Hiller: Mått. Hur Väljer Och Sätter Jag Upp En Tvåradig Aktiv Potatisplanter? Hur Använder Jag Det?

Innehållsförteckning:

Video: Hiller: Mått. Hur Väljer Och Sätter Jag Upp En Tvåradig Aktiv Potatisplanter? Hur Använder Jag Det?

Video: Hiller: Mått. Hur Väljer Och Sätter Jag Upp En Tvåradig Aktiv Potatisplanter? Hur Använder Jag Det?
Video: Potatisupptagaren lever! 2024, Mars
Hiller: Mått. Hur Väljer Och Sätter Jag Upp En Tvåradig Aktiv Potatisplanter? Hur Använder Jag Det?
Hiller: Mått. Hur Väljer Och Sätter Jag Upp En Tvåradig Aktiv Potatisplanter? Hur Använder Jag Det?
Anonim

Odlingen av marken och odlingen av alla slags grönsaks- och bärgrödor har blivit en del av vårt liv. Arbetet på marken kan inte kallas lätt, därför försöker en person ständigt hitta på nya mekanismer och anordningar för att underlätta jordbruksarbete. Den som årligen planterar potatis på sina sexhundra kvadratmeter vet hur mycket arbete som krävs för att få en bra skörd. En potatis kommer att glädja trädgårdsmästaren om den planteras i välodlad mark, kullas flera gånger och skyddas mot ogräs. Hillers hjälper till att underlätta hårt arbete.

Bild
Bild

Ursprungligen användes dessa anordningar för potatis, men företagsamma bybor fann dem mer allmänt använda.

Bild
Bild

Utnämning

En hiller är ett jordbruksverktyg som är avsett för kullning av potatis och andra grödor. Den kan användas för att gräva upp jorden, bilda boletus för att plantera plantor, för att lossa och bekämpa hatade ogräs.

Hillers är användbara för både trädgårdsmästare och bönder, stora jordbruksformationer.

Bild
Bild

De sänker arbetskostnaderna avsevärt, sparar tid på bearbetningsanläggningar som planteras på ett vanligt sätt och ökar produktiviteten.

Bild
Bild

Visningar

Lister hillers (de är "eared") har en opretentiös design. Enhetens enkelhet garanterar dess tillförlitlighet och långsiktiga prestanda. Fabrikssvetsade enheter har ett installerat grepp upp till 35 centimeter brett.

Ägare till små trädgårdar använder ofta en manuell listerhiller vid bearbetning av tomter … Anpassningen kräver deltagande av två personer. Den första drar verktyget bakom sig, den andra säkerställer sin position i fördjupningen i marken. För behandling av fasta områden används en dubbel- eller trippelkullare, fixerad på en bakomliggande traktor eller en motorodlare.

Bild
Bild

Alla grödor planteras inte på samma avstånd. Det är viktigt att kunna ändra arbetsbredden. För detta har hillers med möjlighet att justera bredden utvecklats.

Standard hillers kan klassificeras som enradig.

Bild
Bild

Skivdesign är bekvämare … Effektiviteten hos en sådan anordning är betydligt högre. Den används för både manuell och mekaniserad jordodling.

Det är möjligt att installera flera diskar och justera följande dimensioner:

  • arbetsbredd;
  • fördjupning av skivan.
Bild
Bild

Dubbelradiga kullar används oftast med bakomgående traktorer … Dragkroken spelar rollen som att fästa bilagan till blocket. Det finns hål i stativet på kullaren som tjänar till att ändra djupet.

För att kullaren ständigt ska ligga kvar i marken rekommenderas att använda klackar.

Små elektriska modeller är bra för sommarstugor och bakgårdar med en minsta mängd planteringar. De är helt beroende av tillgången på el och kabelns längd.

De är populära bland kvinnor och äldre av följande skäl:

  • är lätta;
  • avger inte gaser (som bensinanaloger);
  • lätt att underhålla (kräver endast rengöring av skär);
  • kompakt, vilket ger tillgång till nära planterade växter och enkel transport.
Bild
Bild

Propellerna på den aktiva hillern drar ut ogräs med sina blad roterar, de lossar jorden perfekt och kastar den samtidigt på växterna och skapar en hög runt dem. Det är endast möjligt att använda den aktiva kullaren helt när den är installerad på en bakomliggande traktor, som inte har en, utan två växlar framåt. Endast i andra växeln är det möjligt att rotera upp till 180 varv / minut, tillräckligt för optimal kullning.

Mejselanordningar (betecknade med bokstäverna OCH) kan klassificeras som lätta jordbruksmaskiner … Med deras hjälp skärs åsar, före uppkomst och efterväxt bearbetning av radavstånd utförs, harvning och kullning av radgrödor utförs. Mejselkonstruktionen är lämplig för arbete på all jord med ett fukthalt på högst 20%, förutsatt att det inte finns några stenar.

Bild
Bild

Det säregna med roterande kullar är bladen. Närvaron av tänder på dem gör att du aktivt kan bekämpa ogräs. Bladen, som roterar i marken, slipar ogräsrötterna. Platta åsar kan bildas för plantering.

Två-skivors rotortyper av kullar "samarbetar" perfekt med motoblock av märkena "Neva", "Favorit", "Cascade" och andra med liknande egenskaper.

Bild
Bild

Fräshöjare är först och främst åsformare … De bildar höga rader på cirka 70–75 cm avstånd, vilket är optimalt för plantering av potatis, kål och ett antal andra odlade växter. De är anpassade för hilling och gödsling. I radavstånd förstör de ogräs med nästan 100%.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje typ av hiller har sina egna fördelar och individuella nackdelar. Till exempel fungerar alla arter felfritt på rena, lätta jordar. Jordar med stenar är svåra att bearbeta, och frekventa nedbrytningar av skärande delar är möjliga. Enheter kräver höga luftfuktighet. Fuktmark kan inte odlas.

Alla metalldelar utsätts för korrosion och kräver därför lämplig bearbetning.

Bild
Bild

De enklaste listerarterna utan greppjustering är inte lämpliga för alla grödor. Dessutom, som deras justerbara motsvarigheter, kräver dessa typer periodisk rengöring av vidhäftande klumpar av lera och jord under drift.

Vissa modeller fungerar bara bra med bakomgående traktorer med en viss effekt. Så, för effektiv användning av en kullare som kan ändra arbetsbredd, behöver du en jordfräs eller en traktor som väger minst 30 kg … Samtidigt finns det ett villkor för motoreffekt - mer än 4 liter. med. Den största nackdelen med en sådan hiller är dess låga effektivitet. Det är synligt för blotta ögat: en del av landet efter passagen smuler ner i fåror.

Bild
Bild

Rotary hiller, med alla dess obestridliga fördelar, behöver inte bara en kraftfull bakomliggande traktor, utan bara en som har två hastigheter framåt.

Kompakta elektriska modeller är oumbärliga för kvinnor som arbetar med bearbetning av miniatyrområden och blommor. Enheten är värdelös där de elektriska ledningarna ännu inte har nåtts.

Kullaren tolererar inte spänningsfall i nätverket, det beror på förlängningssladdens längd.

Bild
Bild

Varumärken

Idag presenteras ett ganska stort sortiment av hillers från olika tillverkare. KON-2.8-kultivator-hiller är en bilaga till traktorerna MTZ-80 och MTZ-82.

Odlaren har mer än tio olika arbetsorgan, vilket gör att du kan få en betydande effekt vid bearbetning av rotgrödor. Tre arbetsenheter är placerade på en massiv ramram. Kullaren regleras av flera parametrar. KOH-2.8 har utformats för potatisbearbetning.

Det används inte bara för direkt kullning av växter, utan också för följande ändamål:

  • radavstånd;
  • harvande (före och efter spiring);
  • befruktning.
Bild
Bild

För varje pass, tillsammans med den tilldelade uppgiften, lossar kullaren, installerad på ett givet djup, försiktigt jorden i gångarna. Dessutom röjer han upp ogräs.

Den flerradiga designen är placerad på en hjulbas. Förutom hjulen stöds den av gummerade rullar. Hjul som spontant rensar mark är "skodda" i gummidäck. På en timme kan odlaren bearbeta 2,4 hektar om medelhastigheten är 10 km / h. Vid fångst 2, 8 m per pass, bearbetas 4 rader plantager samtidigt.

Bild
Bild

Polsk hiller av märket Bomet finns i flera versioner … Det kan vara två-, tre- eller fyra-rad. Syftet med odlaren är bearbetning av rotfrukter planterade på ett vanligt sätt. Det kan vara antingen potatis eller morötter eller paprika. Bomet hiller används även vid bearbetning av majs, jordgubbar och tobak.

Uppsättningen av ett redskap installerat på en traktor med en kapacitet på minst 22 hästkrafter innehåller följande element:

  • tre stödhjul;
  • sex lossande tassar;
  • tre bergsmän;
  • tre lansetttassar.
Bild
Bild

Patriot disc hillers är installerade på walk-behind traktorer … Dragkroken ingår inte i uppsättningen, den köps eller tillverkas separat. Enhetens kapacitet är begränsad. Det fungerar på lös jord, det används för att gräva ner potatis planterade i fåror och för kullning.

" Centaur" hiller fungerar också med den bakomliggande traktorn … Enheten har möjlighet att justera arbetsbredden och djupet av jordbearbetning. Det är motståndskraftigt mot brott på grund av det faktum att det är tillverkat av extra starka material.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av en hiller beror på dess syfte. Till exempel är det troligt att ett treradigt alternativ inte passar ägaren på sex tunnland, men på en gård kommer det att bli en oumbärlig assistent vid odling av rotgrödor eller bärgrödor. När du väljer en produkt bör du fokusera på fullständighet. Till exempel säljs ofta skivtyper av kullar på en ram utan problem. Om du förbiser hela uppsättningen måste du skjuta upp arbetet för att köpa eller göra ett problem själv.

Det är viktigt att skaffa en mekanism som är justerbar i höjd och bredd om du planerar att bearbeta flera typer av grödor. När du köper en enhet för att odla marken, glöm inte att korrelera deras design med egenskaperna hos gående traktorer och annan utrustning.

Det är klart att för en inhemsk odlare och för MTZ är det effektivt att använda olika modeller av kullar.

Multifunktionella polska modeller har slagit rot på de ryska fälten. De är lämpliga för stora områden med en liten lutning. För dotterbolag är det värt att förvärva en universell mekanism som är kompatibel i parametrar med en befintlig eller planerad bakomliggande traktor eller en bakomliggande traktor.

För trädgårdsmästare som bearbetar stora potatislotter är en aktiv tvåradig typ av hiller lämplig … De roterande bladen klarar tre uppgifter samtidigt: de lossar marken i gångarna, hugger ogräset och bildar högar över fransarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utvärdera fördelar och nackdelar med olika modeller, jämför dem med dina uppgifter och förmågor, fatta först då beslut om att köpa en lämplig enhet.

Bild
Bild

Funktioner i drift

Kullaren körs flera gånger under säsongen. På våren, före plantering, används den för att lossa jorden.

Men först och främst bör följande förberedelse utföras:

  • inspektera den bakomliggande traktorn;
  • byt smörjmedel, fyll på bränsle;
  • bestämma om hjulet och klackarna;
  • kontrollera hur förbränningsmotorn fungerar;
  • konfigurera enheten noggrant;
  • ställ in måtten på greppet, djupet av nedsänkning;
  • justera styret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbete med att ansluta kullaren till en bakomliggande traktor eller traktor utförs på en plan yta. Efter att ha kombinerat de två komponenterna till en enda helhet med hjälp av en dragkrok, se till att kullarens stolpe är placerad strikt vertikalt.

För skivmodeller är det viktigt att placera dem korrekt mellan varandra, ställa in lutningsvinklarna från vertikalen och rotationen från horisontalen.

Jordbruksutrustning kräver inte särskilt underhåll, men det förenklar jordbruksarbetet kraftigt.

Rekommenderad: