Chubushnik Virginal: En Beskrivning Av Trädgårdsjasminhybriden. Plantera Och Ta Hand Om En Terry Flickaktig Chubushnik

Innehållsförteckning:

Chubushnik Virginal: En Beskrivning Av Trädgårdsjasminhybriden. Plantera Och Ta Hand Om En Terry Flickaktig Chubushnik
Chubushnik Virginal: En Beskrivning Av Trädgårdsjasminhybriden. Plantera Och Ta Hand Om En Terry Flickaktig Chubushnik
Anonim

Det finns ett stort antal prydnadsväxter som kan förbättra utseendet på platsen. Men det är ingen mening att prata om alla på en gång. Nästa på raden är en sådan kultur som virginal mock-orange.

Bild
Bild

Beskrivning

Denna växt är inte bara en art, utan ett helt släkte av buskar som tillhör hortensifamiljen. Det latinska biologiska namnet ges för en karakteristisk yttre egenskap - en nära konvergens av motsatta skott. I den ryska traditionen finns det namn som trädgårds- eller tjejjasmin, även om denna buske inte gäller äkta jasmin . Vanliga namn är förknippade med den karakteristiska söta doften av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen befolkar jungfruliga skenorange:

  • Europeiska länder;
  • öster om Asien;
  • Nordamerikansk kontinent.

Busken är huvudsakligen av lövtyp. Halvlövande sorter finns ibland. Chubushnikens bark har en liten tjocklek, den är huvudsakligen målad i en grå ton. Ett antal arter har brunaktig skal på 1-åriga och 2-åriga skott. Växten bildar massivt trä, och en genomgående bred kärna bildas vid stammen.

Bild
Bild

Bladen av denna art tillhör den motsatta arten och har en "enkel" struktur. Bladets längd når oftast från 0,05 till 0,07 m. Stenbladen är relativt korta. Bladets form varierar mycket:

  • ägg;
  • oval;
  • långsträckt struktur;
  • ytligt tandade;
  • rund vid basen och spetsig mot kanterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladet är något pubescent underifrån, bar ovanifrån. Men det finns också undantag från denna regel. Racemosblomställningarna innehåller 3-9 blommor, dessa blomställningar bildas i ändarna av förkortade unga skott . Ibland kan du se blomställningar som visas i axlarna på de övre bladparen.

Philadelphus Virginalis har stora blommor (0,025-0,07 m). Rena arter av denna växt har blommor med en enkel struktur. I sorter sorterar en dubbel eller halvdubblad blomma. Doften av denna växt är inte alltid stark. Det luktar också svagt och inte alls luktande blommor.

De kännetecknas av en vit, gulaktig eller krämig vit ton . Kopparna i bägare -strukturen ser ganska attraktiva ut. De har 4 eller 5 (mindre vanligt) konkava blad. Corollas har 4 till 6 stora kronblad. Deras form varierar mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns både kronblad med mellanrum och överlappar varandra. Frukt är kapslar med 3-5 bon, fyllda med mycket små frön. 1 gram innehåller från 6 till 10 tusen frön. Hybridbusken lockar honungsbin, men inte för många.

Bild
Bild

Virginal föddes 1909. Dess buskar kan nå 2-3,5 m i höjd. Ett kännetecken för växten är dess stora kronbredd. Blad är oftast ovala, med spetsiga, upp till 0,07 m långa. På sommaren har de en mörkgrön färg, på hösten blir de gula. Blomning sker vanligtvis i juli, med enstaka svag återblomning på hösten.

Diametern på vita dubbla blommor kan nå 0,05 m. Vanligtvis grupperas de i blomställningar, ibland når de 0,14 m. Bevarandet av dekorativa kvaliteter garanteras i upp till 20 år i rad.

Fruktmognad sker under de sista dagarna i oktober; vinterhärdigheten hos hybrid-mock-apelsinen är måttlig, men alla sticklingar som samlas in på våren kan rotas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agroteknik

Chubushniks är inte för nyckfulla, de kan odlas både på soliga platser och i halvskugga. Brist på ljus resulterar dock i långsam och svag blomning. Vattentätning av platsen och till och med en relativt svag ansamling av vatten är absolut oacceptabelt . Men även med en torka slutar jungfrun snabbt att blomma. Därför måste försiktighet göras mycket noggrant och noggrant, med en balans vid vattning.

Anläggningen kan övervintra med kallt väder upp till -25 grader, inklusive. Detta betyder dock inte att isolering kan överges. Detta krav är särskilt relevant i mittfältet och i de norra delarna av landet. Men även i de södra delarna av Ryssland orsakar allvarliga vintrar ofta skada på växter.

Motståndet hos Philadelphus Virginalis mot sjukdomar är ganska högt, buskarna blir praktiskt taget inte sjuka . Skadedjursangrepp förekommer endast ibland.

Bild
Bild
Bild
Bild

För reproduktion används huvudsakligen vegetativa metoder, såsom:

  • användning av skikt;
  • dela busken;
  • ympning.

Den enklaste metoden är skiktning. Med vårens början måste du välja ett helt friskt skott och luta det till marken. Där hålls skottet ordentligt med en konsol och sedan hälls lite jord. Efter att rötterna dyker upp (detta kommer att ske till hösten), planteras på en ny plats.

Bild
Bild

Viktigt: denna procedur bör göras så att rotsystemet bevaras.

Bild
Bild

Fröplantering för en jungfrulig mock-apelsin är inte lämplig. Det är extremt mödosamt och leder nästan oundvikligen till en förlust av sorteregenskaper.

Du kan odla en gröda på en mängd olika jordar . Endast områden med särskilt sur jord är oacceptabla. Avstigning sker både på våren och hösten.

Behållarplantor, tillsammans med en jordklump, ger ett bra resultat när de planteras under hela växtsäsongen. Men i mittfältet och i norr är vårperioden mer attraktiv. Det låter dig ge växterna mer tid, så att de kommer att slå rot bättre i det nya området.

Viktigt: det är nödvändigt att kontrollera att jorden passerar vatten väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanliga plantningsgrävningsdjupet är 0,5 m, men parametrarna för rotsystemet för en viss växt måste beaktas.

Längst ner i hålet placeras ett lager dräneringsmaterial. Denna kapacitet utförs vanligtvis av:

  • expanderad lera;
  • tegelkamp;
  • småsten;
  • lerskärvor;
  • små stenar.

Eventuellt dräneringsmaterial kan blandas med flodsand (efter böndernas eget gottfinnande). Dräneringens tjocklek är från 0,1 till 0,15 m. Lite trädgårdsjord hälls över detta lager i kombination med humus och tvättas upp uppvärmd sand. Förhållandet mellan delarna är 3: 1: 1. Det är lämpligt att tillsätta en liten mängd nitrofoska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rötterna till den planterade chubushnik är placerade så att de är täckta med jord. Men rotens hals måste lyftas från marken. Den nyplanterade växten spills rikligt med varmt vatten. Vidare är marken ovanför plantan något komprimerad och sprider 0,04-0,05 mulch. Det kan vara:

  • torkat lövverk;
  • sågspån;
  • kompost;
  • torv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Chubushnik jungfrubehov:

  • systematisk vattning;
  • 2-3 förband under säsongen;
  • systematiskt skydd före vinterns början.

Mulching, lossning och ogräs av marken utförs efter behov. Det är tillåtet att endast använda vatten som har ställts i solen för vattning. Vattning utförs två gånger i veckan om vädret inte är för varmt.

Viktigt: när den orangea blommar måste den vattnas dagligen. Efter all vattning är det lämpligt att lossa jorden något och förnya mulchskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanliga vattenförbrukningen per buske är 10-20 liter. De rensar marken först när ett stort antal ogräs dyker upp. Om det finns få av dem finns det ingen risk för chubushnik. Mulching eliminerar nästan behovet av ogräs. Toppdressing behövs bara under det andra året av utveckling i det öppna fältet.

Alltför tidig befruktning leder ofta till rotbrännskador. Vanligtvis utförs 2 eller 3 förband per säsong. På våren används organisk gödning. De introduceras på två sätt: antingen tömmer de stamcirkeln, eller så lägger de nödvändiga ämnen i marken. Den andra utfodringen behövs när knopparna läggs, och för närvarande behövs komplexa mineralkompositioner.

Med höstens början genomförs igen ekologisk utfodring . Det gör att du kan garantera en lyckad övervintring. För din information: organiska ämnen kan ersättas med fosfor-kaliumföreningar. I början och slutet av växtsäsongen utförs beskärning för att bevara buskens yttre attraktivitet. På hösten tunnas buskarna ut för att undvika förtjockning av kronan och försvagning av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Infusioner och avkok hjälper till att bekämpa skadliga insekter:

  • malört;
  • renfana;
  • maskros;
  • rölleka;
  • ringblommor.

Rekommenderad: