Weigela Blommande "Alexandra" (35 Bilder): Beskrivning Av Weigela Florida Busken. Plantera Och Vårda Växten

Innehållsförteckning:

Video: Weigela Blommande "Alexandra" (35 Bilder): Beskrivning Av Weigela Florida Busken. Plantera Och Vårda Växten

Video: Weigela Blommande
Video: Вейгела. Цветение и виды. 2024, April
Weigela Blommande "Alexandra" (35 Bilder): Beskrivning Av Weigela Florida Busken. Plantera Och Vårda Växten
Weigela Blommande "Alexandra" (35 Bilder): Beskrivning Av Weigela Florida Busken. Plantera Och Vårda Växten
Anonim

En lyxig och opretentiös weigela -växt kan bli huvuddekorationen i en trädgårdstomt eller framgångsrikt passa in i ett allmänt blomsterarrangemang. Den blommande "Alexandra" weigela är särskilt populär i trädgårdsvärlden. Florister uppskattar dess estetiska utseende och opretentiöshet för tillväxtförhållanden.

Bild
Bild

Beskrivning

De blommande arterna kallas också florida. Veigela "Alexandra" är en lövfällande buske upp till 1,2 m hög med en kronbredd på upp till 1,5 m. Under de två första åren av sitt liv växer kulturen bra - med 20-25 cm per år, successivt saktar tillväxten ner. En femårig växt är vuxen och slutar att växa. Livslängden för ett prov är begränsad till 40 år.

Buskens form är något rundad, kronan är kompakt, snygg, formad av flera skott. Upprätt grenar av mörkbrun färg. Blommande är ganska frodigt, varar från juni till juli, och ibland varar till september, men inte så mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den presenterade sorten har tätt lövverk som ändrar färg beroende på säsong - från vinrött till gult. Bladen är lansettformade, deras längd är upp till 9 cm, bredden är upp till 4 cm. Formen är fintandad, ytan är slät, matt. Huvudfärgen är mörk vinröd med gräddevener, i skuggan är skuggan närmare brun. Bladen faller inte av förrän vinterkylan börjar.

Kultur har blandat rotsystem, liksom mörkgrå fröskalar som innehåller två frön, mognar i september … Kornen sprids nära moderbusken och gror nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Den presenterade sorten har god överlevnadsgrad och behöver inga speciella förhållanden. Och det kännetecknas av hög frostbeständighet (upp till -35 grader) och reagerar normalt på kronbildning. I tempererade klimat rekommenderas att plantera grödan i slutet av april. Det är viktigt att jorden hinner värma upp sig bra.

På hösten är det bättre att inte plantera, annars kommer plantan inte att ha tid att anpassa sig till de nya förhållandena före kallt väder och dör av våren.

Om plantering planeras i en region med ett varmt klimat, kan du plantera växten både på våren - i början av april och på hösten - i slutet av september

Bild
Bild

Denna sort älskar ljus , med brist på sol, kommer buskens krona inte att vara särskilt dekorativ. Välj därför ett öppet område för landning, skyddat från vinden. Du kan plantera en gröda på den södra eller östra sidan av sluttningen, bakom en vägg i en struktur eller nära andra buskar som inte kommer att skugga deras blommande granne.

Det är önskvärt att platsen ligger på avstånd från platsen där grundvatten förekommer. Växten kommer att trivas bäst i lätt, bördig, väldränerad, lätt alkalisk eller neutral jord.

Trädgårdsmästare rekommenderar dig att gräva upp din valda rabatt ett par veckor före plantering och lägga till organisk gödsel. Om jorden är för sur rekommenderas att späda ut kompositionen med produkter som innehåller alkali.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är en steg-för-steg-planteringsprocess

  • Förbered en näringsblandning. För att göra detta, blanda lika delar gräs, kompost och sand. Tillsätt 200 g mineralgödselmedel och 0,5 kg aska för 10 kg jord.
  • Gräv ett planteringshål 70 cm djupt och 50 cm i diameter.
  • Lägg ett dräneringsskikt minst 15 cm högt på botten. Exempelvis är medelstort grus eller trasigt tegel lämpligt.
  • Tillsätt den tidigare beredda blandningen till en nivå av 25 cm.
  • Placera plantan i mitten av planteringshålet, fyll det tomma utrymmet med den återstående bördiga blandningen.
  • Täck planteringsplatsen med jord ovanpå.
  • Dra åt stamcirkeln, fukta och mulch planteringsplatsen.

Kom ihåg att rotkragen inte bör begravas utan placeras på marknivå under plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

Omsorg för weigela -sorter "Alexandra" inkluderar ett antal aktiviteter

  • Vattna växten i tid i små portioner, den rekommenderade mängden är 8 liter vatten per buske . Om det var lite snö på vintern, utförs vattningsproceduren omedelbart efter att den har smält.
  • Flera gånger om året behöver denna representant för floran befruktning . Tidigt på våren rekommenderar trädgårdsmästare att mata weigela med en mineralblandning inklusive superfosfat, urea och kalium. Under perioden med knoppbildning är kalium och dubbel superfosfat lämpliga som extra näring. Periodiskt kan du erbjuda kulturen organisk kultur, det har en fördelaktig effekt på buskens utveckling.
  • På våren utförs sanitär beskärning och tar bort torra, skadade, frysta grenar . För att föryngra busken kan du klippa av stjälkarna efter blomningen, vars ålder har överstigit 3 år. Det är också tillåtet att bilda en krona för ett estetiskt syfte.
  • Innan övervintringen är det viktigt att ordentligt isolera växten . Det är vanligt att binda grenarna med ett rep och böja dem till marken och täcka dem med torrt lövverk eller täcka dem med agrofibre. Under snön fryser inte exemplaret och kommer att kännas ganska bekvämt, så att du kan strö buskar med snö på vintern. Anläggningen behöver särskild isolering under det första levnadsåret.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Immuniteten mot sjukdomar och insekter i denna sort är genomsnittlig och beror till stor del på att jordbruksteknologins regler följs. Så, överflöd och hög luftfuktighet bidrar till förekomsten av förorenande processer i rotsystemet. Läkemedlet "Topsin" hjälper till att rädda växten . Som en förebyggande åtgärd på våren kan kulturen bearbetas kopparsulfat . Om tecken på rost visas på busken, rekommenderas det att använda bordeaux vätska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur kringgår inte heller weigela . Om växten påverkas av en spindelkvalster, använd sedan betyder "Keltan ". Använd bladet vid bladlusattack " Rogor " … Medel kommer att spara från thrips och larver " Nitrofen" eller "Aktara " … För att förhindra angrepp av björnen och majbaggen, på våren, kan du lägga till under roten av växten lösning av "Karbofos ".

Dessutom kan avstötningsmedel (calendula, tansy, pelargonium) planteras i närheten - dessa grödor skrämmer bort skadedjur med sin skarpa doft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan odla en buske generativa och vegetativa sätt . När man använder frömetoden behåller planteringsmaterialet 100% egenskaper hos moderplantan. Såning görs i varm mark på våren, och du kan plantera plantor på en permanent plats nästa vår. Blommande kan observeras efter 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är dock en ganska lång och mödosam avelsmetod, så andra metoder är vanligare

  • Buskens uppdelning . För att göra detta väljer de en instans vid minst 3 års ålder, tar bort busken, skär den i flera delar och planterar den på en ny plats på våren.
  • Skikten . På våren böjs den nedre fleråriga skotten till marken, förstärks och täcks med jord. Vattning utförs regelbundet till hösten. Redan på våren kan du se plantor som ska delas och transplanteras. Blommande i detta fall väntas nästa sommar.
  • Sticklingar . För denna reproduktionsmetod skärs sticklingar med en längd av 20 cm från mittdelen, placeras i en behållare med ett substrat, täckt med glas eller film ovanpå, och på våren sitter det rotade materialet på en permanent plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

När du dekorerar en trädgård använder landskapsdesigners ofta den presenterade sorten. De lockas av variationen i lövfärgerna, nyansernas mättnad under blomningen, den rundade kronan. Tack vare förmågan att utföra estetisk beskärning från växter kan du bilda en häck. På en rabatt kan weigela agera solorepresentant eller ingå i en trädgårdsensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela "Alexandra" kan fungera som bakgrund för bulbous perenner, samt delta i den symmetriska designen av en port eller entré, till exempel när man skapar parade kompositioner . Denna gröda används ofta i blandade mixborders. Ett pittoreskt landskap kan skapas genom att plantera det mot bakgrunden av höga barrträd. Weigela passar särskilt bra in i den japanska designen av en trädgård eller en personlig tomt.

Rekommenderad: