Gabions (60 Foton): Vad är Det? Vi Gör Enheten, Valet Av Nät Och Sten, Med Våra Egna Händer - Steg -för -steg -instruktioner, Bulkgabioner Och Madrassmadrass

Innehållsförteckning:

Video: Gabions (60 Foton): Vad är Det? Vi Gör Enheten, Valet Av Nät Och Sten, Med Våra Egna Händer - Steg -för -steg -instruktioner, Bulkgabioner Och Madrassmadrass

Video: Gabions (60 Foton): Vad är Det? Vi Gör Enheten, Valet Av Nät Och Sten, Med Våra Egna Händer - Steg -för -steg -instruktioner, Bulkgabioner Och Madrassmadrass
Video: Gabion Installation Video 2024, April
Gabions (60 Foton): Vad är Det? Vi Gör Enheten, Valet Av Nät Och Sten, Med Våra Egna Händer - Steg -för -steg -instruktioner, Bulkgabioner Och Madrassmadrass
Gabions (60 Foton): Vad är Det? Vi Gör Enheten, Valet Av Nät Och Sten, Med Våra Egna Händer - Steg -för -steg -instruktioner, Bulkgabioner Och Madrassmadrass
Anonim

Strukturer gjorda av stålnät och fyllda med stora fraktioner av stenstenar har blivit populära de senaste decennierna och används för att ordna olika typer av territorier. "Gabions" - detta är namnet på dessa multi -ton strukturer, som har många fördelar. Det ursprungliga utseendet, miljövänligheten och enkelheten i strukturen gör det möjligt att använda gabioner inte bara för konstruktionsbehov utan också för landskapsdesign, och du kan montera en sådan mobilstruktur på egen hand om du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gabion är en volymetrisk struktur som består av en stålram av celltyp, inuti vilken ett fyllmedel finns, oftast i form av stora stenar . Modern konstruktionsteknik möjliggör användning av sådana strukturer för att stärka reservoarens strand, för att stödja lutningen, vägvallen eller lutningen, för att stärka ravinen.

I landskapsdesign används gabioner för att skapa steniga trädgårdar, bygga staket, göra rabatter och andra dekorativa strukturer.

Bild
Bild

Rutnätet fyllt med stenar har ett antal obestridliga fördelar:

  • kapabel att motstå multitonsbelastningar, motståndskraftig mot nederbörd, extrema temperaturer, vindbyar;
  • hålla lösa och fritt flödande fraktioner av markstenar, benägna att röra sig och kasta;
  • har en lång livslängd - minst 70-100 år, och med åren ökar strukturens hållfasthet bara på grund av spiring av rotsystemet av växter inuti den;
  • bikakestrukturen är skapad av miljövänliga naturmaterial;
  • i jämförelse med betongmonolitiska strukturer är gabioner mycket billigare, inte alls sämre i effektivitet;
  • olika alternativ för ramens form gör att du kan lösa eventuella problem i konstruktion och dekorativ riktning;
  • under drift kommer maskstrukturen med fyllning inte att kräva ytterligare vårdprodukter;
  • attraktivt utseende och enkel montering.

Trots många positiva kvaliteter kanske användningen av stora maskgabioner i landskapsdesign inte passar alla. Designen är ganska skrymmande och tung, så den kommer inte att se estetiskt tilltalande ut på små ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Maskgabionens långa livslängd beror på att särskilt hållbara material används för tillverkning - metall och sten av olika texturer . Oftast används en tråd av stål och belagd med zink för att ordna ramen, och densiteten för beläggningen av ett sådant material ligger i intervallet från 250 till 280 g / kvm. m. En sådan tråd är 5 gånger starkare än den som används för vävning av det välkända kedjelänknätet. I stället för korrosionsskyddande galvanisering kan gabiontråden ha ett skyddande lager av PVC-material, medan dess tjocklek kan vara från 2 till 6 mm.

Behållare i form av ett starkt nät har en hög grad av tillförlitlighet, eftersom de tillverkas med metoden för dubbel vridning av tråden . Cellen i en sådan nätcell har en regelbunden form i form av en polygon, som ser ut som en honungskaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

För gabionens enhet läggs stenar i trådnätet, vars storlek avsevärt överstiger cellparametrarna . I stora strukturer tillhandahålls segmentering i fack, vilket förhindrar att stenar böjer sig ut med stor vikt vid fyllning av nätet.

Styrkan hos gabionens nätstruktur beror på deras viss flexibilitet, som inte går förlorad även på vintern . Faktum är att under yttre påverkan på strukturen kan den töjas eller böjas lite, men efter slutet av en sådan påverkan återfår den sin ursprungliga form. Om en betongmonolit kommer in i sådana förhållanden, tål den inte belastningarna och klyftorna.

Av denna anledning började vallar nära vägar och magasinbankar förstärkas med nät med en stor sten, eftersom sådana kvarhållningsanordningar är mycket mer pålitliga och hållbara än andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Gabioner utför oftast bankens skydd - med deras hjälp slutar floden eller en reservoar att smula eller sköljas bort med vatten. Med användning av dessa strukturer är konstgjorda vattenfall utrustade, och gabioner används också för att bygga skyddande dammar . Vatten har inte förmågan att urholka nätprodukter och kan inte lätt passera genom dem i någon riktning.

Anläggningen av vägar gick inte heller förbi användningen av ett system av sten och nät, som behövs för att stärka sluttningarna och sluttningarna från förstörelse av markstenar . I arrangemanget av lokalområdet används steniga strukturer i nät för att göra ett gabionstaket, för att lägga över fasaden på ett hus, för att skapa en grund för små byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuduppgiften, som löses med hjälp av nät fyllda med stenar, är att skydda markmassor från destruktiv kollaps. Av denna anledning används mönstren i följande fall:

  • arrangemang av vattenöverflöd eller genomströmningshydrauliska strukturer;
  • förstärkning av bärstöd för broar och övergångar från förstörelse eller erosion av marken;
  • dekorera landskapsutrymmet;
  • skapande av en bädd av järnvägar och motorvägar;
  • stärka jorden från erosion och jordskred, skydda vägar från stenfall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inom landskapsdesign används gabioner för:

  • dekorativa arrangemang av trädgårdsvägar, gräsmattor, rabatter;
  • funktionell uppdelning i zoner på stora områden på platsen;
  • uppfyllande av skyddsfunktionen;
  • skapande av små arkitektoniska strukturer i form av valv eller terrasser som tål betydande viktbelastningar;
  • dekorativ dekoration.

Till skillnad från betongkonstruktioner kan gabionen installeras året om, oavsett väderförhållanden. Materialet har ett ganska attraktivt utseende och kombineras harmoniskt med naturlandskapet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Maskstrukturer i bulk-typ har olika modifieringar. Mest vanliga Jumbo modeller , som representerar ett rektangulärt volymetriskt system med en förstärkande panel. I landskapsbruk kan gabioner se ut som figurer av människor, djur, fiskar, blomkrukor och så vidare. Gabioner som används för konstruktion är uppdelade i 3 typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Box-typ

Strukturen är i form av en rektangel gjord med hjälp av stark dubbel vävningsteknik. Cellerna i denna design har en sexkantig form, vilket säkerställer densiteten och tillförlitligheten hos det vävda tyget ., eftersom trycket av massan av stenar är fördelat på alla sidor av den rektangulära strukturen med samma intensitet. Även om tråden går sönder på något ställe kommer dubbel vridning att förhindra att den snabbt sprids och förstör nätet.

Måtten på lådgabioner kan vara vilken som helst, oftast är deras längd vald från 1, 5 till 4 m, bredd - 1 m, och höjden kan vara från 1 m eller mer . Om strukturen överstiger 2 m, utförs zonindelning i sektioner inuti den eller installeras speciella förstärkande membran som ökar produktens hållfasthet. Förutom vävning kan stödstrukturen för stenarna tillverkas av stavar som är anslutna till varandra med hjälp av elektrisk svetsning. I detta fall har konfigurationen av cellerna en tydlig rektangulär form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platt

Ofta kallas gabioner, platta i formen "madrass-madrass ". De fick sitt namn eftersom konstruktionens längd kan nå 5 eller 6 m och bredden är 1-2 m. Men samtidigt överstiger konstruktionens höjd inte 20-30 cm. För att skapa styrka och bibehålla form, speciella skiljeväggar-membran placeras inuti cellstrukturen …

Med hjälp av en platt gabion kan du utrusta ett landskap av valfri konfiguration, och dessa produkter används också som en grund, på vilken lådformade strukturer sedan installeras - detta tillvägagångssätt gör att du kan fördela lasten jämnare och öka strukturens stabilitet. Platta gabioner kan användas för att utrusta terrasser på backarna . Till skillnad från lådtypen kräver den platta designen mindre fyllmedel och är lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylindrisk

Denna design kallas också "gabion bag", eftersom den har formen av en rulle eller cylinder , med fästelement i form av en halvliter på sidorna, som utförs med hjälp av en tråd. Utåt liknar en sådan struktur ett inslaget godis.

Cylinderns längd kan vara 2 eller 4 meter och diametern väljs från 70 cm till 1 m . Membranpartitioner är inte installerade inuti sådana strukturer, därför har strukturen en viss flexibilitet, vilket gör att den kan läggas på en ojämn yta av ett komplext landskapsrelief.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av nät är lämplig för gabioner?

För tillverkning av gabionens nätstruktur är det vanligt att använda tråd av extra starka ståltyper, behandlade med zink eller PVC eller rostfritt stål. Trådfläta utförs med dubbel vridningsmetod . I vissa fall, för privat bruk, kan ett galvaniserat kedjelänknät samt ett svetsat murverk och armeringsgaller användas.

Tråden belagd med ett polymerskikt används för tillverkning av gabioner, som används för hydrauliska konstruktioner , liksom för strukturer i kontakt med salt havsvatten. PVC -beläggning appliceras på trådar med en diameter på 2 mm eller mer.

Varje nät för en gabion måste vara stark och hålla den givna formen väl efter att ha fyllt strukturen med stenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en sten för fyllning

Quarry sten, krossad sten, krossad sten, brutet tegel används oftast som fyllmedel för den färdiga gabionen. Gabionens dekorativa utseende beror på fyllmedlet, och för att produkten ska se attraktiv ut kan nätet fyllas med:

  • grå, grå-svart, grå-rosa granit;
  • kristallina typer av skiffer;
  • naturlig kvartsit;
  • porfyrit;
  • basalt;
  • olika nyanser av sandsten.
Bild
Bild

Stenens form och storlek spelar också en viktig roll i designen. För att skapa en dekorativ komposition fylls gabioner med:

  • rundade stenblock;
  • stenar med flisade kanter;
  • flod- eller havsstenar av stor kaliber;
  • stor slät eller blandad krossad sten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom stenstenar kan gabioner fyllas med andra intressanta fyllmedel:

  • glasbollar eller färgade glasbitar;
  • hugget trävirke;
  • trasiga plattor eller skiffer;
  • rester av metallrör;
  • konstgjorda stenar.

När du väljer ett fyllmedel för en maskstruktur i en gabion bör du komma ihåg att det är viktigt att inte bara vackert placera komponenterna inuti utan också att observera fyllnadsstorleken, som bör vara 30-50% större än måtten av cellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Installation av en gabion på en plats kan göras för hand. Eftersom gabionstrukturer är tunga läggs de omedelbart på platsen för den planerade placeringen, med beaktande av den maximala längsgående lutningen för reliefen . Det enklaste sättet att montera sådana strukturer är från ett murverk, bundet med en tråd i form av en spiral, passerad mellan cellerna. Steg-för-steg-instruktioner för att utföra en sådan uppgift presenteras nedan.

Bild
Bild

Förberedelse av material och verktyg

För att montera och fylla gabionen måste du förbereda verktyg och tillbehör:

  • metallgaller;
  • förstärkning för ramen;
  • häftklamrar av tråd eller spiraler för anslutning av väggarna;
  • häftapparat;
  • fästingar;
  • geotextil;
  • armeringsjärn med en diameter på 10 mm eller stolpar;
  • fyllningsstenar;
  • skyffel.

I vissa fall kan en svetsmaskin behövas för att tillverka en konstruktion för att ansluta armeringsstängerna till varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningssteg

Montering, fyllning och installation av gabion sker omedelbart på plats, så alla markeringar och val av territorium för installation görs i förväg. Arbetstrinn:

  • markens yta där det är planerat att installera gabion måste rengöras från ogräs, jämna ut basen, ta bort en del av jorden för att göra en 20 cm tjock sandkudde, som måste försiktigt komprimeras;
  • för att förhindra efterföljande tillväxt av ogräs under gabionen och tvätta bort jorden, placeras geotextiler under strukturens nedre kant och ett litet spår görs i närheten för utflödet av vatten;
  • klipp ut nätet till önskade mått och sy det med trådvävning eller med hjälp av häftklamrar;
  • först bildas den nedre ytan av gabionen, och sidorna av strukturen har redan lagts till den;
  • om storleken på strukturen är stor måste separerande membran som skärs från samma nät placeras inuti den;
  • ovansidan av den rektangulära strukturen lämnas osydd för att fylla gabionen med stenar;
  • när ramen är klar, för sin styrka, är strukturen fixerad med ankare eller armering med en diameter på 10 mm;
  • den färdiga nätramen är helt fylld med stenar och dess övre vägg sys upp.
Bild
Bild

Att lägga stenar eller annat fyllmedel kräver att vissa regler följs:

  • Gabionen fylls först efter att den har jämnats ut på en permanent plats;
  • stora stenar placeras längs strukturens kanter, den centrala delen är fylld med mindre fraktioner;
  • om fyllmedlet har en homogen struktur och dimension, fylls gabionen i lager, med varje lager stampat;
  • om flera gabioner ska läggas ovanpå varandra i form av nivåer, bör den nedre raden bestå av de största stenarna i storlek, dessutom fylls de nedre nivåerna 7-10 cm ovanför kanten av strukturen, med beaktande av den efterföljande krympningen under vikten av ovanstående liggande rader;
  • om du behöver lägga små stenar som faller ut ur cellerna, så är de inslagna i geotextiler och placerade i mitten av gabionen, fyllda från alla kanter med större fraktioner - på så sätt kan du spara på dyrt högkvalitativt material.

För att murverket ska vara jämnt och inte förskjuta stenarna måste de läggas i lager på 20 cm. Varje lager måste komprimeras och först sedan gå vidare till nästa lager.

Av den anledningen ska du inte skynda dig att fixera topplocket på gabionen ordentligt - detta görs senast när alla fyllningssteg redan har slutförts.

Bild
Bild

Exempel på användning i landskapsdesign

Gabionstrukturen är inte bara en hållbar skyddsanordning, utan fungerar också som en dekorativ roll. En sådan extraordinär struktur kan användas i landet eller på en privat innergård. En stor sten, sammansatt i en stålram, ser spektakulär ut, samtidigt som den skapar intrycket av en naturlig och en viss grundläggande struktur i strukturen. Gabion kan inrama en pool, öppen spis, blomträdgård, grill och så vidare - det finns ett stort antal applikationer för denna design.

Trädgårdsskulpturer ser utrivande och attraktiva ut , tillverkad med hjälp av tekniken av en nätkorgstruktur, fylld med stenar av enhetlig storlek och struktur. Sådan dekoration av territoriet kommer inte att gå obemärkt förbi och kommer att locka allmänt intresse och uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gabion kan ersätta en trädgårdsblomkruka . En stiliserad rabatt kommer inte att täckas med mossa och ogräs kommer inte att växa på den. En sådan blomkruka av stenar kan placeras i alla hörn av trädgården eller placeras bredvid verandan. Dekorationen är ovanlig och effektiv.

Bild
Bild

Med hjälp av stora cellgabioner är det fullt möjligt att bygga magnifika trädgårdsbågar .som kommer att se presentabel ut året om - de är inte rädda för vinterfrost och sommarregn. En sådan båge kommer att stå på platsen i mer än ett dussin år och behöver inte repareras eller målas.

Bild
Bild

En intressant idé för att dekorera en trädgårdsfontän kan vara en gabionbas med stora stenblock . Stenen i kombination med en rörlig ström av vatten ser frestande och spektakulär ut. En sådan original fontän kommer att harmoniskt komplettera utseendet på det lokala rekreationsområdet och göra det unikt på sitt eget sätt.

Bild
Bild

Att använda stora stenar inneslutna i ett stålnät kan vara en bra idé för att sätta upp ett staket . Vikten av gabionstrukturen är tillräckligt stor, därför kommer skyddsstrukturen att ha absolut stabilitet och tillförlitlighet. Med tiden behöver staketet inte målas, repareras eller förstärkas - strukturen lockar med sin grundläggande natur och enkelhet.

Bild
Bild

I vissa fall kan gabioner framgångsrikt användas som en skiljevägg för rymdzon . Ett sådant dekorativt staket kommer inte att se ut på sin plats, eftersom natursten mycket framgångsrikt kombineras med grön vegetation, kompletterar och betonar dess skönhet.

Rekommenderad: