Snickarax: En Mängd Olika Snickaraxlar. Funktioner I Izhevsk Och Japanska Instrument. Hur Skiljer Det Sig Från Den Vanliga? Modellbetyg

Innehållsförteckning:

Video: Snickarax: En Mängd Olika Snickaraxlar. Funktioner I Izhevsk Och Japanska Instrument. Hur Skiljer Det Sig Från Den Vanliga? Modellbetyg

Video: Snickarax: En Mängd Olika Snickaraxlar. Funktioner I Izhevsk Och Japanska Instrument. Hur Skiljer Det Sig Från Den Vanliga? Modellbetyg
Video: gekå i Japan - 02 - Japanska instrument och Sunshine City 2024, Maj
Snickarax: En Mängd Olika Snickaraxlar. Funktioner I Izhevsk Och Japanska Instrument. Hur Skiljer Det Sig Från Den Vanliga? Modellbetyg
Snickarax: En Mängd Olika Snickaraxlar. Funktioner I Izhevsk Och Japanska Instrument. Hur Skiljer Det Sig Från Den Vanliga? Modellbetyg
Anonim

Ett kvalitetsverktyg som lämpar sig för träbearbetning ska vara bekvämt. Korrekt skärpning av yxan är också viktigt. Endast en sådan yxa kan användas för att skära både brädor och stockar. Handtaget bör också passa snickarens höjd. Ett långt handtag med en förtjockning i slutet tillåter inte alltid mindre energi. Låt oss prata om dessa och andra nyanser när det gäller snickeriaxlar.

Bild
Bild

Egenskaper

Den moderna snickaryxan är ganska tung. Som regel är detta cirka 1,5 kilo. Denna indikator anses vara optimal, särskilt om träbearbetning tar lång tid.

Ett kännetecken för moderna snickeriverktyg är ett slags skärpning av blad . Dess kant är rundad. Axlar med raka blad, som vanligtvis säljs i butiker, kräver ytterligare förfining. Annars måste du lägga mer ansträngning. Löstagbara marker kommer inte att gå sönder vid påverkan.

Idealet är samma bladvinkel för en modern yxa som för ett gammalt vapen - 35 grader. Bladet med en lägre vinkel kommer att gripas av träkornet. Stora parametrar leder till onödiga energiförbrukningar.

Bild
Bild

Metallens tjocklek spelar också roll. Ett för finslipat blad kommer snabbt att smula, speciellt om knutar dominerar i träet. De är vanligtvis hårda och täta och kan skada instrumentet.

Om axelns längd tidigare bestämdes av arbetarens höjd, regleras nu denna parameter av GOST . Standardstorlekar (40-50 cm) anses motsvara en persons genomsnittliga storlek.

Den moderna yxan uppfattas oftare som en mångsidig sort som kommer till nytta på en sommarstuga, en picknick eller i ett hushåll. Utformningen av sådana verktyg är enkel, men metoderna och kvaliteten på deras tillverkning kan variera.

Bild
Bild

Olika sorter

Experter delar axlar i tre huvudgrupper:

  • klyvmedel;
  • snickeri, för avverkning i skogen;
  • universell, för konstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje kategori innehåller flera sorter, som skiljer sig åt i syfte och karaktäristiska drag hos elementen . Till exempel skiljer sig snickeriverktyg som används i skogen efter vikt. De lättare versionerna (0,9 kg) är endast lämpliga för begränsade jobb med små arbetsstycken.

Bild
Bild

Alla klyver har ett enda syfte - att klyva stockar eller klippa grenar . Operationen utförs när ved huggas. Verktyget utmärks av ett intressant blad, vars utseende liknar en droppe. Den har en förlängning av metalldelen som sätts in i handtaget. Verktyget är tungt, på grund av vilket tjockt trä bryts. Slagets kraft förstärks också av den långa yxan.

Om du behöver skära ved av medeltjocklek behöver du ett verktyg som väger från 1 kg till 1,7 kg. För klyvning av stor ved används tunga klyvar som väger mer än 2 kg. De kompletteras också med en långsträckt hatchet.

Bild
Bild

I kategorin universalaxlar ingår konstruktionsverktyg . I detta fall kännetecknas bladets form av en slät kant. Det är bekvämare att trimma brädor eller stänger med ett sådant verktyg. Även små delar kan bearbetas med en skarp ände, medan noggrannheten i arbetet kommer att vara ganska hög. Verktyget har en vikt på upp till 0,8 kg, så huvuddelen av arbetet kan utföras även med en hand. För enkelhets skull är snickerihandtaget ovalt.

Bild
Bild

Stålet på bladet på en snickaryxa har samma värde som för andra verktyg. De bästa alternativen är förfalskade. Moderna verktyg levereras med gjutna blad. Därför anses gamla axlar vara mer värdefulla idag.

Bild
Bild

En annan version av den universella typen är turist . Den är liten i storlek. En viktig egenskap hos detta verktyg är skärpning av hög kvalitet. Produkten är mindre i storlek och måste därför vara skarp så att det är bekvämt för dem att arbeta.

Exempel på turistöxor inkluderar många sorter, olika i utförande. Till exempel finns det alternativ med ett trähandtag, metall, lätt, plast. Metallversioner av handtag med gummerade delar har mycket goda egenskaper. Ett verktyg med ett plasthandtag anses vara mycket ömtåligt. Ett användbart tillägg till alla resehäxor är väskan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av de sällsynta sorterna noteras "adze" -yxan . Den är lämplig i de fall där spår behövs i en stock eller bar. Yxan kännetecknas av en speciell typ av metalldel med en förlängning i slutet, med en halvcirkelformig skärpning. Det är lätt att haka spår med en sådan hacka, medan det inte finns någon ersättning för detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Snickaraxlar är gjorda av smide av U7 och 60G stål. Vid korrekt bearbetning och härdning har bladmaterialet god hårdhet. En sådan produkt kommer att vara hållbar och skärpa sig bra. Lågt kolstämplat stål mattas snabbt och är för svårt att slipa bra. Ofta smulas elementet när man arbetar med trä, därför anses ett sådant blad vara defekt.

Bild
Bild

Izhevsk -fabriken producerar många instrument som kännetecknas av låg kostnad. Lågprisprodukter glädjer kunderna med hög kvalitet.

Följande fördelar noteras:

  • pålitligt handtag av trä;
  • optimal vikt - 1, 2 kg;
  • ett handtag av högkvalitativt stål;
  • bra skärpning.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar:

  • möjligheten att förvärva ett äktenskap;
  • inget hängande hål.
Bild
Bild

Japanska exempel på snickeriaxlar skiljer sig från Izhevsk i ökad ergonomi. Det finns ett hängande hål på handtaget. Verktyget är mycket bekvämt, det ligger i snickarens hand som en handske. Men frekvent användning av ett sådant verktyg medför inga förändringar. Den enda nackdelen med produkterna är den höga kostnaden.

Bild
Bild

Det finns flera mer bekväma modeller med höga försäljningsbetyg . Fiskars 121440 * 10 är till exempel efterfrågat. Bladet är härdat två gånger, har en speciell beläggning och har en intressant form. Handtaget är polyamid, men bekvämt och pålitligt. Handtaget, tillverkat i form av en krok, låter inte verktyget glida ur händerna. Företaget ger varje produkt 10 års garanti.

Bild
Bild

Matrix ax 21649 har också bra försäljningsbetyg . Produkten är utrustad med ett handtag av modernt glasfibermaterial. Bladet är av hög kvalitet, smidd, tillverkat av 60G stål. Denna snickeriyxa tillhör budgetpriskategorin.

Bild
Bild

Vad skiljer sig från det vanliga?

Till exempel skiljer snickeriaxlar sig från taiga -axlar i form av bladet och längden på handtaget. De uppgifter som verktygen måste utföra är motsatta. Med en snickarexa måste du klippa den så exakt som möjligt. Arbetarna här har inte bråttom, eftersom det viktigaste under sådant arbete inte är att göra misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiskeprodukter eller klyvning utför en annan funktion - de hugger trä snabbt och djupt. Yxans form är gjord på ett sådant sätt att det går snabbare att slå ner ett träd än med ett snickarverktyg med lika stor ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snickerialternativ har inte ett kraftfullt spår - ett utskjut under luckan, som förhindrar att handtaget går sönder när det vibreras. Detta projektion absorberar cirka 50% av belastningen. Detta spår kommer dock inte att rädda handtaget om det går sönder mot blocket. Snickaryxan är inte utrustad med en bred frontdel. Bladet på fiskealternativet är snett. Detta gör att arbetaren kan använda verktyget som en klyv. Du behöver bara koncentrera energi på rätt slag.

Handtagen på snickeri och fiskeverktyg skiljer sig åt i lutningsvinkeln . Det första alternativet kännetecknas av en jämn nedåtgående vinkel. Yxans utskjutande kant syns visuellt. Fiskeverktyget har helt enkelt inte det. Just detta hörn skapar starka vibrationer.

Förutom bladet skiljer sig snickeriversionen också i häxan. Den har ett ovalt tvärsnitt här. Snickverktygets första hälft ska inte vara särskilt tungt och tunt, annars går det snabbt sönder. Aspenhandtag anses vara av hög kvalitet. En bra bit ska vara stark och lätt. Hemmagjorda alternativ rekommenderas att inte behandlas med lack, utan med torkande olja. De lackerade kommer att glida och visa sig vara kalla.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Snickeri är nära besläktat med både trädfällning och konstruktion. Välj snickeriaxlar med medelbreda blad. Detta gör att du effektivt kan hugga av grenar, bearbeta loggar. Moderna produkter som säljs kallas turist- eller trädgårdsprodukter.

I snickeri är det ibland nödvändigt att inte bara klippa, utan också att klippa . Bladets rundade kant är mycket bekväm för detta. Det är viktigt att det inte är för skarpt, annars blir instrumentet mycket skört.

Kvaliteten på bladstålet väljs av ljud. Hantverkare råder att slå på yxan när de köper den. Ett klangfullt ljud indikerar styrkan och hållbarheten hos det valda exemplaret.

Bild
Bild

Det klassiska snickeriverktygshandtaget är av trä. Handtaget kommer att vara fjädrande om det är av tät sten. Träets fibrer ska rinna ut. Bra virke för en yxa är fri från knutar och sprickor. En sådan produkt kommer inte att bryta från starka effekter.

Trähandtag mörknar och torkar ut med tiden . Därför rekommenderar experter att behandla köpta axlar med färg.

Metallhandtag påverkas inte av en skadlig miljö. Helmetallkonstruktioner är mycket tillförlitliga. För enkelhets skull kompletteras de vanligtvis med gummikuddar. Detta tillägg förhindrar att händerna glider av produkten under arbetet.

Bild
Bild

Moderna versioner av axlarna är tillverkade av glasfiber (glasfiber). Materialet är baserat på polyesterhartser. När de härdar får de en metalls styrka. Till skillnad från trä ruttnar de inte, ändrar inte sina ursprungliga egenskaper, oavsett påverkan.

Tack vare modernt material förbättras prestandan för konventionella axlar avsevärt . Experter tror att effekten av vibrationer som uppstår vid påverkan minskar. Handtagen är utrustade med räfflade insatser för att minska halka.

Handtagets bekvämlighet beror på dess form. De flesta verktygen är gjorda med en böjning, detta säkerställer ett säkert grepp. Yxans ände brukar vidgas. Detta förhindrar oavsiktlig glidning.

För snickaren är verktygets vikt också av stor vikt. Snickerimodeller görs ofta lätta. Detta är nödvändigt för att händerna ska bli tröttare, eftersom sådana arbeten är långa.

Ett viktigt tillägg till yxan är närvaron av en gummerad kudde på bladet. Den täcker den skarpa kanten och ger säkerhet när du bär verktyget. Ett dukskydd krävs också.

Rekommenderad: