Svart Fläder "Black Lace": Botanisk Beskrivning, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Svart Fläder "Black Lace": Botanisk Beskrivning, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign

Video: Svart Fläder "Black Lace": Botanisk Beskrivning, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Video: Planting a Front Garden Bed for a Friend! 🌿 🌸 // Garden Answer 2024, Mars
Svart Fläder "Black Lace": Botanisk Beskrivning, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Svart Fläder "Black Lace": Botanisk Beskrivning, Planterings- Och Skötselregler, Exempel På Landskapsdesign
Anonim

Svart fläder "Black Lace" (översatt från engelska - "black lace") är en otroligt vacker, snabbt växande buske från adox -familjen. Busken är utbredd över hela världen, den finns i både lövträd och barrträd. Den växer mycket snabbt och skapar stora snår. Det är den mest eftertraktade arten i sitt slag. Hans hemland är Mindre Asien, Kaukasus och Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Svart fläderbär "Black Lace" är en opretentiös buske med en kupolformad, spridande krona. Busken kan nå en höjd av 2,5 m och en bredd på 1,3 m. Om så önskas kan du behålla formen på ett litet träd eller en buske. Den har tunna, graciösa blad av en mörklila färg, liknande lönn. Blomställningarna liknar paraplyer, de är 20 cm i diameter, rosa eller mjölkiga. Blomstrande börjar det tredje året i maj och varar hela sommaren.

Bären mogna efter blomningen är endast ätbara i denna sort, de används till sylt eller vin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Fläder är inte krävande att tända. Det kommer att slå rot var som helst: både i skuggan och i den ljusa solen. Plantering rekommenderas på våren eller hösten, före kallt väder, så att växten hinner anpassa sig till vintern. Välj en varm, lugn dag, helst grumlig . För att plantera en ung planta i öppen mark är det nödvändigt att behandla växtsorten med en alkalisk lösning i 2 år. Om du inte hade tid att göra detta, kalka sedan jorden med dolomitmjöl.

Förbered ett hål i marken, cirka en halv meter i diameter . Häll i en hink humus, 50 g fosfor och samma mängd kaliumgödsel. Blanda allt detta med jord och häll. Placera plantan i ett vått hål så att rotkragen blir kvar på ytan efter att ha fyllt jorden, räta sedan försiktigt ut grenarna från roten och täck med jord. Fyll väl med vatten och kör i en fixeringspinne nära växten, tampa sedan jorden lite.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläder är anspråkslös mot jord, men växer bäst på lera och kväve, kalkhaltiga och halvtorra jordar. Marken måste lossas regelbundet. Detta är nödvändigt för bättre luftåtkomst till rötterna och förhindrande av ogräsväxt. Att utföra mulching kommer att vara en bra vård. Ta bort de odlade skotten vid rotens bas, de växer snabbt och förtjockar dina planteringar.

Doften, beständig under blomningen, skrämmer bort skadliga insekter och desinficerar därmed inte bara fläderbäret, utan också de omgivande planteringarna. Vattningen ska ske när jorden torkar, men så att den inte torkar ut. Vatten en gång i veckan. En hink vatten räcker till en buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Denna buske bildas som en buske med flera stammar. För detta lämnas 10 till 20 grenar i olika åldrar på den. Alla bär växer på förra årets skott. På våren är det nödvändigt att minska de övre skotten med en knopp och de laterala med 2-3. De gamla grenarna beskärs för att ge busken en cirkulär form . I allmänhet behöver busken föryngrande beskärning bara var tredje år. Sedan skärs kronan helt, nästan vid roten. Du kan lämna ca 10-15 cm.

Efter ett så radikalt förfarande blommar växten inte och bär frukt på ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Som förberedelse för vintern är det nödvändigt att klippa buskens krona med en tredjedel i september. Fläder är frostbeständigt, det tål kyla väl (vinterhärdighetszon - 4b), men det är fortfarande bättre att täcka skotten för vintern - detta kommer att skydda rotsystemet. Det är dock värt att notera att även om det fryser, kommer det snabbt att återhämta sig på grund av sin snabba tillväxt. Om hösten är torr, vattna plantan väl efter beskärning . Se till att behandla med ett desinfektionsmedel i oktober. Lossa och mulch jorden konstant. Om växten växer på bördig jord behövs inte befruktning på vintern. Men vid odling på dålig mark, se till att mata kulturen med organiskt eller mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Reproduktion kan göras på tre sätt.

Skikten

Detta är den mest effektiva och enklaste metoden. För att implementera det är det nödvändigt på våren att hitta en stark sidogren på busken. Gräva ett hål i närheten av växten och böj den valda grenen där. Strö över allt detta med ett lager jord, så att skiktet fixeras. På sommaren, vattna sticklingar på samma nivå som buskage. En rot ska ha bildats till hösten. Efter det kan du klippa av lagren från sidogrenen och lämna den till våren . När värmen börjar, måste den transplanteras till en separat plats.

Bild
Bild

Genom sticklingar

Sticklingar måste klippas i slutet av oktober eller på våren, innan saftflödet börjar. Längden ska vara 20-25 cm, alltid med två eller tre knoppar. Blötlägg dem i vatten i en dag, lägg dem sedan i en behållare med fuktig jord och lämna dem för vintern i ett rum där temperaturen varierar från 0 till +8 grader. Till våren ska sticklingarna ha rot och unga skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Fröförökning är en mycket komplex process, där en förlust av sorter av kvaliteter hos en buske är möjlig. Men om denna metod väljs, måste de insamlade fröna bearbetas i en speciell stimulerande lösning och planteras i desinficerad jord. Skapa en växthusmiljö och vänta tills ett frö växer minst 50 cm i höjd . Det kommer att ta ungefär ett år. Du måste också vara beredd på att inte alla skott kan överleva.

Först efter att processen har fått önskad tillväxt kan den transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots växtens goda överlevnad kan den påverkas av svamp- och virussjukdomar, dessutom är busken mottaglig för angrepp av skadedjur. I en torka kan ett fläder övervinnas av en spindelkvalster, en svansfjäril eller en äldre gruvfluga. På våren attackeras den av majbagge och bladlöss. Skopan skadar rotsystemet. För förstörelse av skadedjur används läkemedlet "Biotlin" och andra insekticider.

Växten är instabil mot sjukdomar som mjöldagg, fusarium, antraknos . Från dem börjar bladen krypa ihop, frukterna försämras, stammen dör. För kontroll och förebyggande används lösningar med fungicidkompositioner. Hela kronan på växten sprutas med dem, stammen är utsmetad. Dessutom måste buskens stam i oktober täckas med en kalklösning. Förebyggande bör göras hela sommaren, var och en och en halv månad. För detta är en infusion av kopparsulfat eller Bordeaux -vätska lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Oftast planteras fläder bredvid bostadshus, inte bara för dekoration, utan också för att avvisa insekter. Den används för att skapa häckar och trädgårdsskikt. På grund av buskens snabba tillväxt kan de täcka ett visst område av deras webbplats. Med hjälp av fläder planterar de landskap i parker och gränder. Att plantera ett fläder som bandmask på gräsmattan kommer att se bra ut.

Använd den i ljusa kontrasterande kompositioner, skapa bakgrunder och höga scener med den. Fläderbäret kommer att se intressant ut bredvid spireas och enbär, berberis och björk.

Rekommenderad: