Manuell Spruta: Hur Man Väljer En Trädgårdsspruta För Blommor Och Träd? Reparation Av En Mekanisk Anordning För Kemi. Vilka Typer Finns Det?

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Spruta: Hur Man Väljer En Trädgårdsspruta För Blommor Och Träd? Reparation Av En Mekanisk Anordning För Kemi. Vilka Typer Finns Det?

Video: Manuell Spruta: Hur Man Väljer En Trädgårdsspruta För Blommor Och Träd? Reparation Av En Mekanisk Anordning För Kemi. Vilka Typer Finns Det?
Video: ✅ Top 5: Best Handheld Garden Sprayer 2021 With (Buying Guide) 2024, April
Manuell Spruta: Hur Man Väljer En Trädgårdsspruta För Blommor Och Träd? Reparation Av En Mekanisk Anordning För Kemi. Vilka Typer Finns Det?
Manuell Spruta: Hur Man Väljer En Trädgårdsspruta För Blommor Och Träd? Reparation Av En Mekanisk Anordning För Kemi. Vilka Typer Finns Det?
Anonim

På stora tomter, för att underlätta vården av växter, uppfanns speciella sprutor, som med hjälp av tryck kan spruta vätska över långa avstånd.

Med hjälp av dessa enheter tränger de aktiva substanserna in i svåråtkomliga områden . Förutom sitt direkta syfte kan sprutan användas för rengöring av utrustning och sprutning av färgämnen.

Hittills har spridarnas konstruktionsegenskaper expanderat och skiljer mellan modeller med bensin- och elmotorer.

Låt oss titta närmare på vilka typer av tekniker som är bäst lämpade för att arbeta med växter, samt hur du skapar en spruta själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och arbetsprincip

Trädgårdssprutor är enkla i designen.

Varje modell innehåller:

  • vätskebehållare;
  • tryckpump;
  • filtrera;
  • munstycke;
  • slang;
  • sprutstav;
  • säkring.
Bild
Bild
Bild
Bild

En handspruta är en liten pump eller sprutpistol av olika storlekar.

Volymerna för tankar för vätskor är från 2 till 30 liter . Samtidigt räcker en volym på 10 liter för att bearbeta en tomt på upp till 30 tunnland.

För att spruta ämnet från tanken på växterna måste du pumpa pumpen själv. I automatiska sprutor drivs den av en motor. Under påverkan av det genererade trycket i flera atmosfärer släpps fint dispergerat vatten med droger lösta i det. Vätskans kastavstånd beror på kraften som utövas på den. För handhållna sprutor utförs kastet från 1 till 10 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensin och elektriska trädgårdssprutor har valfria tillbehör som gör trädgårdsskötseln enklare och mer flexibel.

De är utrustade med axelremmar för enkel bärbarhet. Vissa sprutor är utformade i form av en ryggsäck med midjebälte som låter dig säkra sprutan tätt på ryggen och minska belastningen på dina armar och leder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av handhållna trädgårdssprutor.

Pump-action

En pumpspruta är en apparat i form av en konventionell pump, liknande en spruta eller sprayflaska. Består av en plastbehållare i form av en cylinder med ett pumphandtag eller ett avtagbart spraylock. Den aktiveras genom att trycka på sprutans avtryckare eller genom att trycka kolven i pumpsprutor. Vissa modeller är utrustade med en knapp istället för en spak.

Tankens volym är från 1 till 2 liter, eftersom tunga enheter är svåra att hålla i dina händer.

Bild
Bild

Designen av handsprutor inkluderar också:

  • ett filter placerat framför munstycket som skyddar sprutan från igensättning;
  • sprutmunstycke, finfördelning justeras genom att vrida munstycket i olika riktningar;
  • mätskala;
  • en dräneringsventil för att avlägsna överflödig luft i tanken.

Handhållna sprutor av pumptyp används i små områden för lokal bearbetning av träd och blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulisk

De har en behållare med en volym på 3 till 12 liter. De används för bearbetning av vegetation i trädgårdar, sommarstugor. Sprutan är utrustad med en axelrem för enkel rörelse. Ett fiskespö fungerar som en spruta - ett långt tunt ihåligt rör som fästs på tanken med en gummislang. Sprutning görs genom att trycka på en knapp.

Pumpen sitter i locket på behållaren och skapar ett tryck på 4 atmosfärer. På vissa modeller är släppknappen utrustad med ett lås som låser knappens position utan att behöva ständigt trycka, vilket gör det lättare att spraya under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryggsäck

Tankvolymen för ryggsäcksprutor varierar från 10 till 20 liter, vilket gör att du kan bearbeta upp till 50 tunnland mark.

Enheten är indelad i två typer: handhållen och sladdlös.

Den första typen tillverkas som en pumppump, trycket skapas i pumpkammaren och inte i behållaren.

Denna placering gör att du kan skydda en person från bristning av kammaren när tryck genereras, vilket skyddar mot inträngande av en kemisk lösning på huden och kläderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tankarna är utrustade med två axelremmar för att göra det lättare att bära utrustning, och ett midjebälte sitter längst ner på tanken. Pumphandtaget är placerat på sidan, när trycket i tanken minskar är det bekvämt att hålla fiskespöet med ena handen och med den andra för att pumpa upp trycket. Denna ergonomi i delarna gör att du inte kan ta bort enheten för att utjämna trycket i tanken.

I fallet med ackumulator utförs tryckuppbyggnaden med hjälp av en elektrisk ackumulator som drivs från ett batteri. Batteriet fungerar utan att ladda upp till 8 timmar. Denna enhet är lämplig för behandling av stora områden utan strömförsörjning.

Till skillnad från motoriserade sprutor fungerar sladdlösa sprutor tyst.

Bild
Bild

Pneumatisk

Pneumatiska sprutor är handhållna och bärbara. Sprutning utförs genom att bygga upp tryck med hjälp av en pump som sitter på enhetens lock. Enheternas fodral är gjorda av stöttålig plast, vilket påverkar varaktigheten av enhetens användning.

Handsprutor är utrustade med ett kort sprutmunstycke som gör att du kan desinficera lokaler eller spraya svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom manuella sprutor finns även motoriserade, monterade, herbicidsprutor. De används främst i stora områden.

Motoriserad enhet utrustad med en bensinmotor med en kapacitet på 1 till 6 liter. med. Avståndet för lösningsutstötningen beror på motorns effekt, räckvidden är 7-15 meter. Ström- och batterisprutor är fristående enheter. Sprutbommen är formad som en slang. Vätskan sprids ut i en stråle genom inverkan av en luftström.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bilagor presenteras i form av en extra anordning ansluten till en traktor eller annan stor utrustning. Utrustad med en behållare upp till 1500 liter. Sprutning utförs med hjälp av en kolvmembranpump och fläktar. Luftströmmar gör att hela växter kan behandlas i stora områden, vilket minskar procedurens tid.
  • Herbicidsprutor står isär . Denna typ av spruta är ett metallmunstycke i form av en slang, en speciell form förhindrar skador på träd i kontakt med dem. Designen är fixerad på specialutrustning som arbetar över stora territorier. Munstyckena har skyddsnät som förhindrar att överflödig vätska sprutas på obehandlade områden. Utsläpp av vätskan drivs av en elektrisk pump i den hydrauliska blandaren. Enheten är avsedd för rotbearbetning av vegetation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje enhet kan avslöja ett antal nackdelar och positiva aspekter.

Med pumpsprutor är nackdelen det ständiga avlägsnandet av enheten från baksidan för att pumpa upp trycket, i andra modeller - för tankning.

Bild
Bild

Fördelar med sprutor:

  • enheter är gjorda av material som tål höga temperaturer, vilket möjliggör användning av heta preparat;
  • enkel tankningsprocess;
  • justering av utstrålningsstrålen för vätska;
  • enkel att bära och använda utrustningen;
  • enkel reparation;
  • användning i olika delar av webbplatsen;
  • enheters effektivitet och funktionalitet.
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Populära märken är Marolex, Gardena, Grinda, Rosinka, Beetle, Solo, Jacto, Forte.

Ryska märken av sprutor kännetecknas av sin överkomliga prispolicy och produktkvalitet. Trädgårdssprutor finns i olika storlekar, med ytterligare tillbehör: pallar, halsar, bälten.

Tyska märken Solo, Gardena har etablerat sig som tillverkare av kvalitetsanordningar för trädgårdar och sommarstugor. Företaget har funnits på marknaden länge, till exempel har Solo tillverkat utrustning i över 70 år. Varorna säljs till ett rimligt pris, är gjorda av högkvalitativa material och är lätta att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska företag Grinda, Forte producera prisvärda sprutor som är lätta att underhålla. Alla enheter monteras i Kina med tysk teknik och är kvalitetscertifierade.

Polska kampanjen Marolex grundades 1987. Producerar ett brett utbud av certifierade produkter. Sprutor från handhållen till batteridriven, med tankvolymer upp till 20 liter. Bommarna är utrustade med ett föroreningsskyddssystem, tankarna är hermetiskt förseglade. Företaget ger 5 års garanti på sina produkter.

Det brasilianska företaget Jacto är engagerad i smal profilutrustning för trädgården. Som med alla märken är utrustningen tillverkad av högkvalitativa material, har lång livslängd, enkel reparation och byte av enhetsdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt användarrecensioner är den mest sårbara delen av alla bärbara sprutor de områden där bälten sitter fast. Metallmunstycken kräver inte ofta byte. Billiga handsprutor av plast är benägna att gå sönder i avtryckarområdet.

Trädgårdsmästare föredrar ryska märken av handhållna sprutor, och tyska företag är ledande i kategorin ryggsäck och motoriserade enheter.

Bild
Bild

Hur väljer och använder man?

Innan du köper utrustning måste du bestämma volymen på sprutbehållaren och vilken typ av arbete som ska utföras.

Med hänsyn till dessa faktorer bör ett antal egenskaper styras av

  • Tankens volym ska motsvara området för det behandlade området i ett pass. Tankar upp till 14 liter används i områden upp till 15 tunnland, upp till 25 liter - vid bearbetning av gårdar och stora kolonier, 2-5 liter - för små ytor eller ytor.
  • Materialet från vilket pumpen är tillverkad. Metallmodellen är mer pålitlig än plastmodellen, men den är utsatt för korrosion. Den genomsnittliga livslängden för en pump är från 5 till 10 år.
  • Materialet från vilket munstycket är tillverkat. De finns också i plast och metall.
  • Spray. Huvudkriteriet är fiskespöets längd; vid bearbetning av svåråtkomliga platser eller höga träd är det lämpligt att köpa en spruta med teleskopiskt fiskespö.
Bild
Bild
  • Närvaron av en ventil för att släppa ut övertryck.
  • Det är önskvärt att plasten från vilken reservoaren är gjord är genomskinlig eller genomskinlig för att bestämma mängden vätska. Ett ytterligare plus är närvaron av en mätskala.
  • Kvaliteten och skicket på axelremmarna och deras förankringar.
  • Tillgänglighet av tillräckliga reservdelar för denna spruta vid störningar.
  • Varumärkets popularitet.
  • Instruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

Om sprutan inte fungerar, innan du påbörjar reparationen, bör du noggrant inspektera enheten och identifiera orsaken till störningen.

Följande element är oftast skadade:

  • ram;
  • slang;
  • hävarm;
  • igensatt munstycke.
Bild
Bild

Vid mekanisk skada på tanken eller slangen är det tillräckligt att behandla det spruckna området med ett tätningsmedel. En tillfällig lapp kan appliceras på gummislangar med en bit gummi och speciallim. Det rekommenderas dock att byta ut slangarna mot nya.

Elementen i de inre delarna av enheten korroderad av kemi ersätts helt eller delvis med nya, de kan inte repareras.

Täppningen av munstycket korrigeras genom manuell rengöring, blåsa ut delen och utloppsrören.

Vid reparation av sprutor med kemikalier och gödningsmedel måste säkerhetsåtgärder följas!

Det är inte tillåtet att få resterande vätska på huden, slemhinnorna, ögonen. Det är värt att reparera utrustningen med handskar, även om enheten har tvättats noggrant.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra en hemlagad spruta är lätt om du har ett diagram.

En viktig del av alla typer av enheter är reservoaren. En tank, plastbehållare, burk är lämplig som behållare.

För en handspruta är det värt att använda en kompressor, en slang och en spruta av vilken typ som helst, du kan ta den från en sprayflaska.

För batteri och motor behöver du en vibrationspump, kompressor, pumpspruta, slang, adapter och tryckknappsbrytare eller spak.

Bild
Bild

Början av monteringen av en enhet börjar med att borra ett hål i den valda tanken och ansluta kompressorn med en nippel. Alla fogar och fästen måste tätas med ett tätningsmedel.

Vid montering av batteri och andra sprutor placeras en pump inuti strukturen, rörets längd bör vara längst ner. Hål bildas i locket för slang, kabel och luftintag. Slangen ansluts till sprutan, på vilken strömbrytaren är installerad. Alla kablar som tillför pumpen kopplas bort och dras utanför tanken.

Rekommenderad: