivs bra bredvid många träd - den kan planteras bredvid lönn, gran, fjällaska och björk.

Bild
Bild

Dekorativa dvärgarter Compactum och Nanum passar bra med alla blomsterarrangemang, de kan planteras inte bara i öppen mark utan också i behållare. De är väl lämpade för att dekorera klippträdgårdar.

Bild
Bild

Viburnum Roseum är idealisk för plantering i rabatter. Dess snövit klotformiga blomställningar kommer att vara i fantastisk harmoni med blommor i alla storlekar och nyanser.

Bild
Bild

Viburnum är en växt älskad av många, den kommer att dekorera vilken plats som helst i trädgården och kommer att glädja dig med sin blomning och överflöd av vitaminrika bär.

Rekommenderad: