Beskärning Av Spirea Efter Blomning: Hur Man Korrekt Beskär Vårblommande Vit Och Annan Spirea? Behöver Jag Klippa Henne?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Spirea Efter Blomning: Hur Man Korrekt Beskär Vårblommande Vit Och Annan Spirea? Behöver Jag Klippa Henne?

Video: Beskärning Av Spirea Efter Blomning: Hur Man Korrekt Beskär Vårblommande Vit Och Annan Spirea? Behöver Jag Klippa Henne?
Video: ✂ 😲 Pruning Spirea in the Spring (And, Why It's Okay To Do Now) 😲 ✂ 2024, April
Beskärning Av Spirea Efter Blomning: Hur Man Korrekt Beskär Vårblommande Vit Och Annan Spirea? Behöver Jag Klippa Henne?
Beskärning Av Spirea Efter Blomning: Hur Man Korrekt Beskär Vårblommande Vit Och Annan Spirea? Behöver Jag Klippa Henne?
Anonim

Spirea är en flerårig buske av familjen Pink. Detta är en ganska opretentiös växt, anpassad till sommarvärme och vinterfrost. Vi kommer att berätta hur du korrekt beskär spirea efter blomningen.

Särdrag

En ljusälskande växt kan leva upp till 15 år, älskar fukt och sol. I naturen kan den hittas nära vattendrag eller på skogens kanter. Med god omsorg växer växten upp till 15 cm per år. Växten har mer än 80 arter och är mycket populär . Den planteras både enskilt och i sammansättning med andra växter.

Långblommande och vacker buskform kan uppnås med periodisk beskärning.

Behöver du en frisyr?

Spirea växer mycket snabbt, med tiden börjar busken starta unga skott, falla sönder i olika riktningar och får en inte särskilt attraktiv form. Korrekt och stabil beskärning hjälper till att återställa och förbättra buskens form, samt bli av med torra och onödiga grenar , stimulera långsiktig blomning, göra det möjligt att överleva vintern utan konsekvenser och bevara blomsterembryon. Spirea-skott är kortlivade, de håller i 2-3 år. Sedan torkar de upp och får busken att se övergiven ut, ger inte möjlighet att bilda nya skott. Kvaliteten och tidpunkten för beskärning gäller olika typer av spirea på olika sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärningstyper

  • Sanitär . Denna beskärning kan göras efter att snön har smält. Vid beskärning avlägsnas torra grenar och små växter inuti busken tas bort. Denna metod framkallar en ökning av antalet knoppar, och växten ger all sin styrka till tillväxten av friska skott. Övervintrade torra knoppar avlägsnas också tillsammans med den frysta toppen av skotten. Skärningen bör endast göras över njuren. Denna metod används för buskar över 3 år gamla.
  • Stimulerande . Beskärning utförs över knopparna genom att minska grenens storlek och lämna 25-30 cm för tillväxten av ungarna. Förfarandet äger rum i juni. Spirea kommer att blomma tjockt och se underbart ut.
  • Formande . På våren eller sommaren gör de en omvandling av buskarna i vilken form som helst, beroende på dina preferenser. Om du vill ha en rundad buske, gör snittlinjerna på samma nivå och runda långsamt konturerna på busken. Om du har en häck av denna buske som blommar i juli, beskära på sensommaren när växten har bleknat. Och på våren är det bara att korrigera silhuetten. Korta de längsta grenarna med 25 cm. Kontrollera alltid buskens insida. Gör detta 2-3 gånger om året. En kraftigt igenvuxen buske bidrar till utvecklingen av svampsjukdomar och en gynnsam miljö för skadedjur. Ta bort torra grenar och tunna ut unga skott.
  • Anti-åldring . Den föryngrande effekten uppnås genom att helt skära av skotten till en nivå av 20 cm från jorden. Det används för gamla buskar 10-12 år gamla. Du kan bara lämna 5-10 av förra årets filialer oklippta. Tack vare detta förfarande kan växten växa upp till 20 år.
Bild
Bild

Beskärning av vårblommande arter

Följande typer refereras till vårblommande spirea:

  • "Wangutta";
  • "Nipponskaya";
  • "Grå";
  • "Thunberg";
  • "Dubravkolistnaya";
  • "Medium Gorodchaty";
  • "Arguta".

De kännetecknas av en vit blomning med ett gulaktigt centrum och mycket långa ståndare. En tät paraplyformad blom omsluter skotten och tvingar dem att luta mot marken. Blommor bildas på förra årets skott längs hela grenens längd. Denna föreställning varar 2-3 veckor. Vissa arter är vita eller krämfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar som blommar i maj och juni beskärs på sommaren omedelbart efter blomningen . Eftersom de är benägna att rika tillväxt av skott, är omskärelse helt enkelt nödvändigt för dem. Alla typer av beskärning är tillämpliga på dessa typer av sprit. Du måste klippa av grenarna med ungefär en tredjedel efter blomningsstopp, mitt på sommaren. Detta är nödvändigt för att blomningen ska bli mättad på våren. Tidigt blommande buskar kan ges vilken form som helst. Sådana arter växer snabbt kronan, så om du försummar att klippa kommer de helt enkelt att förlora sitt utseende och kommer inte att vara dekorativa.

Till exempel börjar grå spirea blomma i slutet av maj - början av juni och växer upp till 2 meter. Därför, när beskärning sker, blommar fortfarande många blomställningar och det är synd att klippa av dem. Men hon tolererar denna procedur väl, och nästa år kommer hennes krona att växa igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskär sommarblommande sorter

För sommarblommande sorter är beskärning nödvändig för att stimulera långsiktig blomning. När allt kommer omkring bildas knopparna på stammarna av det aktuella året. Sommarblommande buskar inkluderar följande typer av buskar:

  • "Berezolistnaya";
  • Billard;
  • "Känt";
  • “Ivolistnaya;
  • "Japanska";
  • "Dvärg";
  • Boomalda;
  • Douglas;
  • "Tätblommig".

De njuter av sin färg hela sommaren. Blomställningar av ljusa nyanser från rosa till lila bildas i form av små fläktar eller stora paraplyer. Sådana typer av spirea kan trimmas på hösten, närmare kallt väder. Dessutom kan du klippa det mycket starkt, nästan ovanför jorden, ta bort alla torra skott och till och med överväxt. Allt detta kommer bara busken att gynna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har en mycket övervuxen buske, före beskärning kan du plantera den ytterligare genom att dela rotsystemet eller genom att klippa sticklingar och plantera dem i en rotkruka , regelbundet vattning tills gröna blad visas. Om busken trots alla dina ansträngningar med beskärning inte ger önskat resultat, är det bättre att gräva upp den och plantera en annan. Efter beskärning, isolera busken för vintern med ett lager lövverk eller sågspån. Och på våren, ta bort allt detta och strö busken med organiskt gödningsmedel.

Till exempel, spirea "Bumalda" blommar under det första planteringsåret … Blomställningen bildas på toppen av skottet. Nästa år dör toppen av skotten av och blomningen börjar på skotten från sidorna. Växten är hållbar på grund av tät tillväxt, varje stam lever i 6-7 år. Därför måste sådana buskar klippas årligen från 4 års tillväxt genom att klippa av hela den övre delen på en höjd av 30 cm från marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema och regler för trimning av häckar

Häckar kräver ännu mer uppmärksamhet än vanliga spireabuskar. Alla växtsorter är lämpliga för dess skapande. Eftersom denna buske växer omedelbart bör beskärningen i häcken vara med tydliga, jämna linjer. Unga häckar ska beskäras under det andra levnadsåret . En tredjedel av den totala tillväxten från år till år räcker för att minska. I vuxna växter kan du klippa av hälften av de odlade skotten på ett år.

Vårbeskärning

Den första beskärningen utförs när busken planteras på våren. I detta fall måste grenarna skäras på mitten och torra och skadade skott måste tas bort. Klippning till den första utåtriktade knoppen anses vara korrekt. Beskärningsfunktioner är direkt relaterade till plantans ålder:

  • under de första två åren av tillväxt förkortas skotten på samma nivå;
  • i 3 år kan du klippa av alla skott till marken, eftersom de inte längre kommer att blomma och bara kan tjockna busken.

Buskens bildning kan startas i mars, förutsatt att temperaturen är stabil utan frost.

Sommar beskärning

Under sommarens blomning är spirea i stort behov av uppmärksamhet. Under blomningen måste du försiktigt ta bort de redan bleka blomställningarna och förhindra att fröna mognar. Detta kommer att främja tillväxten av laterala skott och stimulera blomningstiden.

Bild
Bild

Funktioner för beskärning av olika sorter

Spirea vit

Denna mycket vanliga typ av buske med en höjd av upp till 1,7 meter har en brun färg på barken på grenarna och bladen med vassa toppar. Vit blomning börjar i juli. Blekta blomställningar tas bort i augusti efter blomningen, så att de inte tar bort styrkan från växten . På våren rengörs busken från frysta och torra skott och bildar en silhuett. Under det femte tillväxtåret måste busken periodiskt klippas till 30 cm i höjd.

Bild
Bild

Spirea Wangutta

Denna spirea kan trimmas i april genom att gallra och ta bort torkade toppar från den. Stammar över 7 år kan kasseras. Tillväxten av denna spirea kan nå 3 meter. Kronbredden har en diameter på upp till 2,5 meter. Dess spridande kronor är täckta med vita blommor . Beskärning kan påbörjas omedelbart efter slutet av blomningen genom att dela grenarna på mitten och de grenade grenarna klippa med en tredjedel.

Bild
Bild

Vård efter beskärning

Efter korrekt beskärning när som helst på året är växten stressad och måste matas. Gödsel appliceras på mulchjord tillsammans med bevattning. Om beskärningen var sommar kan busken matas med organiskt gödningsmedel . Dagen innan är det nödvändigt att vattna växten väl så att näringsämnena snabbt når rotsystemet. Efter applicering av toppdressing under busken kan du lägga till sågspån eller lövverk från komposten. Som du kan se spelar beskärning en viktig roll i spireas liv.

Det viktigaste är att applicera det korrekt och beroende på växttyp. Dess dekorativa effekt och livslängd beror på detta.

Rekommenderad: