Hur Transplanteras Thuja? När Kan Jag Göra En Transplantation? Hur Transplanterar Man Ett Vuxet Träd Ordentligt Från En Plats Till En Annan?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Thuja? När Kan Jag Göra En Transplantation? Hur Transplanterar Man Ett Vuxet Träd Ordentligt Från En Plats Till En Annan?

Video: Hur Transplanteras Thuja? När Kan Jag Göra En Transplantation? Hur Transplanterar Man Ett Vuxet Träd Ordentligt Från En Plats Till En Annan?
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Hur Transplanteras Thuja? När Kan Jag Göra En Transplantation? Hur Transplanterar Man Ett Vuxet Träd Ordentligt Från En Plats Till En Annan?
Hur Transplanteras Thuja? När Kan Jag Göra En Transplantation? Hur Transplanterar Man Ett Vuxet Träd Ordentligt Från En Plats Till En Annan?
Anonim

Thuja är en växt som inte skiljer sig i nyckfullhet, känns bra i stadsmiljö. Den är lojal mot olika typer av jord, reagerar positivt på beskärning. Thuja kan bli en del av en växtsammansättning eller häck.

Bild
Bild

Vad är transplantationen till för?

Denna opretentiösa vintergröna växt väljs ofta för plantering på sin plats. Det tolererar vanligtvis en transplantation utan problem. Själva proceduren är inte komplicerad, så nästan alla kan hantera det.

Det finns flera anledningar till en thuja -transplantation

  1. Uppnår 5 års ålder. När en växt förökar sig placeras unga plantor först i en skola, på en tillfällig plats. Vid fem års ålder är det bäst att plantera om trädet, eftersom det redan är tillräckligt starkt. Det kan överföras utan skada till där det kommer att växa konstant.
  2. Gräver upp en thuja som växer på en annan plats för att plantera den på din webbplats. I det här fallet kommer förberedelserna att vara längre.
  3. Växtens dåliga skick, vilket är en följd av fel val av växtsort. En stark kall vind kan skada frost och torktålig thuja, och om platsen blåses från alla sidor, bör trädet transplanteras.
  4. Transplantation för bildandet av en grön häck eller landskapskomposition.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Thuja kan transplanteras i nästan vilken som helst, förutom vintern, året. Men det är bättre att göra arbetet i mars, april eller oktober, det är den här gången som anses vara den mest gynnsamma. Höstens början är den period då det inte finns frost ännu, så trädet kan slå rot på en ny plats, vintrar bra och vara redo att växa nästa år. Om du transplanterar på senhösten kommer rotsystemet troligtvis inte att ha tid att ordentligt få fotfäste i marken. Men vid denna tidpunkt kan du transplantera växter i de södra regionerna, där klimatet är varmare.

Det finns betydande skillnader mellan att plantera en ung och en vuxen thuja . Ung tillväxt i detta avseende är mindre problematisk och kräver inte mycket omsorg från en person. Manipulationer på sådana växter reflekteras praktiskt taget inte.

Det är mycket svårare att arbeta med vuxna representanter för floran, eftersom det är värt att förbereda landningshålet och bajonettera jorden i god tid. Det enklaste sättet är att transplantera en växt från en kruka. För honom behöver du bara gräva ett hål, i botten för att placera dränering, och sedan fylla det med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platsval och förberedelse

Valet av plats och mark kräver särskilt ansvar vid omplantering av thuja. Korrektheten för att bestämma den lämpligaste platsen för ett träd är en garanti för dess behagliga tillväxt i ett nytt territorium. De viktigaste faktorerna vid valet är följande.

  • Thuja är en ljusälskande växt , byggnader, höga strukturer, träd bör inte vara nära platsen för dess tillväxt. Dessa delar av platsen orsakar bildandet av en nyans, på grund av vilken växten kan förlora sitt attraktiva utseende. Det är också värt att notera att att vara i direkt solljus under en lång tid leder till uttorkning av thuja. Det är bättre att välja en plats där halvskugga skapas vid middagstid.
  • Utkast är en negativ faktor , vilket anses vara skadligt för denna växt. Av denna anledning är det värt att skydda thuja från den kalla vinden; i vissa fall kan du dessutom bygga skydd för den.
  • En gynnsam mark för thujas tillväxt anses vara lera, sandig lera eller kärr . Det är inte värt att plantera på närad jord. Ett lämpligt val för ett träd är ett gräsunderlag, till vilket du behöver lägga till grov sand eller torv.

I närheten grundvatten, som har en skadlig effekt på många växters rotsystem, anses inte vara kritiskt för thuja. I många fall, på en sådan plats med bra dränering, känns trädet bra.

Bild
Bild

Hur planterar man om ett träd?

Efter att platsen för plantering av thuja har valts börjar de flytta växten från en plats till en annan. När du transplanterar ett vuxet träd kan du följa följande steg-för-steg-instruktioner.

  1. Först och främst måste trädgårdsmästaren gräva ett hål ordentligt, vars dimensioner ska motsvara växtrötternas dimensioner. Gör inte ett hål som är för stort eller litet. Standardstorlekar är 0,7 x 1 m.
  2. Sedan gräver de ut thuja från jorden på den tidigare tillväxtplatsen. Detta skede anses vara ganska ansvarsfullt, eftersom du måste försöka att inte skada växten. För att inte skada trädet krävs att man går tillbaka 0, 4–0, 5 meter från stammen och genomborrar jorden runt den. I denna process är det bättre att använda en spade som har en spetsig arbetsdel.
  3. Om du vill transplantera ett vuxet träd med en piercing, bör du göra det i förväg, 12 månader innan proceduren för att gräva upp växten börjar. Denna händelse tillåter thuja att bilda skott på rötterna närmare stammen. Förhandsstygn är också en garanti för att växten kan tas bort från jorden tillsammans med en jordklump, medan rötterna kommer att behålla sin form och inte falla isär. Om thuja har flera stammar kan de delas snyggt.
  4. Trädet måste bända av med en trädgårdsgaffel och dras ut tillsammans med jorden.
  5. Det är bättre att transportera den utgrävda växten på en trädgårdsvagn. På så sätt kan man undvika skador på rotsystemet och jordsmulna på rötterna.
  6. I en grop som har förberetts i förväg är det nödvändigt att hälla gödselmedel, slipad träaska.
  7. Rotsystemet med en jordklump placeras i hålet, var och en av rötterna räts ut med händerna.
  8. Hålet måste fyllas till brädden med en näringsblandning, som inkluderar sand, torv, trädgårdsjord.
  9. Jordytan måste komprimeras, tampas och vattnas. Du måste sluta vattna vid en tidpunkt då fukt inte längre kommer att absorberas i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan vi säga att transplantationen av thuja till den nya platsen är klar.

Ytterligare vård

Trots att detta träd inte behöver särskild vård krävs vissa aktiviteter fortfarande. Att vattna thuja kräver särskild uppmärksamhet. Det måste vattnas en gång var sjunde dag. Om vädret är varmt och torrt ute, bör antalet vattningar ökas. Marken nära thuja måste rensas bort, medan du inte ska fördjupa verktyget djupt för att inte skada växtens rötter.

Detta träd behöver regelbundet sprinkling . För en sådan händelse kan du använda en slang och vattna nålarna med den.

Sprinkling hjälper till att återfukta luften och själva växten, eliminerar damm och förhindrar utveckling av svampinfektioner.

Bild
Bild

På sommaren bör thuja matas med gödningsmedel av mineralisk eller organisk sammansättning. Glöm inte heller förebyggande åtgärder som hjälper till att skydda trädet mot sjukdomar och insektsattacker. För detta ändamål sprutas det med fungicider och insekticider.

Under höstperioden måste thujan förberedas för vintersäsongen så att grenarna inte bryts av under snömassan . För att göra detta är trädet knutet med liten kraft för att pressa grenarna mot stammen. Sanitär beskärning kommer inte att vara överflödig. Om det kommer lite nederbörd på hösten, vattnas thuja rikligt med vatten, jorden runt den är mulched.

Så snart våren kommer är det värt att ta bort mulchen i etapper. En treårig thuja matas med gödningsmedel.

Rekommenderad: