Jasmine (49 Foton): Hur Ser En Buske Ut? Hur Transplanterar Man En Blomma? Hålblommiga Och Flerblommiga Buskar, Typer Av Jasmin

Innehållsförteckning:

Jasmine (49 Foton): Hur Ser En Buske Ut? Hur Transplanterar Man En Blomma? Hålblommiga Och Flerblommiga Buskar, Typer Av Jasmin
Jasmine (49 Foton): Hur Ser En Buske Ut? Hur Transplanterar Man En Blomma? Hålblommiga Och Flerblommiga Buskar, Typer Av Jasmin
Anonim

Jasmine tillhör med rätta status för blommakungen. Det förtrollar trädgårdsbesökare med sitt charmiga utseende och trevliga söta doft. Redan på 1000 -talet odlades jasmin på gårdarna hos kinesiska kejsare, och denna blomma är fortfarande mycket värdefull för moderna trädgårdsmästare. Låt oss titta närmare på denna unika växt.

Bild
Bild

Beskrivning

Det är en flerårig buske med en doftande jordgubbsdoft. Tidigare kunde blomman bara hittas i varma länder, men uppfödare lyckades få fram flera sorter som kan känna sig bekväma i ryska regioner . Det är möjligt att förvara det i en lägenhet, men i det här fallet är det värt att överväga luktens särdrag, som i rummet kan verka skarp och framkalla huvudvärk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grödan kan se ut som en upprättstående eller klättrande buske med en smal och slät stam . Bladen är mörkgröna trifoliate. Blommorna har rätt form, beroende på typ, de är paraply eller singel, vanligtvis formade till scutes. Den långsträckta corolla innehåller två trådar som ansluter till en frukt, det vill säga ett bär som är helt oätligt och till och med farligt. Blommornas färg är vit, gul eller rosa och bestäms av klimatförhållanden och sorttillhörighet. I naturen kan du hitta storblommiga växtarter, de tunnaste, låga, dvärg och andra sorterna, varav några kan odlas i sommarstugan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna en sådan växt som en gyllene krona mock-orange, med vilken jasmin ofta förväxlas . Dessa två kulturer är likartade i doft och utseende, men äkta jasmin tillhör familjen Olive, och den hånliga apelsinen tillhör familjen Hortensiev. Dessutom är artikelns huvudperson en vintergrön växt, medan en häftig apelsin tillhör lövtypen. Den presenterade kulturen är känd för sina unika läkande egenskaper. Det används vid tillverkning av läkemedel som kan stabilisera sexuell libido, normalisera matsmältningssystemet, rena kroppen från gifter och stärka immunsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När blommar det?

Det är möjligt att observera knopparna redan vid 2-4 års ålder. Vissa arter börjar blomma i juni och slutar blomma med frostens ankomst. Andra sorter däremot blommar tidigt på våren och låter dig beundra blommorna till slutet av sommaren. Det finns också vintersorter som blommar från januari till april . Om kulturen odlas i en lägenhet, varar blomningen vanligtvis från januari till december, beroende på sorten. Blommor pryder växten i upp till 20 dagar, varefter de blir täckta med en röd eller lila nyans och bleknar gradvis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter, deras nyanser

Följande sorter anses vara populära.

Buske . En upprätt art, som når en storlek på 1,5 m. Den har flexibla gröna skott och ett spiralarrangemang av smala ciliatblad. Bladplattan är mörkgrön, blank. Blomningsperioden är från slutet av maj till början av juli. Blommorna är ljusgula, formade till ett paraply med fem enheter. Frukterna kan ses i slutet av augusti.

Bild
Bild

Italiensk gul . Denna växt kännetecknas av en racemos blomställning av gula blommor med en delikat doft.

Arten kan blomma på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Holoflower . Denna sort utmärks av gråtskott med kompakta ljusgröna blad. På vintern flyger några av bladen runt. Växten är dekorerad med ljusa, voluminösa gula blommor som inte har en doft. Blomningen börjar på vintern och varar fram till mitten av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerblommig (polyantum) . Det är en buske 1,5-2 m hög, varje skott klättrar. Växten är svagt grenad och har mörkgröna blad, spetsiga korrugerade längs kanten. Skiljer sig i en mängd olika rosa blommor, bildade på toppen av 3-5 bitar.

Har en uttalad doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Indiska . Denna art kan också hittas under namnet sambac. Det ser ut som en liana upp till 6 m lång. Den har smala, fleeciga skott och äggrunda blad upp till 10 cm stora. Snövitblommor formas till paraplyer, de är enkla, dubbla och halvdubbla.

Skiljer sig i frodig blomning, som börjar i mitten av våren och varar fram till mitten av hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Kulturen tillhör ganska opretentiösa växter, därför kan den odlas på vilken mark som helst. Blomman kommer dock att känna sig mer bekväm i marken, där vatten inte stagnerar, därför bör du välja platser med djupt grundvatten när du väljer en plats. Den optimala tiden för plantering är sen vår eller tidig höst, under denna period kan plantan slå rot bättre. Planteringen ser ut så här.

  1. Gräva ett hål upp till 50 cm djupt.
  2. Gödsla jorden med 30 g nitrofoska.
  3. Fukta jorden och plantera en planta i det förberedda hålet.
  4. Fördjupa inte rotsystemet mer än 3 cm.
  5. Komprimera jorden runt busken. Vattna planteringsplatsen väl.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar flera exemplar, glöm inte att observera ett visst intervall, vars längd bestäms av sorten.

Vårdfunktioner

Odlingen av den presenterade kulturen i utomhusförhållanden består av följande steg.

Vattning . Trädet reagerar ganska smärtsamt på kallt vatten, så använd bara varmt vatten för vattning. Under en period av extrem värme efter att solen har lagt sig kan växten sprutas. Om trädgårdsmästaren märkte att blomman vissnar lite, kan den återupplivas genom att mätta den med fukt i tid, men om kronbladen redan är grova, hjälper inte fuktgivningen. Dessutom måste vattnet för bevattning avvecklas inom 24 timmar. Procedurens regelbundenhet är en gång om dagen.

Det är oönskat att låta droppar falla på blommorna; det är bättre att bara tillföra vatten till rotområdena.

Bild
Bild

Toppdressing . Växten behöver befruktning ett år efter plantering. Mineralformuleringar är lämpliga som extra näring. Till exempel kan du blanda urea (15 g), superfosfat (30 g), svavelhaltigt kalium (15 g) och vatten (10 l) och mata kulturen med den resulterande lösningen tidigt på hösten.

På våren rekommenderas att mata trädet med organiska blandningar utspädda i vatten 1: 10.

Bild
Bild

Beskärning . Kronbildning utförs tidigt på våren. Vid starka skott klipps topparna, skadas och frysta torra grenar förkortas till hälften. En sanitetsfrisyr utförs varje år, under denna procedur tunnas busken ut, vilket sparar den från onödiga skott och torkade blommor. För att minska sannolikheten för infektion av växter med en svamp, efter manipulation av beskärning, bör snittarna behandlas med trädgårdshöjd.

Proceduren måste också utföras med ett desinficerat instrument.

Bild
Bild

Om blomman planteras i en kruka på en fönsterbräda, bör andra underhållsregler beaktas. Till exempel är belysning ett viktigt kriterium. Detta är en ljusälskande blomma, som samtidigt inte tolererar direkt solljus. För att skydda växten från brännskador, ordna diffus belysning . På sommaren kan inomhuskulturen tas utomhus.

För att växten ska växa bra i lägenheten bör temperaturen i rummet hållas inom 18-25 grader. På vintern är det bättre att lämna krukan vid en temperatur på 10 grader, sedan kan blomman vila innan blomningen. Temperaturer under 8 grader kan leda till att växten dör.

Inomhus sorter gillar hög luftfuktighet, så spraya plantorna regelbundet med en sprayflaska med varmt vatten , men så att vatten inte faller på blommor och knoppar. Denna procedur utförs dagligen och i varmt och torrt väder - två gånger om dagen.

På vintern behöver grödan inte sprutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Låt oss titta närmare på hur denna representant för floran kan förökas.

Sticklingar

Att skära en gröda är en ganska enkel process som även en nybörjare kan hantera. Först måste du hitta en lämplig stark stjälk, den ska vara cirka 5 cm lång och ha 1-2 internoder och 2-3 par blad. Undersök scion visuellt och se till att det inte finns några tecken på svamp eller andra sjukdomar. Under ympningen rotar plantmaterialet sig väl, samtidigt som man bibehåller sortens egenskaper. Processen ser ut så här.

  1. Skär stjälken med en kniv och behandla snittet med ett tillväxtstimulerande medel.
  2. Sänk skivorna i vatten i flera dagar eller plantera dem omedelbart i en behållare med en torv-sandblandning i en vinkel på 40 grader, fördjupning 1 cm.
  3. Täck behållaren med glas ovanpå för att skapa en växthuseffekt. Rekommenderad lufttemperatur är 20-25 grader.

För att sticklingarna ska utvecklas väl bör de sprutas varje dag, fukt och belysning ska bibehållas. Efter 3-4 veckor kan du ta bort skyddet och börja härda groddarna. För att göra detta, ta ut behållaren ut på balkongen varje dag. Vidare, på dacha, förbereds en rabatt som förser den med mineraldressingar och fuktar, och sticklingar planteras i marken. Ytterligare vård för unga plantor består av att hugga, vattna, beskära topparna för nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Denna metod praktiseras tidigt på våren innan de första knopparna öppnas. Först måste du gräva upp jorden nära det valda exemplaret, jämna ut jorden, dra lagret med tråd 2-3 varv och lägg det i ett tidigare förberett spår till ett maximalt djup av 1,5 cm. Skottet fixeras med fästen och beströdda med jord.

När de spirade skotten växer upp till 15 cm bör jorden jordas i en nivå av 5-10 cm och denna procedur bör utföras var 1, 5-2 vecka tills längden når 25-30 cm. För transplantation får skikt endast tas bort i oktober; endast buskar med en maxhöjd på 70 cm är lämpliga för detta . Skott överförs till en permanent plats på våren, blomning är möjlig samma år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön

Du kan också odla en växt med en frömetod. I slutet av sommaren kommer trädgårdsmästaren att märka fröskalor i form av baljor på busken, och från slutet av september kan de förväntas mogna och öppna. Podden, från vilken du kan samla fröna, är täckt med en brun färg - från dem och extrahera fröet. Vissa odlare använder gasväskor när de samlas in för att inte missa öppningsögonblicket.

Sådd för öppen mark görs 1, 5 månader före den sista frosten . När du odlar i en kruka kan du välja vilken annan planteringstid som helst. Fröna ska blötläggas i vatten över natten. Därefter förbereder vi substratet: vi kombinerar torv, perlit och kompost i proportionerna 2: 1: 1. Blötläggda frön bör begravas i marken med 1-2 cm, strö med jord ovanpå och lämna behållaren inomhus vid en temperatur på + 21 + 23 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under denna period är det nödvändigt att regelbundet fukta underlaget så att det inte torkar ut. Groddarna kläcks inte särskilt snabbt - de första skotten kan observeras först efter en månad . När storleken på 5-7 cm uppnås överförs skotten till en blomma eller torvkruka, beroende på ytterligare odlingsförhållanden.

Var plantor som transplanteras, inspektera dem noggrant före transplantation med avseende på förekomst av förruttnande processer. När du planterar om, komprimera inte jorden med händerna, men fukta den väl. Unga plantor behöver bra vattning de första 2-3 veckorna.

Jordens optimala sammansättning för omplantering är universaljord, krossad bark, perlit, färsk kompost.

Bild
Bild

Uppdelning av rotsystemet

Detta är en av de sällsynta avelsmetoderna, som endast rekommenderas i en situation där busken har växt kraftigt runt omkretsen och tänkts som en häck. Gräva ur busken noggrant, hacka den i flera skivor så att varje del innehåller rotsystemet. Lägg alla aktier på en ny plats direkt.

Den optimala tiden för delning är tidig vår eller sen höst, det är den här tiden som anses vara gynnsammare för enkel anpassning av skotten till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Utvecklingen av sjukdomar i en växt är ofta förknippad med bristande efterlevnad av jordbrukstekniska regler. Till exempel, när man märker att bladen på en kultur krullar, torkar eller deformeras, kan man anta att orsaken till fenomenet var brist på luftfuktighet. Källan kan också vara den skadliga effekten av ultraviolett strålning.

För att lösa problemet är det tillräckligt att flytta växten till en skuggad plats och justera vattningens frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns en uppsättning knoppar, men de inte vill blomma, lider växten förmodligen av brist på ljus. Mörkring av knopparna kan bero på för varm och torr luft. Ändrade tillväxtförhållanden kommer återigen att hjälpa till att hantera dessa sjukdomar. De vanligaste skadedjur som gillar att frossa i den presenterade kulturen är följande insekter.

  • Spindelkvalster . Det uppstår när luften är torr. Det hämmar växtens blomning.
  • Bladlus . Angriper en blomma som har övervintrat i värmen.
  • Whitefly . Dess närvaro indikeras av gula eller vita fläckar på insidan av bladet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om insekterna överväldigade växten i en liten volym, kan det drabbade exemplaret behandlas med en lösning av tvätttvål. Infusioner av rölleka, potatisplattor eller senap hjälper också bra mot insekter.

När skadans skala är allvarligare kan du inte klara dig utan användning av speciella läkemedel.

Bild
Bild

Tips

För att växten ska kunna utvecklas fullt ut och glädja sin ägare med frodig och riklig blomning är det värt att lyssna på några fler rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare. Du bör veta att unga exemplar är ganska sårbara för kallt väder, så de måste vara förberedda för vintern . Efter blomningen, linda det unga exemplaret med täckmaterial eller vanligt halm. Så att rotsystemet inte skadas på grund av frost rekommenderas att gräva upp marken runt stammen på hösten och lägga till kompost.

Ytterligare några rekommendationer gäller för planttransplantation. Vanligtvis är det vanligt att transplantera en blomma på våren . Hålets storlek ska motsvara rhizomens volym. Vid plantering, följ riktlinjerna för plantering ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Snövita blommor ser mycket imponerande ut mot bakgrunden av röda tegelbyggnader eller i en mixborder. Det är möjligt att plantera jasmin på gräsmattan . Om detta är en lågväxande sort, är det lämpligt för dem att ordna stenhagar eller stenarter, du kan placera sådana miniatyrbuskar på stranden av en trädgårdsreservoar - en sådan komposition kommer att skapa ett mycket vackert landskap i trädgården. När du planterar 2-meters sorter är det tillåtet att skapa en häck som kommer att blomma även efter beskärning . Harmoniska kombinationer uppnås när man planterar grödor bredvid spireas, hortensior och weigels. Jasmine ser också spektakulär ut med en enda plantering, särskilt om det är en hög art.

Rekommenderad: