Reproduktion Av Cinquefoil: Hur Man Förökar Cinquefoil Genom Sticklingar? Klippning Av Gul Cinquefoil På Sommaren, Ytterligare Vård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Cinquefoil: Hur Man Förökar Cinquefoil Genom Sticklingar? Klippning Av Gul Cinquefoil På Sommaren, Ytterligare Vård

Video: Reproduktion Av Cinquefoil: Hur Man Förökar Cinquefoil Genom Sticklingar? Klippning Av Gul Cinquefoil På Sommaren, Ytterligare Vård
Video: How to collect and sow potentilla seeds 2024, April
Reproduktion Av Cinquefoil: Hur Man Förökar Cinquefoil Genom Sticklingar? Klippning Av Gul Cinquefoil På Sommaren, Ytterligare Vård
Reproduktion Av Cinquefoil: Hur Man Förökar Cinquefoil Genom Sticklingar? Klippning Av Gul Cinquefoil På Sommaren, Ytterligare Vård
Anonim

Cinquefoil eller Kuril -te är en flerårig växt som kan förökas på flera sätt: med hjälp av skiktning, frön, sticklingar och delning av rhizomer. Varje alternativ ger möjlighet att producera barn med samma egenskaper som moderplantan. Men det bör förstås att varje metod har sin egen timing och särdrag. Vi kommer att fördjupa oss mer i detta i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Låt oss titta närmare på funktionerna och tidpunkt för de viktigaste metoderna för reproduktion av Potentilla.

Rhizome division Är en av de mest populära avelsmetoderna för Kuril -te. Delar separeras från moderplantans rotsystem för vidare plantering. Avskurna delar bör planteras snabbare i marken. Experter rekommenderar att du använder denna metod under våren, optimalt från andra halvan av april till början av maj. Men det är tillåtet att använda denna metod på hösten - i september.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar - Det här är en svår metod som kräver viss kunskap och färdigheter, men den kan inte kallas effektiv. Dess väsen ligger i det faktum att plantans gröna skott skärs i sticklingar, de måste alla ha en viss storlek. De planteras i en speciellt förberedd behållare med jord, sedan skapar de ett slags växthus och väntar på att rötterna bildas.

Det bör förstås att denna metod tar ganska lång tid, men inte kan skryta med ett bra resultat. Optimalt tillbringat på sommaren.

Bild
Bild

Använda lager , du kan också sprida Potentilla. Skärningar görs på lagren, och sedan strös de med jord. Med tiden bildas rötter på lagren. Men spädbarn kan transplanteras först efter ett år. Det är vanligt att producera denna metod från slutet av juli till början av augusti.

Bild
Bild

Använda frön Du kan snabbt och enkelt föröka Kuril -te. Naturligtvis skördas plantans frön efter blomning på hösten. De måste inte bara samlas in utan också rengöras, torkas och läggas i papperspåsar för förvaring. Och på våren kan fröna användas för sådd.

Bild
Bild

Skärregler

Ofta utförs reproduktionen av vit cinquefoil med sticklingar. Naturligtvis bör du förstå att detta tar lång tid, så ha tålamod. Innan sticklingar planteras i marken bör de först förberedas och rotas. Endast skapandet av rätt vård och bekväma förhållanden gör att sticklingarna kan bilda rötter.

Den bästa tiden att föröka Potentilla buske med sticklingar är juli och augusti.

Vanligtvis, vid mitten av sommaren, kännetecknas plantans skott av elasticitet, de mognar perfekt . Var noga med att ta hänsyn till tid på dagen och väderförhållandena vid skörd av sticklingar. Om vädret är soligt och varmt, är det värt att klippa skotten från moderbusken tidigt på morgonen, även före soluppgången. Om dagarna är grumliga kan ympning göras när som helst på dagen.

Bild
Bild

Det är värt att vara mycket försiktig så att sticklingarna från Potentilla inte torkar ut och vissnar . Allt förberedande arbete bör utföras och först efter det fortsätter du att klippa gröna skott. De måste omedelbart behandlas noggrant med speciella medel för att stimulera tillväxt och desinfektion. Därefter sänks de ner i en behållare med jord. Det är mycket viktigt att tidsintervallet mellan att skära skotten och plantera dem i jorden inte överstiger 48 timmar.

Bild
Bild

Så innan du skär sticklingarna bör du välja skotten korrekt på moderbusken, då blir skärprocessen så effektiv som möjligt. Det är värt att notera att sticklingarna ska vara lika stora såväl som utseende. Nästan alla skott i moderbusken är lämpliga för skärning . Det är absolut nödvändigt att lämna 3-5 cm från grenens bas och först sedan klippa. Alla löv tas bort från sticklingarna. Varje stjälk bör innehålla 2 till 4 knop, så de varierar vanligtvis i längd från 8 till 12 cm.

Att skära Potentilla kommer att vara effektivt och korrekt om du vid denna skärning följer denna regel: det övre snittet ska vara ovanför njuren och det nedre - under njuren på ett avstånd av minst 1 cm.

Efter skärning ska sticklingarna vara inriktade längs den nedre kanten och sedan bilda buntar med garn, medan 25 eller 50 bitar kan kombineras . Därefter behandlas de med ett tillväxtstimulerande medel, vilket kommer att bidra till den snabba uppkomsten av rötter. Sådana produkter säljs i specialaffärer. Instruktionerna för verktyget ger en detaljerad beskrivning av dess användning. Det är värt att notera att vissa droger späds ut i kallt vatten, medan andra tvärtom kräver kokande vatten eller en alkohollösning.

Bild
Bild

Om du vill kan du göra din egen stimulerande lösning. För att förbereda det behöver du cirka 20-40 gram sackaros eller glukos, som ska spädas i 1 liter vatten. Du kan till och med använda ätbart socker efter att ha löst det i vatten. Sticklingarna ska doppas i en sådan komposition i cirka 12-24 timmar, medan temperaturen inte bör vara mer än +25 grader . Kaliumpermanganat används för att desinficera kanterna på sticklingar, eftersom det har effektiva desinfektionsegenskaper. För dess framställning används ammoniumsulfat (2 g) och mangan (50 g) per 1 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att plantera sticklingar i jordblandningen . Vanligtvis används en stor behållare som har dräneringshål i den nedre delen och är fylld med näringsrik jord. Potentillaskott kan planteras direkt i jorden, samtidigt som de föredrar en plats i skuggan. I detta fall måste varje stjälk skyddas mot yttre faktorer - för detta är den täckt med en glasburk eller en plastflaska. Om knoppar dyker upp på skärningen under rotningen, ska de klippas av omedelbart, för då kommer skärningen att fördela sina krafter till bildandet av knoppen och rötterna, medan den senare får lite, vilket inte bör tillåtas.

Det är värt att notera att gröna sticklingar absorberar fukt med hjälp av bladen, därför bör ökad fukt ges.

Bild
Bild

Om stjälken är lignifierad kommer fukt ut i växten uteslutande genom rötterna, därför bör jorden vattnas regelbundet. Den bästa rotningen kan uppnås om sticklingarna sprutas regelbundet (3-4 gånger om dagen). Förbereda näringssubstratet bör göras i förväg . Den ska bestå av lime torv, grov sand och humus. Fosfor, kalium och kväve tillsätts till det. Vanligtvis sker transplantation till en permanent plats efter 6–8 veckor, eftersom skotten under denna tid blir oberoende växter med ett utvecklat rotsystem.

Bild
Bild

Innan sticklingar planteras i öppen mark bör de härdas och förberedas. Härdning kan göras på följande sätt:

  • medan sticklingar finns i rummet, bör ventilation göras genom att öppna fönster eller ventiler;
  • du kan sänka temperaturen i rummet genom att använda konstgjord dimma;
  • sticklingar kan tas ut en kort stund i behållare utanför;
  • om sticklingarna är i ett växthus, ska locket tas bort.

Tack vare metoderna ovan kan cinquefoil -sticklingar med rötter förberedas för effekterna av klimatiska och naturliga faktorer. Denna härdning bör utföras 2-3 veckor innan sticklingarna planteras i det öppna marken.

Bild
Bild

Det bör noteras att på detta sätt kan Potentilla förökas inte bara på sommaren utan också på hösten.

Det optimala valet för hösten är brunkylda årliga skott . Sticklingar från 10 till 12 cm långa fås från dem efter skärning, sedan måste de begravas i jorden, medan bara 1–1,5 cm ska vara kvar ovanpå. Övre knoppen ska inte täckas med jord. Tills rötterna visas på handtaget är det nödvändigt att skapa skuggningsförhållanden. Till exempel kan du "måla" växthusets glas med en kalkvätska, vilket kommer att skapa tillförlitligt skydd mot direkt solljus. Den optimala tiden för transplantation är grumligt eller regnigt väder. Med rätt vård når sticklingarna standardstorlekar på bara 1-2 år.

Bild
Bild

Plantera frön

Det är värt att samla växtfrön i slutet av augusti, även om du först måste bygga på väderförhållandena. Efter att ha samlat fröna kan du så dem direkt eller torka dem ordentligt för ytterligare förvaring.

Bild
Bild

Denna metod representeras av följande algoritm för åtgärder:

  • jorden bör förberedas - lossas noggrant och jämnas med en kratta;
  • fröna måste fördelas över hela ytan, tryck sedan ner lite;
  • täck fröna med ett litet lager näringsrik jord och vattna sedan väl;
  • små groddar från frön bör dyka upp redan den andra eller tredje veckan efter plantering;
  • en månad efter plantering måste plantorna planteras, samtidigt som de håller ett avstånd mellan buskarna på 40 cm;
  • efter transplantation bör plantorna vattnas väl, strö jorden med nålar eller sågspån;
  • först efter 4–5 år anses växten vara vuxen.

Denna metod för reproduktion av Potentilla är den mest effektiva, eftersom den ger maximalt antal skott. Det kräver inte speciella färdigheter och kunskaper.

Bild
Bild

Hur förökas genom skiktning?

Om du letar efter det enklaste sättet att sprida Kuril -te, bör du vara uppmärksam på alternativet med lager. Det används vanligtvis på våren eller sommaren. Inledningsvis är det värt att välja en moderväxt, lossa sedan jorden och gödsla den med sand och torv . Starka skott bör väljas, redan styva, men ändå flexibla, medan de ska vara nära jorden. De bör rengöras från löv och alla sidogrenar. Efter det måste du göra ett snyggt snitt och pressa skottet mot jorden, täck det med jord. För att säkerställa att skottet fixeras, tryck på det med en sten eller gör en trådslinga.

Bild
Bild

Det rekommenderas att rikta skott från busken i olika riktningar, men avståndet mellan dem bör vara mer än 10 cm . Om du skär av grenarnas spetsar med cirka 7-10 cm, vaknar knopparna snabbare. Om du använder sticklingar från knopparna kan du få flera skott samtidigt. Efter cirka 10 dagar bör rötterna redan visas. Men vid den här tiden bör du inte skilja barnet från mammas buske. Växten ska bli starkare. Separering av sticklingar kan göras på hösten, även om experter rekommenderar att vänta till nästa år.

Spädbarn behöver noggrann vård. De bör vattnas ofta och givetvis matas med en näringsblandning bestående av jord, humus och sand, i lika stora proportioner.

På hösten är det nödvändigt att skära av lagren från moderbusken med en beskärare . Vertikala skott med eget rotsystem och minst ett skott är lämpliga för transplantation. Så med bara ett snitt kan du få upp till 6 plantor. Starka växter kan redan planteras i marken, men svaga växter behöver växa. Om vi jämför förökningsmetoden genom skiktning med sticklingar, är det första alternativet mer effektivt. Denna typ av vegetativ förökning används ofta under torra förhållanden eller där det inte är möjligt att vattna växten regelbundet.

Bild
Bild

Dela busken

Redan på våren eller varm höst kan du hantera uppdelningen av Potentilla -busken. Växten måste vara minst 4 år gammal. Inledningsvis är det värt att ta bort busken med en höna, utan att skada växtens rötter. En spade eller en hatchet används för att separera friska rötter, men svaga rötter bör planteras tillbaka i marken och vattnas . Varje del ska ha 2 eller 3 knoppar. För bättre rotbildning bör ett speciellt medel användas för att aktivera deras tillväxt. Om rötterna är ganska tjocka måste de skäras i bitar på 5-7 cm i storlek.

För att rotskärningen ska växa i rätt riktning är det nödvändigt att se till att det nedre snittet är snett och det övre är jämnt. Alla förberedda skott bör planteras nedåt med ett snett snitt.

Bild
Bild

Om växten har tunna rötter måste du placera sticklingarna horisontellt och strö sedan med jord . Du bör först förbereda en behållare med näringsrik jord, sprida delar av rötterna över substratet, medan avståndet mellan dem ska vara 3-5 cm. Strö rötterna med ett 1 cm jordlager ovanpå och vattna väl. En låda med sådana plantor på vintern lagras i ett svalt rum eller i ett växthus utan uppvärmning, som tillval kan en källare eller garage användas. Redan på våren kommer plantorna att slå rot, varefter de säkert kan planteras utomhus, men avståndet mellan dem bör inte överstiga 40 cm. Denna metod ger Potentilla plantor av utmärkt kvalitet.

Bild
Bild

Häckar avkommor

Sidoskott av gul Potentilla, som ligger både under jorden och ovanför den, kallas avkomma. De bildas av "vilande" oväntade knoppar, som presenteras i zonen i rothalsbandet. De bildas vanligtvis nära moderplantan på ett avstånd av 0,5 till 7 meter. Sådana skott uppträder vanligtvis under sommarens första och andra decennium.

Denna reproduktionsmetod har också ett minus - processerna slår rot ganska långsamt.

Bild
Bild

För att på något sätt påskynda denna process transplanteras unga avkommor i krukor med en sandig jordkomposition eller i öppen mark. Du bör definitivt använda dränering, för det är han som snabbt kommer att bilda och stärka rotsystemet . Skotten ska skäras från busken på ett avstånd av 2 cm från stammen - på detta sätt kommer skelettrötterna att förbli opåverkade. De ska grävas runt på ett avstånd av 20 cm, separeras från moderplantans rötter och redan transplanteras till en permanent växtplats. Du bör inte tillgripa en hösttransplantation, eftersom växten kanske inte överlever vintern. Det är värt att transplantera avkommor under det första decenniet i maj.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Unga plantor av Potentilla behöver ytterligare vård för att stärka och växa.

  • Det är nödvändigt att skapa optimala förutsättningar för att odla växten. Först och främst gäller detta fuktgivande. Om du inte följer vanlig vattning kan växten dö.
  • Avståndet mellan buskarna bör vara mer än 30 cm. Kalkgrus hälls nödvändigtvis i botten av hålet för plantering, och resten är täckt med näringsjord, som bör innehålla följande komponenter: sand (1 del), jord (2 delar), humus (2 delar) och mineralgödsel (150 g).
  • När man planterar en växt är det viktigt att rothalsen reser sig över jorden. Marken kräver stark fuktighet och komprimering. Att sprida halm, bark eller sågspån runt växten hjälper till att förhindra att jorden torkar ut snabbt. På sommaren är det värt att spruta groddarna på kvällen.
  • Under tillväxten av plantor bör ogräsborttagning, lossning och utfodring av jorden organiseras, och glöm inte heller vattning och mulching. Toppdressing bör göras tre gånger om året - på sen vår, sommar och tidig höst.

Rekommenderad: