Täckmaterial För Ogräs: Hur Man Väljer För Sängarna? Sätt Att Använda Gräsbeläggningsmaterial

Innehållsförteckning:

Video: Täckmaterial För Ogräs: Hur Man Väljer För Sängarna? Sätt Att Använda Gräsbeläggningsmaterial

Video: Täckmaterial För Ogräs: Hur Man Väljer För Sängarna? Sätt Att Använda Gräsbeläggningsmaterial
Video: Få bort ogräs enkelt! 2024, Maj
Täckmaterial För Ogräs: Hur Man Väljer För Sängarna? Sätt Att Använda Gräsbeläggningsmaterial
Täckmaterial För Ogräs: Hur Man Väljer För Sängarna? Sätt Att Använda Gräsbeläggningsmaterial
Anonim

Alla sommarboende eller bybor vet hur svårt det är att hantera ogräs på deras mark. Om du inte ogräs och bearbetar området en gång i tiden blir det ännu svårare att bli av med oönskat gräs i framtiden. Det finns många sätt att bekämpa ogräs: ogräs sängarna, vattna med kemikalier, speciella infusioner, gödsla, gräva platsen.

Det moderna alternativet är att använda ett täckmaterial från ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Metoden att bli av med ogräs från sängar med täckmaterial har nyligen blivit mer effektiv och populär. Dessutom är priset på sådana medel relativt lågt jämfört med den totala kostnaden för att bearbeta webbplatsen med traditionella metoder. Denna metod har sina egna egenskaper, vilket ger uppenbara fördelar för trädgårdsmästaren:

  • växter under tak skyddas från skadedjur och ogräs under den första utvecklingsperioden;
  • gynnsamma förhållanden för spiring av frön och tillväxt av unga växter bildas under materialet;
  • sådana material är ganska enkla att använda och kräver inte mycket ansträngning: det är lätt att täcka sängarna i trädgården, samt att ta bort om det behövs;
  • täckande produkter är lätta, men samtidigt ganska hållbara - de tål lätt nederbörd och andra negativa naturliga påverkan (förutsatt att de är väl fixerade).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av ogräsbeklädnadsmaterial . För nästan alla grupper av kulturer kan du välja din egen version, men alla har en gemensam funktionsprincip. Efter att ha plöjt (grävt) trädgården ordnar de sängar för vårplantering eller sådd, och ovanpå dem sprids en täckfiber, som fixeras säkert på ett lämpligt sätt. Hål skärs sedan i fibern enligt så- eller planteringsmönstret för den planerade grödan. Genom dessa utskärningar kommer all jordbruksteknik för den valda grödan att ske: plantering av frön, vattning, vård av groddar och ytterligare cykler av växtutveckling.

Denna metod är särskilt väl lämpad för grödor som odlas genom plantor eller för bärväxter. Vanligtvis används svart fiber i detta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det släpper inte igenom solens strålar och ogräset under det dör på grund av brist på ljus. Dessutom faller de bär som har fallit från grenen inte direkt på marken, så de förblir rena och lätt synliga för plockning.

Det finns transparenta och färgade täckmaterial, men de täcker sängarna först efter att fröna har såtts i marken . I de flesta fall är de gjorda av fiberduk, de bär bra ljus, fukt och luft tränger in. Under sådana förhållanden gror frön bra, och jorden eroderar inte.

Topdressing i detta fall kan göras i form av en lösning direkt genom materialet. Fukt kommer att fördelas jämnt över ytan och gradvis tränga in i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Enligt deras sammansättning kan alla typer av täckmaterial delas in i tre huvudgrupper:

  • agrofiber;
  • agrotextil;
  • filma.

Varje grupp har sina egna fördelar och nackdelar, men driftsprincipen är i huvudsak densamma för alla: sängarna och sängarna är täckta med material, medan växternas rötter är varma och ogräset dör på grund av brist på ljus.

Bild
Bild

Agrofibre är ett svart non-woven täckmaterial . Den innehåller polypropen, som har passerat genom ett fint munstycke. Med andra ord är det polypropen med mycket små hål. På grund av denna sammansättning sprids agrofiber lätt. Om det behövs kan den enkelt klippas och sys upp. Och tack vare sin porösa struktur förser den växternas rötter med luft och gör att jorden kan andas.

Vatten tränger lätt igenom sådant material och avdunstar praktiskt taget inte.

Polypropylen ruttnar inte och är resistent mot solljus . Materialet i sig är ofarligt, avger inga giftiga ångor, reagerar inte vid interaktion med vatten eller konstgödsel. Livslängden för agrofibre är 3-4 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Numera produceras en tvålagers agrofiber, där det nedre lagret vanligtvis är svart, och det övre är tvåfärgat (vitt-svart eller gulsvart). Det nedre lagret skyddar växten från ogräs, och det övre lagret skyddar växten från överhettning av mark och rötter.

Varje märke har sina egna namn för en sådan fiber, men de är alla tillverkade med samma teknik . Till salu hittar du: Spunbond, Agrotex, Lutrasil, Agril, Agrospan och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agrotextil . Denna typ av täckmaterial är också ganska populär bland trädgårdsmästare. I vikt är det lätt, förhindrar på ett tillförlitligt sätt grodd av ogräs, skyddar effektivt växter mot frost och skadedjur. Agrotextil är ett mer hållbart material än det föregående, så dess livslängd kan vara upp till 10-12 år. Men på grund av detta är priset på sådant material flera gånger högre än samma agrofiber.

Bland sorterna av agrotextil finns den så kallade geotextilen. När det gäller styrka är det senare sämre än agrofibre, men när det gäller densitet ligger det före agrofibre. Geotextilpriserna varierar mellan dessa material. I grund och botten har de alla samma prestandaegenskaper, förutom användningstiden.

Både agrotyg och agrofiber bidrar till den snabbaste uppvärmningen av jorden tidigt på våren, vilket gör att de termofila plantorna kan planteras tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under lång tid var den svarta filmen det enda skyddet mot ogräs för sängarna. Ogräsvegetation grodde praktiskt taget inte under ett mörkt skydd som inte tillät solens strålar att passera och dog på vinstocken.

Men filmen har betydande nackdelar jämfört med andra täckmedel

  • Filmen tillåter inte att vatten passerar igenom, vilket komplicerar bevattningsprocessen.
  • Svampsjukdomar uppträder ofta under det på grund av omöjligheten till luftutbyte.
  • Den kan bara användas under en säsong.

Det används bäst för att förhindra att ogräs växer i gångarna mellan bäddarna. I detta fall är en förstärkt film idealisk, som kan pågå i 2-3 säsonger. Filmens pris är det lägsta bland täckmaterial.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Täckmaterial är inte bara avsedda för ogräsbekämpning - de skyddar plantorna på ett tillförlitligt sätt mot frost och direkt solljus. Innan du köper dem måste du noggrant läsa rekommendationerna. Strikt följning av bruksanvisningen kommer att förlänga deras livslängd. Beroende på densitet kan alla täckande produkter villkorligt delas in i 4 typer:

  • svart tät;
  • tät vit;
  • genomsnitt;
  • lätt.

Till exempel, om du behöver skydda dina plantor från frost, då är lätta material bäst. På grund av sin lätta konsistens stör de inte växternas tillväxt, men samtidigt skyddar de dem på ett tillförlitligt sätt mot plötsliga temperaturförändringar.

För de södra delarna av landet, liksom under perioder av varma dagar, är ett vitt tätt täckmaterial bäst lämpat för användning. Förutom deras huvudsakliga funktion skyddar de marken och växtrötterna från solljus och ultraviolett exponering.

Om huvudmålet är att skydda växter mot ogräs, är det bättre att använda tätare svarta material . Dessa produkter används oftast på vägar och i gångar mellan sängarna.

Bild
Bild

Hur man använder

Och även om ogrässkyddsmaterial är enkla att använda, kräver det korrekt följning av reglerna för hantering av dem.

Innan du använder täckmaterialet för sängarna måste jorden själv vara beredd för fiberbeläggning: gräva noggrant, ta bort ogräsrötterna, bilda och utrusta en trädgårdsbädd eller tomt, applicera gödselmedel, jämna ut ytan och vatten om det behövs. Ge tid för fukt att absorberas i jorden och överskott förångas. Efter det kan du fortsätta till skyddet.

Fibern måste mätas och skäras till storleken på sängarna eller rabatterna . Lämna några centimeter runt materialets kanter för att säkra. Skär sedan hål på ämnena enligt antalet potentiella växter i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att materialet blåser bort av vinden och rör sig måste fibern fästas på jorden . För att göra detta, strö över täckmaterialet runt kanterna med jord och tryck ner med stenar. Vissa trädgårdsdekorationer används ofta för att fästa, till exempel trädgårdsfigurer av tomtar, krukor med blommor och så vidare. Du kan också fästa små tunna trådstift över hela materialområdet. För att plantorna ska växa obehindrat måste de planteras exakt i hålen i fibern.

Det är bättre att täcka sängarna och arbeta med täckmaterial i lugnt väder. Detta kommer att göra det lättare att arbeta med fibern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många olika sätt att bekämpa ogräs på marknaden idag . Några av dem kräver mycket ekonomiska kostnader och fysisk ansträngning. Täckningsmetoden är den enklaste och mest effektiva bland denna sort. Täckmaterialet tar inte bara bort gräset från sängarna, utan skapar också de bästa förutsättningarna för växttillväxt, vilket har en positiv effekt på avkastningen.

Rekommenderad: