Friktionsring För En Snöslunga: Funktioner, Dimensioner Och Skivbyte, Egenskaper Hos Polyuretanringar, Val Av Hjul

Innehållsförteckning:

Video: Friktionsring För En Snöslunga: Funktioner, Dimensioner Och Skivbyte, Egenskaper Hos Polyuretanringar, Val Av Hjul

Video: Friktionsring För En Snöslunga: Funktioner, Dimensioner Och Skivbyte, Egenskaper Hos Polyuretanringar, Val Av Hjul
Video: Snöslunga Jula Meectools 6.8kw 358cm3 660mm, Efter en vinters användning (Swedish) 2024, Mars
Friktionsring För En Snöslunga: Funktioner, Dimensioner Och Skivbyte, Egenskaper Hos Polyuretanringar, Val Av Hjul
Friktionsring För En Snöslunga: Funktioner, Dimensioner Och Skivbyte, Egenskaper Hos Polyuretanringar, Val Av Hjul
Anonim

Snöröjningsutrustning innehåller många delar och komponenter. Och de av dem som är dolda för nyfikna ögon är inte mindre viktiga än segment som är tydligt synliga utifrån. Varje detalj bör uppmärksammas maximalt.

Särdrag

Friktionsringen för en snöslungare utsätts för mycket kraftigt slitage. Därför går det ofta sönder på kort tid. Samtidigt beror effektiviteten på arbetet till stor del på denna ring. Utan det är det omöjligt att synkronisera hjulens snurrning med varandra. Nedbrytningen manifesteras oftast i det faktum att växellådan ställer in en hastighet, och enheten fungerar i en annan takt eller ändrar den kaotiskt.

Som standard utrustar de flesta tillverkare sina snöslungor med aluminiumkopplingar . Produkter med ståldelar finns mycket mindre ofta. Oavsett är ringen formad som en skiva. En gummitätning sätts över skivelementet. Naturligtvis är tillförlitligheten hos det använda gummit avgörande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför slits strukturen?

Alla tillverkare i sina annonser och till och med i medföljande dokumentation indikerar att friktionsringar har en stor resurs. Men detta gäller bara en normal situation. Om reglerna för användning av utrustningen bryts, försämras disken snabbt. Detsamma gäller maskiner som drivs korrekt, men under mycket höga belastningar.

Farliga effekter uppstår när:

  • växling på en snöslunga i rörelse;
  • försök att ta bort ett alltför stort lager snö, särskilt snödrivor;
  • inträngande av fukt inuti mekanismen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ägaren till enheten byter växel utan att stoppa enheten kommer han inte att märka något dåligt först . Men tätningsmedlet, som är utformat för att skydda skivan, kommer omedelbart att genomgå ett kraftigt slag. Även det starkaste och mest stabila gummit kan inte utformas för att permanent absorbera sådana stötar. Det kommer att slits ut snabbt under påverkan av friktion. Så snart skyddsmaterialet bryts av, spricker, börjar friktionen verka på själva friktionsskivan.

Det kommer också att kollapsa, om än inte så snabbt. Resultatet blir dock detsamma - fullständig nedbrytning av delen. Detta kommer att få snöblåsaren att stanna. Karaktäristiska tecken på slitage är spåren som täcker ringens utsida. Efter att ha märkt detta tecken är det bättre att omedelbart kasta delen och hämta en ny för ersättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller fukt är allt klart här - det finns ingen chans att motstå det. Per definition kommer en snöröjningsapparat att vara i kontakt med vatten, om än i ett annat aggregationstillstånd. Inträngande vätska kommer att orsaka korrosion.

Gummimekaniskt skydd lider inte av vatten, men det hjälper inte att undvika dess påverkan på metalldelar. Du kan bara strikt följa utrustningens lagringssystem samt använda korrosionsskyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning och byte av armaturen

Det är nästan omöjligt att "återanvända" friktionsringen. Men det finns ingen anledning att vara rädd - att byta hjul är ganska enkelt. Det första steget är att stänga av motorn och vänta tills den svalnat. Dra ut tändstiftet och häll ut allt bränsle från bensintanken. Ytterligare:

  • ta bort hjulen en efter en;
  • ta bort tapparna på propparna;
  • skruva loss skruvarna;
  • demontera toppen av kontrollpunkten;
  • ta bort tapparna från fjäderklämmorna som håller dem.
Bild
Bild

Nästa steg är att ta bort stödflänsen. Det blockerar åtkomst till själva friktionsenheten. Resterna (fragmenten) av den slitna skivan tas bort. Istället sätter de en ny ring, och snöslungan monteras (upprepa manipulationerna i omvänd ordning). En nyinstallerad skiva måste kontrolleras noggrant genom att värma upp motorn och gå runt i området med en snöslunga i viloläge.

Att köpa friktionsskivor är inte alltid lönsamt . Det är ofta mer ekonomiskt att göra dem själv. Men du måste förstå att hemlagade element kan göras helt även bara efter många timmars hårt arbete med en fil. Billets måste vara tillverkade av aluminium eller andra relativt mjuka legeringar. Den gamla ringens yttre kontur gör att du kan förbereda cirkeln.

Bild
Bild

I denna cirkel måste du förbereda det jämnaste hålet. Det enklaste sättet är att använda en borr. Relativt tunna borrar är fixerade i den. När flera kanaler har gjorts tas broarna som skiljer dem bort med en mejsel. De återstående graderna tas bort med en fil.

När skivan är klar sätts en tätning på den . Polyuretanringar av lämplig storlek kommer att krävas, till exempel 124x98x15. "Flytande naglar" hjälper till att sätta ringen på skivan mer fast. Installera självtillverkade skivor görs på samma sätt som för industriprodukter.

Om du har de nödvändiga färdigheterna kan du göra reservdelar under snöslungans livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare detaljer och nyanser

Om skivan är gjord enligt alla tekniska regler, under en testkörning, görs varje växlingsbyte utan de minsta främmande ljuden. Men även mindre stötar ger anledning att göra om allt från grunden. Vanligtvis tar det cirka 2 minuter att kontrollera. När det gäller polyuretanskyddselementen är de hårdare versionerna ofta målade blå. De 124x98x15 kopplingshjulen som nämns ovan är det vanligaste formatet.

När det gäller elasticitet kringgår polyuretan överlägset alla metaller . Det är dock inte tillräckligt motståndskraftigt mot stark värme. Därför är snöslungans användning endast tillåten med en strikt begränsad belastning på kopplingen. Vad som är viktigt, ringen på alla modeller är endast anpassad för strikt definierade modifieringar av skördeutrustning. Du måste vara intresserad av kompatibilitet i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare rekommenderar att kontrollera friktionshjulens användbarhet var 25: e drifttimme. Efterlevnad av denna regel gör att du snabbt kan märka överhängande problem. Som ett resultat kommer det inte att förvärras av haverier eller uppstå nya defekter.

Viktiga parametrar när du väljer en fabriksprodukt är både diametern på det inre hålet och den yttre sektionen. Naturligtvis är det lämpligt att välja produkter från samma företag - det är säkrare och säkrare på det sättet.

Rekommenderad: