Beskär Syren På Hösten: Hur Beskärs Rätt? Tips För Nybörjare, Beskärningssystem, Föryngrande Gammal Buske

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Syren På Hösten: Hur Beskärs Rätt? Tips För Nybörjare, Beskärningssystem, Föryngrande Gammal Buske

Video: Beskär Syren På Hösten: Hur Beskärs Rätt? Tips För Nybörjare, Beskärningssystem, Föryngrande Gammal Buske
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Beskär Syren På Hösten: Hur Beskärs Rätt? Tips För Nybörjare, Beskärningssystem, Föryngrande Gammal Buske
Beskär Syren På Hösten: Hur Beskärs Rätt? Tips För Nybörjare, Beskärningssystem, Föryngrande Gammal Buske
Anonim

Lila är en mycket vacker växt som kan hittas i nästan alla bybor eller trädgårdsmästare från Brest till Sakhalin. Att ta hand om en buske kräver att man följer vissa regler som är tekniskt inte svåra, men de måste följas regelbundet under åren.

Bild
Bild

Vad är beskärning för?

För att ordentligt bevara busken bör den beskäras systematiskt. Extra grenar överbelastar rotsystemet, vilket innebär att färre vackra blommor dyker upp, lejonparten av resursen syren spenderar på utvecklingen av onödiga grenar.

Beskärning görs bäst tidigt på våren eller strax efter blomningen. Det finns ingen rationell känsla för en nybörjare att klippa busken i oktober-november, du kan oavsiktligt ta bort knopparna som just knyts. Endast erfarna trädgårdsmästare kan beskära syrener ordentligt på hösten; denna verksamhet kräver lite praktisk erfarenhet och kunskap. Ur fördelar för växter ger höstbeskärning fler fördelar, växten är i ett "avslappnat" tillstånd, den förbereder sig för övervintring. Uppgifter som kan lösas med beskärning:

  • beskärning gör det möjligt att bilda nya knoppar;
  • grenar som påverkas av skadedjur tas bort;
  • med hjälp av beskärning sker en allmän föryngring av växten;
  • beskärning förbättrar den övergripande metabolismen av syrener;
  • växtens utseende blir mer estetiskt tilltalande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning bör utföras på grumliga dagar, eftersom intensiva UV -strålar kan skada växten. Förutom den cylindriska konfigurationen är det bra att beskära med en standard, men detta måste göras med särskild omsorg, syrener i denna form är mottagliga för infektionssjukdomar.

Det är viktigt att observera åtgärden under beskärning, annars kan syrenen inte klara den resulterande påfrestningen, det finns en risk att blomningen inte kommer att hända.

Under beskärning finns bara starka skott kvar, eliminering av doftande blomställningar är också tillåten, bönder älskar att dekorera sina hem och trädgårdar med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar får du inte bryta grenar, platsen för skrotning kan bli en källa där infektionen hamnar.

Efter avslutad beskärning vattnas syren utan att misslyckas. Allt arbete utförs innan njurarna svullnar:

  • icke-livskraftiga skott avlägsnas till marken;
  • resten av grenarna förblir upp till 50 cm långa.

Ett år senare, i mars, beskärs de vänstra skotten till en ring, flera grenar finns kvar på varje skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna regler och teknik

Beskärning rekommenderas en månad innan det ihållande kalla vädret börjar. I de södra delarna av landet produceras den även i november, om hösten är varm. Det finns olika metoder för att utföra en sådan operation.

Bild
Bild

Sanitär

Först och främst undersöks växten. Du måste ta bort:

  • gamla grenar utan blad;
  • grenar som påverkas av parasiter;
  • grenarna är torra och spruckna;
  • grenar som skapar överdriven densitet.

I händelse av att växten redan ympats måste grenarna som har dykt upp under ympplatsen klippas av.

Sanitär beskärning är att ta bort alla grenar som inte är livskraftiga eller döda . Detsamma gäller blomställningar som inte längre bär frukt. Sådana händelser utförs vanligtvis med syrenbuskar, som är minst 15 år gamla. Att föryngra en gammal buske med sanitär beskärning kan vara mycket effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men också sanitär beskärning innebär att korta topparna, för detta är det ofta nödvändigt att använda teleskopstegar. Användningen av ett sådant schema gör att de nedre grenarna kan utvecklas mer aktivt, och ämnesomsättningen i rotsystemet ökar. Och du kan också bilda en växt av vilken form som helst: cylindrisk, rund eller annan.

Hos syrener (upp till 5 år gamla) kan upp till 5 skott bildas, vilket så småningom kommer att förvandlas till bärande grenar. De måste riktas utåt utan att misslyckas. Varje år upprepas operationen steg för steg om och om igen tills den önskade konfigurationen bildas. Samtidigt är det viktigt att inte tillåta överdriven tillväxt av grenar, en ökning av deras densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formning

Det finns också en gjutlist. I det här fallet är den lila kronan också formaterad under flera år. Flera skott väljs ut på rätt avstånd, alla andra skärs av.

För nybörjare trädgårdsmästare är sådant arbete en effektiv utbildning som främjar snabb utveckling av kvalifikationer.

Efter 12 månader visas ett "fält för aktivitet", du kan arbeta med de nya "ram" -grenarna. Grenarna är de som växer i den övre delen av växten. Grenarna som växer inuti busken, vilket skapar extra densitet, skärs av. En liknande operation upprepas årligen vid ungefär samma period. Operationen kan utföras efter tre års existens av anläggningen, då är det bara möjligt att göra förebyggande beskärning.

Ofta bildar bönder en syrenbuske i form av ett litet träd . För detta tas huvudgrenen, som så småningom kommer att utvecklas till stammen. De återstående grenarna skärs av. Efter en tid utvecklas växten i höjd, vägledande "ram" grenar väljs ut, med vilka ytterligare arbete sker. Samtidigt skärs alla onödiga skott av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kosmetisk

Det finns kosmetisk beskärning som hjälper till att föryngra växten. Det andra namnet på denna åtgärd: beskärning mot åldrande. Oftast är det tillåtet att arbeta med växter som är mer än 10 år gamla. I detta fall görs följande manipulationer:

  • tunna och gamla grenar tas bort, skott kvarstår som skärs till 8-14 cm;
  • det finns också beskärning "till stubben", i detta fall skärs flera grenar, medan "stubbar" från 8 till 14 cm långa återstår, resten tas bort helt.

Efter skärning behandlas "såren" med olika föreningar, oftast använder de en speciell kitt, som används i trädgårdsarbete

  • krossat kol;
  • kaliumpermanganatlösning;
  • bakteriedödande kitt;
  • lysande grönt.
  • jod.

Poängen är att förhindra att sporer av patogener kommer in i växten. Om detta händer kan syrenbusken dö.

Efter bildandet av framtida grenar under efterföljande år görs endast förebyggande beskärning när överflödiga unga grenar förkortas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Radikal

Det finns också radikal beskärning där alla överflödiga skott tas bort. En sådan operation är en stor påfrestning för växten, men senare får den ett slags återfödelse, busken blir mycket vacker, blomningen är rikligare.

Kronan bildas i en treårig växt; under efterföljande säsonger "isoleras" de nödvändiga grenarna från busken

En speciell plats upptar den vanliga syrenen, som alltid ser festlig och spektakulär ut. Detta är en kompakt plantering, vars höjd inte överstiger 2,7 meter. På en mörkbrun stam är en tät rund krona. Blommor finns i en mängd olika färger, från ljusrött till mörkgult. Sådan syren utvecklas bra i leror. Det är inte svårt att ta hand om standard syren, den har inte extra grenar som behöver klippas av varje år.

Det är tillåtet att ympa andra typer av syrener till sådana syrener, vilket gör det möjligt att visas vackra knoppar av olika färger i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemligheter för korrekt vård

Växter består av rötter, stam, grenar och löv - allt detta tillsammans är en enda helhet av en komplex organism. Korrekt beskärning har en skonsam effekt på hela systemet, vilket får lila att känna sig bekväm.

Varje nod av denna växt gör det möjligt för två grenar att utvecklas, det är viktigt att förstå när rotsystemet börjar "glida" och inte klara av de igenvuxna grenarna, utan att ha tid att förse dem med alla nödvändiga användbara komponenter.

Beskärning av syrener är en förebyggande åtgärd som bäst görs i tid och regelbundet. Du måste känna till de allmänna reglerna så att syrenen inte dör.

Om allt görs korrekt kan du uppnå en slående effekt när växten kommer att vara i blomperioden i ordets fulla bemärkelse "strö" med blommor uppifrån och ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje växt under beskärningsperioden får den starkaste påfrestningen, det är viktigt att de påförda "såren" inte blir den punkt där infektionen kommer. För att förhindra att detta händer bör du göra följande manipulationer:

  • desinficera sår;
  • mata inte syrenen under en tid med olika föreningar.

Det är viktigt att sköta busken ordentligt. För detta bör vissa manipulationer göras i tid.

Att vattna växten är inte absolut nödvändigt, lila tolererar torrt väder bra. Men i september-oktober bör växten vattnas oregelbundet, i så fall kommer blomningen att vara riklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att mata plantorna med ruttnade gödsel eller mullein. Sådana ämnen tillåter busken att aktivera ämnesomsättningen, blomningen kommer att bli rikligare i detta fall. Gödseln ska spädas i förhållandet 1/10. Mullein tillagas i ett 1/5 -förhållande. Varje buske kräver i genomsnitt 12 till 32 liter. Det är också acceptabelt att använda kycklingspillning i 1/8 förhållande. Huvudmatningen är möjlig tre veckor före kallt väder.

Var noga med att jorden inte oxiderar, för syrener är detta tillstånd kontraindicerat. Jordens surhet kan reduceras med sådana ämnen:

  • dolomitmjöl;
  • en bit krita;
  • aska;
  • dunkade äggskal.

Efter tillsats tillsätts jorden noggrant (djup högst 6 cm). Det är viktigt att komma ihåg att utfodring av syren endast utförs med organiska föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken runt busken ska inte frysa för mycket under den kalla årstiden. Stammen och jorden (upp till 20 cm) är "inslagna" i material:

  • sugrör;
  • löv;
  • torv;
  • sågspån.

Om detta inte görs kan växten dö eller avsevärt bromsa utvecklingen. Vuxna växter tål kyla bra, men unga växter behöver vård när temperaturen sjunker under –5 grader. En ung växt stelnar väl och acklimatiserar sig om den mults på rätt sätt. Stammarna i standardlila är inslagna i bomullstrasor eller säckväv. Mycket beror på latitud där syrenen växer. I Sibirien, där frosten kan vara under -30 grader på natten, bör växten vara särskilt noggrant inpackad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatet nära Moskva är inte så hårt, här kan växten täckas på traditionellt sätt. I Volga -regionen, mulch med ett 20 cm lager grenar av gran, kan du också använda halm.

I Sibirien och norra Ural kan mulch upp till 25 cm, unga växter är inslagna i agrospan. Och även sådana manipulationer är tillförlitligt skydd mot gnagare.

Ofta, under kraftiga snöfall, trampas snö runt stammen, vilket är en pålitlig "sköld" från de svidande frosten.

Vissa sommarboende gör misstag . Till exempel, för djupt grävande runt stammen, vilket gör att växten vissnar och ger en mager "färg", minskar antalet knoppar dramatiskt, två till tre gånger.

Du kan inte ta bort knopparna från vilka blommor dyker upp, detta påverkar utvecklingen av hela plantagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila är en fantastisk växt som kräver lite men regelbunden uppmärksamhet. Om det görs korrekt kommer det att glädja trädgårdsmästaren länge.

Rekommenderad: