Planteringsgran: Hur Man Planterar Den Ordentligt Från Roten? Var Ska Man Plantera Det På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Nära Huset På Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Planteringsgran: Hur Man Planterar Den Ordentligt Från Roten? Var Ska Man Plantera Det På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Nära Huset På Landet?

Video: Planteringsgran: Hur Man Planterar Den Ordentligt Från Roten? Var Ska Man Plantera Det På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Nära Huset På Landet?
Video: Episod 3 "Johan plantkungen i barrot" 2024, Maj
Planteringsgran: Hur Man Planterar Den Ordentligt Från Roten? Var Ska Man Plantera Det På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Nära Huset På Landet?
Planteringsgran: Hur Man Planterar Den Ordentligt Från Roten? Var Ska Man Plantera Det På Platsen? Är Det Möjligt Att Plantera Nära Huset På Landet?
Anonim

Gran, planterad i en sommarstuga, är något krånglig i vården, men dess odling är ganska genomförbar. Estetiskt utseende, helande egenskaper, magisk doft - allt detta gör granen ganska frekvent invånare i privata trädgårdar och vissa svårigheter att plantera och lämna skrämmer inte ryska sommarboende.

Bild
Bild

Landningsdatum

Den optimala tiden för plantering av gran är april. Plantering är tillåten i slutet av augusti eller början av september, medan plantering i detta fall inte skiljer sig på något sätt från våren. Ett träd som planteras senare har dock inte alltid tid att anpassa sig till nya förhållanden innan vintern börjar och kan frysa.

Landningstiden bestäms också av klimatet i regionen . Till exempel, i mittfältet, föredrar trädgårdsmästare att plantera ett träd i slutet av september eller i början av oktober, och i de södra regionerna är det möjligt att plantera en ephedra även på vintern, förutsatt att temperaturen är över noll. På norra breddgrader, som i de flesta andra områden, är våren den mest föredragna planttiden.

Bild
Bild

Att välja plats

Du kan plantera en gröda nära en vattendrag, men det är viktigt att undvika plantering i permanent våtmarker. Växten har kraftfulla rötter som växer till ett stort djup, och därför bör det inte tillåtas landa på en plats med en nära förekomst av grundvatten, annars kommer det att provocera ruttning av rotsystemet och växtens död.

I sin naturliga miljö växer gran i skuggiga skogar, därför rekommenderas att skapa skugga eller halvskugga på platsen . När du planterar ensam, tänk på att nålarna är mycket sårbara för solljus och kan orsaka brännskador. Därför kommer ett ungt exemplar att känna sig bekvämare om det är lite skuggning ovanför det. Visserligen har trädet en intressant egenskap att återhämta sig efter skador på skott av solen och torka, men för detta bör gynnsamma förhållanden skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För full utveckling behöver plantan en lös, näringsrik, lätt sur jord. För att markens sammansättning ska uppfylla kraven för odling av gran bör en plats förberedas i förväg.

Så vid plantering på lerjord eller nära grundvatten är det nödvändigt att organisera bra dränering. Om jorden är för sandig, är det nödvändigt att bearbeta planteringshålet med lera.

Förutom, När du väljer en plats bör du komma ihåg att en ung buske behöver skydd mot drag och vind , och han gillar inte heller gasföroreningar och rök, så landning i stadsområden nära industriella anläggningar kanske inte ger ett bra resultat.

Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

En ung planta har fler möjligheter om den planteras vid en temperatur på + 5 … 12 grader Celsius. Det är också viktigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av planteringsmaterial.

Få en ung fotografering i beprövade plantskolor . Ge prover i behållare, de bör inte vara mindre än 4 år gamla. Busken bör enkelt tas bort från behållaren tillsammans med jordklumpen. Om ett träd har ett rotsystem är det bättre att vägra att köpa det - det kommer inte att kunna anpassa sig till en ny plats. Detta händer om säljaren grävde upp en planta i skogen eller inte brydde sig om skottet.

Bild
Bild

Landning på innergården utförs i grumligt väder. Gropen grävs i förväg - 2-4 veckor före plantering. Den är täckt med en näringsblandning och återfuktad.

Marken ska alltid vara något fuktig, men samtidigt är det bra att släppa igenom vatten. Planteringsprocessen innefattar flera steg.

  1. Gräv ett hål 60-70 cm djupt. Standarddiametern är från 60 cm, men vanligtvis bestäms denna parameter av rotsystemets dimensioner tillsammans med jordklumpen. Hålets bredd bör vara 20 cm större än rhizomen på varje sida.
  2. Lossa botten. Smörj vid behov med lera eller utrusta dräneringssystemet.
  3. Förbered en näringsblandning. Det kan göras genom att kombinera lera, humus, torv, flodsand i förhållandet 2: 3: 1: 1. För att förbättra strukturen kan du lägga till sågspån och nitrofosfat. Med denna komposition kommer ytterligare matning under de första 2-3 åren inte att behövas.
  4. Ta bort plantan från behållaren och placera den i hålet så att rotkragen förblir jämn med marken - med stark fördjupning utesluts inte bildandet av förruttnande processer. Och var försiktig med rötterna, du kan inte böja dem.
  5. Fyll det tomma utrymmet med bördig jord och packa lätt jorden runt skottet.
  6. Organisera en liten cirkel av trädstammar, vattna trädet med att strö med varmt vatten.
  7. Lägg ut ett lager av mulch som sågspån, grangrenar, halm, fallna nålar. Denna process kommer att hålla fukt i marken under lång tid, skydda ytan från bildandet av en hård skorpa och förhindra att ogräs utvecklas.
  8. Sätt ett stöd nära plantan och bind upp ett ungt träd, annars kan det visa sig att det visar sig under påverkan av en kraftig vindstöt.
  9. När man planterar i grupper mellan två höga exemplar är det viktigt att hålla ett avstånd på 3-3,5 m; för inramning av gränder - 4-5 m; när du skapar en häck är ett avstånd på upp till 2,5 m tillräckligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sommarboende är inte rädda för att gro denna gröda från frön. Detta är en lång och mödosam process, men för experimentets skull kan alla prova lyckan. Svårigheter börjar redan i skedet av att samla frön. Omogna kottar med slutna våg samlas upp från trädet och lämnas varma. Kornen avlägsnas från dem så snart mognads- och öppningsprocessen äger rum.

Därefter härdas fröna genom att lämna dem i kylskåpet eller begrava dem i en behållare i snön i 4 månader . Det förberedda planteringsmaterialet planteras i april i krukor till ett djup av 1-2 cm. Underlaget som rekommenderas för detta inkluderar sand, torv och gräs. Efter sådd är behållaren täckt med folie, vilket skapar växthusförhållanden.

Bild
Bild

Periodiskt behöver jorden fukt, lossning och ventilation . De första skotten ska kläckas inom en månad. Efter ett år planteras plantorna och växer upp till 4 års ålder. Först i denna ålder är skotten redo att transplanteras i öppen mark.

Samtidigt, var inte orolig för att skotten i behållaren kommer att växa mycket långsamt - om 4 år kommer de bara att stiga 30-40 cm. I det öppna fältet kommer tillväxten att accelerera avsevärt.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det är inte så svårt att ta hand om den presenterade kulturen i landet, men det är viktigt att följa vissa regler. Vården omfattar flera aktiviteter.

Vattning

Detta kriterium bestäms av olika egenskaper. Det finns fuktälskande arter som kräver fukt flera gånger under sommaren vid torka. De flesta sorterna behöver inte denna procedur, och till och med, vattning kan tvärtom påverka trädets hälsa och utseende negativt. Kulturen tar emot den nödvändiga mängden fukt från nederbörd.

Bild
Bild

Toppdressing

Som redan nämnts behöver ett träd planterat med användning av en näringsblandning inte befruktas under de kommande 2-3 åren. Ett äldre prov bör matas en gång om året . Ytterligare mat introduceras under våren.

Som toppdressing är till exempel 0, 1-0, 15 g komplexgödselmedel "Kemira-Universal" lämplig. Under befruktningen är det också nödvändigt att lossa jorden.

Bild
Bild

Lossning och mulching

För att minska risken för skador på insekter och skadedjur på trädet bör du hålla stamcirkeln ren. Efter varje regn eller vattning (vid odling av fuktälskande arter) måste du lossa jorden väl och eliminera ogräs. Det är vanligt att täcka med ett lager på 8-10 cm för att inte dölja rotkragen - det vill säga någonstans 0,5 m runt stammen . Torv, kompost, strimlad bark kan fungera som mulch.

Bild
Bild

Beskärning

De flesta sorter har en snygg estetisk krona utan mänskligt ingripande, men det finns dekorativa arter som kräver hårklippning. Proceduren utförs tidigt på våren, innan början av växtsäsongen . Vid denna tidpunkt är sanitär beskärning också viktig, under vilken skadade, vissna eller frysta grenar bör tas bort.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Vuxna exemplar tål frost själva, men unga träd behöver isolering. Du kan bygga ett skyddande skydd mot lameller täckta med säckväv . Det rekommenderas att lägga halm, torra löv eller sågspån inuti. Och även grenar kan fungera som värmare. Sådana alternativ för skydd hjälper inte bara till att skydda växten från kylan, utan kommer också att skydda nålarna på våren från brännskadorna i den första vårsolen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Gran angrips lite av skadedjur och sjukdomar, men detta problem kan uppstå när planteringsregler bryts eller när de odlas under olämpliga förhållanden. Ofta på trädet kan du se manifestationen av brown shute -sjukdomen . Det kan kännas igen av gulnade nålar, som blir svarta med tiden, och till hösten är det täckt med svart svamp. Det infekterade exemplet avlägsnas och intilliggande planteringar behandlas med fungicider.

En annan vanlig sjukdom av gran är rost. Förekomsten av sjukdomen indikeras av en orange eller gul blomning på grenarna på sommaren.

Bild
Bild

För att förhindra sjukdomen rekommenderas att plantorna behandlas med kopparsulfat eller Bordeaux -vätska, och även för att förhindra förtjockning av planteringarna.

Av insekter är den mest populära bland insekter att äta på trä den falska skölden, spindelmiten, granbladmask, tallkotte, malm och skalbaggar . Insekticider och acaricider är fortfarande de bästa kontrollmetoderna. Och även folkmedicin är tillåtna för användning, till exempel infusioner av tobak, vitlök eller maskros.

Rekommenderad: