Vibropressade Beläggningsplattor: Beläggningsstenar Och Annat, Desto Bättre än Vibrocastplattor, GOST- Och Kakelproduktion, Hur Man Väljer Och Lägger Teknik

Innehållsförteckning:

Vibropressade Beläggningsplattor: Beläggningsstenar Och Annat, Desto Bättre än Vibrocastplattor, GOST- Och Kakelproduktion, Hur Man Väljer Och Lägger Teknik
Vibropressade Beläggningsplattor: Beläggningsstenar Och Annat, Desto Bättre än Vibrocastplattor, GOST- Och Kakelproduktion, Hur Man Väljer Och Lägger Teknik
Anonim

Tillverkningsteknik för lockiga beläggningselement är olika. Samtidigt anses vibropressade beläggningsplattor vara en särskilt populär produkt bland byggare. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det är, från vad och hur det är gjort. Dessutom kommer vi att överväga nyanser av hennes val och styling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vibropressade beläggningsplattor är en typ av betongbeläggning som används vid anläggning av trottoarer, torg och vägar. Det är ett byggmaterial med utmärkta prestandaegenskaper . Det är maximalt resistent mot temperaturfluktuationer, hög luftfuktighet.

Pressade plattor är konstruerade för att klara imponerande allmänna och lokala belastningar . Den tillverkas med en vibrerande press, denna process är helt automatiserad. Det regleras av GOST 17608-2017 ("Betong trottoarplattor").

Vibrokomprimeringstekniken innebär användning av mindre vatten än vid tillverkning av konventionell betong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådant material anses vara universellt. Den är värmebeständig, passar enkelt på en sanddyna, bildar en tät och jämn beläggning . Plattor används för bandesign. Utåt liknar det tegel. Avger inte giftiga ämnen, miljövänligt.

Beroende på sorten tål den en belastning på upp till 15 ton per 1 kvm. m . Det förstörs inte av syrornas verkan, det kännetecknas av en stark komprimering av de använda stenarna. Det kännetecknas av hög estetisk prestanda. Den kan ha en annan form, vilket gör det möjligt att använda olika läggningsscheman när du anordnar vägbanan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för beläggning av alla vägavsnitt. Spricker inte i kylan, har en bred färgpalett. Den kan ha olika storlekar, olika texturer, förutsätter en lång livslängd. Dekorerar landskapet perfekt, lämpligt för arrangemang av territorier nära byggnader av olika arkitektoniska stilar.

Materialets tekniska egenskaper är följande:

  • nötning - 0, 21 g / kvm. centimeter;
  • styrka - M -300 - M -500;
  • frostbeständighet - F 300;
  • vattengenomsläpplighet - W6.

Blandningsförhållandet vatten-cement är 0,55. På grund av dess dimensionsstabilitet är materialet lätt att arbeta med.

Efter läggning är det möjligt att fylla skarvarna med vanlig billig sand (inte kvarts). Det kommer inte att sköljas av regn och blåsa ut av vinden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad används för att göra?

Vid tillverkning av vibropressade beläggningsplattor används cement, aggregat, vatten och modifierande tillsatser. Huvudingredienserna i blandningen är sand, grus, cement, vatten, pigment. Varje komponent ger lösningen vissa egenskaper.

  • Cement är ett bindemedel. Färgen kan vara traditionell grå, vit. Vit cement används för att producera kakel med en ljus, ren färg. Cement behövs för styrkan och fuktmotståndet hos modulerna.
  • Den krossade stenen ger plattan tryckhållfasthet och ökar dess hållbarhet. Dessutom minskar det kryp, krympning och cementförbrukning.
  • Sand ansvarar för blandningens plasticitet. Det förhindrar att betongen spricker och ansvarar för ytans släthet.
  • Pigment låter dig diversifiera nyanser av arbetslösningen. Tack vare dem kan du lägga ut färgade spår i olika nyanser, både monokromatiska och mönstrade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Dosering, blandning, pressning av blandningen utförs automatiskt. Tack vare ett sådant produktionssystem är kvaliteten på färgningen av blandningen också högre. I produktionen används formar och en halvtorr blandning av betong.

Produkterna bildas med hjälp av en matris och en stans, genom verkan av en vibrerande press. Denna process är mycket komplex och dyr, men anses vara det bästa sättet att producera gatsten. Själva produktionen liknar vibrationsgjutning, men med automatisering blir det möjligt att leverera betongproduktion till flödet.

Processen ser ut så här:

  • utrustningen doserar betongblandningens sammansättning i angivna proportioner;
  • omrörning av blandningen till ett tillstånd av homogenitet;
  • utrustningen fyller de lockiga formerna med halvtorrt material;
  • därefter pressas modulerna med en maskin under påverkan av statiska och dynamiska belastningar;
  • utför formning av de komprimerade arbetsstyckena.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter borttagning lagras färdiga moduler på pallar i vanliga lagringsanläggningar. Ibland lagras byggmaterial utomhus . Användningen av vertikal tryckautomatisering säkerställer att tjockleken på modulerna är identisk och densiteten är lika. Automatisering av processen förenklar avformning, tillåter tillverkning av inte bara typiska enkellageriga, utan även dubbelskiktade plattor. När du använder maskinen ökar modulernas hållfasthetsegenskaper och den färdiga finishen.

Linjeproduktion har tydliga fördelar jämfört med annan teknik för tillverkning av gatsten . Denna tillverkningsmetod med vibrationer och samtidig pressning av blandningen gör det möjligt att uppnå en homogen produkt.

Brickan kan hyperpressas. I detta fall trycker en stans på lösningen inuti matrisen. Som ett resultat erhålls plattor med särskild hållfasthet och minimal vattenpermeabilitet . Tyvärr är det nästan omöjligt att bearbeta dem.

Med tanke på detta, när man väljer ett efterbehandlingsschema, måste man föredra de enklaste alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med vibrocast -plattor

Den största skillnaden är principen för att bilda moduler. Gjutstänger formas under sin egen vikt. Vibropressat - genom komprimering . Vibropressade beläggningsplattor ligger före gjutna i många avseenden, förutom kostnaden. Dess frostbeständighet, hållfasthet, livslängd, nötningsbeständighet är 2 gånger högre.

Den kan installeras vid konstruktion av vägar för lätta fordon . Det är mer hållbart och praktiskt än vibrationsgjutning. Dess densitet är märkbart högre än gjutning och vibrationsgjutning. Dess produktionsprocess är dock mer komplicerad och tidskrävande. Det är motståndskraftigt mot vittring och solljus.

Skillnaden mellan materialen ligger i typen av yta . Vibropressade plattor har en grov struktur. Som ett resultat ger det ökad säkerhet för fotgängare i regn och isiga förhållanden. Vibrocasting -plattor är dock billigare. Ytan på den vibrerade sorten är slät och hal, så tillverkarna gör den ofta texturerad.

Bild
Bild

Dessutom är vibrocast -plattor lätta att skära och blekna snabbt. Det produceras med hjälp av en flytande arbetslösning. Efter avdunstning av överskott av fukt förblir hålrum i strukturen, vilket inte är fallet för en vibropressad analog.

Kakelens struktur, skapad med hjälp av vibrokomprimeringsteknik, är fint porös . Vatten kan inte tränga in i det. Det gjutna materialet tillåter regnvatten att passera igenom, och vid allvarlig frost kan is bryta modulen inifrån, vilket minskar dess styrka.

Som praktiken visar kräver den nedlagda komprimerade vägbanan reparation på minst 25 år med byte av cirka 20-30% av modulerna. Vibrogjutna plattor måste repareras om 5-10 år. Och cirka 70-80% av golvet måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutplattor har inte alltid idealisk geometri och identisk tjocklek. Beläggningens soliditet lider av detta . Med en automatiserad produktionsmetod erhålls stänger med exakta former och storlekar. När det gäller variationerna i former är emellertid vibrocasting -sorten mer mångsidig.

Skillnaden mellan materialen är också synlig i strukturen . Vibrocast -materialet har en märkbar heterogenitet av skikten. Detta kan få ytbanan att skala av från substratet. Vibropressade plattor saknar denna nackdel. Hon har en unik konsistens och ädelt utseende, men hennes toner är inte så ljusa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer?

Vibropressade beläggningsplattor skiljer sig åt i färg, storlek, form, struktur, antal lager. Dess färglösningar är olika: köparen kan köpa moduler i grått, sand, rött, svart. Förutom, till försäljning finns ett material av brunt, terrakotta, grönt, vitt, kärrskuggor.

När det gäller texturen är materialet villkorligt slätt, grovt och texturerat. Bland andra alternativ finns det moduler av taktil typ som säljs. Formarna på de pressade modulerna kan vara fyrkantiga, rektangulära, diamantformade, sexkantiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsstorlekar varierar också. Till salu finns produkter med parametrarna 300x300x60, 500x500x50, 100x200x60, 100x200x50 mm . Moduler med en tjocklek av 20, 40, 60, 80 mm är ett populärt material.

Materialets vikt varierar också: en fyrkantig modul 40x40 cm väger 21 kg. En 500x500 mm sten väger 38 kg om tjockleken på stenen är 70 mm och 34 kg när tjockleken är 60 mm. Beläggningsstenens vikt 200x200x60 mm är 5,3 kg (1 st). En tegelsten med parametrar 200x100x60 mm väger 2, 6 kg.

Bild
Bild

Nyanser av val

Vibropressade plattor är ett av de bästa materialen för det blinda området i alla territorier. Men för att den ska fungera länge måste ett antal nyanser beaktas vid inköp av råvaror.

Kvaliteten på modulerna indikeras av deras utseende . Om, vid visuell inspektion, på tärningens baksida, sällsynta gropar med rund eller oval form (2-6 mm i diameter, 1-2 mm i djupet) är märkbara, indikerar detta ett brott mot konstruktionsteknik för byggmaterial. Eller så är det en kakel tillverkad av vibrocasting.

Materialets prestandaegenskaper är okända. För att inte tvivla på valet måste du be säljaren om ett intyg om överensstämmelse eller ett pass för varorna . Kvalitetsmaterialet har all nödvändig dokumentation.

Därför beräknas dess livslängd i årtionden. I genomsnitt håller en sådan beläggning upp till 30 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Certifikatet måste innehålla protokollnummer och datum för certifieringstester. Om dessa data inte är tillgängliga bekräftas inte materialets kvalitet, liksom tekniken för tillverkning och sammansättning.

Om produkten är av hög kvalitet, bestäms tjockleken, med hänsyn till typen av last . Moduler 3-4 cm tjocka används för att utrusta trädgårds- och gångvägar, terrasser, ett mörkt område nära huset. När byggmaterial behövs för att lägga områden med begränsad rörelse för lätta fordon väljs plattor med en tjocklek av 4, 5-6, 5 cm.

7 cm tjocka plattor används för beläggning av områden med tung trafik . Tjockleken är dock inte den viktigaste indikatorn. Frostmotståndet spelar roll. Om frostbeständighetsklassen för komponenterna inte motsvarar vintertemperaturen i en viss region bör du vägra att köpa. Med låg frostbeständighet börjar kaklet spricka och smula efter några år från installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna entreprenörer föredrar att köpa material från fabriker som strikt kontrollerar produktkvaliteten. Samtidigt noterar de det bra material är inte för billigt: ofta tillverkas billiga plattor med färgämnen och cement av låg kvalitet.

Kriteriet för presslagren är viktigt. En tvåskiktsplatta är en modul med ett grovt baslager och ett andra dekorativt lager.

Elementets bas är gjord av diabas eller krossad granit. Det övre lagret är stöttåligt och slitstarkt.

Bild
Bild

Enskiktsplattor, även om de är starka, är inte så starka. Dessutom har den inte sådana dekorativa egenskaper som tvåskikt. För att bedöma kvaliteten på en tvåskiktsmodul måste du lägga änden i en pall och hälla vatten på botten (2-3 cm) . Om stigningen efter 5 minuter är mer än hälften av teglet, betyder det dålig kvalitet.

Det är omöjligt att välja en bra kakel i frånvaro: det är nödvändigt att inspektera byggnadsmaterialets utseende . Det bör inte finnas några uppenbara defekter på dess yta (sprickor, ansamling av kornighet, brister). Du kan ta 2 moduler och slå varandra lätt: ett ringsignal indikerar produktens goda kvalitet.

Du måste ta pigmenterade plattor från en sats . För att inte köpa överflödigt material görs beräkningar före läggningen. Materialet tas emellertid inte från ände till ände: ett minimilager behövs.

Bild
Bild

Stylingalternativ

Läggningssystem för vibropressade beläggningsplattor kan vara annorlunda. De beror på formen på materialet som används; de kan vara en klassisk slät panel eller en beläggning med ett extraordinärt mönster. I det här fallet kan stylingen vara traditionell eller med ett skift.

Till exempel kan kakel läggas enligt principen för ett diagonalt fiskbensben: med ett material i en färg eller två (tre) kontrasterande. Samma tegelmoduler kan läggas med tänder och bilda vågiga rader av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan, som läggs ut enligt metoden för konventionellt vänd "tegel med ett skift", ser vacker ut . Om, under installationen av finishen, alternativt material med identisk form, men olika toner, får du en beläggning med diagonala rader.

Bild
Bild

När du väljer ett eller annat installationsalternativ kan du använda samma scheman som när du lägger golvplattor . Detta kan vara växlingen mellan vinkelrätt placerade element, plattornas rotation enligt principen om en spiral. Vissa hantverkare kan skapa dukar med volymeffekt från vanliga geometriska staplar.

På grund av identiska dimensioner kan kakelblocket roteras och förskjutas efter önskemål.

Rekommenderad: