Plantera Och Ta Hand Om Thuja I Sibirien (22 Bilder): Lämpliga Sorter För Den Sibiriska Regionen. Hur Växer Man Och Tar Hand Om Ett Träd?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Thuja I Sibirien (22 Bilder): Lämpliga Sorter För Den Sibiriska Regionen. Hur Växer Man Och Tar Hand Om Ett Träd?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Thuja I Sibirien (22 Bilder): Lämpliga Sorter För Den Sibiriska Regionen. Hur Växer Man Och Tar Hand Om Ett Träd?
Video: How to Grow Cuttings of Thuja at home most easily with 100% Sure Success 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Thuja I Sibirien (22 Bilder): Lämpliga Sorter För Den Sibiriska Regionen. Hur Växer Man Och Tar Hand Om Ett Träd?
Plantera Och Ta Hand Om Thuja I Sibirien (22 Bilder): Lämpliga Sorter För Den Sibiriska Regionen. Hur Växer Man Och Tar Hand Om Ett Träd?
Anonim

Thuja är vintergröna träd eller buskar som tillhör cypressfamiljen. Vissa typer av sådana växter kan växa upp till 70 meter i höjd, såväl som upp till 6 meter i diameter. Men för hemtomter väljs växter som växer upp till 10 meter oftare. Även om thuja tillhör barrträd, är nålarna något annorlunda. Den är mjuk vid beröring och skalig i strukturen. De som bestämmer sig för att dekorera sin webbplats med denna växt måste ta hänsyn till alla klimatfunktioner. Dessutom måste du välja rätt typ av thuja, samt bekanta dig med att ta hand om den.

Lämpliga sorter

För Sibirien är det nödvändigt att välja frostbeständig thuja så att de tål kalla vintrar och sibirisk frost. Dessa inkluderar följande växter.

Brabant

Detta träd kan bli upp till 4 meter högt. Växtens krona är pelarformad, upp till en och en halv meter i diameter. Thuja är täckt med helt gröna nålar, som blir bruna på vintern. Thuja "Brabant" växer mycket snabbt . Så, bokstavligen på ett år, lägger det upp till 35 centimeter i höjd och upp till 15 centimeter i bredd.

Växten i sig är ganska opretentiös. Känns bra både i ett upplyst område och i halvskugga. Ändå måste den skyddas från utkast. Blomningen börjar i maj, små formationer visas på trädet, som liknar kottar i form. Det är nödvändigt att plantera denna typ av thuja i svart jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smaragd

Thuja av denna sort växer upp till 4,5 meter i höjd. Trädets krona är i form av en kon, nålarna är målade i en mörkgrön färg, som inte ändras även på vintern. Thuja växer inte för snabbt, men kräver samtidigt regelbunden vattning. Sådana växter används mer för märkning på personliga tomter . Det ska inte skäras för ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Columna

Thujans höjd når 6 meter och upp till en och en halv meter i diameter. Kronan är ganska tät och kompakt, har horisontella skott. Nålarna förblir mörkgröna under hela perioden. På ett år lägger en sådan thuja upp till 20 centimeter i höjd.

" Columna" är inte alltför krävande i vården, tolererar perfekt all frost . För att det ska växa bra måste det vattnas regelbundet.

Om torken är för mycket kan växten dö.

Bild
Bild

Holmstrup

Denna thuja togs fram i Danmark. Dess tillväxt når 3 meter och kronan i diameter är upp till 1 meter. Plantens nålar är mycket täta och samtidigt lockiga. Nästan året runt har den en mörkgrön färg. På ett år lägger den till 12 centimeter i höjd. Den maximala thuja växer bara 40 år efter plantering . Kan överleva under alla förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fastigiata

Formen på denna thuja är i form av en kolumn, skotten pressas tätt mot växtens mitt. Trädets höjd når 6 meter. Dess nålar är gröna. Den kan växa med 30 centimeter per år, och den växer bra efter en klippning. Kottarna på trädet är mycket små och nästan osynliga på trädet . Denna sort av thuja är frostbeständig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sunkist

Trädets höjd överstiger inte 5 meter och kronans diameter är två meter. Nålarnas färg är gul-gyllene, med tiden blir den brons. Den tål låga temperaturer perfekt och älskar också ljus för mycket. Du kan plantera både i grupp och individuellt.

Bild
Bild

Wagneri

Växtens höjd når 3 meter, och kronan, som liknar ett ägg i sin form, är upp till en och en halv meter i diameter. Nålarna är grågröna. Thuja kräver mycket ljus och fukt för plantering.

Hon trimmas väldigt sällan, eftersom hon själv kan behålla formen.

Bild
Bild

Guldpropp

Det är mer en buske än ett träd. Dess höjd är högst två meter, men kronans diameter är 1,5 meter. Kronan är lite som en ellips i sin form. Nålarna är målade i koppar- eller citronfärg . Busken växer mycket långsamt. Om det finns för mycket fukt under vattning kan växten helt enkelt dö.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att plantera?

Oftast planteras thuja i marken på våren. Så rotsystemet kommer att kunna rota sig väl vid vintern, särskilt i den sibiriska regionen. Det finns dock sådana sorter av thuja, som till exempel "Smaragd", som planteras på hösten . Men i det här fallet måste thujan täckas väl så att den kan överleva svår kyla.

Bild
Bild

Val av sittplats

För landning måste du välja en väl upplyst plats. Det måste dock också finnas en skugga. Om växten är i direkt solljus kommer den att tappa för mycket fukt.

Förutom jorden måste vara torv, med tillsats av sand och torv … Men detta utesluter inte lerjord.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Thuja kan planteras både med kottar, det vill säga frön och sticklingar eller plantor. Man bör komma ihåg att när man sår med frön kan det hända att sortens kvaliteter hos en viss mängd thuja inte bevaras.

Landning utförs i speciella landningshål . Deras storlek ska motsvara jordkoman, som ligger på thujas rötter. Hålets djup bör vara sådant att rothalsbandet är exakt med marknivån.

Avståndet mellan thuja beror direkt på deras höjd. Så om thujans höjd inte överstiger 10 meter, bör avståndet mellan dem vara minst 5 meter. För de växter vars höjd är upp till 6 meter bör avståndet vara minst två meter. Om thuja planteras för att skapa en häck, bör avståndet mellan dem vara upp till 1 meter.

Eftersom rotsystemet är mycket nära jordens yta, måste planteringsplatsen täckas med ett lager av mulch ovanpå. Detta kommer att behålla fukt på sommaren, och det kommer inte heller att behöva lossas.

Dessutom bör marken för plantering bestå av sand, torv och torv.

För att förhindra att vattnet stagnerar för mycket nära rötterna måste du dränera från grus eller krossade tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Thuja -vården slutar inte med själva landningen. För att odla ett fullvärdigt och friskt träd i en region som Sibirien behöver du både bra vattning och regelbunden lossning. Förutom, träd måste beskäras och matas regelbundet.

Vattning

Eftersom thuja är en växt som älskar fukt mycket, måste den förses med regelbunden och snabb vattning. När vädret är varmt och soligt bör vattning göras minst två gånger i veckan. Samtidigt ska minst två hinkar hällas på varje växt. Vattning är bäst på kvällen. Förutom, thuja växer bra under regn … Dessutom tvättas allt ackumulerat damm bort från kronan vid denna tidpunkt.

Bild
Bild

Lossar

Det är nödvändigt att lossa marken så ofta som möjligt. Var noga med att göra detta efter varje regn, liksom varje vattning. men lossning bör göras ganska försiktigt och inte för djupt … Trots allt är rotsystemet för nära jordens yta.

Bild
Bild

Beskärning

Denna process anses vara en av de viktigaste. Enligt rekommendationer från specialister måste det utföras två gånger om året. Du måste göra beskärning på våren och hösten. Först och främst måste du göra sanitär beskärning, det vill säga ta bort alla torra, liksom svaga grenar. Detta följs av redan formativ beskärning. För den sibiriska regionen görs den upprepade proceduren under sommarens andra period.

Bild
Bild

Toppdressing

Thuja är en växt som kan trivas utan ytterligare gödningsmedel. Om det finns behov av detta, kan du tidigt på våren mata med gödningsmedel som innehåller kväve. På sommaren är det tillåtet att applicera gödselmedel med kalium . När komplexa gödningsmedel introducerades under plantering, kan de i framtiden appliceras först efter ett år.

Bild
Bild

Skydd för vintern

Trots att thuja är en ganska härdig växt, måste den täckas under vintern. Du kan börja träna under hösten. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att helt sluta vattna, applicera gödningsmedel samt allt beskärningsarbete.

Först och främst måste du dra av alla grenar av thujaen med en elastisk sladd . Detta är nödvändigt så att de inte går sönder med för starka vindar, liksom med kraftiga snöar. Därefter bör hilling utföras, dessutom ska den göras så hög som möjligt. Efter det måste du lägga till ett lager mulch.

För dvärg-thuja räcker det att täcka dem med kartong eller fiberduk. I den sibiriska regionen byggs oftast små minihushåll för dem. När våren kommer byts kartongen ut mot lutrasil. Detta är nödvändigt för att för ljusa solstrålar inte ska bränna trädgrenar. När vädret är helt återställt kan detta skydd tas bort.

Bild
Bild

Äldre växter behöver inte längre skydd. Thujagrenarna är dock bäst knutna hårt till stammen med rep. Detta gör att du enkelt kan uthärda alla svårigheter under den sibiriska vintern.

Sammanfattningsvis kan vi säga att thuja kan odlas i alla regioner i landet, inklusive Sibirien. Det enda som krävs är att välja en frostbeständig sort av thuja, samt att ge växten rätt vård. Endast i detta fall kommer ett utvalt träd eller en buske att kunna glädja alla familjemedlemmar, såväl som gäster, med grönt bladverk under hela året.

Rekommenderad: