Motorpump För Vatten: El- Och Dieselmotorpumpar För Pumpning Av Smutsigt, Lätt Förorenat Och Rent Vatten, En översikt över Yanmar -vattenmotorpumpen

Innehållsförteckning:

Video: Motorpump För Vatten: El- Och Dieselmotorpumpar För Pumpning Av Smutsigt, Lätt Förorenat Och Rent Vatten, En översikt över Yanmar -vattenmotorpumpen

Video: Motorpump För Vatten: El- Och Dieselmotorpumpar För Pumpning Av Smutsigt, Lätt Förorenat Och Rent Vatten, En översikt över Yanmar -vattenmotorpumpen
Video: 5hp Water Pump | Diesel Engine Motor 2024, Mars
Motorpump För Vatten: El- Och Dieselmotorpumpar För Pumpning Av Smutsigt, Lätt Förorenat Och Rent Vatten, En översikt över Yanmar -vattenmotorpumpen
Motorpump För Vatten: El- Och Dieselmotorpumpar För Pumpning Av Smutsigt, Lätt Förorenat Och Rent Vatten, En översikt över Yanmar -vattenmotorpumpen
Anonim

En bensinmotorpump är en mobil pump kombinerad med en bensinmotor, vars syfte är att pumpa vatten eller andra vätskor.

Särdrag

Motorpumpen kan användas för olika ändamål.

  • Påfyllning eller tömning av pooler.
  • Vattna privata eller jordbruksområden.
  • Pumpar vatten från vanliga källor.
  • Pumpar olika flytande kemiska, sura och andra jordbruksämnen.
  • Avlägsnande av vatten från olika gropar och skyttegravar.
  • Pumpa vatten från översvämmade områden i hus (garage, källare och liknande strukturer).
  • Vid olika nödsituationer (översvämningar eller bränder).
  • När man skapar konstgjorda reservoarer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna hos en motorpump är:

  • mängden transporterad vätska (l / min);
  • arbetsdjup av flytande sug;
  • diameter på slangar;
  • enhetens storlek och vikt;
  • vätsketryck på utloppsslangen;
  • pumptyp;
  • typ av bränsle för motorn;
  • graden av kontaminering (partikelstorlek) av den pumpade vätskan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns några individuella alternativ:

  • motoregenskaper;
  • mängden buller;
  • sätt att starta motorn;
  • kostnaden för enheten.

Funktionsprincip

Huvudelementet i alla vattenmotorpumpar är en pump som transporterar vatten med hög hastighet. I grund och botten används två typer av pumpar - centrifugal och membran. För att säkerställa att det finns tillräckligt tryck i membranpumpen används ett väl samordnat par membran som växelvis driver ut vattnet. Deras arbetsprincip liknar den för en kolv i en cylinder. På grund av den alternativa pressningen av arbetsvätskan i röret bibehåller membranen ett kontinuerligt högtrycksflöde.

Bild
Bild

Den mest använda enheten är med en centrifugalpump. Motorn roterar pumphjulet genom remdrift eller direktanslutning. Vid höga pumphastigheter genererar centrifugalpumpen på grund av sin konstruktion ett område med lågt tryck på inloppsslangen, vilket resulterar i att vätska sugs. På grund av centripetala krafter genererar pumphjulet ett högtrycksområde vid utloppet. Som ett resultat bildas en ström av vatten, vilket skapar det erforderliga arbetstrycket i utloppsslangen.

Den rådande delen av pumparna är utrustad med backventiler . Bensinmotorpumpar levereras med maskor med celler i olika storlekar. Maskstorleken varierar beroende på den möjliga kontamineringsgraden av det pumpade vattnet. Det vill säga att gallren fungerar som filter. Höljen av pumpar och motorer är huvudsakligen tillverkade av stål för att försäkra pumpens arbetsdelar mot skador. För att öka underhållbarheten har de flesta pumparna hopfällbara höljen.

Bild
Bild

Visningar

Det finns flera huvudtyper av motorpumpar, till exempel med bensin- eller dieselmotorer, för smutsigt eller rent vatten. Det finns också ett antal egenskaper med vilka olika aggregat bestäms (beskrivs ovan). Du kan lista huvudtyperna.

  • Enheter för rent vatten . De har en liten genomströmning för skräpkorn och är utformade för att transportera vätska, som kan innehålla korn med högst 8 mm i diameter.
  • Smutsiga vattenanordningar . De kan passera vätskor som innehåller fasta ämnen upp till 30 mm stora. Vätskor med mycket sand eller silt är inte ett hinder för sådana enheter.
Bild
Bild
  • Pumpar för mediumförorenade vätskor . De används för att transportera vatten med korn upp till 15 mm i diameter.
  • Diesel vattenpumpar . I sådana enheter används en dieselmotor med lång livslängd. Denna typ har den särpräglade ekonomiska bränsleförbrukningen, men relativt låg prestanda.
  • Högtryckspumpar (brandpumpar). De har ett högt utgångstryck - upp till 70 meter (7 kgf / cm2). De används för brandsläckningsändamål och levereras därför med två utloppsslangar med olika diametrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Elektriska motorpumpar . De används oftast i oventilerade rum, brunnar, där avgaserna från en förbränningsmotor inte kan användas av säkerhetsskäl. Men i det här fallet måste det finnas en bra strömkälla i närheten.
  • Motorpumpar för saltvatten . De används enligt samma princip som enheterna för rent eller måttligt förorenat vatten. Men designen måste ta hänsyn till den salta vätskan, och detta leder till snabb kontaminering av pumpen med saltavlagringar och en ökad metallkorrosionsprocess.
  • För industriella ändamål mängden transporterat vatten per tidsenhet och munstyckenas diameter spelar en roll.
Bild
Bild

Populära tillverkare

För närvarande finns det flera populära tillverkare av motorpumpar på marknaden. Låt oss ta en titt på några av dem.

Yanmar är en sådan tillverkare. Vissa modeller av motorpumpar i detta företag tillverkas på grundval av dieselmotorer och membranpumpar för olika grader av vattenföroreningar med ett orenhetsinnehåll från 5 till 31 mm. De har låg bränsleförbrukning, rymliga tankar, lågt ljud och vibrationsnivåer och är lätta att starta i alla väderförhållanden. Vi kan som exempel nämna flera enheter från modellserien, där centrifugalpumpar eller membranpumpar är installerade.

  • Yanmar YDP20TN / Yanmar YDP30N / Yanmar YDP40STN / Yanmar YDP40TN - dessa modeller är utrustade med fyrtaktsmotorer, utloppsrör med en diameter på 50 till 100 mm. De presenterade enheterna har en lyfthöjd av mycket förorenat, rent eller lätt förorenat vatten till en höjd av upp till 7 meter (0,7 kgf / cm2). De kan transportera vätska i volymer från 33 till 105 tusen liter / timme och har en relativt låg vikt från 56 till 109 kg.
  • Yanmar YDP20DN - membranmodell för kraftigt förorenat vatten. Utrustad med utloppsrör med en diameter på 50 mm. Installationen väger 53 kg, den pumpade vätskans volym är 11400 l / h med möjlighet att lyfta denna vätska med 7 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marknaden domineras nu av snävt fokuserade ryska motorpumpar, till exempel "Geyser" och "Vepr"

Företagets motorpumpar " Gejser " används för att släcka bränder med rent eller lätt förorenat vatten med möjliga inneslutningar upp till 3 mm. Dessa enheter sticker ut mot konkurrenternas bakgrund på grund av det höga trycket i det levererade vattnet - upp till 190 meter (19 kgf / cm2) - och låga priser. Detta uppnås genom att installera inhemska komponenter på enheten - VAZ -motorer, som installerades på 2108 -modellen, och pumpa delar av inhemska tillverkare.

Sortimentet innehåller många modeller av både stationära och mobila enheter baserade på ZIL-, UAZ- och MZSA -släpvagnar. Till exempel modellerna MP-20/100 och MP-40/100. "Geyser" MP-20/100 och "Geyser" MP-40/100 på grund av släpvagnar har en massa på 215 respektive 950 kg, diametrarna för tryckrör är 100 och 125 mm, samma höjd av vatten stiger till en nivå på upp till 7 meter, men volymen av transporterad vätska skiljer sig med nästan två gånger 72 tusen och 144 tusen l / h.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagsmodeller " Vepr " De används främst på fartyg för att pumpa vatten med föroreningar upp till 6 mm i diameter. Sortimentet har ett stort antal modeller, vi kommer att särskilja dem, till exempel MP-1800 BF och MP-2200 BHM. Dessa enheter kan pumpa ut vatten från ett djup av upp till 8 meter, är utrustade med utloppsrör med en diameter på 100 mm, på grund av vilken volymen av flytande återflöde är 108 respektive 132 tusen l / h, och vikten är 46 och 60 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagsmodeller Elitech avsedd främst för hushållsbruk för pumpning av endast rent eller lätt förorenat vatten, samt ett alternativ för att släcka små bränder med föroreningar upp till 15 mm, silt och stenar. Motorpumpar är enkla att använda och kräver inga speciella färdigheter för att använda dem. Modellutbudet har flera enheter, till exempel Elitech MB 1000 D 80 och Elitech MB 1600 D 100. Dessa enheter är utrustade med utloppsrör med diametrar på 75/100 mm, som kan höja vatten till en höjd av 8 meter och transportera upp till 60 respektive 96 tusen l / h. Enheternas vikt är 30 och 47 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

För att bestämma vilken motorpump du ska välja (inhemsk, importerad, "omarbetning" från en pneumatisk pump), först måste du själv bestämma flera valfaktorer.

  1. Villkor. Det är värt att bestämma vilken typ av arbete som kommer att utföras, eftersom typen av pump (allmänt eller speciellt ändamål) beror på detta. Den första sorten är lämplig för vardagen, och den andra är högspecialiserad.
  2. Den typ av vätska som transporteras. Varianter av pumpar enligt typen av vätskor beskrivs ovan.
  3. Utloppsslangens diameter. Bestäm det med diametern på utloppets snitt. Ju större diameter, desto effektivare är pumpen.
  4. Vätskans lyfthöjd. Anger mängden tryck som genereras av pumpen. Beskrivs i instruktionerna.
  5. Förekomst av filter som skyddar pumpen från mekaniska föroreningar i vätskan. Närvaron eller frånvaron av filter kan påverka enhetens kostnad.
  6. Pumpens prestanda. Mängden vatten som pumpas av pumpen under en tidsperiod är en viktig indikator för val.
  7. Bränsletyp (i vårt fall diesel).
  8. Bränsleförbrukning (anges i instruktionerna).
Bild
Bild

Vissa människor säger att kolvpumpar tillverkade av pneumatiska pumpar eller bitar av plaströr kan utrustas med en motor för att transportera vatten. Men det är värt att överväga att livslängden för en sådan pump kommer att vara extremt kort, och arbetets effektivitet på grund av otillräcklig passform av komponenterna kommer att vara på en låg nivå.

Att ständigt pyssla med att montera och demontera olika enheter för att uppnå önskat resultat är inte den mest önskvärda utvägen. Det är lättare att köpa en liten pump för daglig användning - det är mer än tillräckligt för att överträffa en hemlagad pump, men det kommer också att fungera flera storleksordningar längre utan att onödigt krångla till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

För att börja arbeta med en motorpump, du måste följa några enkla regler.

  • Packa upp enheten, kontrollera hela uppsättningen, numren på garantikortet och motorn. Detta görs bäst när du köper.
  • Kontrollera rörens insida för främmande föremål.
  • Montera banans delar genom att ansluta filtret till suget och tryck- och sugslangarna till munstyckena.
  • Utför en visuell inspektion för att säkerställa att tryck- och sugslangarna är ordentligt fastsatta.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter förbereds motorn för start genom att följa avsnittet i fabrikens "bruksanvisning" (tankning med bränsle, olja och liknande).
  • Enheten placeras nära platsen där vätskan transporteras, sugslangen sänks ner i behållaren / behållaren (vertikalt).
  • Rent vatten hälls i pumpkroppen genom en vattenkanna för att fylla pumpen. Vatten hälls tills luft slutar att komma ut ur höljet. Tryckslangen installeras 10 cm ovanför enhetens kropp. Skruva fast kontakten ordentligt.

Nu kan du starta motorn och kontrollera vattentillförseln. Om vatten inte transporteras stoppas motorn med en speciell strömbrytare och orsaken till problemet fastställs med en ytterligare lösning.

Rekommenderad: