Motorkultivator "Master": Grundläggande Reservdelar För Motorkultivatorn ZiD "Master" MK-265. Hur Demonterar Jag Växellådan Ordentligt? Bruksanvisning För Kulti

Innehållsförteckning:

Video: Motorkultivator "Master": Grundläggande Reservdelar För Motorkultivatorn ZiD "Master" MK-265. Hur Demonterar Jag Växellådan Ordentligt? Bruksanvisning För Kulti

Video: Motorkultivator "Master": Grundläggande Reservdelar För Motorkultivatorn ZiD "Master" MK-265. Hur Demonterar Jag Växellådan Ordentligt? Bruksanvisning För Kulti
Video: Motorkultivator Oleo-Mac MH 197 RK (montering) 2024, Mars
Motorkultivator "Master": Grundläggande Reservdelar För Motorkultivatorn ZiD "Master" MK-265. Hur Demonterar Jag Växellådan Ordentligt? Bruksanvisning För Kulti
Motorkultivator "Master": Grundläggande Reservdelar För Motorkultivatorn ZiD "Master" MK-265. Hur Demonterar Jag Växellådan Ordentligt? Bruksanvisning För Kulti
Anonim

"Master" -motorodlaren är ett av de bästa exemplen på små jordbruksmaskiner och är välförtjänt populärt bland ryska bönder. Enheten kännetecknas av komponenter av hög kvalitet, har inga problem med tillgången på reservdelar och kräver inte dyrt underhåll.

Bild
Bild

Enhet och syfte

I mer än ett dussin år har OJSC “Zavod im. VA Degtyareva , mer känd under förkortningen ZiD. Företaget ligger i staden Kovrov, Vladimir -regionen och är specialiserat på produktion av militära och jordbruksprodukter.

Masterenheten utvecklades av specialisterna i detta företag och är gjord på grundval av den tidigare generationens MTD T / 240 -kultivator ., i samband med vilken den kan användas inte bara med dess redskap, utan också med ytterligare enheter från sin föregångare. Motorkultivatorn är arrangerad helt enkelt. Den består av en 4–6, 5 liters bensinmotor. med. (beroende på modell), en växellåda som överför vridmoment från motorn till rotorerna, själva rotorerna, långa fräsar, rotorskivor, två hjul, en skärm, ett rod och ett skär. Ratten är i sin tur utrustad med en kopplingsspak och ett gasreglage, och för enkel lastning och transport är enheten utrustad med ett bekvämt handtag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omfattningen av "Master" -motorn är ganska bred . Enheten används framgångsrikt vid utveckling av jungfruliga marker och plöjningsfält, för att avlägsna ogräs och applicera gödselmedel. Kultivatorns fräsar kan tränga in i jorden till ett djup av 25 cm, vilket möjliggör högkvalitativ lossning av jorden och därigenom förbättra dess luftningsegenskaper. Detta reglerar i sin tur jordbalansens vattenbalans och förhindrar att den torkar ut för mycket eller vattnas. Och även med hjälp av en kultivator kan du jämna ut redan plöjda områden, utföra effektiv ogräsning av radavstånd, ta bort snö, klippa gräs och transportera gods.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Markodling med en motorodlare "Master" görs enligt följande:

  • när motorn startas omvandlas kolvens translationsenergi till vridmoment och överförs genom växellådan till två korta rotorer;
  • var och en av rotorerna är utrustad med en lång stång med en skärare i slutet;
  • när fräsarna roterar, skär deras vassa knivar bort de övre lagren av jorden, målar dem fint och blandar med de nedre skikten;
  • sådan rotation av fräsarna orsakar framåtgående rörelse av kultivatorn med samtidig bearbetning av jorden;
  • knivarnas inträdesdjup i jorden regleras, och vid behov görs kultivatorns maximala djup tyngre med klackar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som vilken teknik som helst har Master motorodlare både styrkor och svagheter. Fördelarna med enheterna inkluderar följande:

  • kraftfulla och högkvalitativa motorer med en stor motorresurs och som kan fungera i mer än ett dussin år;
  • motorernas effektivitet noteras också, men denna indikator är mycket villkorlig, eftersom den kan variera i båda riktningarna beroende på belastningen; till exempel, för godstransport krävs 2 liter per timme, medan du behöver jämna ut sängarna under samma tid bara 0,8 liter;
  • hög tillförlitlighet och hållbarhet hos strukturen;
  • möjligheten att justera höjden och skaftet på rodret;
  • kompakta dimensioner, vilket avsevärt förenklar transporten av enheten; Dessutom kan ratten fällas i transportläge under transport, vilket gör det möjligt att placera kultivatorn i bagageutrymmet på en bil;
  • pris - enheten i grundkonfigurationen kostar bara 20-25 tusen rubel, kostnaden för den mest kompletta mekanismen kommer att vara 35 000 rubel, och en begagnad modell kan köpas för 15 000 rubel alls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte så många nackdelar med odlaren. Dessa inkluderar följande:

  • relativt liten massa, varför modellen ofta behöver vara tyngre;
  • sidoskivor som är för tunna och tenderar att böja sig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

För närvarande producerar ZiD två modeller av kultivatorer med olika motorer.

MK-265

MK -265 -modeller med Lifan -motor är ett aggregat som väger 42 kg och en fångstbredd på 42 till 60 cm. Enhetens dimensioner när de är vikta för transport är 78x57x75 cm. I sammansatt form når dess längd 130 cm, bredd - 70 cm och höjd-98 Jordbearbetningens djup är 25 cm, bearbetningsfräsarnas diameter är 32 cm. Modellen är utrustad med en kinesisk encylindrig fyrtaktsmotor på 5 liter. med., kör på 92 m bensin.

Motorn var speciellt utformad för jordbearbetare och bakomgående traktorer, har luftkylning och är utrustad med ett manuellt startsystem . Dess volym är 118 cm³, bränsletankens kapacitet är 1,8 liter, maxeffekten är 2,8 kW. Axelns rotationshastighet är 3600 rpm, motorvikten är 12 kg. Ett särdrag hos Lifan -motorn är dess låga förbrukning, från 0,8 till 1,5 l / h.

För att underlätta kontrollen av oljenivån är modellen utrustad med en oljesticka. Denna "Master" jämför sig positivt med odlare av andra märken, där det är nödvändigt att skruva loss avtappningspluggen för att kontrollera oljenivån. Ratten på enheten är utrustad med vibrationsdämpande grepp, vilket avsevärt minskar belastningen på förarens händer. Växellådan kan kopplas bort från motorn, så att den senare kan användas som kraftenhet. Kultivatorn är kompatibel med redskapen från märkena Mobil K och MTD Products AG. Modellen kostar 18 500 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

BS Quantum XM-650-serien

"Master" -motorn med den amerikanska Quantum XM-650-serien från Briggs & Stratton är inte mindre populär. Motorn på 4,4 kW (6 hk) har elektronisk tändning och luftkylning (Maxi-Clean filter). Dess volym är 190 cm³ och den maximala axelrotationshastigheten når 2980 rpm. Modellen är utrustad med en One-Start-flottörförgasare, en mekanisk dekompressor och en tillåten Lo-Tone-ljuddämpare. Oljenivån kontrolleras också med en oljesticka, vevhusets kapacitet är 0,6 liter, bränsletanken är 1,5 liter. Enheten fungerar på 92: e bensin, den kostar cirka 25 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilagor

Den grundläggande kompletta uppsättningen för "Master" -motorn har 4 skär, 2 sidoskivor och pneumatiska hjul. För att implementera enhetens alla funktioner kommer dessa enheter därför inte att räcka de flesta bönder köper samtidigt en komplett uppsättning extra utrustning med enheten.

  • Snöslunga MSU-1 . Enheten är tillverkad i form av ett brett blad och kompletteras med en adapter-reducerare, med hjälp av vilken strömmen tas från motorn. Utrustningen är lämplig för drift vid temperaturer ner till -20 grader och med en maximal snöhöjd på upp till 20 cm. Rekommenderad hastighet är 2,5 km / h.
  • Grousers . Dessa enheter är metallhjul med djup mönster. De hjälper till att göra kultivatorn tyngre vid plöjning av tunga och leriga jordar.
  • MKS-1 klippmaskin . Den här enheten är avsedd för att klippa gräsmattor, klippa ogräs och göra hö. Den kan användas i områden med svår terräng och en lutning på upp till 15 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Plog . Med dess hjälp utförs en djup plöjning av jungfruliga och träda mark, förberedelse av åkrar för plantering av grödor och skärning av fåror. Kapellet fästs på kultivatorns baksida med hjälp av drag. I det här fallet bör backlashen i båda riktningarna vara cirka 5-6 grader, annars kommer plogen att dra kultivatorn bakom den och rulla den åt sidan på grund av jordens motståndskraft.
  • Hiller är en enhet med en rad som används för att koka bönor, potatis och majs, samt för att bilda höga åsar.
  • Potatisgrävare och katrofelplanter är populära typer av bilagor bland potatisodlingsägare. De kan underlätta kraftigt manuellt arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Chopper avsedd att hugga tunna grenar, buskar och gräs. Enheten används i stor utsträckning för att upprätthålla ordning på platsen, samt för att göra sängkläder för fjäderfä, djurfoder och mulchingssubstrat.
  • Vattenpump Det används för att pumpa vatten från en behållare till en annan, för att vattna växter och pumpa ut olika vätskor.
  • Trailer låter dig använda kultivatorn som traktor och transportera gods som väger upp till 300 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som framgår av listan över tilläggsutrustning är "Mästaren" ganska kapabel att ersätta en medelstark bakomliggande traktor, som kan jämföras med de flesta mindre funktionella motsvarigheterna.

Användarmanual

Innan du börjar arbeta med en motorodlare, du måste läsa följande viktiga rekommendationer:

  • Innan du använder en ny kultivator ska den köras in i 8-10 timmar, utan att den ska överbelastas.
  • det är lämpligt att odla jorden i två steg, varje gång fördjupa med inte mer än 10 cm;
  • om utrymmet mellan växellådan och rotorbladen är igensatt av gräs, stäng omedelbart av motorn och rengör enheten.
  • Håll kultivatorer borta från roterande delar och låt inte personer under 18 år använda maskinen, medan kultivatorn är i drift.
  • arbete i bergsområden bör utföras tvärs över sluttningen, med särskild försiktighet när maskinen vrids;
  • arbete i växthus och växthus bör endast utföras med öppna fönster och dörrar, stänga av motorn regelbundet och ventilera rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder enheten måste personlig skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar och speciella öronskydd bäras.

Rekommenderad: