Rotorharv: Egenskaper Hos Modellerna BMR-12 Och MRN-6. Funktioner I Bilagor. Tillverkares översikt

Innehållsförteckning:

Video: Rotorharv: Egenskaper Hos Modellerna BMR-12 Och MRN-6. Funktioner I Bilagor. Tillverkares översikt

Video: Rotorharv: Egenskaper Hos Modellerna BMR-12 Och MRN-6. Funktioner I Bilagor. Tillverkares översikt
Video: Magsäckens funktion 2024, April
Rotorharv: Egenskaper Hos Modellerna BMR-12 Och MRN-6. Funktioner I Bilagor. Tillverkares översikt
Rotorharv: Egenskaper Hos Modellerna BMR-12 Och MRN-6. Funktioner I Bilagor. Tillverkares översikt
Anonim

Rotorharven är ett multifunktionellt jordbruksverktyg och används aktivt för odling av olika grödor. Enhetens popularitet beror på jordbearbetningens höga effektivitet och användarvänlighet.

Ansökan

Rotorharven är utformad för att lossa ytan, öka luftningen och ta bort koldioxid från jorden, samt för att förstöra filamentformiga skott av ogräs och kamma ut stora ogräs på ytan. Med sin hjälp harvades spannmåls-, industri- och radgrödor både i förstadiet och efter uppväxten . En harv av denna typ är väl lämpad för bearbetning av sojabönor, grönsaker och tobak, och bearbetning kan utföras både i kontinuerliga metoder och mellan rader. Rotorharven är särskilt effektiv i torra områden. Detta gör att du kan öka markens fuktsparande egenskaper, vilket i sin tur har en gynnsam effekt på den framtida skörden.

Bild
Bild

Dessutom främjar hackharven djup introduktion av växtrester i jorden, vilket förbättrar fertiliteten avsevärt . Maskinen är mycket effektiv när det gäller att lossa jorden och tack vare ramens höga spelrum kan den bearbeta jorden med mogna växter. Rotorharvar kan användas i alla naturzoner i vårt land med jordfuktighet från 8 till 24% och dess hårdhet upp till 1,6 MPa. Enheterna har bevisat sig väl inte bara på platt terräng, utan också på sluttningar med en lutning på upp till 8 grader.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Rotorharven består av en stödram med monterade hjul av soltyp, som har en diameter på upp till 60 cm och är placerade i flera block på en fjäderbelastad svängarm. Spakens rörlighet tillhandahålls av en speciell fjäder, som på grund av dess förlängning verkar på själva spaken och hjulen på den, vilket tvingar hela strukturen att utöva tryck på jorden. Balkenålarna som består av hjulen är gjorda av fjäderstål, skruvade eller nitade till skivan, och vid brott demonteras de och ersätts enkelt med nya. Nålskivor har i sin tur en rörlig struktur och kan ändra attackvinkeln från 0 till 12 grader. Rotorharvar finns i olika storlekar och kan ha arbetsbredder på 6, 9 och till och med 12 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av redskap till traktorn kan harven släpas eller monteras. De gångjärnsfästen är mestadels lättare modeller, medan tungvikterna är monterade som en släpvagn. I båda fallen, så snart traktorn börjar röra sig, börjar harvhjulen också snurra och sjunka ner i marken med 3-6 cm. På grund av sin solliknande struktur bryter hjulens balkar igenom den hårda jordskorpan och underlättar därmed obehindrat inträngande av luft i det övre bördiga jordlagret . På grund av detta tränger kvävet i luften in i marken och absorberas aktivt av växternas rötter. Detta gör det möjligt att delvis överge användningen av kvävehaltigt gödningsmedel under fröspirningsperioden. Odling av grödor med hjälp av nålskivorna för rotorharvar är identiska med applicering av kväve vid en koncentration av 100 kg / ha.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos att använda hackharvar är möjligheten till en känslig, men samtidigt effektiv inverkan på jorden . För att göra detta installeras skivorna så att när nålarna är nedsänkta i marken ser deras konvexa sida ut i motsatt riktning mot rörelseriktningen. Det är just den mjuka odlingen av jorden som skiljer de roterande nålharvarna från tandharvarna, som inte längre används när de första skotten dyker upp.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom alla typer av jordbruksmaskiner har rotorhakarvar sina egna styrkor och svagheter.

Plusserna inkluderar en mycket låg andel växtskador under harvning, som knappt når 0,8% . Förresten, i de ovan nämnda tandmodellerna når denna siffra 15%. Dessutom kan enheterna användas i ett tidigt skede av ogräsbekämpning, vilket inte är möjligt med andra typer av harvar. På grund av detta är de roterande nålmodellerna oumbärliga för bearbetning av majsfält, som är i det skedet när 2-3 löv redan har dykt upp på skotten. Harvning utförs i detta fall med en hastighet av 15 km / h, vilket gör att du kan bli av med stora områden med ogräs på kort tid.

Att döma av recensioner från erfarna, bönder, harvar av denna typ har inga speciella klagomål, med undantag för för höga kostnader för vissa exemplar. Till exempel är priset på enheten BMR-6 395 000, och kostnaden för modellen BMR-12 PS (BIG) når till och med 990 000 rubel.

Bild
Bild

Populära modeller

På grund av den ökade efterfrågan hos konsumenterna tillverkar tillverkarna många olika modeller av rotorharvar. Vissa av dem diskuteras dock oftare än andra i jordbruksforum och kräver därför separat övervägande.

Gångjärn modell BMR-12 mycket vanlig bland ryska bönder och är en verkligt populär modell. Enheten har ett traditionellt syfte och används vid bearbetning av spannmål, radgrödor, baljväxter, grönsaker och industriella grödor med kontinuerlig eller mellanradig metod. Enheten kan effektivt förbereda marken för sådd och lossa den kvalitativt under alla skeden av växtsäsongen. Produktiviteten för hackan är 18,3 hektar i timmen och arbetsbredden når 12,2 meter. Enheten är konstruerad för att fungera med hastigheter upp till 15 km / h och har möjlighet att ansluta 56 sektioner. Markfrigången är 35 cm, vilket gör att du kan arbeta på fält med höga toppar eller långa stjälkar. På grund av de ganska stora dimensionerna bör vändtegens bredd vara minst 15 meter, medan för ett minimalt radavstånd räcker det bara 11 cm. Enheten har ett ganska stort bearbetningsdjup och kan komma in i marken med 6 cm. Enhetens vikt är 2350 kg, arbetsmått 7150х12430х1080 mm (längd, bredd respektive höjd). BMR-12 livslängd är 8 år, garantin är 12 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modell av bogserad typ BMSh-15T "Iglovator " skiljer sig åt i en liten effekt på växter, som inte överstiger 1,5% vid en noll attackvinkel, liksom ett ökat antal nålar på en skiva till 16. Skivan har en diameter på 55 cm och är tillverkad av värmebehandlat legerat stål. Modellen är utrustad med fem sektioner och antalet skivor når 180. Avståndet mellan sektionerna ökar också och är 20 cm, medan det i de flesta andra modeller är 18 cm. Verktygets största skillnad är den stora vikten, når 7600 kg, samt förstärkta kraftfulla skivor. Detta gör att harvning kan utföras under extrema yttre förhållanden, till exempel svår torka eller stora mängder grödorester. Enheten kännetecknas av sin höga produktivitet och kan bearbeta över 200 hektar per dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monterad harvhack MRN-6 är den lättaste klassen av hakar och väger bara 900 kg. Arbetsbredden är 6 m och produktiviteten når 8,5 hektar / timme. Enheten kan bearbeta jord med en hastighet av 15 km / h och fördjupa sig i jorden med 6 cm. Antalet nålskivor är 64 stycken, och aggregering kan utföras av MTZ-80 eller någon annan traktor med liknande typ och storlek på chassit. Modellens livslängd är 10 år, garantin är 24 månader. Enheten kännetecknas av god tillgång på reservdelar och hög underhållsförmåga.

Rekommenderad: