Hur Sätter Man En Yxa På En Stridsöxa? Gör-det-själv Korrekt Klyvhuvud. Vilken Sida Ska Du Lägga Den På?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Sätter Man En Yxa På En Stridsöxa? Gör-det-själv Korrekt Klyvhuvud. Vilken Sida Ska Du Lägga Den På?

Video: Hur Sätter Man En Yxa På En Stridsöxa? Gör-det-själv Korrekt Klyvhuvud. Vilken Sida Ska Du Lägga Den På?
Video: How to transform a 8 dollar hardware store splitting hatchet into a outstanding carving axe ! 2024, April
Hur Sätter Man En Yxa På En Stridsöxa? Gör-det-själv Korrekt Klyvhuvud. Vilken Sida Ska Du Lägga Den På?
Hur Sätter Man En Yxa På En Stridsöxa? Gör-det-själv Korrekt Klyvhuvud. Vilken Sida Ska Du Lägga Den På?
Anonim

Yxans kvalitet, ett så användbart och nödvändigt verktyg i vardagen, är en av huvudfaktorerna när man väljer den. Det ska vara praktiskt, bekvämt att använda och väl monterat på handtaget. Förekomsten av dessa tecken ökar avsevärt arbetets produktivitet och skyddar en person från eventuell skada. För att sätta yxan på yxan korrekt så att den inte flyger av, hjälper våra rekommendationer. Tillbehöret håller bra om det är kilat och säkrat ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yxa sorter

På grund av det faktum att en yxa är ett ganska traumatiskt verktyg för arbete, och att arbeta med det innebär intensiv dynamisk fysisk aktivitet, är det nödvändigt inte bara för att kunna hantera det, utan också att se till att det är ordentligt planterat på yxan hantera. Alla inser inte att en kile av en yxa som flyger av handtaget kan orsaka allvarliga hälsoskador. Därför är det oerhört viktigt för en person som ofta arbetar med det här verktyget att behärska färdigheten att fästa en yxa på en stridsöxa.

Idag kan du hitta cirka 10 olika typer av hackverktyg . Och var och en av dem har sin egen specifika infogningsmetod. Innan du fortsätter med själva proceduren är det därför lämpligt att bestämma vilken typ av verktyg du måste hantera. Vid första anblicken kan det tyckas att det inte finns några karakteristiska skillnader mellan sorterna. Trots att yxans utformning är oförändrad (den består av ett handtag och en metallkil) har varje verktygstyp sina egna särdrag och syfte. Till exempel kan en yxa vara: snickeri, strid, turist eller speciellt utformad för skogsarbetaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästning av yxan

Att fästa yxan på metallkilen kan göras på flera sätt

  1. Svetsning . Tack vare denna infästningsmetod är det möjligt att uppnå hög hållfasthet och tillförlitlighet för verktyget under drift.
  2. Tillverkning av yxelement som en enda struktur . Kännetecknas av styvhet och stark rekyl när man arbetar med ett sådant verktyg.
  3. Bindning av yxans strukturelement i särskilt angivna områden . Epoxi används för bindning. Och handtaget är tillverkat av polymerer. Det är ganska svårt att utföra ett sådant förfarande på egen hand, eftersom ett rum med recirkulationsventilation kommer att krävas under tillverkningsprocessen.
  4. Sätta på en metallkile på verktygshandtaget, följt av kilning . Denna metod anses vara optimal för oberoende genomförande av detta förfarande. Med strikt överensstämmelse med rekommendationerna kännetecknas verktyget av hållfastheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att ett framgångsrikt genomförande av att sätta en yxa på en stridsyx beror på tillgängligheten av befintliga färdigheter, kunskaper och de nödvändiga verktygen.

Det är möjligt att utföra ett sådant förfarande på egen hand, men du måste objektivt bedöma dina förmågor. Eftersom det vid en opålitlig fastsättning av metallkilen på handtaget kommer verktyget att lossna efter vilken tids intensivt arbete. Således måste insättningen göras igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera en yxa på en stridsöxa

Till en början verkar detta förfarande enkelt. Ett sådant falskt intryck beror på den enkla anslutningen av element - tryckning och kilning. Förfarandet är dock ganska mödosamt och har ett antal finesser som det inte rekommenderas att ignorera. För att underlätta detta arbete följer en professionell och erfaren snickare alltid strikta steg-för-steg-instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande arbete med verktyget

Först och främst måste du skaffa en byxa. Du kan köpa den i vilken specialaffär som helst, eller så kan du göra den själv. Förtorkad björk är ett idealiskt material. Erfarna snickare föredrar denna träslag. Den har den nödvändiga uppsättningen egenskaper och är därför så populär. När du väljer ett handtag rekommenderas det att vara uppmärksam på dess densitet och form. Greppkomfort är ett viktigt kriterium. Om du inte tar hänsyn till detta ögonblick i början, medan du arbetar med en yxa, kommer dina händer att uppleva obehag, vilket snabbt kommer att leda till svår trötthet.

Därefter måste du köpa ett handtag av lämplig storlek, som passar tätt in i metallhålet . Med hjälp av en träbearbetningsanordning eller en vass kniv är det nödvändigt att skära handtaget så att det får den form som krävs (rak eller ellipsoid). Ett ellipsoidhål vid yxan anses vara mer tillförlitligt på grund av dess fastsättning. Sedan görs små snitt på handtagets övre yta. Visuellt liknar de längsgående spår.

Bild
Bild

Den viktigaste nyansen i detta skede är spårens djup. De skurna spåren ska vara gömda i yxans hål. Annars kan handtaget helt enkelt spricka under kilprocessen eller under användning. Det är nödvändigt att sträva efter att säkerställa att kilarnas bredd och tjocklek är desamma.

Skapa kilar

Fästdonens tillförlitlighet beror till stor del på kilning av hög kvalitet. Detta hjälper till att använda kilar av metall och trä. Som med häxan kan kilar köpas från ett specialiserat varuhus eller göras hemma. En viktig förutsättning är överensstämmelse med formen och storleken mellan kilarna och det material som används vid tillverkningen av häcket. Den bästa träkilen, enligt professionella snickare, är gjord av torkad björk, metall - av hård tenn, den så kallade spaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hamring

Kanske är den största svårigheten för alla som bestämmer sig för att självständigt plantera en yxa på handtaget att slå i stål- eller träkilar. Faktum är att denna process inte är så komplicerad som den kan tyckas vid första anblicken. Detta steg kan bara startas efter att handtaget och kilarna är helt förberedda. Till att börja med hamras de längsgående kilarna med lätta hammarslag. Det är inte värt att genomföra kraftiga slag på grund av att träet kan deformeras. Och detta kan därefter leda till instabilitet hos de fästelement som utförs ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart kilarna passar tätt in i spåren med hjälp av ett sågblad, måste du noggrant skära av resterna. Du kan verifiera att arbetet har slutförts genom styrkan i axelns och handtagets koppling.

Kilning

Det finns en uppfattning att en träkil nödvändigtvis måste vara tillverkad av samma träslag som handtaget. Detta är dock en vanföreställning. Huvudvillkoret för att välja material är dess styrka. I sin tur bör träfiberns riktning också beaktas, eftersom det rekommenderas att parallelliteten hos kilens förminskning observeras. Detta skyddar verktyget från eventuella skador.

Bild
Bild

Lyckad kilning kan betraktas som fullständig fyllning av spårens utrymme med kilar, och det anses omöjligt att ta bort yxan från yxan.

Ibland är det fortfarande inte möjligt att undvika luckor i yxans hål . Då kommer en vanlig bit gasväv till undsättning, som tidigare behandlades med epoxiharts. Denna komposition gör att träet kan skyddas mot fukt och ger en förstärkande egenskap. För att ta bort luckorna som har uppstått innan proceduren för att sätta in yxan, är dess övre del omslagen flera gånger med behandlad gasväv. Tack vare epoxiharts fylls varje spalt, spricka eller spalt och bildar en pålitlig och stark fastsättning av yxan vid handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Yxa tryck sida

Enligt instruktionerna rekommenderas att yxan placeras så att kilarna och axelhandtagets tvärsnitt sticker ut något. En halv centimeter räcker. Således kan detta endast göras under förutsättning att yxan skjuts mot kilarna med sin smala del. Följaktligen kommer den bredare delen att riktas mot handtaget.

Det är ganska vanligt att erfarna snickare tillgriper backfitting . Användningen är endast nödvändig om redskapet används som hjälpverktyg. Till exempel för rakning eller hyvling. Ofta används denna metod också för en slägga eller en klyv. Dessa verktyg har emellertid inte kilar. Huvuddelen av lasten faller på de extrema delarna av handtaget, som är nödvändiga för att hålla redskapets metalldel.

Rekommenderad: