Enbärmedium (38 Bilder): Beskrivning Av "Aurea" Och "Gold Star", "Glauka" Och "Compact", "Mint" Och Andra Sorter Av Pfitzerian Enb

Innehållsförteckning:

Enbärmedium (38 Bilder): Beskrivning Av "Aurea" Och "Gold Star", "Glauka" Och "Compact", "Mint" Och Andra Sorter Av Pfitzerian Enb
Enbärmedium (38 Bilder): Beskrivning Av "Aurea" Och "Gold Star", "Glauka" Och "Compact", "Mint" Och Andra Sorter Av Pfitzerian Enb
Anonim

Enbär medium är en välkommen "gäst" i anlagda trädgårdar. Ett stort antal sorter gör att varje sommarboende kan välja det bästa alternativet för att dekorera territoriet.

Särdrag

Mellanbären kallas ofta "pfitzeriana" - till ära för en av skaparna av denna hybridsort, utvecklad i Tyskland. Växten sträcker sig i höjd upp till 3 meter, och kronans diameter når ibland 5 meter . Grenarna i den ena enbären ser vertikalt uppåt och böjer sig bakåt i ändarna. Plantens nålar är mjuka och inte taggiga, men närmare slutet av grenarna liknar de skalor i sitt utseende. Paletten av pfitzeriana är inte så olika: de flesta sorterna är gula eller ljusgröna, även om det finns exemplar med en blå färg.

Odlare har lätt för att odla medelstora enbär. Han är inte rädd för låga temperaturer eller avbrytande av vattning och ställer inte heller särskilda krav på jordens sammansättning.

Genom att plantera denna kultur i ett trädgårdsområde kan du inte bara förvandla utseendet på rummet, utan också att rena luften, tack vare fytonciderna som utsöndras av busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Beskrivningen av mellanbären kan inte vara enhetlig, eftersom varje sort har sina egna detaljer.

Enbarsort "Aurea" växer starkt i bredd - mått kan nå cirka 5 meter i diameter. Den stora kronan är målad i en vacker guldgrön nyans. Denna sort utvecklas ganska långsamt och används därför ofta för att dekorera den lägre nivån i parker. Trädgårdsmästare använder den inte för enskilda små rabatter, eftersom kulturens tillväxt kommer att leda till att resten av "invånarna" helt enkelt kommer att förskjutas. "Aurea" utvecklas ganska bekvämt i avsaknad av näringsämnen i jorden eller riklig vattning, men reagerar dåligt på skugga - utan solljus slutar mittbären att utvecklas och blir sjuk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär medelstora "King of Spring" har ganska atypiska parametrar , eftersom buskens höjd inte överstiger 50 centimeter. Diametern på pfitzeriana är cirka 2 meter, och därför används denna sort ofta för att dekorera gräsmattor och gräsmattor. Nålarna har en attraktiv gulgrön färg, som dock försvinner i svagt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten av Glauka -sorten når två meter i höjd och fyra meter i bredd . Den täta kronan är målad i en vacker blåaktig färg. En sådan enbär ser bra ut tillsammans med örtväxter, liksom att vara en del av alpina objektglas. Enbär älskar bra belysning och lös jord, är inte rädd för brist på vattning och låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär av Kompakta -sorten växer ganska långsamt . Dess höjd når bara en och en halv meter, och kronans diameter är vanliga 2 meter. Grenarna stiger något uppåt och är täckta med grågröna nålar, växlar från nålar till vågar när de rör sig från stammen till grenens ände. Variety "Compact" sticker ut bland sina "släktingar" genom förmågan att utvecklas även i frånvaro av solljus.

Dessutom är denna sort helt kravlös och kan växa även på fattiga jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå & guld-sorten har en tvåfärgad färg: den ena delen är gulfärgad och den andra blågrön. Buskens dimensioner är inte för stora: 1,5 meter i höjd och 2 meter i bredd. Enbärens utveckling är mycket långsam, och busken tillför bara några centimeter per år. De viktigaste kraven för Blue & Gold är lös jord och bra belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enbärsmediet "Gold Coast" har en ljus krona målad i en blandning av guld och grönt. Dess höjd är ganska vanlig, och ibland når bredden 3 meter. "Guldkusten" landar antingen "utan grannar" eller i en liten grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Variety "Mordigan Gold" är en hämmad representant för pfitzerianen , eftersom den inte växer över en meter. Dess grenar lutar till marken, och de mjuka nålarna är målade i en behaglig gulaktig nyans. Den genomsnittliga enbären mår bra både på dålig mark och i områden med låga temperaturer. Ändå är parametrar som markens ljushet och tillräcklig belysning viktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtsort "Wilhelm Pfitzer " målad i en rik grön nyans. Växten kan bli upp till 5 meter bred och 3 meter hög, vilket gör den till en hög gröda. Utvecklingen av en sådan en är dock ganska långsam - högst 10 centimeter läggs till per år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Gold Star" har en mycket vacker gyllene färg , som bara visar sig i väl upplysta områden. Buskens parametrar är ganska genomsnittliga - ungefär en och en halv meter både i bredd och höjd. Andra populära sorter bland trädgårdsmästare inkluderar Mint, Goldkissen och Hetzi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Medium enbär kan planteras i nästan alla områden. Det viktigaste är att välja ett väl upplyst område, eftersom de flesta sorterna inte utvecklas bra i skuggan, och också att ta hand om lös jord med tillräcklig luftning, eftersom enbären lider av för tät jord. Om den tillgängliga marken inte är lämplig för plantering av pfitzeriana, måste jordblandningen göras oberoende av sand, torv och barrträd. Hålet dras ut ungefär en månad innan den planerade landningen. Dimensionerna bestäms på ett sådant sätt att gropen är 2,5 gånger större än enrisrizomerna tillsammans med jordklumpen.

Plantans planta måste vara ung - vid en ålder som inte överstiger treårsmarkeringen . Före plantering blötläggs rötterna i en lösning av kaliumpermanganat och överförs till hålet precis tillsammans med en jordklump. Det är nödvändigt att plantera en genomsnittlig enbär på våren. Det dränerade hålet täcks av ungefär hälften med lätt jord eller jordblandning, varefter plantor placeras där.

Vidare fylls allt återstående utrymme med jord, bevattnas och mulas med sågspån eller trädbark. Under den första veckan efter plantering rekommenderas att skugga busken lite.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om en enbär är inte alltför svårt. Bevattning kan vara gles, men riklig, vilket perfekt matchas av ett automatiskt bevattningssystem. Du bör inte vattna växten i värmen, eftersom detta till och med kan skada kulturen. Befruktning utförs en gång om året: antingen i april eller den första veckan i maj. I denna situation används kvävehaltiga ämnen som bidrar till tillväxten av grön massa. Organiskt gödselmedel är strängt förbjudet, eftersom deras användning är skadligt för barrträd.

För mulching av enbär kan du använda torv, tallnålar eller klippa gräs . Förfarandet utförs en gång om året och gör det å ena sidan möjligt att bromsa avdunstningen av vätska, och å andra sidan att avbryta ogräsets utseende. Det är viktigt att lossa jorden mycket noga för att inte skada rötterna som ligger nära ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sanitär beskärning för enbär är ett måste. Proceduren används för att eliminera sjuka eller uttorkade skott, vilket bidrar till läkning av busken. Dekorativ design utförs vid behov.

På hösten måste området bredvid enbärens rötter täckas med ett tjockt lager torv . Om busken fortfarande är ung, är den täckt med grangrenar eller förvarad under en snökudde på ramen. Om enbär växer i ett soligt område, då på vintern kommer det att vara nödvändigt att sätta skärmen på den sida som är mest belyst.

Bild
Bild

Fortplantning

Pfitzerian enbär förökas vanligtvis av sticklingar. För att bilda sticklingar skärs unga kvistar från busken, vars längd är 12 centimeter . De rengörs från båda ändarna av nålarna.

Sticklingar bör tillbringa minst två månader i ett slags växthus med det nödvändiga underlaget. Ett växthus är tillverkat av en vanlig trälåda, täckt med polyetenfilm, vilket gör att du kan skapa den nödvändiga luftfuktigheten och temperaturen. Sändning bör dock inte glömmas för närvarande.

Rotsystemet i mitten enbär bildas ungefär 2 månader efter placering i växthuset ., och detta innebär att plantorna kan överföras till större behållare, där de måste spendera ett par år. Först efter ovanstående period planteras pfitzeriana i öppen mark.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast lider den ena enburen av svampsjukdomar. Med en brun shute börjar nålarna att smula ihop och ändra färg till gul. Grenar kan också torka ut och böja sig eller bli täckta med orangefärgade tillväxter. För att läka växten måste du först ta bort alla skadade delar . Busken behandlas vidare med fungicider, till exempel Bordeaux -vätska eller kopparsulfat.

Dessutom attackeras denna växt ofta av olika insekter: från bladlöss till mjölkfiskar.

För att förhindra skadedjur kommer det att ta en till tre gånger per säsong att spruta plantorna med insekticider.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Enbärmedium används för många landskapsdesignuppgifter. De sorter som har en relativt liten höjd väljs för kompakta "strukturer" av växter, till exempel alpina kullar. Dessutom ser de bra ut i rabatter, rabatter och även rosenträdgårdar. Mellanbären är också lämplig för att dekorera kustlinjer . Buskar ser bra ut på kantstenar och blir också idealiska separatorer för enskilda zoner - de liknar en häck i sitt utseende, men i en mindre storlek.

Bild
Bild

Mellanbären ser vacker ut bredvid kompositioner av höga träd, till exempel tallar, granar eller granar. Det är viktigt att formerna och färgerna på kronan på växterna som utgör kompositionen kombineras med varandra och betonar fördelarna med varandra. Förutom, en bra lösning skulle vara att placera en enbär på steniga eller glesväxta områden för att förbättra deras utseende med en tornande grön "puff " … Eftersom enbär är en opretentiös gröda och har en lång livscykel, rekommenderas det att plantera den i urbana förhållanden.

Det är viktigt att nämna att den enbär trots sitt attraktiva utseende är giftig och därför inte bör planteras i närvaro av små barn eller djur som kan äta dess frukter.

Rekommenderad: