Thujasjukdomar (15 Bilder): Reglerna För Behandling Av Thuja. Hur Behandlas Skadedjur På Våren? Sprutning Med Fungicider Mot Rost

Innehållsförteckning:

Video: Thujasjukdomar (15 Bilder): Reglerna För Behandling Av Thuja. Hur Behandlas Skadedjur På Våren? Sprutning Med Fungicider Mot Rost

Video: Thujasjukdomar (15 Bilder): Reglerna För Behandling Av Thuja. Hur Behandlas Skadedjur På Våren? Sprutning Med Fungicider Mot Rost
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Thujasjukdomar (15 Bilder): Reglerna För Behandling Av Thuja. Hur Behandlas Skadedjur På Våren? Sprutning Med Fungicider Mot Rost
Thujasjukdomar (15 Bilder): Reglerna För Behandling Av Thuja. Hur Behandlas Skadedjur På Våren? Sprutning Med Fungicider Mot Rost
Anonim

Thuja är ett träd som tillhör klassen barrträd och är vintergröna. Det kännetecknas dock inte av taggiga nålar, utan mjukare vid beröring greener och ett originellt utseende, vilket lockar växten och trädgårdsmästare. Men som alla representanter för floran, thuja kan genomgå ett antal sjukdomar som kan ha en stark negativ effekt på dess tillstånd och utseende … Inte alla ägare av denna växt vet exakt vilka tecken som ska identifiera en sjukdom i ett träd, hur man behandlar det och hur man förhindrar uppkomst av sjukdom eller skadedjur i förväg. Alla dessa nyanser kommer att diskuteras i detalj i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Thuja, liksom andra växter, blir inte sjuk utan anledning. Sjukdomar framkallar en mängd olika faktorer, av vilka de viktigaste inkluderar följande:

  • den fysiologiska orsaken är exempelvis karakteristisk för sjukdomar av svamptypen;
  • infektioner finns också bland växter;
  • en av anledningarna till att thuja torkar är felaktig trädvård, till exempel för hög koncentration av gödningsmedel;
  • brist på vattning och frysning av jorden under den kalla årstiden;
  • brist på näringsämnen;
  • konstant fuktning av odränerad jord;
  • träffa trädets yta med avfall av husdjur;
  • attacker av säsongsbetonade skadedjur.

Förekomsten av dessa skäl förklarar behovet av ett omfattande skydd av thuja från effekterna av olika negativa faktorer.

Och trots att det inte är svårt att ta hand om detta träd, är det komplext och kräver att ta hänsyn till olika detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av sjukdomar och sätt att bekämpa dem

Om en viss sjukdom redan har dykt upp på din thuja är det först och främst viktigt att identifiera själva sjukdomen och dess orsaker och sedan utföra procedurer i tid som hjälper till att läka växten. Varje sjukdom har sina egna egenskaper och kampmetoder. Bland dem som thuja utsätts för är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt följande.

  • En av de farligaste svampinfektionerna för thuja är senblåsa . Det orsakar huvudslaget mot växtens rötter och mjukar sedan upp stammen och påverkar de övre skikten. Stammen får en gråaktig ton. Själva trädet börjar vissna, dess rotsystem blir bräckligt och utstrålar en sur lukt. Att byta ut jorden hjälper till att rädda trädet från denna sjukdom, eftersom svampen kan finnas i dess lager under ganska lång tid. För att undvika att en sådan infektion uppträder är det nödvändigt att vattna den med fungicider.
  • En av de sjukdomar som utvecklas på våren är bruna skott . Det börjar med en gradvis gulning av vågarna och går sedan in i skaffandet av bruna växter och deras efterföljande dör. För att förhindra att sjukdomen sprids är det första steget att skära av de skadade skotten, som redan har blivit gula eller bruna. Därefter behandlas trädets rot med kalksten, och en speciell toppdressing läggs också till. Behandling med Fundazole -lösning varannan vecka från juli till september hjälper också till att förhindra denna sjukdom. Det är också bra att spraya växten med en lösning som kallas Zirkon, som hjälper trädet att motstå svampen.
  • En annan vårsjukdom för detta barrträd är rost . Plantens nålar mörknar och faller sedan helt av. Om själva infektionsperioden är vår, sker spridningen av sjukdomen under hela året. Den första metoden för att behandla en växt är att skära av de infekterade delarna och bränna dem. Men denna metod är inte alltid effektiv. Som en profylax av sjukdomen kan du spraya thuja med "HOM" ett par gånger på 12 månader - i slutet av vårperioden och på sommaren, om sjukdomen igen kände sig. Växter kan också behandlas med Bordeaux -vätska, som är lätt att tillverka på egen hand genom att blanda kalk med kopparsulfat. De drabbade områdena kan återanimeras med Fundazol, applicera det en gång per växtsäsong. Infektionen förstörs av agenten när den kommer ner i marken. Tidigt på våren, efter att nattfrosten har upphört, kommer det att vara användbart att använda läkemedlet "Topsin-M".
  • Falsköld är en dödlig sjukdom för thuja, om du inte börjar behandla den i tid . Sjukdomen manifesterar sig först som en plack på barken på växten. Såren av denna sjukdom täcker hela stammens yta, och med tiden, om den lämnas obehandlad, dör trädet. För att förhindra att detta händer kan du använda färdiga preparat som "Karbofos", "Antio", "Rogor" och "Actellik". Från folkmedicin kan du använda ganska enkla och budgetalternativ för att förebygga sjukdomen. Dessa inkluderar halm och säckväv som används för att täcka trädets stam och en blandning av tvål, vatten och alkohol som används för grenarna. Vissa människor föredrar att ta bort sårskav mekaniskt - med en kniv. Men detta måste göras mycket noggrant för att inte skada trädbarken.
  • Tinder svamp - när enskilda knutar torkar, kan svampens sporer komma in i thujaens vävnader och därefter bilda hela tillväxter, vilket skadar växten inifrån. På grund av detta torkar växten och får en gul nyans. De områden som drabbas av ljussvampen måste skäras av, sedan måste såren rengöras med en speciell kitt och sedan måste trädet behandlas med Bordeaux -vätska.
  • Om du ser att en del av växten har torkat eller börjat torka ut utan någon uppenbar anledning , då har du troligtvis att göra med en sådan sjukdom som fusarium i rotsystemet. Detta är en speciell typ av svamp, vars första manifestation är torkning av skotten och därefter av hela thuja. Växter kan återupplivas genom att införa systemiska fungicider under roten. Näringsblandningar rika på järn och koppar hjälper också till att återställa thuja efter sjukdom. Om trädets ålder inte har nått två år, kommer "Epin" att bli en extra assistent som förhindrar uppkomsten av olika sjukdomar, vars sprutning bör utföras enligt bruksanvisningen.

Lösningens löptid är en gång var tionde dag under hela månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas skadedjur?

Det är viktigt att komma ihåg att förutom sjukdomar som orsakas av infektioner och felaktig vård finns det också skadedjur som påverkar thujas tillstånd negativt. För att skydda mot var och en av parasiterna bör vissa metoder användas. De vanligaste är följande.

  • Kalkning av jorden och behandling av träd med insekticider. Sådana förfaranden hjälper till att bli av med skalbaggar, vars avelsmiljö är alltför fuktig jord med en ökad surhetsgrad.
  • Kalkning i samband med dräneringsprocedurer har också en positiv effekt på thuja som påverkas av trådmask. Ett alternativ är att bearbeta jorden med preparat som innehåller diazolin.
  • Om jod som folkmedicin hjälper fruktväxter, hjälper infusionen av maskros eller vitlök att behandla thuja från spindelmider. Istället för dessa folkmedicin kan du också använda kemiska, särskilt om en betydande mängd löv har blivit gula och sönderfallit.
  • Om det på grund av felaktig vård har uppstått en parasit som thuja barkbagge i barken på ett träd, är det nödvändigt att spraya de drabbade representanterna för flora med insekticider.
  • Från folkmedicin för att bekämpa thuja bladlus, vilket bidrar till att nålarna gulnar och faller, är en tvålösning lämplig. De behöver behandla bladlus-drabbade områden i 7-10 dagar. Men kom ihåg att tvålen inte ska komma in i rotsystemet. Insekticider som "Fufanon" kan också användas som en färdig komposition för behandling av växter. Var uppmärksam på om det finns en myrstack nära växterna. Det är på grund av dess närvaro på thuja som bladlöss kan dyka upp, eftersom det finns en foderförbindelse mellan dessa insekter. Orsaken till skadedjurets utseende på träd kan ofta lösas genom att helt enkelt döda myrorna.
  • Beskärning, liksom behandling av thuja med produkter som innehåller pyretroider, är effektivt för att bekämpa fläckiga malar. Dess larver, som gnager genom grenarna, bidrar till att skotten blir brunare och deras ytterligare död. För att förhindra att detta händer, använd verktyg som Tornado Anti-Mite, Fumitox Anti-Mite och andra i slutet av juni.

För att minska sannolikheten för att skadliga insekter uppträder bör plantor sprutas med HOM. Denna sprutning görs vanligtvis på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Förutom att behandla olika sjukdomar i thuja och skydda mot skadedjur, måste man komma ihåg att rätt vård är en grundläggande komponent i en hälsosam växt. Det finns några grundläggande riktlinjer för genomförandet av vårdprocedurer.

  • Riklig vattning bör göras i genomsnitt en gång i månaden. Men det är också värt att uppmärksamma mängden nederbörd och jordens skick.
  • Unga träd kräver mer vatten eftersom rotsystemet växer aktivt. Kom dock ihåg att undvika att vattnet tappar jorden. För att grenarna på en ung växt ska växa mer aktivt bör de också fuktas regelbundet.
  • Om det är långvarigt varmt väder ute, är det nödvändigt att täcka jorden runt trädet med ett torvskikt.
  • Så att trädet under sommaren inte lider av solbränna, det är täckt. På vintern bör jorden runt thuja strös med sågspån.
  • När våren börjar, glöm inte att mata barrträdet: introducera speciella gödningsmedel i jorden för barrträdsrepresentanter för floran, som inkluderar ask, vermicompost och kompost.
  • Om urin från husdjur kommer på plantans nedre delar bör du begränsa tillgången till husdjur till området nära trädet genom att bygga en liten skiljevägg.
  • Se till att beskära gamla grenar årligen på våren. Ett användbart förfarande för att stimulera tillväxt och bibehålla formen på kronan är också att klippa grenarna med 1/3 del.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kommer thuja, med rätt vård och snabb kontroll av sjukdomar och skadedjur, att bli en riktig dekoration av din trädgård. Genom att utföra alla nödvändiga procedurer kan du under varje säsong njuta av utsikten över din vackra thuja länge.

Rekommenderad: