Motorkultivator "Krot" (33 Bilder): Egenskaper Hos Motorkultivatorn "Krot-OM" Och Instruktioner För Dess Användning, Tillbehör Till Kultivatorn

Innehållsförteckning:

Video: Motorkultivator "Krot" (33 Bilder): Egenskaper Hos Motorkultivatorn "Krot-OM" Och Instruktioner För Dess Användning, Tillbehör Till Kultivatorn

Video: Motorkultivator
Video: Сравнение Гусиных лапок и тройного комплекта фрез Мотокультиватор Крот мотоблок часть 2 2024, April
Motorkultivator "Krot" (33 Bilder): Egenskaper Hos Motorkultivatorn "Krot-OM" Och Instruktioner För Dess Användning, Tillbehör Till Kultivatorn
Motorkultivator "Krot" (33 Bilder): Egenskaper Hos Motorkultivatorn "Krot-OM" Och Instruktioner För Dess Användning, Tillbehör Till Kultivatorn
Anonim

Motorkultivatorer "Krot" har producerats i över 35 år. Under varumärkets existens har produkterna genomgått betydande förändringar och idag representerar de ett exempel på kvalitet, tillförlitlighet och praktiska egenskaper. Enheterna "Krot" anses med rätta vara en av de mest efterfrågade på marknaden för motorodlare i Ryssland.

Beskrivning

Motortillverkare av märket Krot fick stor popularitet i slutet av förra seklet, massproduktionen av dessa enheter startades 1983 vid anläggningarna i Omsk produktionsanläggning.

Vid den tiden fick odlaren namnet "nationellt", eftersom sovjetiska sommarboende och ägare till små gårdar bokstavligen ställde sig i stora köer för att skaffa denna mekanism som var nödvändig för odling av grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den allra första modellen hade låg effekt - bara 2,6 liter. med. och var utrustad med en växellåda, som tillsammans med motorn fästes på ramen med de vanligaste bultarna. Denna modell hade ganska begränsad funktionalitet, så företagets ingenjörer arbetade ständigt med att förbättra "Mole". Moderna modifieringar är utformade för att lösa en mängd olika uppgifter:

  • gräva upp marken, inklusive jungfrulig jord;
  • plantera potatis och andra grönsaker;
  • kramplanteringar;
  • ogräs gångarna;
  • skörd av rotgrödor;
  • klippa gräset;
  • rengör området från skräp, löv och på vintern - från snö.
Bild
Bild

Moderna walk-behind-traktorer har redan en fyrtaktsmotor från de mest kända världstillverkarna. Grundutrustning inkluderar:

  • ratt;
  • kopplingshandtag;
  • förgasarspjällmekanismens styrsystem;
  • gasreglage.

Den bakomliggande traktorkretsen består av en elektronisk tändning, en bränsletank, en K60V-förgasare, en startmotor, ett luftfilter och en motor. Modellutbudet av motorkultivatorer erbjuder ett brett utbud av motorer som drivs av elektrisk dragning från nätströmmen - sådana modeller är optimala för växthus och växthus, de genererar inte giftigt avfall och är därför säkra för växter och servicepersonal. Beroende på kraften är "Krot" motorodlare markerade enligt följande:

  • M - kompakt;
  • MK - låg effekt;
  • DDE är kraftfulla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

Framstegen står inte på ett ställe och idag har ganska moderna modifieringar utvecklats som har ett ganska brett spektrum av funktioner: "Krot-OM", "Krot-2", "Krot MK-1A-02", "Krot-3", och även "Mole MK-1A-01". Låt oss stanna kvar vid beskrivningen av de mest populära modellerna av "Mole" walk-behind traktorer.

MK-1A

Detta är den minsta enheten utrustad med en tvåtakts förgasarmotor med effektparametrar på 2,6 liter. med. Trots storleken och låga effektegenskaper, på en sådan motorodlare, kan ganska stora tomter bearbetas, dessutom gör den låga vikten det lätt att flytta den bakomliggande traktorn till önskad plats. Sådana installationer används oftast i växthus och växthus. Modellen har inte ett omvänd alternativ och kan bara gå framåt, och i en enda växel. Installationsvikt - 48 kg.

Bild
Bild

MK 3-A-3

Det här alternativet är mycket större än det föregående, dess vikt är redan 51 kg, men det kan enkelt flyttas i bagageutrymmet på alla vanliga bilar. Enheten är utrustad med en mycket effektiv GioTeck -motor med en kapacitet på 3,5 hk. med. Den grundläggande skillnaden mellan denna modell är närvaron av en omvänd och förbättrade tekniska och operativa egenskaper, varför det är mycket mer bekvämt och bekvämt att arbeta med en sådan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

MK-4-03

Enheten väger 53 kg och är utrustad med en 4 hk Briggs & Stratton -motor. med. Det finns bara en hastighet här, det finns inget omvänd alternativ. Motorkultivatorn kännetecknas av förbättrade parametrar för att gripa marken på djup och bredd, på grund av vilket allt nödvändigt jordbruksarbete utförs mer effektivt och effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

MK-5-01

Denna produkt är mycket lik design och drift som den föregående, den skiljer sig i samma bredd och greppdjup, men motortypen här är helt annorlunda - Honda, som kännetecknas av större uthållighet med samma kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

MK 9-01 / 02

Mycket praktisk motorodlare, utrustad med en 5 liters HAMMERMANN-motor. med. Hög produktivitet gör det möjligt att bearbeta även komplexa jungfruliga jordar på ett sådant block, och enhetens dimensioner skapar inga problem med dess transport och rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Modeller av motorodlare "Mole" har för det mesta en liknande struktur. Produkterna är utrustade med en kedjeväxel, handtag med en kontrollpanel, en stålram och ett fäste. Motorn sitter fast på ramen, som kommunicerar med växellådans axel genom växellådan. De slipade knivarna på fräsarna gör att du kan bearbeta jorden på 25 cm djup.

Det finns spakar på handtagen som är ansvariga för att växla kopplingen och motorvarvtalet. De mest moderna modellerna är dessutom utrustade med omkopplare bakåt och framåt. För effektiv rörelse finns det hjul, de kan vara enkla eller gummerade. Om så önskas kan hjulbasen enkelt och enkelt tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motorerna har ett luftkyldt system, en manuell start på en kabel och ett kontaktlöst tändsystem.

Motorparametrarna är följande:

  • arbetsvolym - 60 cm3;
  • maximal effekt - 4,8 kW;
  • antalet varv per minut - 5500-6500;
  • tankvolym - 1, 8 liter.

Motorn och växellådan utgör ett enda system. Växellådan är konstruerad för en växel, den drivs som regel genom A750 -remmen och en 19 mm remskiva. Kopplingen pressas ut genom att trycka på handtaget som en vanlig motorcykel.

Bild
Bild

Bilagor

Moderna modeller kan sammanställas med olika alternativ för redskap och släputrustning, vilket gör att enhetens funktionalitet utökas avsevärt.

Beroende på syftet används följande alternativ för gångjärn och släpvagnar

  • Fräs . Behövs för att plöja jorden. Vanligtvis används starka stålskärare med en diameter på 33 cm för detta, liksom en vändbar plog, båda gångjärnen fästs på kultivatorn från baksidan med en stålfäste.
  • Hilling . Om du behöver krama växterna måste du använda ytterligare enheter, medan de vassa fräsarna är helt borttagna och i stället fästs hjul med kraftfulla klackar, och i stället för öppnaren på baksidan hängs en kullager.
  • Ogräs . I kampen mot växande ogräs kommer en ogräs alltid att hjälpa; han sätts på direkt på skäret istället för vassa knivar. Förresten, om du tillsammans med ogräsgräsaren också fäster öppnaren på baksidan, så istället för ogräs, kommer du samtidigt att sprida dina planteringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plantera och samla potatis . Det är ingen hemlighet att odla potatis är en mycket besvärlig och tidskrävande uppgift, och skörd kräver ännu mer ansträngning och tid. För att underlätta arbetet använder de speciella redskap - en potatisplanterare och potatisgrävare. Seeders har liknande funktioner, med hjälp av vilka du kan plantera frön av alla spannmål och grönsaksgrödor.
  • Klippning . En gräsklippare används för att göra hö för husdjur. För att göra detta fixeras de pneumatiska hjulen på växellådans axel, och sedan sätts remmar på klipparens remskivor på ena sidan och kultivatorn på den andra.
  • Flytande överföring . För att organisera flödet av vatten till planteringarna från en behållare eller någon reservoar, används en pump och pumpstationer, de hängs också på en kultivator.
  • Vagn . Detta är en bogserad utrustning som används när det är nödvändigt att transportera tung last från en plats till en annan.
  • Rensar området från snö . Motoblock kan också användas på vintern, med hjälp av speciella snöplogar rensar de framgångsrikt de angränsande områdena och stigarna från snö (både nyfallna och packade), och roterande modeller klarar även tunn is.

Med hjälp av sådana enheter kan du på några minuter göra det arbete som skulle ta flera timmar om du var tvungen att använda en vanlig spade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Motorkultivatorer "Krot" är praktiska och hållbara enheter, men enhetens driftsförhållanden har en viktig effekt på deras livslängd. Det finns flera operationer som varje gående traktorägare som regel bör utföra och regelbundet utföra:

  • rengöring från smuts och tvättning av odlare;
  • periodisk teknisk inspektion;
  • smörjning i tid;
  • rätt justering.

Underhållsregler är extremt enkla

  • För drift av enheten bör motorer från märkena A 76 och A 96 användas, utspädda med M88 -olja i förhållandet 20: 1.
  • Du bör hela tiden övervaka mängden olja och tillsätta den i tid om det behövs.
  • Experter rekommenderar att du använder bilolja av märket M88, men om den inte är tillgänglig kan du ersätta den med några andra, till exempel 10W30 eller SAE 30.
  • I slutet av arbetet med kultivatorn bör den rengöras noggrant från smuts. Dessutom smörjs alla dess konstruktionsdelar och sammansättningar med fett och olja. Enheten avlägsnas till en torr plats, företrädesvis uppvärmd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som användarrecensioner visar, är de flesta av driftstörningarna och funktionsstörningarna hos märkeskultivatorn "Krot" reducerade till den enda anledningen - kontaminering av reservdelar och komponenter i mekanismen kan det leda till följande problem.

  • Med betydande kontaminering av förgasaren börjar kultivatorn snabbt överhettas och stanna en kort stund efter att den har slagits på.
  • När kolavlagringar uppträder i ljuddämparen och på cylinderhålen, liksom när luftfiltret är smutsigt, fungerar motorn ofta inte med full effekt. Mindre vanligt kan orsaken till ett sådant sammanbrott vara en överdriven ökning av bältesspänningen eller brist på kompression.
  • Du kan inte använda ren bensin som bränsle; den måste spädas med olja.
  • I mer än 10 minuter får du inte lämna enheten på tomgång, i detta fall förbrukas bränslet obetydligt och därför svalnar vevaxeln för långsamt, värms upp mycket snabbt och börjar fastna.
  • Smutsiga tändstift är huvudorsaken till att motorn går intermittent.
  • Innan den allra första lanseringen av "Mole" bör den köras in, saken är att för alla bakomliggande traktorer anses de första drifttimmarna vara extremt viktiga, eftersom belastningen på elementen i det ögonblicket är maximal. Delar tar tid att effektivt smälla in, annars kommer du inte att kunna undvika efterföljande reparationer. För att göra detta slås enheten på i 3-5 timmar och används vid 2/3 av dess kapacitet, varefter du redan kan använda den i standardläge.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra vanliga problem inkluderar följande

  • Det är svårt att backa, och växellådan beter sig "misstänksamt" samtidigt. I denna situation är det vettigt att kontrollera komponentens integritet, eftersom orsaken till detta fenomen i överväldigande majoritet av fallen är försämringen av elementen. Vanligtvis krävs byte av växellåda och bakåt, och du kan ta alla delar, även kinesiska.
  • Kultivatorn startar inte - det finns problem med tändningen, kanske ett avbrott i sladden och problem med spärrmekanismen, i de flesta fall korrigeras situationen genom det vanliga bytet av sladden.
  • Det finns ingen kompression - för att eliminera ett sådant problem måste kolven och kolvringarna, liksom cylindern, bytas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Ägare av "Krot" -motorblock blockerar styrkan och hållbarheten hos denna enhet; i denna parameter överträffar produkterna betydligt alla analoger av inhemsk produktion. Ett viktigt plus är dragkraftens mångsidighet - alla tillbehör och släpvagnar kan aggregeras till denna kultivator, vilket gör att den utför en mängd olika arbeten på platsen och i närområdet.

Det noteras att "molen" kan fungera även under de svåraste förhållandena på tunga och ojämna jordar; för denna teknik är en lerskorpa på marken inte ett problem. Men användare kallar kraftverket en svag punkt, och problemet kunde inte elimineras även i de mest moderna modifieringarna, motoreffekten räcker ofta inte till och själva motorn överhettas ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Motorn går dock sönder ganska sällan, därför i allmänhet tillfredsställer enhetens resurs ägarna. Annars finns det inga klagomål - ramen och handtaget är ganska starka, så de behöver inte förstärkas ytterligare, som är fallet med de flesta moderna kultivatorer, när de behöver ändras omedelbart efter köpet.

Växellådan, remdrivningen, fräsarna och kopplingssystemet fungerar smidigt . I allmänhet kan det noteras att "Krot" -motorn är en riktig professionell kraftutrustning som de flesta ryska sommarboende och bönder gillade på grund av den optimala kombinationen av låg kostnad, hög kvalitet och ett brett utbud av ytterligare funktioner. Motoblock "Mole" är idealiska för användning i sommarstugor, i hus på landet och små gårdar och har med rätt vård tjänat sina ägare troget i mer än ett decennium.

Rekommenderad: